Å tørke vannkefirkorn

Jeg har drevet med vannkefirkorn i flere år nå. I starten var det voldsomme eksperimenter på kjøkkenbenken, og jeg trodde virkelig jeg hadde knekket koden for trivsel og formering for disse underlige skapningene. Meeen, i det siste har jeg måtte slå meg til tåls med at vannkefirkorn rett og slett lever sitt eget liv. I starten av min vannkefir-karriere, sendte jeg ut og delte med over 100 personer av det jeg fikk til overs. Litt av et prosjekt!!!! Mens nå går det en stund, og så skrumper de inn, og gidder ikke formere seg lenger. Hva som skjer og hvorfor er jeg neimen ikke sikker på. Men jeg har lært meg en viktig ting: i gode tider, bør man tørke noen av dem, så man har til senere. Om de så går dukken, eller ikke trives lenger, så har man rett og slett et eget lager, og slipper å søke land og strand rundt etter nye korn. Det er billigere, og neimen ikke vanskelig heller.

Fremgangsmåte:


La vannet renne av seg ved å ha vannkefirkornene i en sil av plast. Hell dem over på et tørkepapir/kjøkkenhåndkle på en tallerken. Er det sommer, dekk til med kjøkkenhåndkle så ikke fluer får tilgang. Hvis ikke, la dem lufttørke uten noe over. Etter en dag, "tømmer" du vannkefirkornene over på tallerkenen så de ligger uten noe under seg. La ligge til lufttørking 3-4 dager, evt med kjøkkenhåndkle over for å beskytte mot fluer. Når de har skrumpet inn til halv størrelse og blitt harde og brune, kan du ha dem over på et lite glass med lokk, og putte i kjøleskapet for oppbevaring.


Jeg har også prøvd å fryse vannkefirkorn, men synes tørking er bedre i forhold til at det tar korterer tid for dem å fungere igjen.

Her ser dere kefirkorn som er tørket også. De har samme fremgangsmåte, men skal oppbevares i melkepulver ved lagring.

Jeg har desverre ingen vannkefirkorn eller kefirkorn til overs for tiden. Anbefaler dere heller å spørre dere for i facebook-gruppen melkesyregjæring, som bla.a har en liste med medlemmer som gjerne deler ut. Evt kan de kjøpes i tørket form mange steder på nettet. Vil du lese mer om vannkefirs hva og hvordan, kan du se her.

4 kommentarer

Raja

26.02.2016 kl.10:22

Hei

Jeg bor i Stavanger og lurte på hvis du sell Kefir kornene?

Hvis ikke vet du hvor jeg kan kjøpe de i Norge?

Tusen takk for din stor hjelp.

Mvh

Raja

gladerebarn

28.02.2016 kl.19:11

Raja: Du kan spørre i denne facebook-gruppen. Der tror jeg det er mange som har :)
https://www.facebook.com/groups/219854004813973/?fref=ts

Sonja Durand

18.11.2016 kl.22:30

Hei, du skriver noe om at de skal oppbevares i melkepulver når de er tørket?

Jeg tåler ikke melk, hva gjør jeg da? Tenkte jeg skulle oppbevare noen til senere. Jeg er gravid, og er usikker på om jeg bør drikke noe særlig av det nå pga alkoholinnholdet som danner seg.

gladerebarn

20.11.2016 kl.16:57

Sonja Durand: Det går også an å fryse kefirkorn hvis du ikke vil dynke de i melkepulver. Ang. alkoholprosent og graviditet, skal det ikke være mer alkohol i hjemmelaget kefir enn i butikk-kefir. Du kan evt kjøpe et alkometer på Europris for å sjekke. Ellers er det ikke alle av oss som tåler kefir - selv den hjemmelagde. Jeg har måtte kutte det ut pga av eksem.

Skriv en ny kommentar

hits