Fiskekraft

Etter ha sporet opp en aldeles flott fiskebutikk i nrheten av her jeg bor, er jeg endelig igang med koke kraft p fisk. Det er en supergod flelse, siden lage fiskekraft, har sttt p to-do-listen min lenge. Fiskesupper laget fra bunnen smaker aldeles nydelig, selv nr man egentlig ikke er s veldig begeistret for alle slags fiskesmaker. Ambisjonen mine er fiskesuppe en gang i uken. Tror ikke det blir s vanskelig fremover.


Jeg spurte mannen bak fiskedisken hvordan jeg kunne f tak i fiskeavskjr. Han ble skikkelig i fyr og flamme over at jeg var interessert i denslags, og ba meg bare ringe p forhnd, s skulle han legge av. Vi hadde spennende samtaler om oppdrettsfisk, fisk i sesong, kvaliteten p ferskvaredisker rundt omkring osv. Skravla gikk i ett rett og slett.

Da jeg senere ringte en morgen for hre om han kunne legge av fiskeavskjr til meg, kunne jeg hente allerede klokka 12 samme dag. Og da jeg troppet opp, fikk jeg rett og slett hele posen GRATIS! Det var ikke drlig. S var det bare kjre hjem og sette p kjelen. Siden jeg hadde sagt jeg skulle bruke det til kraft, var gjeller skjrt vekk. Jeg fylte kjelen med fiskeavskjr, vann og et par klunker eddik. S fikk det st en times tid fr platen ble satt p.

Etter litt googling, besk p Unes blogg og oppslag der jeg tidligere har lest om kraft av fisk, bestemte jeg meg for trekke kraften i 90 mintter p 80-90 grader. Fiskemannen pleide selv boblekoke kraft i 20 minutter. Selv synes jeg det hrtes litt brutalt ut, etter kunnskap jeg har ftt om kjttkraft. S 90 minutter p 80-90 grader fikk bli mitt frste forsk. Etter tips her og der, puttet jeg oppi laurbrlad, hele pepper, gulrot, lk og purre ( evt rester i kjleskapet) for f litt ekstra god smak. En 12 liters kjele ga til sammen 7 liter kraft klar for frysen. Kjekt f litt volum nr man frst er igang.

Dagen etter kraftkoking var jeg veldig spent p hvordan resultatet ville bli. Jeg plukket ut en spennende oppskrift fra Trines matblogg, og fulgte den snn nogenlunde. Og WOW for et resultat! Suppen ble aldeles nydelig! (Denne smaker ogs nydelig!)

Fiskesuppe er igrunn ganske lurt hvis man i perioder m g p "sparebudsjett". Kjper du First Price - produkt, fr du fort 500-600 gram sei eller torsk til 10-20 kroner. Det kan man kalle billige proteiner med grei kvalitet siden det er villfanget fisk:)

I ettertid har jeg spurt meg litt for p facebooksiden Tradisjonsmat Oslo, for hre om noen trekker fisken lenger enn halvannen time. For jo lenger man trekker kraft, jo flere mineraler blir frigitt i kraften. Jeg er spesielt p jakt etter kalsium og magnesium, siden vi spiser lite melkeprodukter her hos oss. Og joda. En sa hun trekker kraften myyye lenger, ja opp mot et dgn. Da er nok hemmeligheten vre ytterst nye med ikke komme over 90 grader, siden faren for denaturerte proteiner er til stede, og at fiskekraften blir en "limete" greie. S fremover skal jeg prve gradvis p lenger trekke-tid.

12 kommentarer

OSLOFRUOslofru

20.10.2014 kl.14:13

Mmm s gott :D

Une

23.10.2014 kl.11:45

Ah, herrrlig!

Ns

02.11.2014 kl.21:51

Kjekt se nytt blogg innlegg fra deg:) alltid med gode tips og rd

gladerebarn

02.11.2014 kl.22:00

Ns: Takk for hyggelig tilbakemelding :)

Christin

04.11.2014 kl.20:39

Hei :-)

Fiskekraft er gull ja! Koselig se at du er tilbake ;-)

Nina Bakke

15.11.2014 kl.19:41

S fint lage fiskekraft :) Jeg har bare laget grnnsak og elgkraft forelpig

gladerebarn

15.11.2014 kl.19:54

Nina Bakke: Ja, det gjelder utvide reportoaret :) Det fles veldig bra spise fiskesuppe med ordentlig kraft! Og n har jeg prvd langtidstrekke ogs - noe som gr fint hvis man holder seg p 80-90 grader. Ja til flere mineraler:)

judith

17.01.2015 kl.10:46

Hei! Jeg har lest litt igjennom bloggen din. Super blogg!!

Jeg ser at det er lenge siden du har skrevet noe men jeg lurte p om det er mulig sende en mail til deg om jeg fr lov og du har mulighet til svare meg litt p noen sprsml om probiotika?

Har gitt det til min datter i noen dager n pga jeg fikk brystbetennelse nr hun var nyfdt og fikl antibiotika, hun har hatt kolikk og jeg fikk tips av en kiropraktor om prve pro biotika.

det ser ut som du har s peiling.

Hun er over 4 mnd n. Hper du der dette! Mvh judith

gladerebarn

17.01.2015 kl.23:38

judith: Send mail til gladerebarn@gmail.com s skal jeg prve svare :)

irenglede

31.01.2015 kl.09:34

Mange som sverger til gammeldagse oppskrifter. Husker godt bestemors supper, bde fiskesuppe, kyllingsuppe og fersk suppe. Hrtes godt ut.

Yvonne

26.01.2016 kl.11:01

Hei! Har sjekka litt om det med kraft og kalsiuminnhold, og det er som oftest oppfrt med 0.

Koker en del kraft selv p margbein og det er fantatsisk, men hvor kan jeg / du vise til info om at det er kalsium i krafta? Fantastisk blogg forresten! :D

gladerebarn

26.01.2016 kl.11:19

Yvonne: S flott at du liker bloggen :) Du har nok rett i at det ikke er mye kalsium i kraft generelt. Men man kan trekke kjttkraft i flere dgn til bena nrmest blir opplst. Da vil jeg tro kalsiuminnholdet blir hyere. Her er en interessant artikkel. http://www.thehealthyhomeeconomist.com/bone-broth-calcium/

Skriv en ny kommentar

hits