Frokost-smoothie

Det er velstand i heimen for tiden. Etter lang tid uten smoothie, har det endelig blitt populært igjen. Mitt stille sinn jubler siden alle tre barna drikker opp minst et glass om morgenen. Og hva putter man oppi en smoothie - den perfekte kamuflasjedrikk? Det gjelder å få nok fett, passelig med proteiner og "minst mulig raske karbo", hehe. Ikke at det er lett, men ambisjonene er der! Håper frokost-lykken varer evig:)

Vann

Hampfrø

eggeplommer (norskproduserte egg)

kokosolje

frosne bær

banan

avocado

lønnesirup hvis behov for søtning

Ha 2 ss hampfrø i 2-3 dl vann. Skill eggeplommer og hviter. Sett kokosoljeglasset i varmt vann, skrell avocado og bananer. Jeg bruker 2 eggeplommer, 2 bananer, og en halv avocado. Ha alle ingrediensene inkludert frosne bær oppi blender og start. Jeg heller flytende kokosolje av glasset etter 2-3 minutters oppvarming. Pleier da å få passelig mengde til smoothien. Tilsett evt vaniljepulver, omega 3, tran, gelatinpulver, kalsium/magnesiumpulver, d-vitamindråper, kokte brokkolibuketter, kokosmelk og melkesyregjæret grønnsaker. Alt hva hjertet begjærerer, dog innen rimelighetens grenser. Probiotika, vitaminer, melkesyregjæret mat/drikke og omega 3 bør has i helt til slutt, siden kraftig blending kan ødelegge noe av virkestoffene. Smak til med litt lønnesirup hvis nødvendig.

Bløtlegg gjerne hampfrøene i vann kvelden før. Eggehvitene til overs kan fryses og brukes i brøddeig, vafler, pannekaker osv ved senere anledning

Smoothierestene lager vi is av :)Matintoleranse

Reagerer du uforståelig på mat? Da kan det være en ide å ta en matintoleransetest. Matintoleranse innebærer at man reagerer på mat, men  ikke har straksreaksjoner som ved allergi. Ved matintoleranse opptrer symptomer gjerne først etter 3-72 timer.

Jeg har nylig tatt en matintoleransetest på Lab 1. Resultatet ble utslag på melk, hvete, eggeplomme, mandler og havre. Så nå er det nye matvaner i hverdagen. Legen min vil jeg skal kutte sukker, gjær og raske karbohydrater i tillegg til gluten og melk. Ohoooiii. Det tvinger frem nye måter å tenke mat på. MEN, det er flere ting man kan reagere på som ikke kommer frem på prøver. Som for eksempel histaminer, mat som frigjør histamin i kroppen, salisylater, oxalater, FODMAPog andre ting som bla.a er planters forsvarsvåpen mot å bli spist. Så er det vanskelig å bli klok på sine egne reaksjoner, kan det være litt av et detektivarbeid å komme til bunns i saken.

Jeg tok matintoleransetest også for 5 år siden. Utslagene da var melk, mandler og gluten i grenseland. Så denne gang er det litt mer. Vi lever stort sett hvetefritt og melkefritt her hjemme, med unntak av noe ost, rømme og smør. Det blir en spennende matreise fremover :)

Kakao

Vi elsker kakao her i huset. Etter lang tid har jeg også klart å overbevise barna om at hjemmelaget er mye bedre enn Oboy og Nesquick. Så hvordan lager man kakao når enkelte i familien ikke tåler melk? Av ulike grunner bruker jeg aldri soyamelk eller rismelk lenger. Og sitter dermed igjen med havremelk hvis jeg ikke ønsker å lage melk selv i blender. (Evt kokosmelk / mandelmelk som er vanskeligere å få tak i). Jeg ønsker meg mest mulig stabilt blodsukker når vi spiser og drikker, så dermed må det meierismør eller kokosolje til i oppskriften.

En porsjon (doble eller triple etter behov):

2 1/2 dl havremelk (eller h-melk)

1 ss uraffinert sukker

1 ss kakao

1/2 ss meierismør eller kokosolje

Bland sammen litt av melken med kakao og sukker, visp godt mens platen står på god varme. Tilsett smør/kokosolje og visp til det er smeltet, ha i resten av melken og visp til ønsket temperatur. Jeg kutter ut smør hvis jeg bruker vanlig helmelk. Og jeg bruker nok å ha mer eller mindre topp på skjeene. Den aller beste kakaoen lages etter min mening med økologisk raw kakao. Kooooz!
Hud- og miljøvennlig såpe

Når man er opptatt at ren, ekte og sunn mat, er det ikke fremmed også å gi sine hudpleieprodukter og vaskemidler noe oppmerksomhet. Det hører jo litt til samme tema, siden det vi smører på huden i mer eller mindre grad blir tatt opp i kroppen. Jeg tenkte jeg skulle reklamere litt for såpeproduktene vi bruker her i huset. For de er jeg såre fornøyd med, og jo mer jeg leser på nettsidene til Optima-ph.no, jo mer overbevist blir jeg om at det knapt kan finnes bedre produkter å bruke for folk i de tusen hus og hjem.

Tid for påfyll og ny bestilling. Skal det se fancy ut kan man jo kjøpe en virkelig kul såpepumpe

Produktene til Optima er økologisk basert, inneholder organiske syrer og ingredienser som hver for seg er tillatt i mat. I tillegg er de lett nedbrytbare i naturen, er snill mot de gode bakteriene vi omgir oss med, og gjør livet surt for problembakterier. Les evt mer om ingrediensene her. Det høres ut som drømmeprodukter, og jeg anbefaler virkelig å prøve. Jeg har rett og slett sluttet helt å kjøpe andre såper, og bestiller heller 2-3 ganger i året via posten. Det har gått så langt at jeg faktisk blir litt irritert når jeg får dusjsåpe eller andre såper i gave, fulle av parabaner, parfyme og problematisk kjemi. For ingen kan måle seg mot disse. Og jeg vil selvfølgelig bruke det beste når jeg kan. Jeg synes tendensen til eksem på hender og hake hos barn og voksne rett og slett har blitt mindre etter vi innførte denne såpen. Såpen lukter litt syrlig, men ingen her hjemme har klaget av den grunn. 


nettsidene til Optima finner du mye nyttig informasjon: Tanken bak produktene, hvordan de spiller på lag med naturen, tar vare på de gode bakteriene vi omgir oss med, ikke vasker bort det beskyttende fettlaget i huden osv. Hudvask og universalvask (bla.a til gulv, kjøkken, bad og vinduer) er mine favorittprodukter som jeg kjøper igjen og igjen. Jeg bestiller 2X5 liters-kanner med såpe og gjerne en flaske universalvask til huset, og en flaske med desinfeksjon, slik at jeg kommer over 1200 kroner og dermed får gratis frakt. For dem med problemhud, kan det være lurt å kombinere såpen med hudpleie pluss. En gele du smører på huden så ofte du trenger. I tillegg til generell hudpleie, kan du bruke den på myggstikk, brennenesle-sviing, utslett, ved kløe, flass og seborreisk eksem i hodebunn, som balsam og hårlotion, ved tørr hud og hudsprekker, på bleieutslett osv. Skaff deg en tom pumpeflaske, fyll opp og sett på kjøkkene el.l. Så får du f.eks smurt hender så ofte som bare det. Jeg lover selvfølgelig ikke at det hjelper på alt og alle, men du finner mange tilbakemeldinger fra fornøyde kunder her. Optima selger nyttige produkter til hus, dyr og mennesker. Det er ulike produkter til ulike bruksområder.

Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:)


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. For tidligere kommentarer på dette innlegget kan du lese her.

Litt rydding på bloggen

Jeg rydder litt på bloggen min og reposter dermed to tidligere innlegg. Det er for å få bedre oversikt siden blogg.no har en del begrensninger i forhold til kategorisering av innlegg.

Hjemmelaget deodorant

Joda. Jeg skal innrømme at det er godt over grensen til å være sær. Så det er mulig at dette innlegget er mest til meg selv. Men etter å ha lest om ulike former for aluminium som er tilsatt i de aller fleste deodoranter, så har jeg rett og slett begynt med å lage min egen. Det vil si, det fins deodoranter uten aluminium hvis du leter de riktige plassene. Jeg har vært fornøyd med denne for eksempel. Men så viser det seg at de aller fleste "kjøpe-deodoranter" inneholder et eller annet muffens likevel. Min favoritt til nå er Vibeke sin deodorant. Men da nettbutikken gikk tom, så jeg ingen annen løsning enn å lage min egen. Med de ingrediensene som JEG ville ha i. Og etter inspirasjon rundt (1) omkring (2), skal jeg presentere tre ulike oppskrifter, så har du litt å velge i og prøve deg frem med.

1. Den enkleste først.

Mål opp like deler med kokosolje og natron. Smelt kokosoljen ved svak varme og visp inn natron. Evt la begge få en runde i mixmaster som i dette innlegget.

2. Med arrowroot inspirert av mommypotamus. Hvis du reagerer på natron, så kan det lønne seg å spe oppskriften ut med arrowroot.

1 del arrowroot

1 del natron

2 deler kokosolje

Evt essensielle oljer for lukt.

3. Min beste til nå.

Jeg var ikke heeelt fornøyd med konsistensen på de to oppskriftene over. Dermed var det tid for å eksperimentere, og prøve ut et par fettkilder jeg allerede hadde i skapet. Resultatet ble rett og slett perfekt! Eller - det vil si - etter noen forsøk med for mye bentonittleire og for mye essensielle oljer - endte jeg opp med noe som ble veldig bra. Og konsistensen er godt egnet til oppbevaring på badet.2 deler kokosolje

1 del kakaofett

1 del sheasmør

2 deler natron

2 deler arrowrot

1 del bentonittleire (=pulver)

Litt smeltet bivoks (mindre enne 1 dl, eks 2-3 ss)

Bivoksen smeltes forsiktig i et tomt syltetøyglass i vannbad. (Hvis ikke kan det bli brannfarlig).

Smelt kokosolje, kakao og sheasmør på svak varme i en kjele. Visp inn natron, arrowrot og bentonittleire. Og ha oppi smeltet bivoks. Tilsett evt en dråpe av essensielle oljer som lavendel/ lemongrass/ teatree/ bergamot. Men husk at det er sterke greier. Jeg har prøvd lavendel. Og jeg har prøvd kombinasjonen lemongrass, teatree og bergamot. Selv foretrekker jeg rett og slett uten noen som helst essensiell olje, så du får prøve deg frem. Jeg anbefaler bare en dråpe om gangen, evt en dråpe hver av de du vil kombinere.


Ingrediensene har ulike helsebringende egenskaper som jeg ikke har gått i detalj på. Bentonittleire har jeg bestilt hos iherb i forbindelse med en tannkrem jeg ville prøve ut. Bivoks fikk jeg kjøpt hos Honningsentralen, men kan også fåes på iherb. Ellers er det jo bare å ta det man har, komponere og teste ut. Jeg har rett og slett vært veldig fornøyd med nr 3 til nå og synes den har god effekt. Så blir det jo spennende å se til sommeren om den fortsatt virker like godt. Jeg vil forresten oppfordrer deg til å bruke oppskriften som et utgangspunkt og ikke noe som må følges slavisk. Jeg ser kokosolje, kakaosmør, sheasmør og bivoks går igjen i mange ingredienslister, samt natron, arrowrot og bentonittleire. Å kokkelere og komponere er gøy!

Fiskekraft

Etter å ha sporet opp en aldeles flott fiskebutikk i nærheten av her jeg bor, er jeg endelig igang med å koke kraft på fisk. Det er en supergod følelse, siden å lage fiskekraft, har stått på to-do-listen min lenge. Fiskesupper laget fra bunnen smaker aldeles nydelig, selv når man egentlig ikke er så veldig begeistret for alle slags fiskesmaker. Ambisjonen mine er fiskesuppe en gang i uken. Tror ikke det blir så vanskelig fremover.


Jeg spurte mannen bak fiskedisken hvordan jeg kunne få tak i fiskeavskjær. Han ble skikkelig i fyr og flamme over at jeg var interessert i denslags, og ba meg bare ringe på forhånd, så skulle han legge av. Vi hadde spennende samtaler om oppdrettsfisk, fisk i sesong, kvaliteten på ferskvaredisker rundt omkring osv. Skravla gikk i ett rett og slett.

Da jeg senere ringte en morgen for å høre om han kunne legge av fiskeavskjær til meg, kunne jeg hente allerede klokka 12 samme dag. Og da jeg troppet opp, fikk jeg rett og slett hele posen GRATIS! Det var ikke dårlig. Så var det bare å kjøre hjem og sette på kjelen. Siden jeg hadde sagt jeg skulle bruke det til kraft, var gjeller skjært vekk. Jeg fylte kjelen med fiskeavskjær, vann og et par klunker eddik. Så fikk det stå en times tid før platen ble satt på.

Etter litt googling, besøk på Unes blogg og oppslag der jeg tidligere har lest om kraft av fisk, bestemte jeg meg for å trekke kraften i 90 mintter på 80-90 grader. Fiskemannen pleide selv å boblekoke kraft i 20 minutter. Selv synes jeg det hørtes litt brutalt ut, etter kunnskap jeg har fått om kjøttkraft. Så 90 minutter på 80-90 grader fikk bli mitt første forsøk. Etter tips her og der, puttet jeg oppi laurbærlad, hele pepper, gulrot, løk og purre ( evt rester i kjøleskapet) for å få litt ekstra god smak. En 12 liters kjele ga til sammen 7 liter kraft klar for frysen. Kjekt å få litt volum når man først er igang.

Dagen etter kraftkoking var jeg veldig spent på hvordan resultatet ville bli. Jeg plukket ut en spennende oppskrift fra Trines matblogg, og fulgte den sånn nogenlunde. Og WOW for et resultat! Suppen ble aldeles nydelig! (Denne smaker også nydelig!)

Fiskesuppe er igrunn ganske lurt hvis man i perioder må gå på "sparebudsjett". Kjøper du First Price - produkt, får du fort 500-600 gram sei eller torsk til 10-20 kroner. Det kan man kalle billige proteiner med grei kvalitet siden det er villfanget fisk:)

I ettertid har jeg spurt meg litt for på facebooksiden Tradisjonsmat Oslo, for å høre om noen trekker fisken lenger enn halvannen time. For jo lenger man trekker kraft, jo flere mineraler blir frigitt i kraften. Jeg er spesielt på jakt etter kalsium og magnesium, siden vi spiser lite melkeprodukter her hos oss. Og joda. En sa hun trekker kraften myyye lenger, ja opp mot et døgn. Da er nok hemmeligheten å være ytterst nøye med å ikke komme over 90 grader, siden faren for denaturerte proteiner er til stede, og at fiskekraften blir en "limete" greie. Så fremover skal jeg prøve gradvis på lenger trekke-tid.

Flytting på gang

Så ble det stille. Ja heeeeeelt stille her på bloggen. Forklaringen er at vi kjøpte oss plutselig et hus. En fin enebolig med deilig plass til en familie på 5. Det har lagt i kortene lenge, at vi burde skaffe oss større bolig. Og vi har gått på visning her og der, uten helt å vite hvor det er best for oss å bo. Så kom dette huset - rekende på ei fjøl:) Datt nesten ned i hodet på oss, og nå er vi bare glade. Gleder oss kjempemye.

Jeg kan jo røpe at det er eget kjølerom. Stort deilig kjøkken, spisestue med plass til alle de gjestene man ønsker seg osv osv. Ganske stor hage - hvor jeg leker med tanken å ha høner sånn etterhvert. Mannen min tror jeg tuller når jeg ymter frempå om høner. Håper i det aller lengste, jeg KAN vel ikke mene noen sånt? Den som lever får se:) Og jeg skimter i horisonten en dehydrator i garasjen, egen kornmølle som kverner helkorn før brødbakst, ekstra fryseboks full av gressforet lam, kalv, upasteurisert ost og smør, kraft, tørket hjerter, spekepølse, bær osv osv. Bare gleeeeeder meg veldig! I helgen har vi pakket 1/3 av det vi eier i en kontainer. Må nemlig male innvendig før visning. Og så er det takstmann, bilder, visning osv osv i et bankende kjør fremover. Samtidig som jeg skal skrive prosjektoppgave om motivasjon og ha eksamen i juni. Hei og hopp, bloggen kommer mest sannsynlig til å få hvile litt. Til vi sees en eller annen gang igjen. Med nytt hus øyner jeg enda flere prosjekter på matfronten. Det gleder jeg meg veldig til. For plass har definitivt vært en begrensende faktor til nå - og snart er det historie:)

Jeg får en del spørsmål på mail om vannkefirkorn, kombucha og kefirkorn. Jeg har desverre lite å dele ut for tiden. Vil heller anbefale dere å kjøpe vannkefirkorn på hjemmeriet.dk Handler dere for under 200 kroner pr bestilling slipper dere toll. Kefirkorn og kombucha ville jeg etterlyst i en av tradisjonsmat-facebook-gruppene. Kanksje det finnes noen i nærheten av der du bor som har til overs. De som har er vanligvis generøse med å dele:)

Juleforberedelser

Juleforberedelsene har vært i gang et par-tre uker nå. Jeg tenkte å dele med dere fire oppskrifter til sunt snop som jeg lenge har hatt lyst å lage. Om du ikke rekker å prøve noen før jul, kan det jo kanskje hende du har mulighet i romjulen? Eller til neste år? Gode er de hvertfall!


Festkuler er en gammel kjenning. Jeg lagde de første gang rundt juletider i fjor. Bare MÅTTE ha noe som slår alt butikksnop ned i støvlene. Festkuler kan varieres i det uendelige. Denne gangen byttet jeg ut noen av dadlene med bløtlagte gojibær som jeg allerede hadde i skapet. Kulene er nøttefrie, og kan gjøres uimotståelige ved å putte ekstra sjokolade både inni og utenpå hvis man vil. Nam nam! Dobbel porsjon, minst!

Marsipan finner du oppskrift på hos Une. Enkel fremgangsmåte og smaker bedre og bedre for hver gang. Velg mellom lønnesirup eller sukrinmelis som søtning. Marsipanbrødet i kjøleskapet har blant annet blitt spist som det er, eller delt opp i mindre biter dyppet i sjokolade. Neste gang prøver jeg med valnøtter/pecannøtter i steden for mandler. Har hørt at det også skal gi god marsipan. Så bli magen min antagelig litt mer fornøyd også - selv om jeg uansett spiser mer enn jeg har godt av.

Pepperkake-fudge-kuler er det Gry som er opphavskvinne til. Barna elsker pepperkakedeig, og her har du en variant som er laget for å bli spist rå. Jeg anbefaler å kjøpe ferdigkvernet nellik fra iherb eller butikken. Da jeg prøvde å knuse nellikspiker i kaffekvernen, ble den omtrent ødelagt av et tykt, seigt, klistrete belegg som inntil nå har vært umulig å fjerne. Det kommer til å lukte nellik i lang tid fremover fra det hold. Jeg byttet ut mandler med cashewnøtter som gikk helt fint.

Julesjokolade fra kraftmammabloggen smaker av nydelig karamell. Jeg byttet ut mandlene med cashewnøtter, og kuttet ut appelsinskallet - siden begge disse kan skape krøll hos noen av oss. Resultatet ble likevel veldig godt.

Hvis deigen er veldig klissete når du skal trille ut kuler, sett den i kjøleskapet en god stund. Det hjelper.

I forkant av mitt bakeeksperiment, bløtla jeg nøttene i vann med havsalt over natten, og tørket de i ovnen på svak varme ca en dag. Dette for å gjøre nøttene mere magevennlige og at kroppen blir istand til å ta opp flere av mineralene. Dette er ikke noe man må gjøre, men heller kjekt hvis man husker og har tid.

Ellers håper jeg det står bra til med dere lesere nå i førjulstida. Juleforberedelsene kan fort føles som et langvarig marathon med veldig mye som skal gjøres. Selv legger jeg meg på et minimumsnivå når det gjelder kakebakst. Hva er det aller viktigste for barna at vi har? Vi ender ofte på å bake pepperkaker, kakemenn og risboller. Og noen godtekuler. Rundvasken foregår på andre tider av året. Woila, det blir jul likevel.

Så vil jeg ønske dere alle Gledelig Jul! Håper dere får god mulighet til å slappe av, lade batteriene og nyte tilværelsen!

Vinneren er.......

LunchBots "Uno" matboks i blå

Jeg har endelig trukket en vinner av min give away. Den heldige som stikker avgårde med en Klean Kanteen drikkeflaske og LunchBoots matboks er: Bente Therese Tovås.

GRATULERER!

Trekningen ble gjort på randoom.org. Fint om vinneren sender meg adresse snarest, så premien kommer frem i god tid før jul. Det er flere muligheter til å vinne flotte miljøvennlige produkter i gooseberrys julekalender.

Klean Kanteen® Classic med Sport Cap 3.0 (rosa anemone 0,5l)

Eksamen

Jeg har begynt å studere! Det er vel tredje eller fjerde gangen nå, alt etter hvordan man teller. Først sykepleier, så forberedende, så anestesisykepleie. Så langt stod utviklingen i stil med mine drømmer da jeg var yngre. Jeg hadde aller mest lyst til å henge i et tau under luftambulansen og redde mennesker! En fjern drøm, men ikke mer fjern enn at jeg har tatt de små skrittene som gjorde at den muligens kunne realiseres en dag:) Det begynte vel med fascinasjon for akuttmedisin og ulende ambulanser. Sånn skrekkblandet fryd når man har blålys på taket og kjører over stokk og stein. Ulidelig spennende å ikke vite hva som møter der fremme. Til akutt sykdom hører også krise og død med. Jeg har sjeldent hatt det kjedelig på jobb!

Men - så fikk jeg mann og barn. Dermed trer livet inn i ny fase. Turnusarbeid føles ikke helt greit lenger, yrkesveien tar ny retning. Livet blir sjelden slik man har tenkt, og det synes jeg er helt greit. Etter tredjemann meldte sin ankomst, har vi rett og slett ikke fått til å kombinere to jobber som starter klokka 7.30. Så da er jo et alternativ å studere. Jeg tenkte lenge på å ta noe innen ernæring. For det har jo interessert meg veldig de siste årene. Kosthold og helse som henger så nøye sammen. Og samfunnet som ikke ser den store nytteverdien av å forebygging sykdom. Men etter å ha lest side opp og ned har jeg innsett at hvis jeg skal utdanne meg innen ernæring, så holder det ikke med noen skarve år. Skal man bli god, må man studere lenge og vel. Det er så mange meninger ut og går. Så mye forskning som kakker hverandre ihel. Og hvordan skal man klare å argumentere for at sitt syn er riktig? Eller mest sannsynlig riktig? Så - etter å ha tenkt frem og tilbake, får det bli ledelse. Dermed slipper jeg å begynne helt på scratsj. Jeg liker jo sykepleierjobben veldig godt.  Det er et veldig krevende, givende og meningsfullt yrke. Selv om lønnen ikke er til å rope hurra for, og jeg har utviklet allergi mot turnus.


Fredag er min første eksamen. Jeg leser om organisjon og ledelse inkludert helseledelse. Utrolig spennende fag! Jeg har vel aldri hatt ambisjoner denne veien tidligere, men nå blir det bare mer og mer gøy å lære. Får veldig lyst til å sette igang! Spennende problemstillinger er for eksempel hvordan vi skal klare å opprettholde velferdsstaten i fremtiden. Med avgrensede budsjetter, og behov som stadig øker. Politikerne setter lit til at bedre organisering, ny teknologi og økonomisk vekst hele tiden skal kunne garantere kvaliteten, behov og den økende arbeidsmengden. Men økonomisk vekst er ingen selvfølge i fremtiden. Og et sted går vel grensen i at det alltid kan hentes ut flere ressurser med ny organisering. Leser også mye om endringsledelse. Samfunnet forandrer seg med stadig større fart, man kan ikke forvente at virkeligheten forblir slik den er akkurat nå siden teknologisk utvikling stadig gir oss nye tenkelige og utenkelige muligheter på alle arenaer.

Vi har en fabelaktig foreleser på BI! Han gjør undervisningen til en fest, kommer med morsomme historier, fremragende eksempler og spiller til og med fløyte for å muntre opp slitne studenter. "For hva er vel livet uten hornmusikk?" Han lever rett og slett ut i praksis hva en god leder skal være: god rollemodell, positivt og hyggelig medmenneske, å like sine ansatte og sørge for at de blir inspirert til fremragende innsats. Ellers mener han at det er viktigere å leve det gode liv enn å få god karakter på eksamen. Den har jeg nok aldri hørt av mine forelesere tidligere. Alltid noe nytt å lære.


Vel, rastløsheten kommer krypende....... Gleder meg til eksamen er overstått. Så er det bare å peise på med forberedelser til jul:)

Ikke glem å melde dere på giveaway som trekkes nå på søndag. Dere kan vinne en flott Klean Kanteen drikkeflaske og en LuchBoots matboks!

Tid for te

Høstmørket er over oss, vinteren på vei, det er rett og slett tid for te. Te for å varme kalde kropper, te for kos og hygge i sofaen eller te for å lindre en snufsete nese og sår hals.

Jeg har gått til innkjøp av en kjempeladning økologisk pukka-te. Synes jeg fikk mye for knapt 200 kroner ved å bestille her (kjøper du for over 200 kroner blir prisen fort det dobbelte pga toll). Peppermint & licorice er min favoritt. Original chai er mannens favoritt. Så må vi jo eksperimentere litt! Jeg har nok generelt en forkjærlighet for søte teer. Lakris-te er lett å like uten behov for søtning av noen slag - også for barn.


Jeg har tidligere laget innlegg om hvilke te som passer til hva her. Aftenposten har en informativ artikkel om te her.

Ellers prøver jeg å venne meg til te i løsvekt. Teposer kan inneholde epichlorohydrin - som i kontakt med kokende vann blir til et kreftfremkallende stoff. I en mail til pukka, svarer de at deres teposer ikke inneholder epichlorohydrin. Puhh!

Tryggeste måte for te-brygging er kanskje å putte friske mynteblader og/eller brennenesleblader oppi en kopp med kokende vann? Nam! Hva er forresten din favoritt-te? Har du en økologisk løsvekts-te å anbefale?

Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:)


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. Les mer om magnesium her.

Nye bekjentskaper fra Oslo Kooperativ

Idag var det igjen tid for ny pose med økologiske og biodynamiske grønnsaker. Jeg er like spent hver gang, og blir stadig mer vilt begeistret for denne måten å få grønnsaker på. Det gir oss herlig variasjon i grønnsaksutvalget vårt. Det er fort gjort å kjøpe det samme igjen og igjen når man går til butikken.


Denne uken er det gulrot, kinakål, sellerirot, pastinakk, rødbet, svartbet, polkabet, epler, jordskokker og kålrot som venter på å bli spist. Har aldri sett eller hørt om polkabeter og svartbeter, så da er det bare å google i vei og bruke fantasien. Kanskje jeg skal melkesyregjære litt? Gleder meg til kjøttsuppe på søndag. Der er det mye som passer oppi. Har dere forresten smakt jordskokkmos? Det smaker supergodt, en av mine favoritter! Lurer noen på hvor grønnsakene kommer fra, er det oversikt her. Kom gjerne med tips til hvordan jeg kan bruke polkabeter og svartbeter!

Oppdatering: Da har jeg smakt på svartbete. Den smaker litt som reddik/jordskokk - veldig god smak! Kan kokes, stekes, bakes osv. Kålroten i posen er den aller beste jeg har smakt noen gang. Søt som en frukt rett og slett, nyyydelig!

Klean Kanteen og GIVE AWAY

Bli med på GIVE AWAY! Du kan vinne en flott 0,5 l Klean Kanteen drikkeflaske og en LunchBoots matboks til en verdi av ca 450 kroner. For å være med i trekningen skriver du et pip i kommentarfeltet.

Nå har jeg endelig funnet drikkeflasker jeg er fornøyd med. Noen som er laget av rustfritt stål, er lette å vaske opp, og uten BPA. Det er neimen ikke lett å finne frem i drikkeflaskejungelen. Det er mye fancy å få kjøpt, mange flasker som lekker, mange som inneholder alskens mystiske plastvarianter eller skummel aluminium. Men disse kan jeg virkelig anbefale. Jeg har brukt de nå i 3 måneders tid. Det er rett og slett ingen ting å sette fingern på synes jeg. Allerhelst ville jeg jo hatt glass da:) Men man må jo ha løsninger som fungerer i hverdagen, og da er rustfritt stål et bra alternativ. For dem som er ytterst skeptisk til alt som heter plast og silikon, så ser dere den ene flasken har metall-lukning. Den blanke med bambus på toppen. Den er mor sin:)

Siden barna har vannflasker med på skolen, og vannet oppbevares i flere timer før det drikkes, er jeg veldig fornøyd med å investere litt ekstra på dette området. Flaskene er dessuten superfine, dekorative og har mange lekre farger å velge mellom. Generelt prøver jeg å unngå hormonforstyrrende stoffer (bla.a. BPA) og aluminium så mye jeg kan! Oppbevarer man mat eller drikke i plast, så kan noe av den problematiske kjemien den inneholder sive inn - og vips belaste kroppen vår på en skadelig måte. Det unngår man med glass eller rustfritt stål.

Når jeg uansett skulle lage et innlegg om disse flaskene, sendte jeg mail til gooseberry.no som selger slike drikkeflasker på nett. Kanskje de ville være så vennlige og spandere en flaske på en av mine lesere? Og joda, ikke bare en flaske, men også en matboks kunne jeg få lodde ut. Så nå har dere sjansen til å vinne. Og prøve ut disse flotte produktene aldeles gratis. Veldig hyggelig gjort synes jeg. Sjekk gjerne ut nettsiden deres for enda flere miljøvennlige produkter. Det er snart juuul!

Deler du dette innlegget på facebook eller egen blogg får du to ekstra lodd pr sted. Jeg trekker en vinner 1.desember.

Ny pose fra Oslo Kooperativ

Torsdag fikk jeg ny pose fra Oslo Kooperativ. Jeg tenkte å presentere innholdet for dere sånn innimellom, slik at de som er nyskjerrig får litt innsikt i hva man kan vente seg når det kommer påfyll av biodynamiske og økologiske grønnsaker til heimen. Vi betaler 200 kroner pr pose, og bestemmer selv hvor ofte vi vil kjøpe. Det er like spennende hver gang, for hvilke overraskelser dukker opp? Må innrømme at jeg gleder meg til disse leveringene. Noen grønnsaker har jeg aldri har sett, kjøpt eller tilberedt tidligere. Det er morsomt å bli satt på kreative prøver når det gjelder middagens tilbehør.


Til nå er det mangold, sukkertopp, spisskål, grønnkål, gulbete og rondini som har vær nye bekjentskaper. Denne uken inneholder posen egg, rødbeter, gulbeter, gulrøtter, poteter, pastinakk, epler og massevis av grønnkål. Kooperativet planlegger utleveringer hele vinteren ser det ut som. Spennende å følge med på hva de får til av utvalg de ulike årstidene. Og hva bruker man pastinakk til utenom i supper? Lurer på om jeg skal steke poteter og pastinakker sammen i stekeovnen til de blir sprø. Det vil bli suksess for barna hvertfall. Da skjærer jeg opp i biter, koker opp i vann for at noe av stivelsen skal forsvinne, og så bruker jeg maaaasssevis av meierismør under stekingen.

Som dere ser kommer grønnsakene ganske rett opp fra jorda. Det er bare å vaske med kjærlig hånd før de klargjøres til oppbevaring. Det er en fryd for øyet å se de flotte fargekombinasjonene som dukker opp når vann og kost har fått jobbet litt. Man blir rett og slett i godt humør. Tenk at jeg som bor i Oslo får tilgang på så flotte råvarer uten å kjøre land og strand rundt!

Grønnkål er andre gangen jeg har i hus nå. Forrige levering tenkte jeg å tørke dem i stekeovnen på 40 grader, pulverisere og putte på glass. Etter oppskrift fra Une. Men - så har jeg ikke dehydrator, og brukte min nymotens stekeovn. Det å sette ovnsdøren på gløtt for å få ut fuktighet - når man har elektronisk temperaturføler - er ingen god ide. Det gikk fint så lenge ovnsdøren var igjen, men det gikk ikke mange minutter med dør på gløtt før det luktet svidd og hele beholdningen ble ødelagt. Snufs, bedre lykke neste gang. Denne gangen prøver jeg med ovnsndøren godt igjenlukket. Foreløpig ser det lovende ut.

I A-magasinet fra lørdag 25.oktober stod det skrevet en flott artikkel av kokken Henrik J Henriksen om forvelling av grønne blader. Han skriver om grønnkål: "Grønnkålen vokser godt i et kaldt klima, selv i frost, og kan høstes litt etter litt etter hvert som bladene blir modne. Mange synes til og med den er bedre etter frost, da noe av stivelsen i grønnsaken omdannes til sukker". Videre anbefaler han å forvelle grønne blader i godt saltet vann før videre bruk. Det gjør at de smaker bedre, og er lettere for kroppen å håntere (jeg regner med han da sikter til grønnsakenes antinæringsstoffer). Bruk 1/2 ss salt pr liter vann. Mangold forvelles 2 minutter, grønnkål 8-10 minutter. Legg bladene så utover et tørt kjøkkenhåndkle - mens de enda er varme. Nå kan de steke sammen med andre grønnsaker i stekepannen, eller tilberedes på annen måte. Grønnkålstilkene kan visstnok skrelles, kokes og brukes som asparges.

Une har også en knallgod oppskrift på sautert grønnkål i stekepanne sammen med pinjekjerner, soyasaus, hvitløk, rosiner og kanel. Jeg har prøvd med casewnøtter i steden for pinjekjerner, og det smaker aldeles nydelig. Faktisk så godt at retten fort blir en forrett det ikke er noe igjen av når middagen er ferdig. Mor (og litt far) har rett og slett spist opp alt! Flere tips til grønnkål finner du her.

 

App til matdagbok

Skriver du matdagbok? Har du noen gang fått beskjed om at du bør skrive ned hva du spiser for å kunne forstå sammenhengen mellom mat og diverse symptomer som magevondter, eksem, migrene, trøtthet, humør, matintoleranser, allergi osv? Vel, jeg har igrunn aldri kommet ordentlig igang selv. Fordi det virker veldig styrete med løse ark eller skrivebok som ligger - ja hvem vet hvor?! Og man vil jo helst fokusere på den friske biten av tilværelsen.

Men nå har det kommet en app som er veldig egnet for nedtegnelser. Jeg har brukt den noen dager, for om mulig oppdage flere sammenhenger i utslettet på hendene som lever sitt eget liv. Blir spennende om jeg kan dra noen flere konklusjoner etter hvert. I noen tilfeller kan det rett og slett være kjekt å skrive ned, for å lære mer om seg selv.

unnamed copy

For å finne frem, gå inn i "app store" eller "google play". Søk opp: my symptoms. Rull så ned til du finner riktig bilde. Vel verdt 20 kroner synes jeg. Den er ganske enkel å bruke når man har gjort seg litt kjent. Her er det mulighet til oversikt over dagens aktiviteter som trening, ulike symptomer, grad av stress, medisiner/kosttilskudd, energinivå, søvnkvalitet og eventuelle utskeielser i tillegg den maten man spiser. Man kan printe ut dagboksnotatene i pdf-fil - og enkelt ha med til lege, ernæringsterapeut eller lignende. Og flere i familien kan bruke dagboken samtidig.

App`en egner seg veldig godt på nettbrett. Teksten er engelsk, men lett å forstå. Du skriver selvfølgelig egne data på norsk. Det er jo andre grunner til matdagbok enn de nevt over. Av og til kan det være interssant  å se hva man egentlig spiser i løpet av en dag. Hvor mye/lite. Med hvilken kvalitet. Hvor mye søtt som sniker seg ned. Cravings osv. Tipper noen og hver kan få seg en overraskelse når det står skrevet svart på hvitt:)

Jeg velger meg lam

Har dere spist rikelig med lam nå i høst? Butikkene bugner over av alle variasjoner for tiden. Det er bare å storkose seg, fylle mager, kjøleskap og frysere med sunt kjøtt! Gid vi hadde større hus og en fryser eller to ekstra. Foreløpig får det bli med drømmen. Jeg hadde elsket å spise lammelår annen hver søndag året rundt! Det at dyrene er ute i Guds frie natur - og spiser utelukkende grønne vekster og gress før de blir slaktet, gjør at kjøttet innholder godt med omega 3 og andre nyttige næringsstoffer som vi behøver. Kraftfòr med soya og andre mystiske tilsetninger gjør absolutt ikke samme nytten!

Det er mange artikler i avisen som tar opp at hva dyrene spiser har stor betydning for hvor sunt kjøttet blir for oss. Vi har lest mye ekkelt om oppdrettslaksen. Konvensjonell kylling og svin bidrar tvilsomt med så mye bra siden fòret de spiser er høyst problematisk. Noe av det siste jeg leste var at reinsdyrkjøtt inneholder mer omega 3 enn laks. Nå teller reinsdyrkjøtt som fisk på omega 3 - fronten?!


Uansett, vi har fortært 5 lammelår i løpet av noen søndager nå. Det smaker fantastisk godt hvis man langtidssteker. Fremgangsmåten er superenkel:

Gni inn salt og pepper (evt rosmarin og andre krydder), sett inn steketermometer, slå ovnen på 90 - 100 grader. Så følger du med ut over dagen om du må øke eller redusere temperaturen underveis i forhold til hvor stort lammelåret er - og når dere tenker å spise. Jeg pleier å ta utganspunkt i at hvis jeg får lammelåret i ovnen kl 08, begynner jeg på 90 grader. Er klokken nærmere 10, velger jeg 100 grader. Vi avslutter ovnsekvensen når kjøttet når 70 grader. Og lar det stå og hvile en stund før vi skjærer opp. Sjy som renner ut fra kjøttet brukers i saus eller barnemat. Kjøttet blir supermørt, fantastisk på smak ja noe alle kan like. Nam nam! Antagelig får du rester som du kan bruke en annen dag, og flotte kraftbein som kan brukes i neste kraftrunde. Prøv da vel!

For oss som har liten plass i frysen: det går an å prøve seg på lammerull. Som Ingelill utførlig blogger om her.

Tips om giveaway

Har dere sett det er giveaway hos Familie og Helse? Slik kan du være med i konkurransen: "Det er kjempeflott om noen kunne tenke seg å gi tips til hva de gjør for å få barna til å spise sunt!  Har  kanskje noen av dere positive opplevelser på barnas helse og/eller oppførsel etter en forbedring av kostholdet?"

Premie er den nye boken: Ren, naturlig og hjemmelaget mat. Skrevet av Monique Forslund. Les mer om konkurransen og hvordan du blir med her. Bli med på idebank du også!

Image for Ren, naturlig og hjemmelaget mat from Norli

Endelig leverpostei

Jeg har tenkt på det så lenge. At jeg burde svinge meg rundt og lage hjemmelaget leverpostei. Men det har drøyet og drøyet gitt. Det er noe med at man først skal venne seg til tanken. Så orientere seg i hva slags fremgangsmåte eller oppskrift som frister. Så lete etter råvarer. Det kan gå lang tid... Og så heldigvis - PANG - bestemmer man seg for å gjennomføre. I løpet av en uke eller et par dager. Det har kanskje med at jeg aldri har likt leverpostei fra butikken. Og at levergryten fra barndommen ikke har de helt store assosiasjoner. Men lever er jo supersunt da! Antagelig en av de aller mest næringsrike matvarer som finnes. Denne leverposteien synes jeg rett og slett smaker helt ok. Stor overraskelse:)

Jeg har lest leverpostei-oppskrifter med jevne mellomrom. Den som fristet aller mest var Helhetlig Liv sin variant. Det flotte med den oppskriften er at man får brukt upasteurisert smør. Og at alle de gode næringsstoffene i det blir bevart fordi man kjøler ned hele leverposteien til 40 grader før smøret blandes inn. Herlig med ekte råvarer som er proppet med næringsstoffer. Enkel fremgangsmåte har den også!
Du trenger:

500 gr lever
1 gul løk
3-6 fedd hvitløk
250 gr smør (helst upasteurisert)
timian, salt og pepper

 

Legg leveren i kaldt vann noen timer eller over natten. Stek løk og hvitløk på svak varme til det blir mykt. Tørk leveren med et kjøkkenhåndkle, skjær i biter og stek sammen med løk og krydder. Den kan gjerne være rosa i midten. Bland sammen i blender sammen med kanel. Vent til temperaturen reduseres til ca 40 grader før du tilsetter oppdelt upasteurisert smør og blender litt til. Hell over i glass og oppbevar i kjøleskap/frys.

Jeg har brukt økologisk kyllinglever fra Holtekylling. Det sies at det gir mildest smak. Les originaloppskriften til Sally som også skriver om andre typer lever og krydderkombinasjoner som er fine å bruke. Har du baby som snart skal begynne med fast føde anbefaler jeg veldig at du prøver hjemmelaget leverpostei. Det er supersunt pålegg, og du slipper kjøpevarianten med ofte 50% fjas!

Å kjenne en birøkter

Se her hva jeg fikk på døren i helgen: Hele 25 kg med økologisk uraffinert sukker! Prisen blir ca 25 kroner pr kg - i steden for den svimlende sum av 70 kroner som de tar i helsekostbutikken. Jeg har ingen ambisjoner om å øke sukkerinntaket i heimen, snarere tvert imot. Men når man brygger vannkefir annen hver dag, og kombucha-eddik sånn dann og vann, går det utvilsomt med litt sukker. Som i disse prosessene heldigvis omdannes til organiske syrer og er velgjørende for helsen.


I perioden mine vannkefirkorn formerte seg som bare juling (de gjør ikke det nå lenger, og jeg vet ikke hvorfor), hadde jeg annonse på finn.no om noen ville ha av disse snodige og nyttige kornene. Det var da jeg kom i kontakt med en birøkter som gir økologisk uraffinert sukker til biene sine. Det viser seg at han har peiling på litt av hvert, og har etter hvert blitt et svært så nyttig bekjentskap å diskutere alt mulig med. Han er biolog, er dyktig på mikroorganismer og er på fornavn med bakteriestammene både i kombucha og vannkefir. Etter å ha fått vannkefirkorn og kefirkorn av meg, lurte han så på om jeg var interessert i økologisk sukker. Og dermed har jeg endelig fått mulighet til å kjøpe stort og godt av og til - også på denne fronten. Jeg regner med denne sekken varer et år eller noe. Blir spennende å se! Den kommer fra en innkjøpssentral i Sandnes.

Jeg har igrunn gått en lang omvei når det gjelder det å komme frem til hva slags søtningsmiddel som passer oss best. Det kjennes nydelig å kvitte seg med hvitt raffinert sukker, men hva skal man bruke i steden? Jeg har prøvd både det ene og andre: xylitol, sukrin, avagesirup, kokosblomstsukker, steviadråper/pulver, yacon-sirup, brunrissirup og maplesirup. De sukkerfrie løsningene ga utvilsomt mye luft i magen! For ikke å snakke om slankere lommebok. Etter å ha lest her og der om fordeler og ulemper, om fritt og uheldig fruktose (agave- og yaconsirup), om mystiske kunstige fremstillingsmetoder (xylitol, sukrin og litt stevia) har jeg konkludert for meg selv av litt uraffinert sukker i en eller annen form er helt greit sånn av og til. Så får man heller begrense mengder og hyppighet. Og aller helst lage kaker og snop selv. Jeg har stort sett uraffinert sukker, honning, maplesirup og brunrissirup i hus. Sammen med steviadråper - hvertfall til de går ut på dato.

Rå lever til frokost

20 - 30 gram rå lever, en kopp med kraft og en skje med gelatin var min frokost idag. Sammen med en teskje fiskeleverolje og en dæsj upasteurisert smørklatt fra Tidsporten. Høres helt corny ut - jeg vet. Men det er for meg en flott start på dagen. Maten holder kroppen fint igang frem til lunch. Ikke påvirker det blodsukkeret negativ, og frokosten er fri for korn - som jeg synes er et viktig poeng sånn innimellom. Jeg har lært å sette pris på akkurat denne frokosten, og spiser slik ca 4 ganger i uken. En perfekt start.


Dette blir et innlegg for spesielt interesserte. For de som er blitt overbevist om at lever er en av de aller mest næringsfulle matvarer som finnes. Og som derfor bør spises, helst på jevnlig basis. Jeg har vel aldri likt leverpostei. Levergryten fra barndommen vekker ingen gode minner. Så da jeg forstod at lever også kan spises rå, dvs svelges ned uten å tygge hvis man først skjærer den opp i bitte små biter - tenkte jeg at DET må jeg jo prøve. Uten forringet næringsverdi pga varmebehandling. Den fristende gulrot i horisonten er at noen påstår man kan spise seg frisk fra allergi og matintoleranser. Om det er mulig for meg - det vet jeg ikke enda. Men det er jo verdt et forsøk. Hvertfall når jeg leser om andre som svelger unna mange gram rå lever daglig. Helt frivillig, og uten å bli syk av det.

Etter å ha blitt inspirert av Pirkepetter (som bor i kommentarfeltet hos Livenes Hage) , ulike blogginnlegg og kommentarfeltet i dette innlegget hos sense of life, var det bare å sette igang. Man kjøper helst lever fra beitende dyr som ikke har spist kraftfor. Da får man den mest næringsfulle utgaven, og det er jo virkelig poenget hvis man først skal spise rå lever. For meg blir det da å gå etter lammelever som er slaktet etter å ha kommet inn fra sommerbeite ute i naturen. Får man ikke tak i beiteforet lever, er økologisk valg nummer to og Gilde sin frosne lammelever og storfelever valg nummer tre. Mer info om lever finner du her. Jeg har fått tak i lever fra beitende vill-lam fra vestlandet.

Noen mener leveren skal fryses 14 dager før den spises rå. For å unngå parasitter. Andre mener dette er unødvendig, og jeg liker å være på den sikre siden. Så da kutter jeg opp leveren i skiver, pakker hver bit inn i mellomleggspapir i plast, og ruller svanemerket matpapir rundt til slutt før det hele går i fryseren. Om morgenen tar jeg opp dagens og morgendagens dose, lar det halvtine ca 30 minutter og kutter alt opp i bitte små biter. Halvparten har jeg oppi et tomt syltetøyglass med lokk + kaldt vann som holder seg til dagen etter - i kjøleskapet. Så skyller jeg leverbitene i en sil under kaldt vann og svelger ned med vann. Uten å tygge selvfølgelig, eller jeg orker hvertfall ikke tanken på det. Så er det en kopp med kraft, evt en skje med gelatin hvis jeg husker og frokosten er unnagjort. En kjapp frokost som passer fint inn i gjøremål som å smøre matpakker og servere mat til barna.

Hvis du tåler kefir, er det fint å kombinere med rå lever. Jeg kan ikke drikke for mye av det, og venter heller med den til senere på dagen. Andre tips til å få i seg rå lever er å tørke i dehydrator, som så pulveriseres i foodprosessor og puttes inn i kapsler. Om vitaminet B12 overlever denne prosessen er usikkert, så for å gjøre det enkelt med flest mulig næringsstoffer - gå for den rå(hvis du tør:) Etter hva jeg har lest så blir lever sortert på slakteriet av veterinær. Slik at bare de som er friske og fine blir brukt til menneskemat. Spør man mannen i ferskvaredisken om det er trygt å spise rå lever, vil han selvfølgelig riste på hodet. Men vi spiser jo rå fisk ved sushi, og rått kjøtt ved carpaccio osv. Så så innmari gale kan det vel ikke være.

Jeg går ikke rundt og snakker så mye om denne rå leveren akkurat. Synes jeg ser for meg spørsmål på jobben: -Hva pleier du å spise til frokost? - Hehe, det vil du ikke vite! -Hæææ? Er det så hemmelig da? Kom igjen, jeg vil gjerne ha noen gode ideer osv osv. Kan bli en interessant samtale. Spesielt når man jobber i helsesektoren:)

Smør og ost fra Tidsporten i hus!

Hurra! Smaksfest og jubel med ny ladning smør og ost fra Tidsporten! Denne gangen har jeg bestillt 1 ost og 3 pakker smør.

Smøret er det aller beste jeg vet. Smaker nyyydelig krem, og Tine sitt meierismør virker harskt til sammenligning. Smøret er usaltet, så her er det mulig å kna inn sitt eget uraffinerte salt hvis man føler behov. (Jeg har aldri gjort det). Smaken er absolutt til å bli avhengig av, og det synes jeg er helt greit. Noe man bare MÅ HA hver dag!

Osten er også populær her i huset, og Fjellklatrerost er en av våre favoritter. Mannen min påstår at etter å ha smakt disse ostene, så blir alle andre oster - desverre - ikke så gode lenger. Både ost og smør er upasteurisert og uhomogenisert. Kyrne som lager melken har tilholdssted i de Østeriske Alper. De spiser hovedsaklig gress og urter - minimalt med kraftfor. Dermed blir melken rik på viktige omega 3-fettsyrer og er spesielt gunstig for oss å spise.

Siden ostekvoten til Christer - som selger disse ostene - er brukt opp, må man nå vente til over nyttår for ny bestilling. Så får vi håpe den nye regjeringen gir lov til å importere i mye større kvanta fremover. Smør kan bestilles utover høsten, jeg håper jeg har nok til over jul. Datoer for bestilling finner du her. Jeg fryser ned både ost og smør.

Fersk melk til hjemmelaget kefir

Jeg har et veldig koselig gjøremål sånn ca 1 gang i måneden. Da setter jeg meg i bilen og kjører til en økologisk melkebonde et stykke unna her jeg bor. Og kjøper aldeles fersk melk rett fra kua. Disse dyrebare dråpene lager jeg ekte, næringsrik og hjemmelaget kefir av. Full av nyttige og gavnlige melkesyrebakterier. Jeg blir så glad av denne turen. Og kefiren som da holder seg i flere uker i kjøleskap før jeg er tom og må lage ny.

2 timer gammel melk rett hjem i kjøleskapet.


Upasteurisert og uhomogenisert


Når jeg først er igang så kjøper jeg selvfølgelig med til flere


Kefirkorn som venter på å gjøre nytte


Fiks ferdig kefir. Holder seg lenge i kjøleskapet

Som nybegynner i jakten på upasteeurisert og uhomogenisert melk, kan man føle seg litt sånn maktesløs. For DET er vel ikke mulig? Hvertfall ikke i Oslo? Skal innrøme at jeg i en periode ikke ante hvordan jeg skulle få tilgang på disse verdifulle matvarene som jeg leste masse om i bøker for en tid tilbake. Upasteurisert melk, omega 3 - egg, kjøtt fra beiteforet dyr, kraft, upasteurisert smør og ost, melkesyregjæret grønnsaker, vannkefir, kombucha, ordentlig næringsrik lever fra lam som ikke har spist kraftfor osv. MEEEN, nå vasser jeg i muligheter:) og har ALT FOR LITE fryseplass! Det gjelder å ikke gi opp. Herlig!!!

Oppskrift på kefir finner du her. Og hvis det er andre som er på leit etter en økologisk bonde, så ringte jeg rett og slett inn til oikos for å få navnet på de som bor nærmest meg.

Vil du lese et innlegg for&mot upasteurisert melk kan du lese her og her. Det ER selvfølgelig et poeng at de hygieniske forholdene hos bonden er på stell. Prøv gjerne også å få melk som er maks et døgn gammel. Hvis melkebilen kommer 3 ganger i uken, kan det være lurt å peile hentedagen inn på samme dag eller dagen etter, slik at melken er ferskest mulig. Ferskmelk holder seg vanligvis 3-4 dager. Så innen den tid bør du ha fått laget yoghurten din og satt kefirsatsen(e) igang.

Dagens pose fra Oslo Kooperativ

Ahhh jeg har fått ukens pose fra Oslo Kooperativ! Full av kortreiste, økologiske og biodynamiske grønnsaker. Jeg betaler 200 kroner og kan bestille annen hver uke. Grønnsakene er gjerne tatt opp fra jorden samme dag, og vi kjøper fra bonden uten mellomledd. Innimellom møter vi opp til dugnadsinnsats for å pakke og fordele. Og treffer mange andre likestilte og interessante mennesker.

Oslo Kooperativ startet opp av ildsjeler etter lignende modell fra andre land. Det koster 200 kroner for å bli medlem. Ut over det er det opp til hver enkelt hvor ofte man vil handle. Et nytt kooperativ er i oppstartfasen i Ås. Alt drives på dugnadsbasis og av medlemmene selv. Det er strenge kriterier til hva som er bra nok av råvarer. Vi håper Kooperativ vil starte opp mange steder i Norges land. For at bonden som er opptatt av kvalitet, skal få den prisen og oppmerksomheten han fortjener. Og gi flest mulig sjanse til å kjøpe kortreiste kvalitetsvarer.

Ukens pose inneholder som dere ser: sukkertopp, løk, stangselleri, vårløk, purre, epler, salat, poteter, gulrøtter og blomkål. Posens innhold varierer noe hver gang. Vi har tidligere fått ulike typer bønner, cherrytomater, squash, brokkoli, mangold, rødbeter, spisskål, div salat, chili...bla.a. Det gjelder å bruke fantasien når posens innhold oppdages. Ser ut som det kan bli løksuppe denne uken blant annet. Sukkertopp og mangold har vært nytt for meg - så da gjelder det å kunne google:)

Sprøstekt hel kylling. NaaaaaaMMM!

Jeg har lovet for lenge siden. En oppskrift på hel og sprøstekt kylling som bare smaker fortreffelig HVER gang! Idag fikk jeg endelig tatt bilder til å lage et innlegg, så her skal du få fremgangsmåte. Mannen min påstår det er noe av det aller beste han kan få. Jeg er helt enig, og sukker henført hver eneste gang jeg tar en smakebit av kyllingvingene før resten blir delt opp. Tenk at noe så enkelt kan bli så godt?!!

Varm opp ovnen til 180 grader. Strø på minimum salt og pepper på skinnet. Rundstek kyllingen 30-60 sekunder - på 4 sider - i meierismør/ghee/kokosolje i stekepanne. Legg den på rist med stekebrett under og sett i ovnen. Bruk varmluft. Etter ca en time (for liten til middels stor kylling) tar du den ut, lar den hvile noen minutter og skjærer opp. Bruk sjyen som har dryppet ned på stekebrettet i saus/grønnsaker.

Jeg får kjøpt Stange-kylling på Rema.


Krydres med salt, pepper osv og stekes i smør ca 30 sekunder.

Stekes på middels/høy varme.


Stekes på alle 4 sidene.

Og så er det inn i ovnen på 180 grader varmluft ca en time.


Etter noen minutters hvile skjærer far opp.

Spises med godt tilbehør


Skroget + bein går i frysen til senere kraftkoking.

Etter å ha blitt klar over at vanlig konvensjonell kyling spiser veksthormoner for å vokse raskest mulig, har jeg gått mer og mer over til å kjøpe Holte-kylling, Stangekyling eller liveche-kylling. Disse får vokse opp i normal fart, noe som både gir bedre smak, og mere helse til både kylling og folk. Holte-kylling har det fortrinn at den er økologisk og slaktet på eget slakteri på gården. Dermed er den mitt førstevalg de gangene jeg kan velge.

Vel bekomme:)

Matstreif

Jeg har vært på Matstreif! En matfestival som arrangeres årlig, og i det siste har hatt tilholdssted ved Aker Brygge i Oslo. Man kan sammenligne Matstreif med et utvidet Bondens Marked, hvor nærmere 200 utstillere selger sine helt unike og spesielle mat-produkter. De kommer fra hele landet. Jeg kan ikke annet enn anbefale på det sterkeste at hvis du bor i nærheten, ja så BØR du dra dit! De holder også på i morgen lørdag til klokken 18. Jammen var det ikke både en fiskeriminister og landbruksminister som var med på åpningen. Fort gjort å treffe på andre kjendiser også. Og tror dere ikke jeg fant Ingerlise og Marianne fra Duggurd i dyp samtale med en av de som solgte reinsdyr-produkter? Det er slik mat jeg jakter aller mest på - slike steder. Barna må jo ha fornuftig skolemat. Eller hvertfall NOE fornuftig skolemat. Tørket reisdyrkjøtt og spekepølser er alltid suksess!

Mine kjøp har blant annet vært:

Nydelige økologiske tomater fra Aukrust Gard i Lom


Tørket reinhjerte fra Fjellvilt og Rørosrein, spekepølser fra: Fjellvilt, Nordgard Aukrust, Eine fra Valdres og Stensgård i Gudbrandsdalen. Upasteurisert ost og rømme fra Avdem og økologisk hel pepper fra Aukrust Gard og Urteri.

Etter denne fangsten var sekken og bæreposene tunge nok til å dra hjem. Som lunch ble det elgebab (kebab) som smakte utmerket! Jeg som stadig er på jakt etter tørket hjerter, upasteuriserte oster, upasteurisert rømme, gode spekepølser helst uten nitritt og med havsalt, ble ganske fornøyd med dagens fangst (dog spekepløser uten nitritt er ikke alltid så lett å finne, hvis man ikke følger med, så vips - har man kjøpt!). Så er det jo kjekt med nye navn man kan ringe opp etter varene er fortært og man er helt sikker på at man vil ha mer. Det virker som at mange gjerne sender i posten hvis man spør.

Eggeplommedosis til barna

Jeg kan neste ikke tro det. At barna mine slurper i seg rå eggeplommer tilsatt litt honning og brunt sukker. Trikset er å piske ingrediensene til eggedosis, og servere i søte glass. Og kalle det for PIPPI-DRIKKE! Det smaker ganske så likt den eggedosisen vi alle kjenner så godt. Eggeplomme er supersunt. Aller helst bør den spises rå, for å få mest utbytte av næringsstoffene. Eggeplomme inneholder særdeles viktig fett for hjernen blant annet.

Eggedosis servert i eplete-glass

Du trenger til 2 personer:

4 økologiske eggeplommer

1/2 ts honning (ikke til barn under 1 år)

Hvis behov: 1/2 ts uraffinert sukker, eller så mye du er komfortabel med.

Evt annen søtning (stevia, lønnesirup, rismaltsirup) etter ønske

Skill eggene godt. Rå eggehvite inneholder antinæringsstoffer som hindrer kroppen vår i å ta opp alt det verdifulle som finnes i plommen. Eggehviter bør helst varmebehandles før man spiser dem. Pisk sammen eggeplommer og honning/uraffinert sukker. Tilsett akkurat så mye søtning du tenker er nødvendig for at barna skal like det, smak til underveis. Server i små søte glass. Putt evt noe pynt på toppen.

Ferdig skilte eggeplommer


Fristende eggedosis


Eggehviter til overs etter noen runder

Velg økologiske eggeplommer, siden disse er uten veksthormoner. Eggene blir mer næringsrike hvis hønene får gå ute og hakke i jorden, men da må man gjerne ale opp selv. Jeg betaler gladelig 5 kroner for et egg hvis jeg vet hønene får vokse opp under gode forhold. Vi er hva vi spiser - gjelder også for dyr.

Inspirasjon rundt rå eggeplommer har jeg sett litt rundt på ulike blogger. Det var Ida (green is the new black) som fikk meg til å tenke at dette også kan prøves på barna - i dette blogginnlegget. Hun har forresten også nylig laget en flott oversiktsliste over basis ingredienser for de som vil spise tradisjonsmat. En retning jeg selv har som favoritt.

Hvis du er skeptisk til rå eggeplommer og lurer på om de er trygge å spise, så har jeg tidligere sendt mail til folkehelsesinstituttet og spurt. Der fikk jeg til svar at rå egg er trygge så lenge de er produsert i Norge. Les her for detaljer. Ønsker du å innta eggeplommene uten noen form for sukker, bli inspirert her.

Eggehvitene til overs kan puttes i brøddeig, lages kokosboller av, proteinkjeks a la Vibeke eller frømarengs med oppskrift her.

Gjærdeig MED ALT

Her er en av mine måter å smugle inn fett og proteiner i barnas mat på. De eldste vil ikke ha hjemmebakt brød, men synes rundstykker og pizzaboller er i orden. Jeg putter smør, egg og kraft inn i gjærdeigen. Jeg er stadig i tenkeboksen når det gjelder å gjøre barnas hverdagsmat mere næringsrik... et evig prosjekt ser det ut som. Målet mitt er igrunn å ikke spise så mye brød. I mellomtiden får disse duge. Helst med nyttig tilbehør til og på!


Oppskrift på rundstykker og pizzaboller:

1600-1700 g speltmel, gjerne halvparten siktet og halvparten fint sammalt
2 ss sukker
1 ss salt, helst uraffinert
4 egg
250 g smeltet meierismør, avkjølt
5 dl kaldt vann
4 dl vannkefir eller eplejuice
1/4 pk blå fersk gjær ( Evt 1/6 pk og sette deigen på varmt baderomsgulv over natten)
1/2 dl myse eller eddik, gjerne begge (bidrar med viktige oraniske syrer til gjærdeigen, kjøpe-eddik/eplecider-eddik fungerer fint!)

Smelt smør og avkjøl. Tilsett evt kraft mens smøret er varmt før avkjøling.
Bland ut gjæren i litt av det kalde vannet

Bland sammen det tørre, hold tilbake 300 gr av melet.
Bland sammen deretter resten av ingrediensene.
Tilsett resten av melet til deigen slipper bollen, evt litt mer, men ikke så deigen blir tørr. Speltmel skal eltes på lav hastighet til alt er godt blandet, kjør deretter i raskt tempo et halvt minutt.
Heves i minimum 8 timer.

Klin romtemperert meierismør eller mel utover benken. Lag rundstykker eller pizzaboller, og etterhev til passe størrelse.
Evt pensle rundstykkene med egg+ litt vann. Stekes på 225 grader 12-15 minutter. Evt lenger.

Hvis du vil ha kraft i deigen, tilsetter du dette i det smeltede smøret før det settes til avkjøling. La kraft erstatte noe av vannet, evt tilsett mer mel til passe konsistens. Brenneneslepulver/blader er også en ide å tilsette for å øke næringsinnholdet.

Pizzaboller: kjelve ut en rektangulær leiv, smør utover med tomatpure, ketchup eller hjemmelaget ketchup, strø på krydder, skinke, mais osv, rull sammen til en lang pølse, skjær opp i passe biter, og strø ost på toppen.

I forhold til å nedbryte gluten, fytinsyrer og enzymsperrer i deigen mest mulig, har jeg nå forstått at deigen bør heves på et varmt sted(eks varmekabel-gulv). Og minimum 8 timer. Deigen vil da bli mer klissete, og du må kanskje elte inn litt mel etter langtidsheving (arrowrot?) for å lettere trille ut rundstykker/kjevle til pizzaboller.

Oppskrift på langtidshevet boller finner du her, og langtidshevet brød her. Utgangspunktet for alle disse deigene er ganske like.

Les mer i arkivet » Mars 2015 » Februar 2015 » Januar 2015
gladerebarn

gladerebarn

43, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Siste kommentarer

Lenker

hits