hits

Å få nok magnesium

Magnesium er et av de aller viktigste mineralene vi kjenner. Det er avgjørende for mer enn 300 biokjemiske prosesser i kroppen. Magnesium inngår i immunforsvarets funksjon, er viktig for opptak av kalsium, D-vitaminer og B-vitaminner, er bra for eksem, senker blodtrykket, kan virke gunstig på adferdsvansker, og avgifter en rekke tungmetaller og kjemikalier i kroppen. I dagens samfunn med rovdrift på jordsmonn og mye bruk av kjemiske sprøytemidler, inneholder grøden stadig mindre magnesium. Kombinert med stressende livsstil, alkohol, kaffe, te, raffinert salt, p-piller, stort inntak av raffinert sukker og brus, hemmes kroppens opptak av mineralet kontinuerlig. Magnesium er rett og slett mangelvare hos de fleste vestlige mennesker.

Hvordan vet man at man mangler magnesium? Muskelkrampe og uro i bena er de mest kjente symptomene. Men det kan også forårsake hukommelsestap, hjertearytmi, forhøyet blodtrykk, appetittløshet, kvalme, trøtthet og søvnvansker. Kroppen har aldri store reserver å ta av, men trenger kontinuerlig påfyll.

Hvordan skal vi da få nok? Grønne grønnsaker, kjerner og nøtter inneholder magnesium. Og hjemmelaget langtidskokt kraft. Men det kan være vanskelig å spise nok. Magnesium taes best opp gjennom huden. Dermed er karbad, fotbad eller magnesiumolje som smøres på huden en fin måte å booste kroppen. Magnesium tatt som tilskudd gjennom mage-tarm-kanalen er ikke særlig effektivt.


Magnesiumklorid eller magnesiumsulfat er det som er best å bruke på huden. Magnesiumsulfat er det samme som epsomsalt og bittersalt og koster 100-200 kroner for et kilo på apotek eller i helsekost. Det er dyyyrt! Spesielt siden man trenger 400 gram pr karbad (ca 2 kopper til voksen, start med mindre dose til barn), og det er nyttig for hele familien. Nå har jeg funnet 25 kg store sekker med magnesiumsulfat/epsomsalt/bittersalt på Felleskjøpet. Der betaler jeg 600 kroner, noe som gir ca 25 kroner pr kg i steden. En fiiin pris! Og veldig lett måte å få gitt til barna også. De skal jo likevel bade.

Sekken vist på bildet kommer fra Tyskland. Nettsiden til produsenten finner du her. Jeg er igang med min 3. sekk allerede. Som du ser på toppen, var vi ikke kommet hjem før den allerede var delt med venner:) Vær oppmerksom på at blå pose er foodgrade, mens grønn pose har teknisk kvalitet og dermed inneholder en liten mengde bly. Spør etter blå pose for best kvalitet.


Har du ikke tid til badekar, kan du selvfølgleig bruke fotbad i stedet. Eller smøre huden med magnesiumolje. Denne har en tendens til å svi på huden, så smør med kokosolje etterpå. Bland den evt ut med vann som anvist på flasken før bruk.

Jeg ble selv kjent med epsomsalt via Kjernesunn Familie for noen år tilbake. Men kjøpt i små kvanta er det svindyrt, jeg brukte aldri terapeutiske doser som monnet, og sluttet fort. Nå derimot er det bare å kjøre på. Helst et par ganger i uken. Jeg merker veldig god effekt på eksem når jeg ligger i magnesiumbad. Og blir behagelig avslappet. Man skal helst ligge i 20-30 minutter i lunket vann for best opptak. Klapp huden forsiktig tørr etterpå. Prøv gjerne hjemmelaget kroppsskrubb med magnesium også. Sjøbad er en fin magnesiumkilde. Les mer om magnesium her.

39 kommentarer

Nina Bakke

16.11.2013 kl.08:08

Takk for at du deler :)

gladerebarn

16.11.2013 kl.09:09

Nina Bakke: Bare hyggelig, og takk for at du leser:)

CamillaT

16.11.2013 kl.19:07

Takk, dette har jeg lurt så på!

Bare spør du etter magnesiumsulfat på felleskjøpet? Og det er av en god kvalitet som er trygt å bruke? Regner jo med det, siden du bruker det da :)

Kan det svi noe på huden når man bader med det? Det er jo en super måte å få i ungene magnesium! Vet du fra hvilken alder man burde begynne med dette?

:)

gladerebarn

16.11.2013 kl.19:29

CamillaT: Jeg pleier å ringe Felleskjøpet før jeg drar for å være sikker på at de har inne. Og spør etter bittersalt/magnesiumsulfat/epsomsalt. Det virker som Bittersalt er det de forstår best. Men bruk de andre navnene også, for å være sikker på at de forstår riktig. Foreslår de veisalt, så er det mest sannsynlig feil. Du kan jo evt ta med bilde på mobilen når du drar avgårde:)

Jeg vet PIF (protein-intoleranse-foreningen) også skriver om salt fra felleskjøpet for en bedre pris. De anbefaler 1/2 til 1 kopp i badevannet, eller noe mindre i fotbad. Har ikke merket noe negativt selv på kvaliteten

Magnesiumsulfat svir ikke på huden. Magnesiumolje gjør. Til barna bruker jeg gjerne 1-1 1/2 kopp med salt. Du kan jo begynne forsiktig og øke til halv dose (ca 200 gram). Mine barn har aldri klaget etter bad. Blir litt trøtte bare, og det gjør voksne også.

Fra hvilken alder man kan starte vet jeg ikke. Kanskje det er mulig å google frem et svar? Til små barn ville jeg begynt forsiktig. Og heller økt dosen etterhvert. Min 3-åring får en kopp oppi sitt badevann. Så får man jo regulere ut fra hvor mye vann man bruker også.

gudrun

03.01.2014 kl.19:43

Hei! Kva meinar du med ein kopp? 1,5 dl? Eller 2,4 dl som i amerikanske cup? Eg reknar med at saltdosen heng saman med vassmengda, slik at konsentrasjonen er det viktige? Eller tar eg feil? Steig akkurat ut av badet med mi jente på 14 mnd. Me bada med fullt kar og 450 gram salt. Litt mykje det då, kanskje? Heiv oss rett i karet då eg såg at det skulle hjelpe mot eksem.. ;) utan å lese kommentarfeltet.. Ho har nemleg ein del utslett. Håpar det i alle fall ikkje ser verre ut i morgon! Men er det ikkje slik at kroppen ikkje kan få overdose i bad? Sidan kroppen kun tar opp det den treng gjennom huden? Kryssar fingrane for det.. :)

gladerebarn

03.01.2014 kl.21:19

Hei Gudrun:) Størrelsen på koppen er ikke veldig nøye. Jeg har sett doseringer faktisk opp til det dobbelte også (til voksne), så det er nok ikke fare for overdose, men da blir det vel mer "veldig" terapeutiske bad. Slik jeg har forstått, kan man ikke få for mye gjennom huden. Men hvis man får utslett/begynner å svi eller har andre ubehag etterpå, er det lurt å redusere styrken. Ellers tenker jeg at en kopp er ca 2,4 dl, eller at 2 kopper er ca 400 g til sammen. Konsentrasjonen er selvfølgelig avhenig av mengde vann, så målene er veldig generelle. Til minsten ville jeg begynt forsiktig, og evt økt gradvis etterhvert som du ser at hun tåler det greit. Huden til de minste er tynnere enn hos voksne, så jeg vil tro de tar opp magnesium raskere/mer effektivt. Hvis barnet drikker av badevann med epsomsalt kan det virke avførende. Les om epsomsalt til barn her: http://www.livestrong.com/article/289405-why-shouldnt-children-have-epsom-salt-baths/ og denne skriver om opptil 2 kopper pr bad til barn uten å angi alder: http://www.feingold.org/DOCS/EpsomSalts.pdf

gudrun

03.01.2014 kl.21:55

Skal sjekke dei linkane. Gløymde å spør deg om det med å drikke vatnet, ja. Men trur eg klarte å unngå det i kveld :) Ho virkar roleg i sømnen enn så lenge, så håpar at det gjekk bra. Så får eg lage badet litt mindre konsentrert neste gong. Takk for innlegg og svar :)

gudrun

04.01.2014 kl.22:33

Ei lita oppdatering etter gårdagens sjansespel :) Det gjekk heilt fint for lille frøken. Ho sov faktisk ekstra godt i natt og utslettet var litt mindre framtredande i dag (og me har ikkje funne noko anna som hjelper). Så hipp hurra for det :) Skal prøvast vidare!

gladerebarn

04.01.2014 kl.22:55

gudrun: Takk for tilbakemelding! Og så flott at dere fikk god effekt:) På meg selv synes jeg magnesiumbad virker bra på eksem. Akkurat som det "smelter" litt bort. Ang dosering til små barn, har jeg ikke funnet noen konkrete anbefalinger. Så da får man vel bare prøve seg gradvis og forsiktig frem.

Sabine

19.01.2014 kl.12:51

Takk for tipset! Har kjøpt epsom-salt på iherb, men da er det jo bare en dose. Flott å kunne kjøpe sånt billig i Norge!

gladerebarn

21.01.2014 kl.22:11

Sabine: Hyggelig at flere oppdager alt som er bra ikke behøver å koste skjorta:) Slår gjerne et slag for oss med normaløkonomi:)

13.02.2014 kl.16:44

Bravo.

Takk for en fin blogg, og supert tips. ;)))

gladerebarn

13.02.2014 kl.23:41

Anonym: Takk for hyggelig tilbakemelding:) !

Oddbjørn Uran

23.04.2014 kl.19:23

Hei

Jeg har oppsøkt Felleskjøpet her i Kristiansund for å spørre etter Bittersalz, men de hadde ikke hørt om det. Er det noen som har adressen til importøren i Norge. Kanskje de vet om nærmeste leverandør her i Kristiansund

gladerebarn

23.04.2014 kl.20:01

Oddbjørn Uran: Kanskje du kan kopiere bildet av sekken jeg har vist på bloggen og vise dem? Den ble kjøpt inn i Drammen. Jeg har hørt rykte om at andre Felleskjøp kan ha andre produsenter og merker. Jeg vile brukt alle tre ordene: bittersalt, magnesiumsulfat og epsomsalt for å sette dem på riktig spor. Kanskje du må spørre forskjellige folk også. Virker ikke som alle helt skjønner hva produktet er. Det har jeg også opplevd der jeg handler inn fra.

Eivind Alver

15.08.2014 kl.01:17

Oddbjørn Uran, jeg hørte med felleskjøpet i Molde, de hadd ehørt om magnesiumsulfat, som bittersalt/epsomsalt er.

De kunne kanskje få til noe men da måtte det bli flere sekker, er du intressert å gå sammen for å få bestillt dette?

Nina

24.10.2014 kl.15:44

Hei

Jeg var på Felleskjøpet i Mysen for ett par uker siden og bestilte magnesiumsulfat tilsvarende den du har bilde av i bloggen. Jeg var ikke den første som spurte etter det, så han visste hva jeg skulle ha. Hentet den i dag, så nå blir det å prøve. Har ikke badekar, så det får bli fotbad.

Jeg har en nerveskade i nakken etter påkjørsel og er blitt anbefalt magnesium.

Takk for tipset :-)

gladerebarn

24.10.2014 kl.20:07

Nina: Så flott at du fikk tak i magnesiumsulfat! Håper det kan hjelpe deg. Her hjemme har mannen min nylig forelsket seg i magnesiums magiske effekter på urolige bein og søvnvansker :) Magnesium er tydeligvis bra for mye!

Silje

25.06.2015 kl.20:36

Hei! Nå er det jo en stund siden innlegget ble skrevet, men tar en sjangs på at du kanskje får opp kommentaren likevel :)

Har en gutt på halvannet år, vet du noe om hvor mye som anbefales til så små barn og evt hvor ofte? Bader i balje da, så mengden vann blir jo ikke like mye som i kar.

Får også forsøke å tvinge mannen til et fotbad ettersom rastløse ben er et stort problem og har vært det i mange år ;)

gladerebarn

25.06.2015 kl.21:08

Silje: Har du lest kommentarene til innlegget? Det står en link om magnesium til barn der. Jeg ville nok begynt forsiktig og økt dosen til minstemann gradvis. Ellers har mannen min hatt fantastisk effekt av magnesium-fotbad. De restlesse leggene er borte, og han sover godt som han aldri kan huske :)

Morten

25.01.2016 kl.10:03

En sekk koster nå kr 220 på Felleskjøpet

gladerebarn

25.01.2016 kl.15:58

Morten: Så bra! Hvilket Felleskjøp har du handlet på?

Mia

29.02.2016 kl.19:45

Jeg kontaktet Felleskjøpet i min hjemby via e-post, da jeg stusset over anbefalingen om å kjøpe/bruke magnesiumsulfat som anbefalt i kommentarfeltet -og fikk følgende svar:

"Vi opplever ofte at kunder ønsker å kjøpe dette for å benytte det til bad. Dette er noe vi IKKE anbefaler. Vårt produkt er av en teknisk kvalitet laget til jord- og hagebruk, og selges under kategorien gjødsel"

gladerebarn

29.02.2016 kl.20:46

Hei Mia! Jeg har ingen negativ erfaring med bruk av produktet, og vet om andre som bruker det samme. Så lenge produktet inneholder det det står (magnesiumsulfat) så er det bra nok for meg. Ville kanskje ikke vært helt trygg på renhet fra Kina, men regner med at Tyskland har ting på stell.

Mia

29.02.2016 kl.19:54

Hei.

Jeg postet et innlegg ang. Epsom salt på bloggen din. Hvis du sender meg en e-post så kan jeg videresende svaret jeg fikk fra Felleskjøpet. Sender denne i tillegg da du ikke oppgir noen kontaktinformasjon i bloggen din.

01.03.2016 kl.14:52

Refererer du da til sekkene som selges via Felleskjøpet -eller til mindre kvanta som bl.a. selges i helsekostbutikker? Tenker at sistnevnte sannsynligvis er fremstilt på en annen måte enn Felleskjøpets produkter...

Jeg fant fram til bloggen din da jeg selv er interessert i produktet -og søkte opp Epsom salt på nettet. Kontaktet Felleskjøpet da kiloprisen, som nevnt i bloggen/kommentarfeltet, er mye billigere der. Ble skeptisk da jeg fikk svaret fra Felleskjøpet. Var innom en helsekostbutikk for å forhøre meg -og de lovet å kontakte leverandøren for å høre produktet de selger der er fremstilt på samme måte som Felleskjøpets.

Jeg legger igjen en kommentar når jeg har fått svar :)

Mia

06.03.2016 kl.15:34

Viser til mine innlegg ovenfor.

Jeg har nå vært i kontakt med min lokale helsekostbutikk -som igjen kontaktet leverandøren. Den typen som selges i f.eks. helsekostbutikker -og som er anbefalt til bad, er IKKE fremstilt på samme måte som magnesiumsulfat (veisalt) som selges på Felleskjøpet.

Som nevnt anbefaler ikke Felleskjøpet at deres teknisk fremstilte veisalt brukes på mennesker. At man som voksen frivillig utsetter seg for et produkt fremstilt for et helt annet bruksområde (veisalt) -er en ting, men jeg blir skeptisk til å anbefale dette til barnas kveldsbad-og ville selv aldri brukt det til mine barn

gladerebarn

06.03.2016 kl.16:23

Mia: Jeg leste kommentarer for og mot produktet fra Felleskjøpet før jeg begynte å bruke epsomsalt. Min konklusjon var at produktet fra felleskjøpet er helt ok å bruke så lenge det inneholder det som står på pakningen. Prisen i helsekostbutikken gjør at jeg ikke synes jeg har råd til epsomsalt i de dosene man bør ha for å få effekt. Det er selvfølgelig helt opp til hver enkelt hva man går for. Men bra du kommer med inspill :)

Mia

08.03.2016 kl.22:36

Helt enig. Dyrt å kjøpe det i helsekosten, derfor kontaktet også jeg Felleskjøpet. Ble imidlertid skeptisk etter svaret jeg fikk derfra.

Jeg har imidlertid kjøpt en flaske magnesiumolje som jeg har brukt etter å ha dusjet. Det begynner å prikke og klø litt etter å ha sittet på en stund. Fikk beskjed på helsekosten at slike symptomer ville oppstå dersom jeg manglet magnesium -og at det derfor var positivt fordi det bekreftet at det funker. (Jeg er bl.a. plaget med leggkramper som kan være et symptom på magnesiummangel). Jeg lar oljen sitte på til neste dusj slik at det får lang tid til å virke. Dette blir langt billigere enn å bruke saltet. Anbefales :)

gladerebarn

08.03.2016 kl.22:38

Mia: Jeg tror nok magnesiumolje svir på huden for alle. Kan være lurt å smøre med kokosolje eller fuktighetskrem etterpå :)

Marita

13.07.2016 kl.00:51

Er det er poeng at eksemen kommer i direkte kontakt med magnesiumvannet ved bading, ellet vil fotbad også fungere?

gladerebarn

21.07.2016 kl.10:24

Marita: Begge deler vil nok fungere, men direkte kontakt mest.

Linda Gaasland

03.11.2017 kl.08:59

Dette saltet er det bly, og det er ikke bra. Kjøpte det også før😄👍

Hilde Larsse

03.01.2018 kl.21:09

Prisen du oppgir på 25 kg Epsom salt fra Felleskjøpet er feil. Kan ikke skille så mye fra by til by. I Grimstad betaler jeg 260 kr for 25 kg. Mvh Hilde Larssen

gladerebarn

03.01.2018 kl.23:24

Hilde Larsse: Ja jeg har hørt at det er billigere på sørlandet. Vet ikke hvorfor :)

Nicki

15.02.2018 kl.23:08

Det framgår av postene over hvorfor prisen er forskjellig.

gladerebarn har kjøpt magnesiumsulfat av (såkalt) matvarekvalitet, mens Hilde og Linda har kjøpt magnesiumsulfat av teknisk kvalitet. Sistnevnte har helt andre toleransegrenser for bl.a. bly og det er denne kvaliteten Felleskjøpet sikter til når de omtaler det som veisalt og advarer mot å bruke. Uansett er det mye bedre å bruke magnesiumklorid, men det er en annen sak. Bare ikke utsett ungene deres for noe som helst av "teknisk kvalitet".

Gilda Piranto

21.08.2018 kl.11:39

Hei, var på Felleskjøpet idag og de nevnte at all salt som de har er det bly i...må kun brukes til dyr. De advarte mot å bruke posene på 25 kg til mennesker. Spiller ikke noen rolle hvilken farge posene har. Så dette saltet må kjøpes i helsekost mm.

Jeg har selv vært bly forgiftet i 1991.. en grusom opplevelse!

Sigrunn B.

03.03.2019 kl.12:25

Bruker du magnesiumsulfaten som du kjøper på Felleskjøpet bare utvortes? Epsom salt har jo mange bruksområder også oralt, for eksempel ved treg mage.

gladerebarn

03.03.2019 kl.14:20

Sigrunn B.: Ja bare utvortes den fra felleskjøpet. Evt må du kjøpe "foodgrade" hvis du skal ta det innvortes. Ville bare tatt det hvis det var beregnet for innvortes fra produsent. Jeg har forresten begynt å kjøpe epsomsalt her: https://no.lookfantastic.com/health-beauty/body/bath-shower/salts.list?fbclid=IwAR1v2HHeYkDadVVb7dLmAn11UM0Sar5KW8SDkqaGcQ7V8ALEs90GY1uPj54 Tror ikke de selger den beste kvaliteteten på felleskjøpet lenger. Kristine

Skriv en ny kommentar