hits

Hjemmelaget deodorant

Joda. Jeg skal innrømme at det er godt over grensen til å være sær. Så det er mulig at dette innlegget er mest til meg selv. Men etter å ha lest om ulike former for aluminium som er tilsatt i de aller fleste deodoranter, så har jeg rett og slett begynt med å lage min egen. Det vil si, det fins deodoranter uten aluminium hvis du leter de riktige plassene. Jeg har vært fornøyd med denne for eksempel. Men så viser det seg at de aller fleste "kjøpe-deodoranter" inneholder et eller annet muffens likevel. Min favoritt til nå er Vibeke sin deodorant. Men da nettbutikken gikk tom, så jeg ingen annen løsning enn å lage min egen. Med de ingrediensene som JEG ville ha i. Og etter inspirasjon rundt (1) omkring (2), skal jeg presentere tre ulike oppskrifter, så har du litt å velge i og prøve deg frem med.

1. Den enkleste først.

Mål opp like deler med kokosolje og natron. Smelt kokosoljen ved svak varme og visp inn natron. Evt la begge få en runde i mixmaster som i dette innlegget.

2. Med arrowroot inspirert av mommypotamus. Hvis du reagerer på natron, så kan det lønne seg å spe oppskriften ut med arrowroot.

1 del arrowroot

1 del natron

2 deler kokosolje

Evt essensielle oljer for lukt.

3. Min beste til nå.

Jeg var ikke heeelt fornøyd med konsistensen på de to oppskriftene over. Dermed var det tid for å eksperimentere, og prøve ut et par fettkilder jeg allerede hadde i skapet. Resultatet ble rett og slett perfekt! Eller - det vil si - etter noen forsøk med for mye bentonittleire og for mye essensielle oljer - endte jeg opp med noe som ble veldig bra. Og konsistensen er godt egnet til oppbevaring på badet.2 deler kokosolje

1 del kakaofett

1 del sheasmør

2 deler natron

2 deler arrowrot

1 del bentonittleire (=pulver)

Litt smeltet bivoks (mindre enne 1 dl, eks 2-3 ss)

Bivoksen smeltes forsiktig i et tomt syltetøyglass i vannbad. (Hvis ikke kan det bli brannfarlig).

Smelt kokosolje, kakao og sheasmør på svak varme i en kjele. Visp inn natron, arrowrot og bentonittleire. Og ha oppi smeltet bivoks. Tilsett evt en dråpe av essensielle oljer som lavendel/ lemongrass/ teatree/ bergamot. Men husk at det er sterke greier. Jeg har prøvd lavendel. Og jeg har prøvd kombinasjonen lemongrass, teatree og bergamot. Selv foretrekker jeg rett og slett uten noen som helst essensiell olje, så du får prøve deg frem. Jeg anbefaler bare en dråpe om gangen, evt en dråpe hver av de du vil kombinere.


Ingrediensene har ulike helsebringende egenskaper som jeg ikke har gått i detalj på. Bentonittleire har jeg bestilt hos iherb i forbindelse med en tannkrem jeg ville prøve ut. Bivoks fikk jeg kjøpt hos Honningsentralen, men kan også fåes på iherb. Ellers er det jo bare å ta det man har, komponere og teste ut. Jeg har rett og slett vært veldig fornøyd med nr 3 til nå og synes den har god effekt. Så blir det jo spennende å se til sommeren om den fortsatt virker like godt. Jeg vil forresten oppfordrer deg til å bruke oppskriften som et utgangspunkt og ikke noe som må følges slavisk. Jeg ser kokosolje, kakaosmør, sheasmør og bivoks går igjen i mange ingredienslister, samt natron, arrowrot og bentonittleire. Å kokkelere og komponere er gøy!

11 kommentarer

Eidenshage

25.01.2015 kl.09:10

Så gøy! Deodoranteksperimenter blir jeg aldri lei av, siste ladning ble jeg veldig fornøyd med , til tross for kjemiske reaksjoner som gjorde at det ble deomasse på store deler av kjøkkenbenken. For jeg tilsatte magnesiumolje i kokosfett/natron/ bentonittleire- blandingen, og da boblet det over. Men når deoen var ferdig reagert, ble den kjempeluftig, nesten som en mousse. :-D Kjenner man en birøkter skal det være gode muligheter for å få tak i bivoks rimelig :-) men bruk helst øko, det er en del kjemiske behandlinger på vanlig biedrift.

gladerebarn

25.01.2015 kl.09:34

Eidenshage: Wow, så morsomt at det er flere som eksperimenterer:) Er fristende å prøve magnesiumolje neste gang da! Det går visst også an å bare bruke magnesiumolje som deo.... Og magnesium får vi vel aldri nok av. Takk for tips om øko bivoks. Skal se om jeg får tak i det neste gang jeg kjøper sukker hos min birøkter.

Iselin Renée

25.01.2015 kl.11:25

Det har jeg ikke prøvd å lage før :)

gladerebarn

25.01.2015 kl.15:59

Bare å prøve i vei :)

Perle

16.07.2015 kl.08:45

Takk for gode tips. Vi liker gode tips som både er økologisk og økonomisk :) Se flere tips på vår side. P.s. Vi tar mer enn gjerne imot tips og kommentarer :) http://rfb.no/2015/07/03/lag-dine-egne-produkter/

Gaia

16.07.2015 kl.08:47

Hei :) Jeg har også prøvd meg på å lage deodorant. Kjempemorsomt! http://cms.vakre-gaia.webnode.com/news/diy-deodoranter/

Jeg har fått litt dilla på å lage ting selv, så her skal det prøves både det ene og det andre :)

Birgit

19.10.2015 kl.11:15

Takk for oppskrift! Men lurer litt på etpar ting: Jeg har kjøpt kuzu/ arrowroot som er klumpete, dvs er ikke fin-malt (fordi dette var den eneste økologiske jeg fant). Siden det står på pakka at man kan lage saus av det tenkte jeg at da vil det løse seg opp...Men med svak varme ser det ikke ut som det løser seg opp :( Har du noe erfaring med dette? På pakka står det også at kuzuèn skal løses opp i litt vann. Men går det an å tilsette vann i deo-oppskriften, tror du? Og om jeg øker varmen på kokosoljen vil kuzuèn jo kanskje løse seg opp, men da vil man kanskje ødelegge de gode egenskapene i kokosoljen?? Er i villrede!

gladerebarn

20.10.2015 kl.11:53

Birgit: Jeg har nok ikke noe konkret svar å gi deg. Du får heller prøve deg frem, evt bruke miksmaster til å blande, men da blir deodoranten mer fluffy.

Kristine

10.12.2016 kl.12:55

Måtte bare få med ingrediensene til en deodorant jeg kjøpte i Kroatia og ble veldig fornøyd med: Extra virgin olive oil, beewax, eucalyptus og sodium bicarbonate.

Tone

30.01.2018 kl.19:32

Hvor får du kjøpt arrowroot powder og bentonittleire??

gladerebarn

30.01.2018 kl.22:39

Tone: Jeg kjøper på iherb i USA. Hvis du trykker på linkene, kommer du direkte til produktene. Pass bare på at varer + porto aldri overskrider 350 kroner. Da slipper du toll.
Du kan jo google også, og se om det kommer opp i noen nettbutikker fra Norge.

Skriv en ny kommentar