Mat mot allergiplager

Endelig vr! En herlig og forventningesfull rstid! Visste du at massevis at det som spirer og spretter opp fra jorden akkurat n faktisk kan spises? Jeg var p kurs hos Rita i fjor, og ble veldig imponert over mulighetene som ligger rett utenfor dren. Det har nylig kommet en norsk bok om ville vekster i bokhandelen. S er du p jakt etter brekraftig og kologisk mat - helt gratis, er det n du skal sanke.

For noen av oss er vren tidvis utfordrende. Pollen i luften gir ikke ndvendigvis gode assosiasjoner og lystige dager. Det er neimen ikke greit nr nesen er tett, hodet tungt og kroppen slapp p grunn av allergi. Men hva kan vi som er allergiske gjre for redusere plagene vre? Det fins flere ulike tilnrminger, og det smarteste er vel kombinere dem. De fleste er vel kjent med allergitablettene fra apoteket. Men det gr ogs an SPISE MAT med anti-allergiske egenskaper. Jeg skal gi deg en liten oversikt.

Mat kan virke som antihistaminer, de kan vre betennelsesdempende, vre mastcellestabiliserende og hemme histaminfrigjring - noe som er gunstig p hver sin mte nr det kommer til allergiske tilstander. Mat med antihistamineffekt er amaranth, bete, fennikel og timian. Mat som virker betennelsesdempende er amaranth, artisjokker, basilikum,  blomkl, fennikel, grnnkl, gurkemeie, hvitlk, ingefr,  karri, oregano og persille. Mat som er mastcellestabiliserende er artisjokker, gurkemeie, koriander, karri og hvitlk. Og oregano, gurkemeie og persille hemmer histaminfrigjring.

Ellers har vi mat med smertestillende effekt som fenikkel, ingefr og koriander. Timian, ingefr, lk og hvitlk har antibakterielle egenskaper. Mens grnnkl, purre, lk og gurkemeie har forebyggende egenskaper mot kreft. Skal vi sammenligne mat og medisiner, kan man si at ingefr er like potent som zantac, med andre ord en H2-reseptor antagonist. Bete er en H1-reseptor-antagonist a la Clarityn. Og karri og basilikum er betennelsesdempende som Diclofenac.


Hvis vi ser p den store linjen her, er det alts lurt spise kjkken-urter fremover. I alle former og fasonger. Pluss rikelig av de riktige grnnsakene. Hva med lage pesto av kjkken-urter, olivenolje, litt salt, hvitlk og noen drper sitron? Og evt cashewntter og parmesanost for bedre smak..... Jeg har tidligere presentert oppskrift her.

Listen over matvarer er ikke komplett. Jeg hadde likevel lyst begynne et sted, og har brukt denne e-boken som kilde. S skal jeg heller komplementere oversikten etterhvert som jeg finner mer informasjon. Temaet er uansett kjempespennende. Det finnes ogs mye nyttig informasjon om urter p rolv.no

12 kommentarer

Ingrid

18.08.2015 kl.18:58

Hei hei :-)

nsket bare legge igjen en kommentar for fortelle deg at jeg synes du har en kjempe fin blogg her. Jeg er selv blogger skriver om hverdagen jeg har med min familie og om det vre mamma til mine kjre barn. Ta en tur innom en gang og si hei :-)

gladerebarn

19.08.2015 kl.17:57

Ingrid: Takk for det :)

Jannicke

15.01.2016 kl.11:50

Hei, s spennende tema. Mtte skumlese litt raskt n, men skal se nrmere p denne informasjonen nr jeg fr mer tid, for en cliakier og allergiker som meg er dette veldig relevant

Grete Lauten

18.03.2016 kl.09:36

Hei,

kom innom via sk rundt optima produkter, interessant lesning her men finner visst ikke noe etter april ifjor. Kommer det nye innlegg fra deg? :)

gladerebarn

18.03.2016 kl.09:48

Grete Lauten: Bloggen ligger litt i dvale for tiden, s kan ikke love nye innlegg med det frste. Tiden fr vise hva som skjer :)

Nora Ripnes

30.03.2016 kl.16:16

Spennende lese om!

gladerebarn

04.05.2016 kl.10:21

http://www.peertechz.com/Allergy/Allergy-1-108.php

Christine Drage

03.07.2016 kl.10:32

Veldig interessant og lrerikt innlegg. Fin blogg du har! Datteren min har ftt atopisk eksem s prver lese meg opp p ting jeg kan lage selv som hun ikke vil reagere p. Har nettopp begynt med baby grt, men hun har reagert litt p dem de har i matbutikken...

Kristin Dalheim

19.01.2017 kl.11:32

Hei, har tidligere lest et innlegg om bittersalt. Der anbefaler du den med blskrift. Har kjpt den med grnnskrift fra Felleskjpet. Men p bakgrunn av den informasjon din s nsket jeg kjpe den med blskrift. Felleskjpet har ikke den, og kan ikke finne den andre plasser heller.

S jeg lurer p hvor jeg kan f kjpt bitterstt med blskrift? Takknemlig for svar.

Hilsen Kristin

gladerebarn

19.01.2017 kl.22:45

Kristin Dalheim: Ja, jeg fr heller ikke tak i den med bl skrift lenger. Hmmm! Den med grnn skrift har teknisk kvalitet. Noen sier at den dermed kan inneholde en liten mengde bly. Noen sier at det er s lite at det ikke er ndvendig bry seg om det. Jeg vet ikke helt. En lsning er kjpe bittersalt/epsomsalt p ebay. http://www.ebay.co.uk/itm/141848235772?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Det blir ca samme pris faktisk. Jeg har kjpt en btte. Men man m som vanlig flge med p valutakursene slik at pris og porto ikke overstiger 350 kroner. Jeg har gjort dette en gang, og det funket fint. Men jeg har likevel brukt opp epsomsaltet mitt med grnn skrift frst. Lot minstemann f den reneste kvsliteten snn for sikkerthets skyld.

Iselin

07.02.2017 kl.12:55

Hei!

Har en gutt p 9 uker, og han har hele tiden vrt plaget med mye luft i magen. Prvde kutte ut div matvarer som kl, lk, erter, melk og melkeprodukter og vanlig brd byttet jeg ut med havreknekkebrd og glutenfritt brd. Har lest at gluten kan gi voksne luft i magen, og tenker da at det kan g over i morsmelken og skape trbbel for babymagen ? Det er jo tilsatt ekstra hvetegluten i nesten alle de fabrikkproduserte grovbrdene vi kjper og spiser, s tenker at da er det ekstra stor sjanse for at babyen kan reagere. Tar jeg feil tror du, kan kanskje ikke gluten overfres til morsmelken? Jeg fullammer, og har gjort det hele tiden. Synes at han ble litt bedre etter en tid uten alle disse matvarene, og ble s lei av glutenfritt brd til slutt, at jeg igjen begynte spise vanlige grovbrd fra butikken. De frste dagene merket jeg ingen endring p babyen, men etter noen dager s har han n siste dagene hatt mye mer plager igjen. Kan det vre helt tilfeldig, eller kan det vre brdet tror du? skal sies at jeg prvde meg p erter den dagen magetrbbelet kte igjen, og dagen etter spiste jeg fiskekaker som jeg senere s p innholdsfortegnelsen at ogs inneholdt lk. Men magevondt pga erter/lk gir seg vel etter ca et dgn etter siste inntak? Bare spr jeg, da jeg blir ikke klok, hehe :-) Fin og interessant blogg du har!

gladerebarn

07.02.2017 kl.13:08

Iselin: S hyggelig at du liker bloggen :) Jeg hadde en spennende opplevelse med minstemann da jag fullammet. Er selv litt matintolerant mot bla.a melk og hvete. Nr jeg kuttet ut melk, hvetemel, sukker og pepsi max (koffein) hadde jeg en drmmebaby om kvelden. Var bare legge han ned p puta, s sov han. Hvis jeg spiste noen av disse matvarene, mtte jeg gjerne sitte oppe utover kvelden fordi min baby var urolig og ikke fikk sove. S hvis du selv fr luft i magen av enkelte matvarer, kan du jo prve og kutte ut disse og se hva som skjer? Jeg spiste spelt i steden for hvete, som gikk fint for meg. S det er ikke ndvendigvis gluten som er synderen. S er det jo en del babyer som reagerer p lk og kl som du nevner. Du fr prve deg frem med litt detektivarbeid. Det kan lnne seg, og for meg var det som natt og dag! Ellers har du rett i at kjpebrd innehodler mye ekstra gluten, s lurt bake sitt eget brd hvis mulig. Noen kan ogs regerer bra p probiotika. Hvis du fullammer, kan gjerne mor ta dette. Lykke til p din vei. Ingen lsninger er riktig for alle, s du m nok rett og slett prve deg frem.

Skriv en ny kommentar

hits