Fiskekraft

Etter å ha sporet opp en aldeles flott fiskebutikk i nærheten av her jeg bor, er jeg endelig igang med å koke kraft på fisk. Det er en supergod følelse, siden å lage fiskekraft, har stått på to-do-listen min lenge. Fiskesupper laget fra bunnen smaker aldeles nydelig, selv når man egentlig ikke er så veldig begeistret for alle slags fiskesmaker. Ambisjonen mine er fiskesuppe en gang i uken. Tror ikke det blir så vanskelig fremover.


Jeg spurte mannen bak fiskedisken hvordan jeg kunne få tak i fiskeavskjær. Han ble skikkelig i fyr og flamme over at jeg var interessert i denslags, og ba meg bare ringe på forhånd, så skulle han legge av. Vi hadde spennende samtaler om oppdrettsfisk, fisk i sesong, kvaliteten på ferskvaredisker rundt omkring osv. Skravla gikk i ett rett og slett.

Da jeg senere ringte en morgen for å høre om han kunne legge av fiskeavskjær til meg, kunne jeg hente allerede klokka 12 samme dag. Og da jeg troppet opp, fikk jeg rett og slett hele posen GRATIS! Det var ikke dårlig. Så var det bare å kjøre hjem og sette på kjelen. Siden jeg hadde sagt jeg skulle bruke det til kraft, var gjeller skjært vekk. Jeg fylte kjelen med fiskeavskjær, vann og et par klunker eddik. Så fikk det stå en times tid før platen ble satt på.

Etter litt googling, besøk på Unes blogg og oppslag der jeg tidligere har lest om kraft av fisk, bestemte jeg meg for å trekke kraften i 90 mintter på 80-90 grader. Fiskemannen pleide selv å boblekoke kraft i 20 minutter. Selv synes jeg det hørtes litt brutalt ut, etter kunnskap jeg har fått om kjøttkraft. Så 90 minutter på 80-90 grader fikk bli mitt første forsøk. Etter tips her og der, puttet jeg oppi laurbærlad, hele pepper, gulrot, løk og purre ( evt rester i kjøleskapet) for å få litt ekstra god smak. En 12 liters kjele ga til sammen 7 liter kraft klar for frysen. Kjekt å få litt volum når man først er igang.

Dagen etter kraftkoking var jeg veldig spent på hvordan resultatet ville bli. Jeg plukket ut en spennende oppskrift fra Trines matblogg, og fulgte den sånn nogenlunde. Og WOW for et resultat! Suppen ble aldeles nydelig! (Denne smaker også nydelig!)

Fiskesuppe er igrunn ganske lurt hvis man i perioder må gå på "sparebudsjett". Kjøper du First Price - produkt, får du fort 500-600 gram sei eller torsk til 10-20 kroner. Det kan man kalle billige proteiner med grei kvalitet siden det er villfanget fisk:)

I ettertid har jeg spurt meg litt for på facebooksiden Tradisjonsmat Oslo, for å høre om noen trekker fisken lenger enn halvannen time. For jo lenger man trekker kraft, jo flere mineraler blir frigitt i kraften. Jeg er spesielt på jakt etter kalsium og magnesium, siden vi spiser lite melkeprodukter her hos oss. Og joda. En sa hun trekker kraften myyye lenger, ja opp mot et døgn. Da er nok hemmeligheten å være ytterst nøye med å ikke komme over 90 grader, siden faren for denaturerte proteiner er til stede, og at fiskekraften blir en "limete" greie. Så fremover skal jeg prøve gradvis på lenger trekke-tid.

12 kommentarer

OSLOFRUOslofru

20.10.2014 kl.14:13

Mmm så gott :D

Une

23.10.2014 kl.11:45

Ah, herrrlig!

Ns

02.11.2014 kl.21:51

Kjekt å se nytt blogg innlegg fra deg:) alltid med gode tips og råd

gladerebarn

02.11.2014 kl.22:00

Ns: Takk for hyggelig tilbakemelding :)

Christin

04.11.2014 kl.20:39

Hei :-)

Fiskekraft er gull ja! Koselig å se at du er tilbake ;-)

Nina Bakke

15.11.2014 kl.19:41

Så fint å lage fiskekraft :) Jeg har bare laget grønnsak og elgkraft foreløpig

gladerebarn

15.11.2014 kl.19:54

Nina Bakke: Ja, det gjelder å utvide reportoaret :) Det føles veldig bra å spise fiskesuppe med ordentlig kraft! Og nå har jeg prøvd å langtidstrekke også - noe som går fint hvis man holder seg på 80-90 grader. Ja til flere mineraler:)

judith

17.01.2015 kl.10:46

Hei! Jeg har lest litt igjennom bloggen din. Super blogg!!

Jeg ser at det er lenge siden du har skrevet noe men jeg lurte på om det er mulig å sende en mail til deg om jeg får lov og du har mulighet til å svare meg litt på noen spørsmål om probiotika?

Har gitt det til min datter i noen dager nå pga jeg fikk brystbetennelse når hun var nyfødt og fikl antibiotika, hun har hatt kolikk og jeg fikk tips av en kiropraktor om å prøve pro biotika.

det ser ut som du har så peiling.

Hun er over 4 mnd nå. Håper du der dette! Mvh judith

gladerebarn

17.01.2015 kl.23:38

judith: Send mail til gladerebarn@gmail.com så skal jeg prøve å svare :)

irenglede

31.01.2015 kl.09:34

Mange som sverger til gammeldagse oppskrifter. Husker godt bestemors supper, både fiskesuppe, kyllingsuppe og fersk suppe. Hørtes godt ut.

Yvonne

26.01.2016 kl.11:01

Hei! Har sjekka litt om det med kraft og kalsiuminnhold, og det er som oftest oppført med 0.

Koker en del kraft selv på margbein og det er fantatsisk, men hvor kan jeg / du vise til info om at det er kalsium i krafta? Fantastisk blogg forresten! :D

gladerebarn

26.01.2016 kl.11:19

Yvonne: Så flott at du liker bloggen :) Du har nok rett i at det ikke er mye kalsium i kraft generelt. Men man kan trekke kjøttkraft i flere døgn til bena nærmest blir oppløst. Da vil jeg tro kalsiuminnholdet blir høyere. Her er en interessant artikkel. http://www.thehealthyhomeeconomist.com/bone-broth-calcium/

Skriv en ny kommentar

hits