Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:) Vær opppmerksom på at blå pose er "foodgrade", mens grønn pose har teknisk kvalitet og inneholder en liten mengde bly. Spør derfor etter blå pose for best kvalitet.


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. For tidligere kommentarer på dette innlegget kan du lese her.

5 kommentarer

Marianne

05.02.2015 kl.10:51

Jeg klarte ikke å finne saltet på Felleskjøpet sin nettside. Har du en lenke eller tips til hva jeg kan søke etter?

gladerebarn

05.02.2015 kl.10:59

Marianne: Jeg vet ikke om de selger dette i noen nettbutikk. Men jeg pleier å ringe opp det nærmeste Felleskjøpet der jeg bor og spørre om de har bittersalt, magnesiumsulfat eller epsomsalt. Det er tre stikkord som pleier å føre til det resultat at de vet hva jeg er ute etter. Og kan si om de har varen på lager eller ikke. Si du skal bruke det til badesalt. Jeg har til nå fått tak i 25 kg sekk både i Drammen og på Kløfta - begge steder jeg har prøvd. Vet at det er å få kjøpt andre steder også. Se evt i kommentarfeltet her: http://gladerebarn.blogg.no/1384107479__f_nok_magnesium.html I Rogalands-distriktet tror jeg de har et annet merke til halv pris. Lykke til :)

Marianne

05.02.2015 kl.16:29

Tusen takk!

Siri

06.02.2015 kl.19:09

Når du sprayer magnesium på kroppen varierer du steder fra gang til gang?

gladerebarn

06.02.2015 kl.19:39

Siri: Det må du gjerne gjøre. Selv velger jeg å spraye over sete og lår for å få stor overflate som ikke gjør noe nummer av om det svir litt :)

Skriv en ny kommentar

hits