Matintoleranse

Reagerer du uforståelig på mat? Da kan det være en ide å ta en matintoleransetest. Matintoleranse innebærer at man reagerer på mat, men  ikke har straksreaksjoner som ved allergi. Ved matintoleranse opptrer symptomer gjerne først etter 3-72 timer.

Jeg har nylig tatt en matintoleransetest på Lab 1. Resultatet ble utslag på melk, hvete, eggeplomme, mandler og havre. Så nå er det nye matvaner i hverdagen. Legen min vil jeg skal kutte sukker, gjær og raske karbohydrater i tillegg til gluten og melk. Ohoooiii. Det tvinger frem nye måter å tenke mat på. MEN, det er flere ting man kan reagere på som ikke kommer frem på prøver. Som for eksempel histaminer, mat som frigjør histamin i kroppen, salisylater, oxalater, FODMAPog andre ting som bla.a er planters forsvarsvåpen mot å bli spist. Så er det vanskelig å bli klok på sine egne reaksjoner, kan det være litt av et detektivarbeid å komme til bunns i saken.

Jeg tok matintoleransetest også for 5 år siden. Utslagene da var melk, mandler og gluten i grenseland. Så denne gang er det litt mer. Vi lever stort sett hvetefritt og melkefritt her hjemme, med unntak av noe ost, rømme og smør. Det blir en spennende matreise fremover :)

5 kommentarer

Tone Hjertemat

07.03.2015 kl.15:59

SV: tåler du ikke melfritt mel?

gladerebarn

07.03.2015 kl.19:30

Jeg skal unngå raske karbohydrater for tiden, spiser knekkebrød, grønnsaker, kjøtt og fisk for å få vekk sopp.... Men trenger nok ikke å være like streng sånn etter hvert:)

Vendel

11.03.2015 kl.14:03

Hei!:-)

Dette har ikke noe med innlegget her å gjøre, men jeg leste på en gammel tråd at du kunne sende kefirkorn mot frakt/portogebyr, gjør du det fortsatt?:)

Mvh Vendel

gladerebarn

11.03.2015 kl.14:18

Vendel: Jeg har ingen kefirkorn for tiden - desverre. Anbefaler deg heller å ta kontakt med denne facebookgruppen som har liste over folk som gjerne deler med andre :) https://www.facebook.com/groups/192177464184255/
Lykke til :)

Vendel

11.03.2015 kl.21:48

Tusen takk, da prøver jeg der!:-)

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

43, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits