Rå lever til frokost

20 - 30 gram rå lever, en kopp med kraft og en skje med gelatin var min frokost idag. Sammen med en teskje fiskeleverolje og en dæsj upasteurisert smørklatt fra Tidsporten. Høres helt corny ut - jeg vet. Men det er for meg en flott start på dagen. Maten holder kroppen fint igang frem til lunch. Ikke påvirker det blodsukkeret negativ, og frokosten er fri for korn - som jeg synes er et viktig poeng sånn innimellom. Jeg har lært å sette pris på akkurat denne frokosten, og spiser slik ca 4 ganger i uken. En perfekt start.


Dette blir et innlegg for spesielt interesserte. For de som er blitt overbevist om at lever er en av de aller mest næringsfulle matvarer som finnes. Og som derfor bør spises, helst på jevnlig basis. Jeg har vel aldri likt leverpostei. Levergryten fra barndommen vekker ingen gode minner. Så da jeg forstod at lever også kan spises rå, dvs svelges ned uten å tygge hvis man først skjærer den opp i bitte små biter - tenkte jeg at DET må jeg jo prøve. Uten forringet næringsverdi pga varmebehandling. Den fristende gulrot i horisonten er at noen påstår man kan spise seg frisk fra allergi og matintoleranser. Om det er mulig for meg - det vet jeg ikke enda. Men det er jo verdt et forsøk. Hvertfall når jeg leser om andre som svelger unna mange gram rå lever daglig. Helt frivillig, og uten å bli syk av det.

Etter å ha blitt inspirert av Pirkepetter (som bor i kommentarfeltet hos Livenes Hage) , ulike blogginnlegg og kommentarfeltet i dette innlegget hos sense of life, var det bare å sette igang. Man kjøper helst lever fra beitende dyr som ikke har spist kraftfor. Da får man den mest næringsfulle utgaven, og det er jo virkelig poenget hvis man først skal spise rå lever. For meg blir det da å gå etter lammelever som er slaktet etter å ha kommet inn fra sommerbeite ute i naturen. Får man ikke tak i beiteforet lever, er økologisk valg nummer to og Gilde sin frosne lammelever og storfelever valg nummer tre. Mer info om lever finner du her. Jeg har fått tak i lever fra beitende vill-lam fra vestlandet.

Noen mener leveren skal fryses 14 dager før den spises rå. For å unngå parasitter. Andre mener dette er unødvendig, og jeg liker å være på den sikre siden. Så da kutter jeg opp leveren i skiver, pakker hver bit inn i mellomleggspapir i plast, og ruller svanemerket matpapir rundt til slutt før det hele går i fryseren. Om morgenen tar jeg opp dagens og morgendagens dose, lar det halvtine ca 30 minutter og kutter alt opp i bitte små biter. Halvparten har jeg oppi et tomt syltetøyglass med lokk + kaldt vann som holder seg til dagen etter - i kjøleskapet. Så skyller jeg leverbitene i en sil under kaldt vann og svelger ned med vann. Uten å tygge selvfølgelig, eller jeg orker hvertfall ikke tanken på det. Så er det en kopp med kraft, evt en skje med gelatin hvis jeg husker og frokosten er unnagjort. En kjapp frokost som passer fint inn i gjøremål som å smøre matpakker og servere mat til barna.

Hvis du tåler kefir, er det fint å kombinere med rå lever. Jeg kan ikke drikke for mye av det, og venter heller med den til senere på dagen. Andre tips til å få i seg rå lever er å tørke i dehydrator, som så pulveriseres i foodprosessor og puttes inn i kapsler. Om vitaminet B12 overlever denne prosessen er usikkert, så for å gjøre det enkelt med flest mulig næringsstoffer - gå for den rå(hvis du tør:) Etter hva jeg har lest så blir lever sortert på slakteriet av veterinær. Slik at bare de som er friske og fine blir brukt til menneskemat. Spør man mannen i ferskvaredisken om det er trygt å spise rå lever, vil han selvfølgelig riste på hodet. Men vi spiser jo rå fisk ved sushi, og rått kjøtt ved carpaccio osv. Så så innmari gale kan det vel ikke være.

Jeg går ikke rundt og snakker så mye om denne rå leveren akkurat. Synes jeg ser for meg spørsmål på jobben: -Hva pleier du å spise til frokost? - Hehe, det vil du ikke vite! -Hæææ? Er det så hemmelig da? Kom igjen, jeg vil gjerne ha noen gode ideer osv osv. Kan bli en interessant samtale. Spesielt når man jobber i helsesektoren:)

5 kommentarer

Cecilie

08.10.2013 kl.18:03

Rå lever er ikke akkurat en stor smaksopplevelse, men den gjør jo godt for kroppen! Jeg snakker heller ikke høyt om min sære frokost som ofte består av både rå lever, gelatin,kefir og rå eggeplommer. Tror nok mine kollegaer ville stønne i vemmelse bare ved tanken...

gladerebarn

08.10.2013 kl.19:34

Cecilie: Ja kjekt å kunne gi kroppen hva den behøver. Det er ikke lett å holde samme standard resten av dagen, men man får jobbe med saken. Så er det jo kjekt å lese om andre som er på samme galeien:)

Cecilie

09.10.2013 kl.18:15

Hvilken type foodprocessor bruker du når du lager leverpostei? Foodprocessor og leverpostei er mitt neste prosjekt:-)

gladerebarn

09.10.2013 kl.19:10

Cecilie: Hehe, du ligger et skritt foran:) Innlegg om leverpostei kommer neste gang! Jeg brukte blenderen rett og slett da jeg lagde leverpostei sist. Dermed blir den most skikkelig, og for barna er hvertfall det et poeng. Jeg har foodprosessor fra Bosch med 1100W. Blenderen sitter på toppen av denne, men jeg er på jakt etter blender i glass, siden jeg ikke liker varme supper/matemner i plastikk-beholder.

Cecilie

09.10.2013 kl.19:35

Ser ut til at vi er veldig på bølgelengde med kosthold for tiden:-) Trodde ikke blenderen kunne klare å finmale lever, men da skal jeg teste!

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

41, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Mail meg på gladerebarn@gmail.com. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen! Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits