Jeg velger meg lam

Har dere spist rikelig med lam nå i høst? Butikkene bugner over av alle variasjoner for tiden. Det er bare å storkose seg, fylle mager, kjøleskap og frysere med sunt kjøtt! Gid vi hadde større hus og en fryser eller to ekstra. Foreløpig får det bli med drømmen. Jeg hadde elsket å spise lammelår annen hver søndag året rundt! Det at dyrene er ute i Guds frie natur - og spiser utelukkende grønne vekster og gress før de blir slaktet, gjør at kjøttet innholder godt med omega 3 og andre nyttige næringsstoffer som vi behøver. Kraftfòr med soya og andre mystiske tilsetninger gjør absolutt ikke samme nytten!

Det er mange artikler i avisen som tar opp at hva dyrene spiser har stor betydning for hvor sunt kjøttet blir for oss. Vi har lest mye ekkelt om oppdrettslaksen. Konvensjonell kylling og svin bidrar tvilsomt med så mye bra siden fòret de spiser er høyst problematisk. Noe av det siste jeg leste var at reinsdyrkjøtt inneholder mer omega 3 enn laks. Nå teller reinsdyrkjøtt som fisk på omega 3 - fronten?!


Uansett, vi har fortært 5 lammelår i løpet av noen søndager nå. Det smaker fantastisk godt hvis man langtidssteker. Fremgangsmåten er superenkel:

Gni inn salt og pepper (evt rosmarin og andre krydder), sett inn steketermometer, slå ovnen på 90 - 100 grader. Så følger du med ut over dagen om du må øke eller redusere temperaturen underveis i forhold til hvor stort lammelåret er - og når dere tenker å spise. Jeg pleier å ta utganspunkt i at hvis jeg får lammelåret i ovnen kl 08, begynner jeg på 90 grader. Er klokken nærmere 10, velger jeg 100 grader. Vi avslutter ovnsekvensen når kjøttet når 70 grader. Og lar det stå og hvile en stund før vi skjærer opp. Sjy som renner ut fra kjøttet brukers i saus eller barnemat. Kjøttet blir supermørt, fantastisk på smak ja noe alle kan like. Nam nam! Antagelig får du rester som du kan bruke en annen dag, og flotte kraftbein som kan brukes i neste kraftrunde. Prøv da vel!

For oss som har liten plass i frysen: det går an å prøve seg på lammerull. Som Ingelill utførlig blogger om her.

11 kommentarer

traust

28.10.2013 kl.15:07

Det var ikke akkurat smart å klikke seg inn her på slutten av arbeidsdagen - var sulten fra før og nå......................drømmer jeg om lam :-)

gladerebarn

28.10.2013 kl.15:14

traust: Hehe, skjønner:) Langtidsstekt rekker du vel ikke idag da:)

traust

28.10.2013 kl.15:23

Nei, jeg kan nok bare glemme hele lammet - men jeg har i hvertfall en ide til helgesvingen igjen :-)

gladerebarn

28.10.2013 kl.17:13

traust: Lammelår er fiiin helgesyssel! Inn i ovnen om morgenen. Pusle litt hist og her. Og så ut på tur. Etterhvert får man en god føleles av variablene tid og varme. Og kommer hjem til ferdig middag. Flott!

Eidenshage

28.10.2013 kl.18:03

Det der fristet ! Lam er fantastisk. :-D

gladerebarn

28.10.2013 kl.18:51

Eidenshage: Jaaa:)

Cecilie

28.10.2013 kl.19:06

Har akkurat fylt fryseren med to lam og ser fram til mange gode middager i høst/vinter! Fantastisk å få tilgang til dyr som har gått fritt og beitet hele livet:)

gladerebarn

28.10.2013 kl.19:23

Cecilie: Heldige deg. Jeg er misunnelig!

Cecilie

28.10.2013 kl.20:09

Du får gi beskjed neste år hvis du er interessert i/har plass til et halvt eller helt lam!

gladerebarn

28.10.2013 kl.20:14

Cecilie: Jo takk. Hvem vet når vi flytter:)

Bella

17.01.2014 kl.15:12

Er det sånn at konvensjonell kylling er såpass ugunstig for oss at dersom man ikke får tak i økologisk bør man heller la være å spise kylling?

gladerebarn

17.01.2014 kl.16:13

Bella: Det spørs jo hvor nøye du vil være, eller hvor følsom du er i forhold til mat. Selv velger jeg helst økologisk eller stangekylling. Og noen ganger kjøper jeg vanlig fordi lommeboken er slunken eller det ikke er bedre å få tak i. Jeg tenker at man skal ikke bruke alle krefter og penger på mat, men finne et nivå som man trives med. Og gjerne ha ambisjoner om stadig færre konvensjonelle matvarer. Jeg har mindre og mindre tro på at industriell matproduksjon er bra for oss.

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

42, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits