Vannkefir

Dere har kanskje oppfattet at jeg har interesse for melkesyregjæret mat? Vel, her kommer siste skudd på stammen: nemlig vannkefir. Jeg har tidligere prøvd ut surgrøt, melkesyregjæret grønnsaker og surdeigsbrød (inkludert knekkebrød og pannekaker) men vannkefir hadde jeg aldri hørt om inntil nylig. Det er bloggen fleksitarianerliv som har satt meg på ideen. Og nå er den altså kommet ut i live, idag er min første sats med vannkefir i boks.


Og hva er vitsen med vannkefir? I et tidligere innlegg om probiotika har jeg skrevet litt om dennes helsefordeler. Siden jeg har så god erfaring med probiotika som kosttilskudd, vil jeg også orientere meg rundt hva slags mat som har de samme positive egenskapene. Jeg har også et håp om at barna vil like vannkefir. Fleksitarianerliv skriver at vannkefir smaker som "tam sjampis". Man får bruslignende opplevelse, og kan tilsette de smaker man vil, så her ser jeg mange muligheter både som ren drikke og i smoothies.

Les fleksitarianerlivs innlegg om vannkefir inkludert oppskrift her og bli inspirert. Damen bak bloggen har virkelig stor kunnskap om mat, og formidler på en flott måte hvordan man setter nyttig kunnskap ut i praksis. Fleksitarianerliv har lært meg melkesyregjæring av grønnsaker, grunner til at man skal bløtlegge korn, nøtter og frø, hvorfor det er viktig med langtidsheving av brød, og hvordan man steker knekkebrød og brød med minst mulig akrylamid. Blant annet.

Andre oppskrifter er f.eks er her og her.

Ulike former for melkesyregjæring krever tid. Ingrediensene er ikke dyre, men man må altså planlegge for å få ting ferdig i tide. Kjøkkenbenken er sjelden strøken lenger. Alltid noe som gjærer, bløtlegges eller skal blandes samtidig som man skifter bleier, hjelper til med lekser, lager kveldsmat, oppdrar barn og vasker opp. Herlig!

Her er noen bilder fra min vannkefir:

Vannkefirkorn. Levende organismer som formerer seg underveis i prosessen. Jeg regner med jeg etter hvert får såpass mange at jeg kan dele til venner og interesserte. Jeg hentet mine hos flesitarianerliv en helg vi var på vei til Norefjell.

Her er vann, økologisk sukker, rosiner og sitron blandet sammen. Vannkefirkornene spiser opp sukkeret, og rosinene flyter etter hvert opp til overflaten (som øverste bilde)

Vannkefir tappet på flaske. Nyprodusert og lunken er smaken brusende og ok. Etter å ha blitt nedkjølt i kjøleskapet er den rett og slett veldig god. Barna vil gjerne ha det MED PÅ SKOLEN!

På youtube finnes flere gode videoer om hvordan du lager vannkefir. Sjekk f.eks ut denne og denne. Foretrekker du å lese, kan du besøke sidene til nourishedkitchen og zoevblog. Her er en side med alle mulige svar på de spørsmål man har om vannkefir, melkekefir, kombucha og surdeig. Jeg får veldig mye ut av FAQ-sidene.  Her og her er andre informative sider om vannkefirkorn. Vil du kjøpe fra utlandet kan du prøve www.vitaldrinks.de eller www.kefirlady.com. Eller du kan hente gratis hos meg på Kjelsås i Oslo. Jeg sender forresten gjerne vannkefirkorn i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Et blogginnlegg med egne erfaringer og oppsumering av info jeg har lest rundt omkring finner du her. Enjoy!

2 kommentarer

Alexandra

01.03.2017 kl.08:41

Hei,

kjempe fin blog :)

jeg lurte på hvor kan jeg kjøpe KEFIR i Norge :)

gladerebarn

01.03.2017 kl.08:44

Alexandra: Jeg har desverre ingen vannkefirkorn å gi bort for tiden.

Spør heller i en av disse facebookgruppene,
https://www.facebook.com/groups/503337466374223/
https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

Eller kjøp her:
https://naturligliv.no/hus-hjem/fermentering/startkultur/startpakke-vannkefir
https://hjemmeriet.com/da/visprodukt.php?id=516&kat=11

Hvis du handler fra Danmark, husk å ikke kjøpe for mer enn 350 kroner inkludert porto for å slippe å betale toll.

Lykke til.

Skriv en ny kommentar

hits