Ny pose fra Oslo Kooperativ

Torsdag fikk jeg ny pose fra Oslo Kooperativ. Jeg tenkte å presentere innholdet for dere sånn innimellom, slik at de som er nyskjerrig får litt innsikt i hva man kan vente seg når det kommer påfyll av biodynamiske og økologiske grønnsaker til heimen. Vi betaler 200 kroner pr pose, og bestemmer selv hvor ofte vi vil kjøpe. Det er like spennende hver gang, for hvilke overraskelser dukker opp? Må innrømme at jeg gleder meg til disse leveringene. Noen grønnsaker har jeg aldri har sett, kjøpt eller tilberedt tidligere. Det er morsomt å bli satt på kreative prøver når det gjelder middagens tilbehør.


Til nå er det mangold, sukkertopp, spisskål, grønnkål, gulbete og rondini som har vær nye bekjentskaper. Denne uken inneholder posen egg, rødbeter, gulbeter, gulrøtter, poteter, pastinakk, epler og massevis av grønnkål. Kooperativet planlegger utleveringer hele vinteren ser det ut som. Spennende å følge med på hva de får til av utvalg de ulike årstidene. Og hva bruker man pastinakk til utenom i supper? Lurer på om jeg skal steke poteter og pastinakker sammen i stekeovnen til de blir sprø. Det vil bli suksess for barna hvertfall. Da skjærer jeg opp i biter, koker opp i vann for at noe av stivelsen skal forsvinne, og så bruker jeg maaaasssevis av meierismør under stekingen.

Som dere ser kommer grønnsakene ganske rett opp fra jorda. Det er bare å vaske med kjærlig hånd før de klargjøres til oppbevaring. Det er en fryd for øyet å se de flotte fargekombinasjonene som dukker opp når vann og kost har fått jobbet litt. Man blir rett og slett i godt humør. Tenk at jeg som bor i Oslo får tilgang på så flotte råvarer uten å kjøre land og strand rundt!

Grønnkål er andre gangen jeg har i hus nå. Forrige levering tenkte jeg å tørke dem i stekeovnen på 40 grader, pulverisere og putte på glass. Etter oppskrift fra Une. Men - så har jeg ikke dehydrator, og brukte min nymotens stekeovn. Det å sette ovnsdøren på gløtt for å få ut fuktighet - når man har elektronisk temperaturføler - er ingen god ide. Det gikk fint så lenge ovnsdøren var igjen, men det gikk ikke mange minutter med dør på gløtt før det luktet svidd og hele beholdningen ble ødelagt. Snufs, bedre lykke neste gang. Denne gangen prøver jeg med ovnsndøren godt igjenlukket. Foreløpig ser det lovende ut.

I A-magasinet fra lørdag 25.oktober stod det skrevet en flott artikkel av kokken Henrik J Henriksen om forvelling av grønne blader. Han skriver om grønnkål: "Grønnkålen vokser godt i et kaldt klima, selv i frost, og kan høstes litt etter litt etter hvert som bladene blir modne. Mange synes til og med den er bedre etter frost, da noe av stivelsen i grønnsaken omdannes til sukker". Videre anbefaler han å forvelle grønne blader i godt saltet vann før videre bruk. Det gjør at de smaker bedre, og er lettere for kroppen å håntere (jeg regner med han da sikter til grønnsakenes antinæringsstoffer). Bruk 1/2 ss salt pr liter vann. Mangold forvelles 2 minutter, grønnkål 8-10 minutter. Legg bladene så utover et tørt kjøkkenhåndkle - mens de enda er varme. Nå kan de steke sammen med andre grønnsaker i stekepannen, eller tilberedes på annen måte. Grønnkålstilkene kan visstnok skrelles, kokes og brukes som asparges.

Une har også en knallgod oppskrift på sautert grønnkål i stekepanne sammen med pinjekjerner, soyasaus, hvitløk, rosiner og kanel. Jeg har prøvd med casewnøtter i steden for pinjekjerner, og det smaker aldeles nydelig. Faktisk så godt at retten fort blir en forrett det ikke er noe igjen av når middagen er ferdig. Mor (og litt far) har rett og slett spist opp alt! Flere tips til grønnkål finner du her.

 

3 kommentarer

Cecilie

04.11.2013 kl.11:28

Jeg har laget en del grønnkålchips som jeg har tørket i stekeovnen på ca. 50 grader. Kjempegodt! Har planer om å melde meg inn, jeg også! Fantastisk å få tilgang til grønnsaker som nylig er tatt opp av jorda! Hvor ofte har du hatt vakter?

gladerebarn

04.11.2013 kl.14:06

Cecilie: Da skal jeg prøve grønnkålchips jeg også. Fikk smake av Gry på kurs en gang, men hun hadde krydret dem, og jeg husker ikke om det var noe fett på også. Knallgodt!

Til nå har jeg kjøpt 4 poser, og jeg har hatt vakt en gang. Fikk beskjed om at de ikke trengte at vi jobbet så ofte som først var antydet. Tenker å ta ny vakt ganske så snart, men det er foreløpig ikke noen krav til hvor ofte du skal møte opp. Kanskje vi sees?!?

Cecilie

04.11.2013 kl.14:36

Det var på kurset til Gry jeg også smakte det første gang:-) Hun brukte smør, ingefær, salt og soya saus. Vi sees nok:-)

gladerebarn

04.11.2013 kl.14:46

Cecilie: Takk for tips! Synd jeg allerede har spist opp ukens grønnkålrasjon:)

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

41, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits