Mat mot allergiplager

Endelig vår! En herlig og forventningesfull årstid! Visste du at massevis at det som spirer og spretter opp fra jorden akkurat nå faktisk kan spises? Jeg var på kurs hos Rita i fjor, og ble veldig imponert over mulighetene som ligger rett utenfor døren. Det har nylig kommet en norsk bok om ville vekster i bokhandelen. Så er du på jakt etter bærekraftig og økologisk mat - helt gratis, er det nå du skal sanke.

Norges spiselige planter og bær

For noen av oss er våren tidvis utfordrende. Pollen i luften gir ikke nødvendigvis gode assosiasjoner og lystige dager. Det er neimen ikke greit når nesen er tett, hodet tungt og kroppen slapp på grunn av allergi. Men hva kan vi som er allergiske gjøre for å redusere plagene våre? Det fins flere ulike tilnærminger, og det smarteste er vel å kombinere dem. De fleste er vel kjent med allergitablettene fra apoteket. Men det går også an å SPISE MAT med anti-allergiske egenskaper. Jeg skal gi deg en liten oversikt.

Mat kan virke som antihistaminer, de kan være betennelsesdempende, være mastcellestabiliserende og hemme histaminfrigjøring - noe som er gunstig på hver sin måte når det kommer til allergiske tilstander. Mat med antihistamineffekt er amaranth, bete, fennikel og timian. Mat som virker betennelsesdempende er amaranth, artisjokker, basilikum,  blomkål, fennikel, grønnkål, gurkemeie, hvitløk, ingefær,  karri, oregano og persille. Mat som er mastcellestabiliserende er artisjokker, gurkemeie, koriander, karri og hvitløk. Og oregano, gurkemeie og persille hemmer histaminfrigjøring.

Ellers har vi mat med smertestillende effekt som fenikkel, ingefær og koriander. Timian, ingefær, løk og hvitløk har antibakterielle egenskaper. Mens grønnkål, purre, løk og gurkemeie har forebyggende egenskaper mot kreft. Skal vi sammenligne mat og medisiner, kan man si at ingefær er like potent som zantac, med andre ord en H2-reseptor antagonist. Bete er en H1-reseptor-antagonist a la Clarityn. Og karri og basilikum er betennelsesdempende som Diclofenac.


Hvis vi ser på den store linjen her, er det altså lurt å spise kjøkken-urter fremover. I alle former og fasonger. Pluss rikelig av de riktige grønnsakene. Hva med å lage pesto av kjøkken-urter, olivenolje, litt salt, hvitløk og noen dråper sitron? Og evt cashewnøtter og parmesanost for bedre smak..... Jeg har tidligere presentert oppskrift her.

For min egen del er ikke alltid allergimedisinen fra legen god nok. Da er det greit å ha noen homeopatiske Høron-dråper fra Danmark å ty til, evt prøve dem først. Jeg synes de hjelper, og kombinerer dem gjerne med mine allergitabletter. Jeg hadde nesten glemt dem, og ble veldig glad da jeg oppdaget flasken langt bak i skapet. Les evt mer om dem her. Oppdager du å plutselig reagere på bestemte matvarer i pollensesonge, kan det hende du har en kryssallergi.

Listen over matvarer er ikke komplett. Jeg hadde likevel lyst å begynne et sted, og har brukt denne e-boken som kilde. Så skal jeg heller komplementere oversikten etterhvert som jeg finner mer informasjon. Temaet er uansett kjempespennende. Tenk om vi kan helbrede våre plager med mat i steden for medisin!!! Har du tips til nettsider, oversikter og annen relevant info, gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet. Det finnes også mye nyttig informasjon om urter på rolv.no Google har en artikkel om matvarer med anti-histamineffekter her.

Å tørke vannkefirkorn

Jeg har drevet med vannkefirkorn i flere år nå. I starten var det voldsomme eksperimenter på kjøkkenbenken, og jeg trodde virkelig jeg hadde knekket koden for trivsel og formering for disse underlige skapningene. Meeen, i det siste har jeg måtte slå meg til tåls med at vannkefirkorn rett og slett lever sitt eget liv. I starten av min vannkefir-karriere, sendte jeg ut og delte med over 100 personer av det jeg fikk til overs. Litt av et prosjekt!!!! Mens nå går det en stund, og så skrumper de inn, og gidder ikke formere seg lenger. Hva som skjer og hvorfor er jeg neimen ikke sikker på. Men jeg har lært meg en viktig ting: i gode tider, bør man tørke noen av dem, så man har til senere. Om de så går dukken, eller ikke trives lenger, så har man rett og slett et eget lager, og slipper å søke land og strand rundt etter nye korn. Det er billigere, og neimen ikke vanskelig heller.

Fremgangsmåte:


La vannet renne av seg ved å ha vannkefirkornene i en sil av plast. Hell dem over på et tørkepapir/kjøkkenhåndkle på en tallerken. Er det sommer, dekk til med kjøkkenhåndkle så ikke fluer får tilgang. Hvis ikke, la dem lufttørke uten noe over. Etter en dag, "tømmer" du vannkefirkornene over på tallerkenen så de ligger uten noe under seg. La ligge til lufttørking 3-4 dager, evt med kjøkkenhåndkle over for å beskytte mot fluer. Når de har skrumpet inn til halv størrelse og blitt harde og brune, kan du ha dem over på et lite glass med lokk, og putte i kjøleskapet for oppbevaring.


Jeg har også prøvd å fryse vannkefirkorn, men synes tørking er bedre i forhold til at det tar korterer tid for dem å fungere igjen.

Her ser dere kefirkorn som er tørket også. De har samme fremgangsmåte, men skal oppbevares i melkepulver ved lagring.

Jeg har desverre ingen vannkefirkorn eller kefirkorn til overs for tiden. Anbefaler dere heller å spørre dere for i facebook-gruppen melkesyregjæring, som bla.a har en liste med medlemmer som gjerne deler ut. Evt kan de kjøpes i tørket form mange steder på nettet. Vil du lese mer om vannkefirs hva og hvordan, kan du se her.

Å lage eddik med vannkefirkorn

Dette blir et innlegg til alle min vannkefirvenner. For disse kornene kan brukes til mer enn å lage vannkefir. Du kan nemlig lage en ypperlig eddik når satsen din får stå veldig lenge.

Og hvor har jeg så fått denne ideen fra? Jo, i min iver etter å dele disse herlighetene ut til interesserte, ringte en herremann og spurte om jeg fortsatt hadde vannkefirkorn å gi bort. Hadde jeg andre kulturer også? Kefir, kombucha etc? Og hadde jeg noen gang hatt mugg på dem? (Svært helseskadelige stoffer kan da finnes i kulturen) Hvor kom disse kulturene fra?..... Aldri har jeg fått så mange flotte spørsmål om mine vannkefirkorn før.

Hvorfor så mange kloke spørsmål? Jo, denne mannen - som er biolog - hadde selv dyrket vannkefirkorn tidligere. Men de avgikk ved døden da han av ulike grunner glemte bort hele satsen. Den ble stående i 2 år! Da han gjenoppdaget den, var det oppstått en ypperlig eddik som var "mild og god med kompleks smak".

Videre fikk jeg vite at det er vel Lactobacillus sp. som "bygger" selve kornet, så det er mulig at en del av den komplekse smaken skyldes melkesyre, trolig i en blanding av flere organiske syrer. Og hvis det fungerer hver gang (han hadde bare prøvd denne ene gangen, tilfeldigheter kan være involvert) så er vannkefirkorn iallefall enklere enn å sette opp en reaktor med renkultur av Acetobacter. (høres for meg ut som et atomkraftverk!?!)


Så har du vannkefirkorn til overs, har lyst å eksperimentere, og vil lage egen eddik er det bare å sette igang. Jeg har prøvd to ganger. En gang lot jeg sitron og tørket fiken være med i satsen fra starten, og fisket disse ut etter 2-3 dager. Så lot jeg satsen stå tilsammen en uke - og jeg syntes jeg hadde fått en bra eddik ut fra smak og lukt. En annen gang brukte jeg bare sukker og vann. Da måtte den stå i ca 2 uker før jeg syntes den var blitt sur nok - og i ettertid tenker jeg den kunne ha stått enda en god del lenger. Fremover kommer jeg til å kutte ut tørket frukt, og heller bare bruke sukker og vann sammen med vannkefirkornene. Det blir gjerne et "belegg" på overflaten av vannkefiren når man har tørket frukt i, og hvis satsen skal stå over lengre tid, vil jeg ha renest mulig utgangspunkt uten grums. Ellers er det ingen god ide å gjenbruke vannkefirkorn etter eddikproduksjon selv om de tilsynelatende overlever. Mange av bakteriestammene tåler nok ikke så surt miljø over lang tid. Siden få av oss eier et mikroskop til å undersøke, er det greit å være på den sikre siden. Og - ikke bruk tette lokk. Da risikerer du å få masse brus og høy alkoholprosent i steden for eddik.

Jeg har spurt min nye mailvenn - biologen - om hvor lenge han tror vannkefir/kornene bør stå før man kan kalle det eddik. Til det svarer han at det beste redskapet  er rett og slett å bruke tungen. Man kan selvfølgelig måle ph for å se om det er surt nok, men denne vil være så lav, at det må spesialutstyr for å få pålitelige resultater - så inntil videre anbefaler han at man smaker seg frem. Jeg skal nok maile han etter hvert og høre hvor lenge han erfarer at vannkefirsatsen bør stå. Han fikk nemlig dobbel dose for å kunne eksperimentere med denslags helt fra start. Inntil videre får vi teste ut selv, så skal jeg gi et pip på bloggen hvis han får noe klart tidsrom å anbefale. Et eller annet sted mellom 1uke og 2 år, er dere med?? Ellers er det neppe bakterieaktivitet i eddiken, i høyden noen sporer. Da jeg foreslo å kalle eddiken for probiotisk, ble det slått ned på med hård hånd.

Eddik kan brukes i dressing, over salat, i hjemmelaget pålegg og ketchup osv. Mest bruker jeg det til å bløtlegge korn med. For å nedbryte fytinsyre og enzymhemmere som hindrer opptak av mineralene fra maten. Så i gjærdeig, pannekakerøre, vaffelrøre osv har jeg en dæsj med eddik, og lar det aller helst bløtlegges i minimum 7 timer. Nå kan jeg lage eddiken selv. Det er stas:-)


På spørsmål om biologen hadde hørt om eddik fra vannkefirkorn tidligere, fikk jeg til svar at boken Wild Fermentation av Sandor Katz nevner det så vidt. Den kommer til å stå på ønskelisten min til jul i år. Man blir hektet på melkesyregjæret mat:-)

Jeg fikk et nyttig tips angående vannkefirkorn i kjøleskap. Siden slike opphold er utenfor vannkefirkorns komfortsone(=18-28 grader), bør man være forsiktig med å oppbevare dem kaldt over lengre tid. Helst unntaksvis, for å bevare flest mulig av de gode bakteriene og gjærsoppene. Reaksjonen da jeg fortalte jeg innimellom boostet med havsalt, var at DET ville han unngått, og heller brukt steinsalt. Det blir mer og mer tydelig at en del mikroorganismer dør av salt fra havet pga forurensningen derfra. Så heretter bruker jeg steinsalt de gangene jeg ønsker å tilsette litt (av flere typer) mineraler til mine kjære vannkefirkorn. Jeg har tidligere skrevet om vannkefirkorn her.

Blir du med og prøver eller? Lage din egen rå, økologiske eddik uten mystiske ingredienser og fremstillingsmetoder. Full av organiske syrer som definitivt er bra for helsen? Vannkefirkornene råtner ikke, men de vil dø en eller gang i løpet av prosessen. Blir det "grums" i eddikvannet, siler du det gjennom et kaffefilter når du skal helle over på flaske. Gi gjerne tilbakemeldinger i kommentarfeltet om hvor lenge din eddik står før den blir god. Håper vi høres:)

Vannkefir hva og hvordan

Vannkefir er en sunn forfriskende probiotisk drikk som også er lett å få barn til å like. Hos oss er både 9-åringen og 1-åringen veldig glad i vannkefir. Du kan smaksette den slik du vil, bare fantasien setter grenser. Vannkefir minner om brus siden den inneholder brusende bobler av ulik grad, avhengig av tilberedingsmetode.

Helsefordeler. Vannkefirkorn lever av sukker, og omdanner dette til ulike organiske syrer, bla.a melkesyre. Det gir oss en svært sunn drikke med mange helsegevinster.  Vannkefirkorn produserer millioner av gode bakterier og gjærsopper som balanserer tarmfloraen og dermer hjelper fordøyelse og immunforsvar til bedre helse. Vannkefir kan redusere blodtrykk, senke kolesterol, gi bedre hud, redusere eksem, hjelpe til med vektkontroll, forebygge kreft, gi mer energi og bedre søvn  for å nevne noe. Den er også rik på verdifulle enzymer, mineraler og vitaminer, da spesielt B-vitaminer. Er du vant til å ta kosttilskudd som probiotika, vil vannkefir gi deg et mer bredspektret utvalg bakterier. Du vil også få tilskudd av verdifulle gjærsopper, som probiotikatilskudd mangler.

Ut i fra alle helsegevinstene vannkefir gir, skulle man tro det var et dyrt produkt som koster massevis av penger.  Men, vannkefir koster noen få kroner for literen, nesten for godt til å være sant. Du kan lage det igjen og igjen på din egen kjøkkenbenk. Fermentert og melkesyregjæret mat er en av få kategorier som gir oss svært næringsrike produkter til en billig penge. Supermat i ordets rette forstand. Ellers tenker jeg at helsegevinstene øker i takt med hvor mye annen melkesyregjæret mat og drikke man inntar på daglig basis. Vannkefir er en god start!

OPPSKRIFT

Siden jeg deler ut vannkefirkorn, bør jeg vel også presentere en oppskrift. Jeg oppsumerer derfor det jeg har lært om vannkefir til nå. Ut i fra ting jeg har lest, og erfaringer jeg har gjort meg. Jeg har brukt mye innspirasjon samlet på denne siden.

Basis oppskrift på vannkefir:

1 liter vann

4 ss sukker (helst økologisk hvitt eller brunt. Gjerne bare brunt rårørsukker, men også raffinert hvitt innimellom)

2 ss vannkefirkorn

en neve økologiske rosiner eller 2-3 økologiske fiken

en tykk skive sitron (evt en halv økologisk sitron. Får du ikke tak i økologisk, skjærer du bort det ytterste gule av skallet)

Evt tilskudd av mineraler

Bland sammen i en glassbeholder som rommer mer enn 1 liter. Det er viktig med litt luft opp til lokket, evt bruk litt mindre vann. Sett på lokk (løst eller fast - prøv begge deler, men har du helt tett lokk, bør du "lufte" et par tre ganger underveis) evt et finmasket stoff med strikk. La stå på kjøkkenbenken i 36-48 timer. På sommeren holder det gjerne med 36 timer, prøv deg frem.

Fjern sitron og tørket frukt og sil blandingen med en plastsil. Vannkefirkorn liker IKKE metall (kaffefilter eller kjøkkenhåndkle kan fungere midlertidig). Hell ferdig vannkefir på flasker, sørg for at det er litt luft igjen på toppen, og sett i kjøleskapet.

Skyll vannkefirkornene i rent vann - hvertfall innimellom før du blander dem i ny sats. Noen anbefaler hver gang, andre av og til. Jeg tror nok hver gang er en god rutine.

Avslutter du før 48 timer har gått, vil mindre av sukkeret være spist opp. Venter du lenger, risikerer du at vannkefirkornene begynner å mistrives veldig. Sil heller vannkefirkornene ut og start nytt blandevann til disse, mens fermenteringen av "ferdig" vannkefir gis en dag eller to ekstra på kjøkkenbenken hvis du overhodet ikke vil det skal smake søtt. I denne andre fermenteringsrunden, som du også kan starte allerede etter 24 timer, kan du tilsette frosne bær og andre smaker helt som du vil, siden vannkefirkornene er utenfor rekkevidde. Når smaken har blitt slik du vil ha den, hell drikken på flaske med litt luft igjen øverst og sett i kjøleskapet. Jo lenger du lar drikken stå kaldt, jo mer "brus" dannes. Korken skrus igjen. Ellers har jeg lest at det kan være noe sånn som ca 1 ss sukker igjen i drikken etter 36-48 timer. Du vil lett kjenne at sødmen på vannkefiren varierer litt fra gang til gang. Så helt sukkerfri er den altså ikke. Mengde med måte - som vanlig. Evt må du etterfermentere den på kjøkkenbenken når vannkefirkornene er tatt ut.  Og heller kanskje søte med litt stevia. Fermenteringsprosessen fortsetter også i kjøleskapet - men i et mye saktere tempo. Lavkarboentusiaster bruker gjerne kokosvann i steden for sukkerblanding. Men - det skal visst ikke smake noe særlig etter hva jeg har forstått.

Oppskriften over, som jeg synes funker best, har jeg funnet hos fleksitarianerliv her.

Vann. Kvaliteten på springvann varierer mye. Derfor må du prøve deg frem i forhold til innhold av klor, hvor filtrert det er, innhold av mineraler osv. Jeg tapper vann i glasskrukke kvelden før slik at evt klorrester dunster bort i løpet av natten, og at vannet blir romtemperert. Antagelig er det ikke nødvendig, så prøv deg frem.

Sukker. Bruk hovedsaklig økologisk sukker. Vannkefirkorn er levende organismer som påvirkes av giftstoffer i  eventuelle sprøytemidler osv. Jeg tror mine vannkefirkorn trives best med brunt rårørsukker. Men prøv å variere innimellom med litt økologisk hvitt sukker også. Vannkefirkorn er glad i lønnesirup, så bytt ut gjerne en eller flere ss med dette innimellom.  Jeg blander ut sukkeret i vannet enn stund før jeg tilsetter vannkefirkornene, slik at vannet er mettet med "næring" allerede fra starten.

Rosiner. Rosiner (de har økologiske på Meny)eller annen tørket frukt (fiken, aprikos )gir vannkefirkornene litt ekstra boost når sukkeret i vannet er spist opp eller minker. Pluss at det gir vannkefiren bedre smak. For meg virker det som vannkefirkornene trives bedre med økologisk tørket frukt enn uten. Det går an å lage vannkefir uten tørket frukt/sitron også.

Sitron. Her er det  litt ulike oppfatninger ute og går. Noen påstår sitron er nødvendig for å gi vannkefirkornene ønsket ph. Andre mener sitron kan gi mistrivsel. Og noe påstår den bare er viktig for å gi god smak. Jeg ser flest oppskrifter som liker å ha med sitron. Får du ikke tak i økologisk sitron, skjær av det gule av skallet. Ingefær er noe du også kan prøve, f.eks i steden for sitron. Vannkefirkorn ser ofte ut til å trives godt sammen med ingefær. Man må ikke ha med sitron eller ingefær.

Mineraler. Vannkefirkorn trenger tilskudd av mineraler for å vokse og virke bra. Bruker du brunt sukker, får du en del av disse allerede. Jeg gir gjerne ekstra tilskudd av 1/2 ml (eller 1/4 ts) natron, 1/2 ml uraffinert havsalt (eller 1/8 ts) og: et hetteglass av denne minerallblandingen / eller kokt skall av 1 egg for å gi litt kalsium for å vokse bra. Det KAN også bli for mye av mineraler. Så variasjon er en god ting. Altså noen ganger med og noen uten.

Små vannkefirkorn: Jeg eksperimenterer for tiden, og hvis du vil ha større vannkefirkorn eller økt vekst, ser det ut til at 1 ss melasse sammen med sukkeret gir en kanon ekspansjon. Jeg tilsetter da også litt salt og natron i vannet som skrevet over. Smaken av melasse kan diskuteres, så her får du rett og slett finne ut selv om det smaker godt. Du kan selvfølgelig bruke mindre mengde. Kanskje du kan bruke vannkefiren med molasse i brøddeig, vaffelrøre, pannekakerøre, som surdeigsstarter osv? Melasse anbefales hvertfall som energiboost innimellom. En annen tendens jeg ser er at økologiske fiken (fåes kjøpt på Meny), og muligens hvitt raffinert sukker gir større vannkefirkorn, så igjen: variasjon er lurt! Mitt aller beste tips er melasse + kjøleskap. Den kombinasjonen har gitt rekord her i huset. Kanskje en tredobling av mengden og vannkefirkorn store som "hus"!

Skrale vannkefirkorn: Hvis vannkefirkornene er veldig små eller vannkefiren lukter/smaker gjæret, anbefales et spaopphold i kjøleskapet på 3-4  dager. Fyll en beholder med rent vann, hell oppi vannkefirkorn og rør rundt så de får vasket bort smuss. Sil vannet av. Bland sammen 1 liter vann, 4 ss sukker, 2 ss vannkefirkorn, havsalt, natron og en eller annen kalsiumkilde som nevt over og sett i kjøleskapet. Oppholdet kan være lenger enn 3-4 dager også. Når du tar de ut igjen, vær oppmerksom på at de kan bruke noen runder på å komme seg - ja opptil 14 dager før de virker som før. Lukter de fortsatt vondt eller er like små, etter en runde utenfor kjøleskapet, sett de til spaopphold enda en gang eller to. Les om vannkefirkorn på spa her. Les originaloppskrift på rehabilitering her.

Etter litt detektivarbeid har jeg forresten oppdaget at mine vannkefirkorn ikke liker whole cane sugar. Det dannes illeluktende skum på toppen, og vannkefiren blir etter hvert udrikkelig. Jeg har hatt mistanke til enten rosinene eller sukkeret, men nå er jeg ganske så sikker. SÅ - bruk dine detektiv-egenskaper hvis du ser de mistrives. Kanskje det er noen av tilsetningene de ikke kan like.

Alkohol. Vannkefir inneholder vanligvis mindre enn - eller godt under 1 % alkohol. Mengden vi være avhengig av hvor mye sukker du bruker, hvor lenge vannkefirkornene får jobbe med drikken, om du bruker løst eller fast lokk og hvor lenge den lagres i kjøleskapet. Mer sukker, lengre fermenteringstid, fastskrudd lokk og lang tid i kjøleskapet øker alkoholprosenten. I forhold til graviditet, kan du lese mer på linkene her, her, her og her. Og evt google waterkefir - pregnant - alcohol. Er dette med alkoholprosent viktig å vite, kan man kjøpe et alkometer på eks Europris til ca 40  kroner.

Ifølge denne bloggen, er det ikke mer alkohol i vannkefir enn i vanlig kefirmelk. Vannkefir er derfor trygt både for gravide og barn. Mattilsynet i Førde sier at man ikke behøver å være redd for alkoholinnholdet i drikken.

Barnevennlig. For å få til en mest mulig barnevennlig vannkefir, kan man sile ut vannkefirkornene etter 24-36 timer(så den ikke blir så sur). Mens vannnkefirkornene får seg nytt blandevann, kan du la den ferdige vannkefiren fortsette på kjøkkenbenken ytterligere 12-24 timer, og tilsette frosne/ferske bær(jordbær, bringebær, blåbær osv). Bærene kan skvises med en gaffel for å få mest mulig juice. Når du er fornøyd med smaken og fermenteringstiden, siler du blandingen og setter i kjøleskapet. Dette blir "ekte" juice med brusbobler. NAM-NAM!

Et annet alternativ er å fermentere i de vanlige 48 timene, og søte med stevia når vannkefirkornene er tatt ut. Så blir det mindre sukker, men likevel søt smak.

Ny eier. Når vannkefirkorn skifter eier, kan det også ta noen runder før de er 100% i form igjen, så det gjelder å være litt tålmodig. Tegn på at vannkefiren jobber er bla.a: fargen på vannet skifter litt farge under fermenteringen, det kommer små bobler opp til overflaten, drikken er mindre søt enn da du blandet sammen ingrediensene og vannkefirkornene er på heisaturer opp og ned.

Er smaken merkelig på det ferdige produktet, prøv litt annen fremgangsmåte neste gang. F.eks mer eller mindre tett lokk, andre typer tørket frukt, mer eller mindre sukker, mer eller mindre fermenteringstid på kjøkkenbenken osv.  Du finner snart din favoritt:-)

Sett vannkefirkornene i kjøleskapet med en gang du får dem i hus. Så kan de "sove" litt der til du er klar til action med dem på kjøkkenbenken. Skyll dem før du setter igang vannkefirproduksjon.

Tar det flere dager før du får kommet igang, anbefaler jeg å blande sammen 1 liter vann, 4 ss sukker, vannkefirkornene, rosiner og sitron (=vanlig oppskrift) og sette i kjøleskapet. Så setter du bare hele krukken på kjøkkenbenken i 48 timer når du er klar.

Vannkefirkorn til overs. Når du har vannkefirkorn til overs, har du flere valgmuligheter. Du kan dele med dine venner, fryse ned, tørke til senere bruk, lage eddik eller spise dem opp som et probiotikatilskudd.

Les fremgangsmåten på eddik av vannkefirkorn her.

Hvis du vil fryse ned, har jeg lest at man kan blande dem i litt sukkervann, putte i et tomt syltetøyglass, og så fryse ned, eller bare fryse dem slik de er i et  glass med lokk. Hvis du vil tørke, legger du vannkefirkorn på en tallerken med tørkepapir på. Så legger du et kjøkkenhåndkle over så ikke fluene kommer til, og rører med en skje innimellom så de ikke setter seg helt fast i underlaget. Jeg fjerner papiret etter ca et døgn. Etter 3-5 døgn, heller du over i et tomt glass med lokk, og oppbevarer i kjøleskapet. Vannkefirkornene skal da være stein harde, brune, og har krympet til ca halv størrelse. Noen skriver at skap også er greit oppbevaringssted for tørket vannkefirkorn. Tørket og fryste korn vil bruke opp til 2 uker før de er ordentlig igang igjen, så da er tålmodighet en faktor!

Tilslutt kan du bruke vannkefirkornene som ditt daglige probiotikatilskudd. Begynn med noen få, og øk heller gradvis. Tygg og svelg, de smaker stort sett ingenting. Så får du et billigere og mer bredspektret produkt enn det som er å få kjøpt i butikken. Jeg vet ikke hvor mange vannkefirkorn som skal til for å erstatte kosttilskudd med probiotika.

Ikke for lenge i kjøleskap. Etter samtale med biolog som er på fornavn med bakteriestammene i vannkefir, gjorde han meg oppmerksom på at det å oppbevare vannkefirkorn i kjøleskapet over lenger tid muligens kan ødelegge en eller flere av bakteriestammene - og gjærsoppene, siden kjøleskapstemperatur er utenfor deres komfortsone. Vannkefir trives best mellom 18 og 28 grader. Vi ønsker jo flest mulig av de gode helsebringende mikroorganismene bevart. Så - altså - unntaksvis i kjøleskap. Når det er nødvendig.

Avslutning og tips. Selv om vannkefirkorn er levende vesener og ikke tåler hva som helst, vil jeg absolutt oppfordre til eksperimenting av hjertens lyst. Vent til du har opparbeidet deg dobbel dose vannkefirkorn. Så har du fortsatt vannkefir selv om eksperimenteringen går ad dundas. Man savner nemlig vannkefir hvis alle må på spa i kjøleskapet. Det er hvertfall min erfaring! Les andre bloggere som skriver om vannkefir, oppskrift og tips, vannkefir og jordbær, mammabrus, vannekefir - superdrikke(oppskrift med 6ss vannkefirkorn pr liter vann) og eventyrlig vannkefirvekst. Leser du kommentarfeltene i tillegg - er det mye å lære. Fine flasker og glass til vannkefir finner du bla.a på Jernia. Plastsil finner du hos tupperware, ebay eller her. Lykke til!

Bruk gjerne min kode GED890 for å få 5$ rabatt når du handler hos iherb for første gang. Guide om det å handle på iherb finner du her.

Vannkefir

Dere har kanskje oppfattet at jeg har interesse for melkesyregjæret mat? Vel, her kommer siste skudd på stammen: nemlig vannkefir. Jeg har tidligere prøvd ut surgrøt, melkesyregjæret grønnsaker og surdeigsbrød (inkludert knekkebrød og pannekaker) men vannkefir hadde jeg aldri hørt om inntil nylig. Det er bloggen fleksitarianerliv som har satt meg på ideen. Og nå er den altså kommet ut i live, idag er min første sats med vannkefir i boks.


Og hva er vitsen med vannkefir? I et tidligere innlegg om probiotika har jeg skrevet litt om dennes helsefordeler. Siden jeg har så god erfaring med probiotika som kosttilskudd, vil jeg også orientere meg rundt hva slags mat som har de samme positive egenskapene. Jeg har også et håp om at barna vil like vannkefir. Fleksitarianerliv skriver at vannkefir smaker som "tam sjampis". Man får bruslignende opplevelse, og kan tilsette de smaker man vil, så her ser jeg mange muligheter både som ren drikke og i smoothies.

Les fleksitarianerlivs innlegg om vannkefir inkludert oppskrift her og bli inspirert. Damen bak bloggen har virkelig stor kunnskap om mat, og formidler på en flott måte hvordan man setter nyttig kunnskap ut i praksis. Fleksitarianerliv har lært meg melkesyregjæring av grønnsaker, grunner til at man skal bløtlegge korn, nøtter og frø, hvorfor det er viktig med langtidsheving av brød, og hvordan man steker knekkebrød og brød med minst mulig akrylamid. Blant annet.

Andre oppskrifter er f.eks er her og her.

Ulike former for melkesyregjæring krever tid. Ingrediensene er ikke dyre, men man må altså planlegge for å få ting ferdig i tide. Kjøkkenbenken er sjelden strøken lenger. Alltid noe som gjærer, bløtlegges eller skal blandes samtidig som man skifter bleier, hjelper til med lekser, lager kveldsmat, oppdrar barn og vasker opp. Herlig!

Her er noen bilder fra min vannkefir:

Vannkefirkorn. Levende organismer som formerer seg underveis i prosessen. Jeg regner med jeg etter hvert får såpass mange at jeg kan dele til venner og interesserte. Jeg hentet mine hos flesitarianerliv en helg vi var på vei til Norefjell.

Her er vann, økologisk sukker, rosiner og sitron blandet sammen. Vannkefirkornene spiser opp sukkeret, og rosinene flyter etter hvert opp til overflaten (som øverste bilde)

Vannkefir tappet på flaske. Nyprodusert og lunken er smaken brusende og ok. Etter å ha blitt nedkjølt i kjøleskapet er den rett og slett veldig god. Barna vil gjerne ha det MED PÅ SKOLEN!

På youtube finnes flere gode videoer om hvordan du lager vannkefir. Sjekk f.eks ut denne og denne. Foretrekker du å lese, kan du besøke sidene til nourishedkitchen og zoevblog. Her er en side med alle mulige svar på de spørsmål man har om vannkefir, melkekefir, kombucha og surdeig. Jeg får veldig mye ut av FAQ-sidene.  Her og her er andre informative sider om vannkefirkorn. Vil du kjøpe fra utlandet kan du prøve www.vitaldrinks.de eller www.kefirlady.com. Eller du kan hente gratis hos meg på Kjelsås i Oslo. Jeg sender forresten gjerne vannkefirkorn i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Et blogginnlegg med egne erfaringer og oppsumering av info jeg har lest rundt omkring finner du her. Enjoy!

Enda mer rydding

Jeg rydder enda litt mer på bloggen og reposter tidligere innlegg om vannkefir. Jeg synes vannkefir skal få en egen kategori på forsiden min. Alt for å få bedre oversikt siden blogg.no har en del begrensninger i forhold til kategorisering av innlegg.

Potetmos PLUSS

Å få nok grønnsaker kan være utfordring for både store og små. Så hva gjør man? Å gå bredt ut, bruke fantasien og ikke gi seg er vel greie innfallsvinkler. Men for mye mas har en tendens til å bli feil.

Når jeg lager potetmos, skanner jeg hjernen og butikken for hvite grønnsaker, og VIPS har barna spist noe de ikke vet. Fremgangsmåte: Skrell og kok poteter. Mot slutten av koketiden, tilsett blomkål, sellerirot, pastinakk, persillerot, jordskokker osv. Jeg bruker gjerne en eller to ingredienser utenom potetene. Det gjelder at smaken ikke blir for sær. Hell så ut kokevannet, ta evt vare på litt i en kopp i tilfelle du trenger mer væske. Tilsett en STOR klatt med meierismør, og bruk stavmikser til å mose alt sammen. Hos meg er det nok med smør som ekstra væske. Det blir litt smak og behag hvor bløt du vil ha potetmosen. Så er det bare å tilsette uraffinert salt og forsyne seg.

PS! Bytt gjerne ut alle potetene med sellerirot for å få en sunnere, mer smakfull og blodsukkervennlig mos :)

Frokost-smoothie

Det er velstand i heimen for tiden. Etter lang tid uten smoothie, har det endelig blitt populært igjen. Mitt stille sinn jubler siden alle tre barna drikker opp minst et glass om morgenen. Og hva putter man oppi en smoothie - den perfekte kamuflasjedrikk? Det gjelder å få nok fett, passelig med proteiner og "minst mulig raske karbo", hehe. Ikke at det er lett, men ambisjonene er der! Håper frokost-lykken varer evig:)

Vann

Hampfrø

eggeplommer (norskproduserte egg)

kokosolje

frosne bær

banan

avocado

lønnesirup hvis behov for søtning

Ha 2 ss hampfrø i 2-3 dl vann. Skill eggeplommer og hviter. Sett kokosoljeglasset i varmt vann, skrell avocado og bananer. Jeg bruker 2 eggeplommer, 2 bananer, og en halv avocado. Ha alle ingrediensene inkludert frosne bær oppi blender og start. Jeg heller flytende kokosolje av glasset etter 2-3 minutters oppvarming. Pleier da å få passelig mengde til smoothien. Tilsett evt vaniljepulver, omega 3, tran, gelatinpulver, kalsium/magnesiumpulver, d-vitamindråper, kokte brokkolibuketter, kokosmelk og melkesyregjæret grønnsaker. Alt hva hjertet begjærerer, dog innen rimelighetens grenser. Probiotika, vitaminer, melkesyregjæret mat/drikke og omega 3 bør has i helt til slutt, siden kraftig blending kan ødelegge noe av virkestoffene. Smak til med litt lønnesirup hvis nødvendig.

Bløtlegg gjerne hampfrøene i vann kvelden før. Eggehvitene til overs kan fryses og brukes i brøddeig, vafler, pannekaker osv ved senere anledning

Smoothierestene lager vi is av :)



Matintoleranse

Reagerer du uforståelig på mat? Da kan det være en ide å ta en matintoleransetest. Matintoleranse innebærer at man reagerer på mat, men  ikke har straksreaksjoner som ved allergi. Ved matintoleranse opptrer symptomer gjerne først etter 3-72 timer.

Jeg har nylig tatt en matintoleransetest på Lab 1. Resultatet ble utslag på melk, hvete, eggeplomme, mandler og havre. Så nå er det nye matvaner i hverdagen. Legen min vil jeg skal kutte sukker, gjær og raske karbohydrater i tillegg til gluten og melk. Ohoooiii. Det tvinger frem nye måter å tenke mat på. MEN, det er flere ting man kan reagere på som ikke kommer frem på prøver. Som for eksempel histaminer, mat som frigjør histamin i kroppen, salisylater, oxalater, FODMAPog andre ting som bla.a er planters forsvarsvåpen mot å bli spist. Så er det vanskelig å bli klok på sine egne reaksjoner, kan det være litt av et detektivarbeid å komme til bunns i saken.

Jeg tok matintoleransetest også for 5 år siden. Utslagene da var melk, mandler og gluten i grenseland. Så denne gang er det litt mer. Vi lever stort sett hvetefritt og melkefritt her hjemme, med unntak av noe ost, rømme og smør. Det blir en spennende matreise fremover :)

Kakao

Vi elsker kakao her i huset. Etter lang tid har jeg også klart å overbevise barna om at hjemmelaget er mye bedre enn Oboy og Nesquick. Så hvordan lager man kakao når enkelte i familien ikke tåler melk? Av ulike grunner bruker jeg aldri soyamelk eller rismelk lenger. Og sitter dermed igjen med havremelk hvis jeg ikke ønsker å lage melk selv i blender. (Evt kokosmelk / mandelmelk som er vanskeligere å få tak i). Jeg ønsker meg mest mulig stabilt blodsukker når vi spiser og drikker, så dermed må det meierismør eller kokosolje til i oppskriften.

En porsjon (doble eller triple etter behov):

2 1/2 dl havremelk (eller h-melk)

1 ss uraffinert sukker

1 ss kakao

1/2 ss meierismør eller kokosolje

Bland sammen litt av melken med kakao og sukker, visp godt mens platen står på god varme. Tilsett smør/kokosolje og visp til det er smeltet, ha i resten av melken og visp til ønsket temperatur. Jeg kutter ut smør hvis jeg bruker vanlig helmelk. Og jeg bruker nok å ha mer eller mindre topp på skjeene. Den aller beste kakaoen lages etter min mening med økologisk raw kakao. Kooooz!




Hud- og miljøvennlig såpe

Når man er opptatt at ren, ekte og sunn mat, er det ikke fremmed også å gi sine hudpleieprodukter og vaskemidler noe oppmerksomhet. Det hører jo litt til samme tema, siden det vi smører på huden i mer eller mindre grad blir tatt opp i kroppen. Jeg tenkte jeg skulle reklamere litt for såpeproduktene vi bruker her i huset. For de er jeg såre fornøyd med, og jo mer jeg leser på nettsidene til Optima-ph.no, jo mer overbevist blir jeg om at det knapt kan finnes bedre produkter å bruke for folk i de tusen hus og hjem.

Tid for påfyll og ny bestilling. Skal det se fancy ut kan man jo kjøpe en virkelig kul såpepumpe

Produktene til Optima er økologisk basert, inneholder organiske syrer og ingredienser som hver for seg er tillatt i mat. I tillegg er de lett nedbrytbare i naturen, er snill mot de gode bakteriene vi omgir oss med, og gjør livet surt for problembakterier. Les evt mer om ingrediensene her. Det høres ut som drømmeprodukter, og jeg anbefaler virkelig å prøve. Jeg har rett og slett sluttet helt å kjøpe andre såper, og bestiller heller 2-3 ganger i året via posten. Det har gått så langt at jeg faktisk blir litt irritert når jeg får dusjsåpe eller andre såper i gave, fulle av parabaner, parfyme og problematisk kjemi. For ingen kan måle seg mot disse. Og jeg vil selvfølgelig bruke det beste når jeg kan. Jeg synes tendensen til eksem på hender og hake hos barn og voksne rett og slett har blitt mindre etter vi innførte denne såpen. Såpen lukter litt syrlig, men ingen her hjemme har klaget av den grunn. 


nettsidene til Optima finner du mye nyttig informasjon: Tanken bak produktene, hvordan de spiller på lag med naturen, tar vare på de gode bakteriene vi omgir oss med, ikke vasker bort det beskyttende fettlaget i huden osv. Hudvask og universalvask (bla.a til gulv, kjøkken, bad og vinduer) er mine favorittprodukter som jeg kjøper igjen og igjen. Jeg bestiller 2X5 liters-kanner med såpe og gjerne en flaske universalvask til huset, og en flaske med desinfeksjon, slik at jeg kommer over 1200 kroner og dermed får gratis frakt. For dem med problemhud, kan det være lurt å kombinere såpen med hudpleie pluss. En gele du smører på huden så ofte du trenger. I tillegg til generell hudpleie, kan du bruke den på myggstikk, brennenesle-sviing, utslett, ved kløe, flass og seborreisk eksem i hodebunn, som balsam og hårlotion, ved tørr hud og hudsprekker, på bleieutslett osv. Skaff deg en tom pumpeflaske, fyll opp og sett på kjøkkene el.l. Så får du f.eks smurt hender så ofte som bare det. Jeg lover selvfølgelig ikke at det hjelper på alt og alle, men du finner mange tilbakemeldinger fra fornøyde kunder her. Optima selger nyttige produkter til hus, dyr og mennesker. Det er ulike produkter til ulike bruksområder.

Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:)


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. For tidligere kommentarer på dette innlegget kan du lese her.

Litt rydding på bloggen

Jeg rydder litt på bloggen min og reposter dermed to tidligere innlegg. Det er for å få bedre oversikt siden blogg.no har en del begrensninger i forhold til kategorisering av innlegg.

Hjemmelaget deodorant

Joda. Jeg skal innrømme at det er godt over grensen til å være sær. Så det er mulig at dette innlegget er mest til meg selv. Men etter å ha lest om ulike former for aluminium som er tilsatt i de aller fleste deodoranter, så har jeg rett og slett begynt med å lage min egen. Det vil si, det fins deodoranter uten aluminium hvis du leter de riktige plassene. Jeg har vært fornøyd med denne for eksempel. Men så viser det seg at de aller fleste "kjøpe-deodoranter" inneholder et eller annet muffens likevel. Min favoritt til nå er Vibeke sin deodorant. Men da nettbutikken gikk tom, så jeg ingen annen løsning enn å lage min egen. Med de ingrediensene som JEG ville ha i. Og etter inspirasjon rundt (1) omkring (2), skal jeg presentere tre ulike oppskrifter, så har du litt å velge i og prøve deg frem med.

1. Den enkleste først.

Mål opp like deler med kokosolje og natron. Smelt kokosoljen ved svak varme og visp inn natron. Evt la begge få en runde i mixmaster som i dette innlegget.

2. Med arrowroot inspirert av mommypotamus. Hvis du reagerer på natron, så kan det lønne seg å spe oppskriften ut med arrowroot.

1 del arrowroot

1 del natron

2 deler kokosolje

Evt essensielle oljer for lukt.

3. Min beste til nå.

Jeg var ikke heeelt fornøyd med konsistensen på de to oppskriftene over. Dermed var det tid for å eksperimentere, og prøve ut et par fettkilder jeg allerede hadde i skapet. Resultatet ble rett og slett perfekt! Eller - det vil si - etter noen forsøk med for mye bentonittleire og for mye essensielle oljer - endte jeg opp med noe som ble veldig bra. Og konsistensen er godt egnet til oppbevaring på badet.



2 deler kokosolje

1 del kakaofett

1 del sheasmør

2 deler natron

2 deler arrowrot

1 del bentonittleire (=pulver)

Litt smeltet bivoks (mindre enne 1 dl, eks 2-3 ss)

Bivoksen smeltes forsiktig i et tomt syltetøyglass i vannbad. (Hvis ikke kan det bli brannfarlig).

Smelt kokosolje, kakao og sheasmør på svak varme i en kjele. Visp inn natron, arrowrot og bentonittleire. Og ha oppi smeltet bivoks. Tilsett evt en dråpe av essensielle oljer som lavendel/ lemongrass/ teatree/ bergamot. Men husk at det er sterke greier. Jeg har prøvd lavendel. Og jeg har prøvd kombinasjonen lemongrass, teatree og bergamot. Selv foretrekker jeg rett og slett uten noen som helst essensiell olje, så du får prøve deg frem. Jeg anbefaler bare en dråpe om gangen, evt en dråpe hver av de du vil kombinere.


Ingrediensene har ulike helsebringende egenskaper som jeg ikke har gått i detalj på. Bentonittleire har jeg bestilt hos iherb i forbindelse med en tannkrem jeg ville prøve ut. Bivoks fikk jeg kjøpt hos Honningsentralen, men kan også fåes på iherb. Ellers er det jo bare å ta det man har, komponere og teste ut. Jeg har rett og slett vært veldig fornøyd med nr 3 til nå og synes den har god effekt. Så blir det jo spennende å se til sommeren om den fortsatt virker like godt. Jeg vil forresten oppfordrer deg til å bruke oppskriften som et utgangspunkt og ikke noe som må følges slavisk. Jeg ser kokosolje, kakaosmør, sheasmør og bivoks går igjen i mange ingredienslister, samt natron, arrowrot og bentonittleire. Å kokkelere og komponere er gøy!

Fiskekraft

Etter å ha sporet opp en aldeles flott fiskebutikk i nærheten av her jeg bor, er jeg endelig igang med å koke kraft på fisk. Det er en supergod følelse, siden å lage fiskekraft, har stått på to-do-listen min lenge. Fiskesupper laget fra bunnen smaker aldeles nydelig, selv når man egentlig ikke er så veldig begeistret for alle slags fiskesmaker. Ambisjonen mine er fiskesuppe en gang i uken. Tror ikke det blir så vanskelig fremover.


Jeg spurte mannen bak fiskedisken hvordan jeg kunne få tak i fiskeavskjær. Han ble skikkelig i fyr og flamme over at jeg var interessert i denslags, og ba meg bare ringe på forhånd, så skulle han legge av. Vi hadde spennende samtaler om oppdrettsfisk, fisk i sesong, kvaliteten på ferskvaredisker rundt omkring osv. Skravla gikk i ett rett og slett.

Da jeg senere ringte en morgen for å høre om han kunne legge av fiskeavskjær til meg, kunne jeg hente allerede klokka 12 samme dag. Og da jeg troppet opp, fikk jeg rett og slett hele posen GRATIS! Det var ikke dårlig. Så var det bare å kjøre hjem og sette på kjelen. Siden jeg hadde sagt jeg skulle bruke det til kraft, var gjeller skjært vekk. Jeg fylte kjelen med fiskeavskjær, vann og et par klunker eddik. Så fikk det stå en times tid før platen ble satt på.

Etter litt googling, besøk på Unes blogg og oppslag der jeg tidligere har lest om kraft av fisk, bestemte jeg meg for å trekke kraften i 90 mintter på 80-90 grader. Fiskemannen pleide selv å boblekoke kraft i 20 minutter. Selv synes jeg det hørtes litt brutalt ut, etter kunnskap jeg har fått om kjøttkraft. Så 90 minutter på 80-90 grader fikk bli mitt første forsøk. Etter tips her og der, puttet jeg oppi laurbærlad, hele pepper, gulrot, løk og purre ( evt rester i kjøleskapet) for å få litt ekstra god smak. En 12 liters kjele ga til sammen 7 liter kraft klar for frysen. Kjekt å få litt volum når man først er igang.

Dagen etter kraftkoking var jeg veldig spent på hvordan resultatet ville bli. Jeg plukket ut en spennende oppskrift fra Trines matblogg, og fulgte den sånn nogenlunde. Og WOW for et resultat! Suppen ble aldeles nydelig! (Denne smaker også nydelig!)

Fiskesuppe er igrunn ganske lurt hvis man i perioder må gå på "sparebudsjett". Kjøper du First Price - produkt, får du fort 500-600 gram sei eller torsk til 10-20 kroner. Det kan man kalle billige proteiner med grei kvalitet siden det er villfanget fisk:)

I ettertid har jeg spurt meg litt for på facebooksiden Tradisjonsmat Oslo, for å høre om noen trekker fisken lenger enn halvannen time. For jo lenger man trekker kraft, jo flere mineraler blir frigitt i kraften. Jeg er spesielt på jakt etter kalsium og magnesium, siden vi spiser lite melkeprodukter her hos oss. Og joda. En sa hun trekker kraften myyye lenger, ja opp mot et døgn. Da er nok hemmeligheten å være ytterst nøye med å ikke komme over 90 grader, siden faren for denaturerte proteiner er til stede, og at fiskekraften blir en "limete" greie. Så fremover skal jeg prøve gradvis på lenger trekke-tid.

Flytting på gang

Så ble det stille. Ja heeeeeelt stille her på bloggen. Forklaringen er at vi kjøpte oss plutselig et hus. En fin enebolig med deilig plass til en familie på 5. Det har lagt i kortene lenge, at vi burde skaffe oss større bolig. Og vi har gått på visning her og der, uten helt å vite hvor det er best for oss å bo. Så kom dette huset - rekende på ei fjøl:) Datt nesten ned i hodet på oss, og nå er vi bare glade. Gleder oss kjempemye.

Jeg kan jo røpe at det er eget kjølerom. Stort deilig kjøkken, spisestue med plass til alle de gjestene man ønsker seg osv osv. Ganske stor hage - hvor jeg leker med tanken å ha høner sånn etterhvert. Mannen min tror jeg tuller når jeg ymter frempå om høner. Håper i det aller lengste, jeg KAN vel ikke mene noen sånt? Den som lever får se:) Og jeg skimter i horisonten en dehydrator i garasjen, egen kornmølle som kverner helkorn før brødbakst, ekstra fryseboks full av gressforet lam, kalv, upasteurisert ost og smør, kraft, tørket hjerter, spekepølse, bær osv osv. Bare gleeeeeder meg veldig! I helgen har vi pakket 1/3 av det vi eier i en kontainer. Må nemlig male innvendig før visning. Og så er det takstmann, bilder, visning osv osv i et bankende kjør fremover. Samtidig som jeg skal skrive prosjektoppgave om motivasjon og ha eksamen i juni. Hei og hopp, bloggen kommer mest sannsynlig til å få hvile litt. Til vi sees en eller annen gang igjen. Med nytt hus øyner jeg enda flere prosjekter på matfronten. Det gleder jeg meg veldig til. For plass har definitivt vært en begrensende faktor til nå - og snart er det historie:)

Jeg får en del spørsmål på mail om vannkefirkorn, kombucha og kefirkorn. Jeg har desverre lite å dele ut for tiden. Vil heller anbefale dere å kjøpe vannkefirkorn på hjemmeriet.dk Handler dere for under 200 kroner pr bestilling slipper dere toll. Kefirkorn og kombucha ville jeg etterlyst i en av tradisjonsmat-facebook-gruppene. Kanksje det finnes noen i nærheten av der du bor som har til overs. De som har er vanligvis generøse med å dele:)

Juleforberedelser

Juleforberedelsene har vært i gang et par-tre uker nå. Jeg tenkte å dele med dere fire oppskrifter til sunt snop som jeg lenge har hatt lyst å lage. Om du ikke rekker å prøve noen før jul, kan det jo kanskje hende du har mulighet i romjulen? Eller til neste år? Gode er de hvertfall!


Festkuler er en gammel kjenning. Jeg lagde de første gang rundt juletider i fjor. Bare MÅTTE ha noe som slår alt butikksnop ned i støvlene. Festkuler kan varieres i det uendelige. Denne gangen byttet jeg ut noen av dadlene med bløtlagte gojibær som jeg allerede hadde i skapet. Kulene er nøttefrie, og kan gjøres uimotståelige ved å putte ekstra sjokolade både inni og utenpå hvis man vil. Nam nam! Dobbel porsjon, minst!

Marsipan finner du oppskrift på hos Une. Enkel fremgangsmåte og smaker bedre og bedre for hver gang. Velg mellom lønnesirup eller sukrinmelis som søtning. Marsipanbrødet i kjøleskapet har blant annet blitt spist som det er, eller delt opp i mindre biter dyppet i sjokolade. Neste gang prøver jeg med valnøtter/pecannøtter i steden for mandler. Har hørt at det også skal gi god marsipan. Så bli magen min antagelig litt mer fornøyd også - selv om jeg uansett spiser mer enn jeg har godt av.

Pepperkake-fudge-kuler er det Gry som er opphavskvinne til. Barna elsker pepperkakedeig, og her har du en variant som er laget for å bli spist rå. Jeg anbefaler å kjøpe ferdigkvernet nellik fra iherb eller butikken. Da jeg prøvde å knuse nellikspiker i kaffekvernen, ble den omtrent ødelagt av et tykt, seigt, klistrete belegg som inntil nå har vært umulig å fjerne. Det kommer til å lukte nellik i lang tid fremover fra det hold. Jeg byttet ut mandler med cashewnøtter som gikk helt fint.

Julesjokolade fra kraftmammabloggen smaker av nydelig karamell. Jeg byttet ut mandlene med cashewnøtter, og kuttet ut appelsinskallet - siden begge disse kan skape krøll hos noen av oss. Resultatet ble likevel veldig godt.

Hvis deigen er veldig klissete når du skal trille ut kuler, sett den i kjøleskapet en god stund. Det hjelper.

I forkant av mitt bakeeksperiment, bløtla jeg nøttene i vann med havsalt over natten, og tørket de i ovnen på svak varme ca en dag. Dette for å gjøre nøttene mere magevennlige og at kroppen blir istand til å ta opp flere av mineralene. Dette er ikke noe man må gjøre, men heller kjekt hvis man husker og har tid.

Ellers håper jeg det står bra til med dere lesere nå i førjulstida. Juleforberedelsene kan fort føles som et langvarig marathon med veldig mye som skal gjøres. Selv legger jeg meg på et minimumsnivå når det gjelder kakebakst. Hva er det aller viktigste for barna at vi har? Vi ender ofte på å bake pepperkaker, kakemenn og risboller. Og noen godtekuler. Rundvasken foregår på andre tider av året. Woila, det blir jul likevel.

Så vil jeg ønske dere alle Gledelig Jul! Håper dere får god mulighet til å slappe av, lade batteriene og nyte tilværelsen!

Vinneren er.......

LunchBots "Uno" matboks i blå

Jeg har endelig trukket en vinner av min give away. Den heldige som stikker avgårde med en Klean Kanteen drikkeflaske og LunchBoots matboks er: Bente Therese Tovås.

GRATULERER!

Trekningen ble gjort på randoom.org. Fint om vinneren sender meg adresse snarest, så premien kommer frem i god tid før jul. Det er flere muligheter til å vinne flotte miljøvennlige produkter i gooseberrys julekalender.

Klean Kanteen® Classic med Sport Cap 3.0 (rosa anemone 0,5l)

Eksamen

Jeg har begynt å studere! Det er vel tredje eller fjerde gangen nå, alt etter hvordan man teller. Først sykepleier, så forberedende, så anestesisykepleie. Så langt stod utviklingen i stil med mine drømmer da jeg var yngre. Jeg hadde aller mest lyst til å henge i et tau under luftambulansen og redde mennesker! En fjern drøm, men ikke mer fjern enn at jeg har tatt de små skrittene som gjorde at den muligens kunne realiseres en dag:) Det begynte vel med fascinasjon for akuttmedisin og ulende ambulanser. Sånn skrekkblandet fryd når man har blålys på taket og kjører over stokk og stein. Ulidelig spennende å ikke vite hva som møter der fremme. Til akutt sykdom hører også krise og død med. Jeg har sjeldent hatt det kjedelig på jobb!

Men - så fikk jeg mann og barn. Dermed trer livet inn i ny fase. Turnusarbeid føles ikke helt greit lenger, yrkesveien tar ny retning. Livet blir sjelden slik man har tenkt, og det synes jeg er helt greit. Etter tredjemann meldte sin ankomst, har vi rett og slett ikke fått til å kombinere to jobber som starter klokka 7.30. Så da er jo et alternativ å studere. Jeg tenkte lenge på å ta noe innen ernæring. For det har jo interessert meg veldig de siste årene. Kosthold og helse som henger så nøye sammen. Og samfunnet som ikke ser den store nytteverdien av å forebygging sykdom. Men etter å ha lest side opp og ned har jeg innsett at hvis jeg skal utdanne meg innen ernæring, så holder det ikke med noen skarve år. Skal man bli god, må man studere lenge og vel. Det er så mange meninger ut og går. Så mye forskning som kakker hverandre ihel. Og hvordan skal man klare å argumentere for at sitt syn er riktig? Eller mest sannsynlig riktig? Så - etter å ha tenkt frem og tilbake, får det bli ledelse. Dermed slipper jeg å begynne helt på scratsj. Jeg liker jo sykepleierjobben veldig godt.  Det er et veldig krevende, givende og meningsfullt yrke. Selv om lønnen ikke er til å rope hurra for, og jeg har utviklet allergi mot turnus.


Fredag er min første eksamen. Jeg leser om organisjon og ledelse inkludert helseledelse. Utrolig spennende fag! Jeg har vel aldri hatt ambisjoner denne veien tidligere, men nå blir det bare mer og mer gøy å lære. Får veldig lyst til å sette igang! Spennende problemstillinger er for eksempel hvordan vi skal klare å opprettholde velferdsstaten i fremtiden. Med avgrensede budsjetter, og behov som stadig øker. Politikerne setter lit til at bedre organisering, ny teknologi og økonomisk vekst hele tiden skal kunne garantere kvaliteten, behov og den økende arbeidsmengden. Men økonomisk vekst er ingen selvfølge i fremtiden. Og et sted går vel grensen i at det alltid kan hentes ut flere ressurser med ny organisering. Leser også mye om endringsledelse. Samfunnet forandrer seg med stadig større fart, man kan ikke forvente at virkeligheten forblir slik den er akkurat nå siden teknologisk utvikling stadig gir oss nye tenkelige og utenkelige muligheter på alle arenaer.

Vi har en fabelaktig foreleser på BI! Han gjør undervisningen til en fest, kommer med morsomme historier, fremragende eksempler og spiller til og med fløyte for å muntre opp slitne studenter. "For hva er vel livet uten hornmusikk?" Han lever rett og slett ut i praksis hva en god leder skal være: god rollemodell, positivt og hyggelig medmenneske, å like sine ansatte og sørge for at de blir inspirert til fremragende innsats. Ellers mener han at det er viktigere å leve det gode liv enn å få god karakter på eksamen. Den har jeg nok aldri hørt av mine forelesere tidligere. Alltid noe nytt å lære.


Vel, rastløsheten kommer krypende....... Gleder meg til eksamen er overstått. Så er det bare å peise på med forberedelser til jul:)

Ikke glem å melde dere på giveaway som trekkes nå på søndag. Dere kan vinne en flott Klean Kanteen drikkeflaske og en LuchBoots matboks!

Tid for te

Høstmørket er over oss, vinteren på vei, det er rett og slett tid for te. Te for å varme kalde kropper, te for kos og hygge i sofaen eller te for å lindre en snufsete nese og sår hals.

Jeg har gått til innkjøp av en kjempeladning økologisk pukka-te. Synes jeg fikk mye for knapt 200 kroner ved å bestille her (kjøper du for over 200 kroner blir prisen fort det dobbelte pga toll). Peppermint & licorice er min favoritt. Original chai er mannens favoritt. Så må vi jo eksperimentere litt! Jeg har nok generelt en forkjærlighet for søte teer. Lakris-te er lett å like uten behov for søtning av noen slag - også for barn.


Jeg har tidligere laget innlegg om hvilke te som passer til hva her. Aftenposten har en informativ artikkel om te her.

Ellers prøver jeg å venne meg til te i løsvekt. Teposer kan inneholde epichlorohydrin - som i kontakt med kokende vann blir til et kreftfremkallende stoff. I en mail til pukka, svarer de at deres teposer ikke inneholder epichlorohydrin. Puhh!

Tryggeste måte for te-brygging er kanskje å putte friske mynteblader og/eller brennenesleblader oppi en kopp med kokende vann? Nam! Hva er forresten din favoritt-te? Har du en økologisk løsvekts-te å anbefale?

Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:)


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. Les mer om magnesium her.

Nye bekjentskaper fra Oslo Kooperativ

Idag var det igjen tid for ny pose med økologiske og biodynamiske grønnsaker. Jeg er like spent hver gang, og blir stadig mer vilt begeistret for denne måten å få grønnsaker på. Det gir oss herlig variasjon i grønnsaksutvalget vårt. Det er fort gjort å kjøpe det samme igjen og igjen når man går til butikken.


Denne uken er det gulrot, kinakål, sellerirot, pastinakk, rødbet, svartbet, polkabet, epler, jordskokker og kålrot som venter på å bli spist. Har aldri sett eller hørt om polkabeter og svartbeter, så da er det bare å google i vei og bruke fantasien. Kanskje jeg skal melkesyregjære litt? Gleder meg til kjøttsuppe på søndag. Der er det mye som passer oppi. Har dere forresten smakt jordskokkmos? Det smaker supergodt, en av mine favoritter! Lurer noen på hvor grønnsakene kommer fra, er det oversikt her. Kom gjerne med tips til hvordan jeg kan bruke polkabeter og svartbeter!

Oppdatering: Da har jeg smakt på svartbete. Den smaker litt som reddik/jordskokk - veldig god smak! Kan kokes, stekes, bakes osv. Kålroten i posen er den aller beste jeg har smakt noen gang. Søt som en frukt rett og slett, nyyydelig!

Klean Kanteen og GIVE AWAY

Bli med på GIVE AWAY! Du kan vinne en flott 0,5 l Klean Kanteen drikkeflaske og en LunchBoots matboks til en verdi av ca 450 kroner. For å være med i trekningen skriver du et pip i kommentarfeltet.

Nå har jeg endelig funnet drikkeflasker jeg er fornøyd med. Noen som er laget av rustfritt stål, er lette å vaske opp, og uten BPA. Det er neimen ikke lett å finne frem i drikkeflaskejungelen. Det er mye fancy å få kjøpt, mange flasker som lekker, mange som inneholder alskens mystiske plastvarianter eller skummel aluminium. Men disse kan jeg virkelig anbefale. Jeg har brukt de nå i 3 måneders tid. Det er rett og slett ingen ting å sette fingern på synes jeg. Allerhelst ville jeg jo hatt glass da:) Men man må jo ha løsninger som fungerer i hverdagen, og da er rustfritt stål et bra alternativ. For dem som er ytterst skeptisk til alt som heter plast og silikon, så ser dere den ene flasken har metall-lukning. Den blanke med bambus på toppen. Den er mor sin:)

Siden barna har vannflasker med på skolen, og vannet oppbevares i flere timer før det drikkes, er jeg veldig fornøyd med å investere litt ekstra på dette området. Flaskene er dessuten superfine, dekorative og har mange lekre farger å velge mellom. Generelt prøver jeg å unngå hormonforstyrrende stoffer (bla.a. BPA) og aluminium så mye jeg kan! Oppbevarer man mat eller drikke i plast, så kan noe av den problematiske kjemien den inneholder sive inn - og vips belaste kroppen vår på en skadelig måte. Det unngår man med glass eller rustfritt stål.

Når jeg uansett skulle lage et innlegg om disse flaskene, sendte jeg mail til gooseberry.no som selger slike drikkeflasker på nett. Kanskje de ville være så vennlige og spandere en flaske på en av mine lesere? Og joda, ikke bare en flaske, men også en matboks kunne jeg få lodde ut. Så nå har dere sjansen til å vinne. Og prøve ut disse flotte produktene aldeles gratis. Veldig hyggelig gjort synes jeg. Sjekk gjerne ut nettsiden deres for enda flere miljøvennlige produkter. Det er snart juuul!

Deler du dette innlegget på facebook eller egen blogg får du to ekstra lodd pr sted. Jeg trekker en vinner 1.desember.

Ny pose fra Oslo Kooperativ

Torsdag fikk jeg ny pose fra Oslo Kooperativ. Jeg tenkte å presentere innholdet for dere sånn innimellom, slik at de som er nyskjerrig får litt innsikt i hva man kan vente seg når det kommer påfyll av biodynamiske og økologiske grønnsaker til heimen. Vi betaler 200 kroner pr pose, og bestemmer selv hvor ofte vi vil kjøpe. Det er like spennende hver gang, for hvilke overraskelser dukker opp? Må innrømme at jeg gleder meg til disse leveringene. Noen grønnsaker har jeg aldri har sett, kjøpt eller tilberedt tidligere. Det er morsomt å bli satt på kreative prøver når det gjelder middagens tilbehør.


Til nå er det mangold, sukkertopp, spisskål, grønnkål, gulbete og rondini som har vær nye bekjentskaper. Denne uken inneholder posen egg, rødbeter, gulbeter, gulrøtter, poteter, pastinakk, epler og massevis av grønnkål. Kooperativet planlegger utleveringer hele vinteren ser det ut som. Spennende å følge med på hva de får til av utvalg de ulike årstidene. Og hva bruker man pastinakk til utenom i supper? Lurer på om jeg skal steke poteter og pastinakker sammen i stekeovnen til de blir sprø. Det vil bli suksess for barna hvertfall. Da skjærer jeg opp i biter, koker opp i vann for at noe av stivelsen skal forsvinne, og så bruker jeg maaaasssevis av meierismør under stekingen.

Som dere ser kommer grønnsakene ganske rett opp fra jorda. Det er bare å vaske med kjærlig hånd før de klargjøres til oppbevaring. Det er en fryd for øyet å se de flotte fargekombinasjonene som dukker opp når vann og kost har fått jobbet litt. Man blir rett og slett i godt humør. Tenk at jeg som bor i Oslo får tilgang på så flotte råvarer uten å kjøre land og strand rundt!

Grønnkål er andre gangen jeg har i hus nå. Forrige levering tenkte jeg å tørke dem i stekeovnen på 40 grader, pulverisere og putte på glass. Etter oppskrift fra Une. Men - så har jeg ikke dehydrator, og brukte min nymotens stekeovn. Det å sette ovnsdøren på gløtt for å få ut fuktighet - når man har elektronisk temperaturføler - er ingen god ide. Det gikk fint så lenge ovnsdøren var igjen, men det gikk ikke mange minutter med dør på gløtt før det luktet svidd og hele beholdningen ble ødelagt. Snufs, bedre lykke neste gang. Denne gangen prøver jeg med ovnsndøren godt igjenlukket. Foreløpig ser det lovende ut.

I A-magasinet fra lørdag 25.oktober stod det skrevet en flott artikkel av kokken Henrik J Henriksen om forvelling av grønne blader. Han skriver om grønnkål: "Grønnkålen vokser godt i et kaldt klima, selv i frost, og kan høstes litt etter litt etter hvert som bladene blir modne. Mange synes til og med den er bedre etter frost, da noe av stivelsen i grønnsaken omdannes til sukker". Videre anbefaler han å forvelle grønne blader i godt saltet vann før videre bruk. Det gjør at de smaker bedre, og er lettere for kroppen å håntere (jeg regner med han da sikter til grønnsakenes antinæringsstoffer). Bruk 1/2 ss salt pr liter vann. Mangold forvelles 2 minutter, grønnkål 8-10 minutter. Legg bladene så utover et tørt kjøkkenhåndkle - mens de enda er varme. Nå kan de steke sammen med andre grønnsaker i stekepannen, eller tilberedes på annen måte. Grønnkålstilkene kan visstnok skrelles, kokes og brukes som asparges.

Une har også en knallgod oppskrift på sautert grønnkål i stekepanne sammen med pinjekjerner, soyasaus, hvitløk, rosiner og kanel. Jeg har prøvd med casewnøtter i steden for pinjekjerner, og det smaker aldeles nydelig. Faktisk så godt at retten fort blir en forrett det ikke er noe igjen av når middagen er ferdig. Mor (og litt far) har rett og slett spist opp alt! Flere tips til grønnkål finner du her.

 

App til matdagbok

Skriver du matdagbok? Har du noen gang fått beskjed om at du bør skrive ned hva du spiser for å kunne forstå sammenhengen mellom mat og diverse symptomer som magevondter, eksem, migrene, trøtthet, humør, matintoleranser, allergi osv? Vel, jeg har igrunn aldri kommet ordentlig igang selv. Fordi det virker veldig styrete med løse ark eller skrivebok som ligger - ja hvem vet hvor?! Og man vil jo helst fokusere på den friske biten av tilværelsen.

Men nå har det kommet en app som er veldig egnet for nedtegnelser. Jeg har brukt den noen dager, for om mulig oppdage flere sammenhenger i utslettet på hendene som lever sitt eget liv. Blir spennende om jeg kan dra noen flere konklusjoner etter hvert. I noen tilfeller kan det rett og slett være kjekt å skrive ned, for å lære mer om seg selv.

unnamed copy

For å finne frem, gå inn i "app store" eller "google play". Søk opp: my symptoms. Rull så ned til du finner riktig bilde. Vel verdt 20 kroner synes jeg. Den er ganske enkel å bruke når man har gjort seg litt kjent. Her er det mulighet til oversikt over dagens aktiviteter som trening, ulike symptomer, grad av stress, medisiner/kosttilskudd, energinivå, søvnkvalitet og eventuelle utskeielser i tillegg den maten man spiser. Man kan printe ut dagboksnotatene i pdf-fil - og enkelt ha med til lege, ernæringsterapeut eller lignende. Og flere i familien kan bruke dagboken samtidig.

App`en egner seg veldig godt på nettbrett. Teksten er engelsk, men lett å forstå. Du skriver selvfølgelig egne data på norsk. Det er jo andre grunner til matdagbok enn de nevt over. Av og til kan det være interssant  å se hva man egentlig spiser i løpet av en dag. Hvor mye/lite. Med hvilken kvalitet. Hvor mye søtt som sniker seg ned. Cravings osv. Tipper noen og hver kan få seg en overraskelse når det står skrevet svart på hvitt:)

Jeg velger meg lam

Har dere spist rikelig med lam nå i høst? Butikkene bugner over av alle variasjoner for tiden. Det er bare å storkose seg, fylle mager, kjøleskap og frysere med sunt kjøtt! Gid vi hadde større hus og en fryser eller to ekstra. Foreløpig får det bli med drømmen. Jeg hadde elsket å spise lammelår annen hver søndag året rundt! Det at dyrene er ute i Guds frie natur - og spiser utelukkende grønne vekster og gress før de blir slaktet, gjør at kjøttet innholder godt med omega 3 og andre nyttige næringsstoffer som vi behøver. Kraftfòr med soya og andre mystiske tilsetninger gjør absolutt ikke samme nytten!

Det er mange artikler i avisen som tar opp at hva dyrene spiser har stor betydning for hvor sunt kjøttet blir for oss. Vi har lest mye ekkelt om oppdrettslaksen. Konvensjonell kylling og svin bidrar tvilsomt med så mye bra siden fòret de spiser er høyst problematisk. Noe av det siste jeg leste var at reinsdyrkjøtt inneholder mer omega 3 enn laks. Nå teller reinsdyrkjøtt som fisk på omega 3 - fronten?!


Uansett, vi har fortært 5 lammelår i løpet av noen søndager nå. Det smaker fantastisk godt hvis man langtidssteker. Fremgangsmåten er superenkel:

Gni inn salt og pepper (evt rosmarin og andre krydder), sett inn steketermometer, slå ovnen på 90 - 100 grader. Så følger du med ut over dagen om du må øke eller redusere temperaturen underveis i forhold til hvor stort lammelåret er - og når dere tenker å spise. Jeg pleier å ta utganspunkt i at hvis jeg får lammelåret i ovnen kl 08, begynner jeg på 90 grader. Er klokken nærmere 10, velger jeg 100 grader. Vi avslutter ovnsekvensen når kjøttet når 70 grader. Og lar det stå og hvile en stund før vi skjærer opp. Sjy som renner ut fra kjøttet brukers i saus eller barnemat. Kjøttet blir supermørt, fantastisk på smak ja noe alle kan like. Nam nam! Antagelig får du rester som du kan bruke en annen dag, og flotte kraftbein som kan brukes i neste kraftrunde. Prøv da vel!

For oss som har liten plass i frysen: det går an å prøve seg på lammerull. Som Ingelill utførlig blogger om her.

Tips om giveaway

Har dere sett det er giveaway hos Familie og Helse? Slik kan du være med i konkurransen: "Det er kjempeflott om noen kunne tenke seg å gi tips til hva de gjør for å få barna til å spise sunt!  Har  kanskje noen av dere positive opplevelser på barnas helse og/eller oppførsel etter en forbedring av kostholdet?"

Premie er den nye boken: Ren, naturlig og hjemmelaget mat. Skrevet av Monique Forslund. Les mer om konkurransen og hvordan du blir med her. Bli med på idebank du også!

Image for Ren, naturlig og hjemmelaget mat from Norli

Endelig leverpostei

Jeg har tenkt på det så lenge. At jeg burde svinge meg rundt og lage hjemmelaget leverpostei. Men det har drøyet og drøyet gitt. Det er noe med at man først skal venne seg til tanken. Så orientere seg i hva slags fremgangsmåte eller oppskrift som frister. Så lete etter råvarer. Det kan gå lang tid... Og så heldigvis - PANG - bestemmer man seg for å gjennomføre. I løpet av en uke eller et par dager. Det har kanskje med at jeg aldri har likt leverpostei fra butikken. Og at levergryten fra barndommen ikke har de helt store assosiasjoner. Men lever er jo supersunt da! Antagelig en av de aller mest næringsrike matvarer som finnes. Denne leverposteien synes jeg rett og slett smaker helt ok. Stor overraskelse:)

Jeg har lest leverpostei-oppskrifter med jevne mellomrom. Den som fristet aller mest var Helhetlig Liv sin variant. Det flotte med den oppskriften er at man får brukt upasteurisert smør. Og at alle de gode næringsstoffene i det blir bevart fordi man kjøler ned hele leverposteien til 40 grader før smøret blandes inn. Herlig med ekte råvarer som er proppet med næringsstoffer. Enkel fremgangsmåte har den også!




Du trenger:

500 gr lever
1 gul løk
3-6 fedd hvitløk
250 gr smør (helst upasteurisert)
timian, salt og pepper

 

Legg leveren i kaldt vann noen timer eller over natten. Stek løk og hvitløk på svak varme til det blir mykt. Tørk leveren med et kjøkkenhåndkle, skjær i biter og stek sammen med løk og krydder. Den kan gjerne være rosa i midten. Bland sammen i blender sammen med kanel. Vent til temperaturen reduseres til ca 40 grader før du tilsetter oppdelt upasteurisert smør og blender litt til. Hell over i glass og oppbevar i kjøleskap/frys.

Jeg har brukt økologisk kyllinglever fra Holtekylling. Det sies at det gir mildest smak. Les originaloppskriften til Sally som også skriver om andre typer lever og krydderkombinasjoner som er fine å bruke. Har du baby som snart skal begynne med fast føde anbefaler jeg veldig at du prøver hjemmelaget leverpostei. Det er supersunt pålegg, og du slipper kjøpevarianten med ofte 50% fjas!

Å kjenne en birøkter

Se her hva jeg fikk på døren i helgen: Hele 25 kg med økologisk uraffinert sukker! Prisen blir ca 25 kroner pr kg - i steden for den svimlende sum av 70 kroner som de tar i helsekostbutikken. Jeg har ingen ambisjoner om å øke sukkerinntaket i heimen, snarere tvert imot. Men når man brygger vannkefir annen hver dag, og kombucha-eddik sånn dann og vann, går det utvilsomt med litt sukker. Som i disse prosessene heldigvis omdannes til organiske syrer og er velgjørende for helsen.


I perioden mine vannkefirkorn formerte seg som bare juling (de gjør ikke det nå lenger, og jeg vet ikke hvorfor), hadde jeg annonse på finn.no om noen ville ha av disse snodige og nyttige kornene. Det var da jeg kom i kontakt med en birøkter som gir økologisk uraffinert sukker til biene sine. Det viser seg at han har peiling på litt av hvert, og har etter hvert blitt et svært så nyttig bekjentskap å diskutere alt mulig med. Han er biolog, er dyktig på mikroorganismer og er på fornavn med bakteriestammene både i kombucha og vannkefir. Etter å ha fått vannkefirkorn og kefirkorn av meg, lurte han så på om jeg var interessert i økologisk sukker. Og dermed har jeg endelig fått mulighet til å kjøpe stort og godt av og til - også på denne fronten. Jeg regner med denne sekken varer et år eller noe. Blir spennende å se! Den kommer fra en innkjøpssentral i Sandnes.

Jeg har igrunn gått en lang omvei når det gjelder det å komme frem til hva slags søtningsmiddel som passer oss best. Det kjennes nydelig å kvitte seg med hvitt raffinert sukker, men hva skal man bruke i steden? Jeg har prøvd både det ene og andre: xylitol, sukrin, avagesirup, kokosblomstsukker, steviadråper/pulver, yacon-sirup, brunrissirup og maplesirup. De sukkerfrie løsningene ga utvilsomt mye luft i magen! For ikke å snakke om slankere lommebok. Etter å ha lest her og der om fordeler og ulemper, om fritt og uheldig fruktose (agave- og yaconsirup), om mystiske kunstige fremstillingsmetoder (xylitol, sukrin og litt stevia) har jeg konkludert for meg selv av litt uraffinert sukker i en eller annen form er helt greit sånn av og til. Så får man heller begrense mengder og hyppighet. Og aller helst lage kaker og snop selv. Jeg har stort sett uraffinert sukker, honning, maplesirup og brunrissirup i hus. Sammen med steviadråper - hvertfall til de går ut på dato.

Rå lever til frokost

20 - 30 gram rå lever, en kopp med kraft og en skje med gelatin var min frokost idag. Sammen med en teskje fiskeleverolje og en dæsj upasteurisert smørklatt fra Tidsporten. Høres helt corny ut - jeg vet. Men det er for meg en flott start på dagen. Maten holder kroppen fint igang frem til lunch. Ikke påvirker det blodsukkeret negativ, og frokosten er fri for korn - som jeg synes er et viktig poeng sånn innimellom. Jeg har lært å sette pris på akkurat denne frokosten, og spiser slik ca 4 ganger i uken. En perfekt start.


Dette blir et innlegg for spesielt interesserte. For de som er blitt overbevist om at lever er en av de aller mest næringsfulle matvarer som finnes. Og som derfor bør spises, helst på jevnlig basis. Jeg har vel aldri likt leverpostei. Levergryten fra barndommen vekker ingen gode minner. Så da jeg forstod at lever også kan spises rå, dvs svelges ned uten å tygge hvis man først skjærer den opp i bitte små biter - tenkte jeg at DET må jeg jo prøve. Uten forringet næringsverdi pga varmebehandling. Den fristende gulrot i horisonten er at noen påstår man kan spise seg frisk fra allergi og matintoleranser. Om det er mulig for meg - det vet jeg ikke enda. Men det er jo verdt et forsøk. Hvertfall når jeg leser om andre som svelger unna mange gram rå lever daglig. Helt frivillig, og uten å bli syk av det.

Etter å ha blitt inspirert av Pirkepetter (som bor i kommentarfeltet hos Livenes Hage) , ulike blogginnlegg og kommentarfeltet i dette innlegget hos sense of life, var det bare å sette igang. Man kjøper helst lever fra beitende dyr som ikke har spist kraftfor. Da får man den mest næringsfulle utgaven, og det er jo virkelig poenget hvis man først skal spise rå lever. For meg blir det da å gå etter lammelever som er slaktet etter å ha kommet inn fra sommerbeite ute i naturen. Får man ikke tak i beiteforet lever, er økologisk valg nummer to og Gilde sin frosne lammelever og storfelever valg nummer tre. Mer info om lever finner du her. Jeg har fått tak i lever fra beitende vill-lam fra vestlandet.

Noen mener leveren skal fryses 14 dager før den spises rå. For å unngå parasitter. Andre mener dette er unødvendig, og jeg liker å være på den sikre siden. Så da kutter jeg opp leveren i skiver, pakker hver bit inn i mellomleggspapir i plast, og ruller svanemerket matpapir rundt til slutt før det hele går i fryseren. Om morgenen tar jeg opp dagens og morgendagens dose, lar det halvtine ca 30 minutter og kutter alt opp i bitte små biter. Halvparten har jeg oppi et tomt syltetøyglass med lokk + kaldt vann som holder seg til dagen etter - i kjøleskapet. Så skyller jeg leverbitene i en sil under kaldt vann og svelger ned med vann. Uten å tygge selvfølgelig, eller jeg orker hvertfall ikke tanken på det. Så er det en kopp med kraft, evt en skje med gelatin hvis jeg husker og frokosten er unnagjort. En kjapp frokost som passer fint inn i gjøremål som å smøre matpakker og servere mat til barna.

Hvis du tåler kefir, er det fint å kombinere med rå lever. Jeg kan ikke drikke for mye av det, og venter heller med den til senere på dagen. Andre tips til å få i seg rå lever er å tørke i dehydrator, som så pulveriseres i foodprosessor og puttes inn i kapsler. Om vitaminet B12 overlever denne prosessen er usikkert, så for å gjøre det enkelt med flest mulig næringsstoffer - gå for den rå(hvis du tør:) Etter hva jeg har lest så blir lever sortert på slakteriet av veterinær. Slik at bare de som er friske og fine blir brukt til menneskemat. Spør man mannen i ferskvaredisken om det er trygt å spise rå lever, vil han selvfølgelig riste på hodet. Men vi spiser jo rå fisk ved sushi, og rått kjøtt ved carpaccio osv. Så så innmari gale kan det vel ikke være.

Jeg går ikke rundt og snakker så mye om denne rå leveren akkurat. Synes jeg ser for meg spørsmål på jobben: -Hva pleier du å spise til frokost? - Hehe, det vil du ikke vite! -Hæææ? Er det så hemmelig da? Kom igjen, jeg vil gjerne ha noen gode ideer osv osv. Kan bli en interessant samtale. Spesielt når man jobber i helsesektoren:)

Les mer i arkivet » April 2015 » Mars 2015 » Februar 2015
gladerebarn

gladerebarn

43, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits