Hjemmelaget ekte kefir

Jeg har ftt noen foresprsler etter blogginnlegg om kefir. S herved fr du et praktisk innlegg, siden jeg allerede har utbrodert hvor gunstig det er med melkesyrebakterier / probiotika for god helse. Kort oppsumert kan det sies at kefir inneholder rikelig med gunstige bakterier og gjrsopper som er veldig bra for tarmsystemet vr. Det igjen har sammenheng med immunforsvaret, hjernen og mange prosesser i kroppen. Bruker du ferskmelk fra bonde, fr du en nringsbombe av de sjeldne, men du kan fint bruke H-melk ogs. Kefir er den aller beste kilden til melkesyregjret drikke - fordi melkesyrebakterier trives best i melk. For lage kefir trenger du: kefirkorn og melk.

Kefirkorn fisket opp fra kefir - klar til ny sats.

Kefirkorn selges ikke kommersielt i Norge. Hvis du vil ha tak i, m du henvende deg til noen du vet har slike, eller du m bruke utenlandske nettbutikker som www.hjemmeriet.dk, www.vitaldrinks.de, og www.kefirlady.com. Siden de formerer seg jevnlig, er det ikke umulig at andre som er i besittelse av kefirkorn, gjerne deler ut hvis de har flere enn de trenger. En ide er g inn p facebookgruppen Tradisjonsmat Oslo og sprre om noen der har til overs hvis du bor i Oslo. Det finnes tilsvarende grupper ogs i Rogaland og Nord-Norge.

Ferskmelk. Ved frste yenkast synes det kanskje helt umulig. finne seg en bonde som er villig til selge deg fersk, upasteurisert melk rett fra kua. Meeen du skal ikke gi opp s fort. Jeg ringte inn til Oikos og spurte hvor de nrmeste kologiske melkebndene finnes der jeg bor. Vips hadde jeg to navn - s var det bare ringe. Bonden min er superhyggelig, veldig imtekommende og ser ingen problemer med selge meg melk. Eneste kriterier er at det skal vre en sporadisk form for handel. Da er det fullt lovlig.

Farlig med upasteuriert melk? Vi har blitt flasket opp med pstander om at upasteurisert melk innebrer risiko for diverse bakterier som kan gjre oss syke. Vil du lese et innlegg for&mot upasteurisert melk kan du lese her og her. Det ER selvflgelig et poeng at de hygieniske forholdene hos bonden er p stell. Evt kan du jo vurdere ha med egen se og btte til f melken opp fra tanken med(jeg gjr ikke det). Prv gjerne ogs f melk som er maks et dgn gammel. Hvis melkebilen kommer 3 ganger i uken, kan det vre lurt peile hentedagen inn p samme dag eller dagen etter, slik at melken er ferskest mulig. Ferskmelk holder seg vanligvis 3-4 dager. S innen den tid br du ha ftt laget yoghurten din og satt kefirsatsen(e) igang.

Ferskmelk og H-melk. Kefirkorn trives bde i H-melk og ferskmelk. Vil du unng homogenisering fra butikkmelk, kan du blande 1 dl kremflte med 9 dl skummetmelk. Det gir ca samme fettforhold som H-melk. Ut fra egen erfaring gr det fint noen ganger bruke ferskmelk og andre ganger H-melk. Selv om veksling muligens ikke er det optimale. Mine lever greit likevel:)

Nye omgivelser. Nr du fr kefirkorn i hus, tar det litt tid fr de venner seg til sine nye omgivelser. Det medfrer at kefiren som produseres smaker surt, og at konsistensen antagelig er merkelig de frste dagene. Bytt gjerne melk hver dag i starten de frste 3-4 dagene. S kan du prve deg frem med ke intervallet til 1 1/2 eller 2 dager og begynne smake. Konsistensen SKAL vre litt kornete. Hvis du vil ha en jevn masse m du bruke visp/mikser (selvflgelig ETTER at kefirkornene er fjernet). Kefir kan lages bde av ferskmelk eller vanlig H-melk. Bruker man ferskmelk vil nringsinnholdet vre himmelhyt i forhold til melk fra butikken - fordi pasteurisering og homogenisering delegger mange av de verdifulle nringsstoffene. De gunstige gjrsoppene og melkesyrebakteriene er tilstede i begge typer melk etter kefirkornene har ftt gjre jobben sin.

En bred bolle gjr det lettere fiske opp kefirkorn fra ferdig kefir

Ny sats. Nr du synes kefiren smaker godt, gjerne etter 1-2 dager hvis du ikke vil ha den srlig sur, fisker du kefirkornene opp med fingrene, legger dem i en ny krukke, og heller p ny melk som skal syrnes. Hell den ferdige kefiren gjerne over i en litt bredere bolle fr du starter din kefir-korn-fisketur. S blir det lettere f tak i dem. Jeg brukte lenge en sil, men fant heldigvis ut at det var kjempeklnete i forhold til bare lfte kefirkornene over til nytt sted. Hvor mye melk du skal bruke p kefirkornene dine m du nesten prve deg frem med. Jeg tenker at begynne med en halv liter nr du fr dine frste korn er i mange tilfeller nok, s ker du mengden etterhvert som kefirkornene blir strre og flere. En grei pekepinn er at hvis kefiren skiller seg etter et par dager har du passelig mengde.

Hvor sur og hvor lenge? Hvis du tler melk godt, velger du selv hvor lenge den skal st - og sur den skal vre. Jo lenger kefiren str, jo surere blir den. Hvis du tler melk drlig, er det en god ide la kefirkornene f syrne kefiren bde 3-4-5 og kanskje 6 dager fr du lager ny sats. De med laktoseintoleranse skal tle ferskmelk godt, fordi laktasen i melken ikke har blitt delagt av pasteuriseringen - og dermed hjelper til med nedbryte laktose i tarmen. For de som har problemer med kasein, m man rett og slett prve seg frem. De aller fleste tler kefir nr den har vrt syrnet lenge nok. Synes du den blir vel sur drikke, kan et par steviadrper gjre susen.

Kefir som har begynt skille seg. Myse kommer frem, og kefiren begyner bli ferdig til bruk.

Ferie og pause. Kefirkorn klarer seg fint i kjleskapet i melk i 14 dager. Pass p gi de rikelig med melk boltre seg i, s de har mat nok underveis. Generelt er det ikke gunstig ha kefirkorn for mye og lenge i kjleskapet. Gjrsopper trives best i romtemperatur, s vil du bevare disse best mulig sammen med de nyttige bakteriene, br du gi dem optimale forhold mesteparten av tiden.

Tler ikke kefir? Et tips jeg har lest - hvis man tler melk drlig, er starte med 1 skje kefir frste dag, s 2 skjeer andre dag, s 3 skjeer osv til man kommer opp i nsket mengde. Det er lurt unng kornprodukter ved siden av - hvis man tler kefir drlig, og en god ide med kraft/gelatin - for hjelpe tarmen i tolerere kefiren bedre. Er kefir fortsatt problematisk etter ha syrnet den lenge, s kan det vre for lite magesyreproduksjon som er rsaken. Selv fr jeg eksem av kefir, og prver ut alle kunstens regler for kunne tle den likevel. Triks og tips til oss med nedsatt magesyreproduksjon er spise lever (+ her) kraft, gelatin, organiske syrer til hvert mltid (=melkesyregjret mat og drikke, evt et glass vann med litt eddik oppi) krydder, urter, rikelig med proteiner til alle mltider og magnesiumolje/bad til huden (har jeg glemt noe tro?). Jeg er p denne galeien for tiden, og hper virkelig det kan hjelpe og hele tarmen min s kroppen etterhvert kan tle kefir. Ellers kan allergikere reagere p melkesyregjret mat pga innhold av histaminer. S det er dermed flere steder hunden kan ligge begravet. Sukk, fryktelig upraktisk forresten, det er jo akkurat vi med skalt allergi og matintoleranser som som trenger en tarm p stell.

Mysen renner gjennom sil og hndkle. En klar, litt blakket vske

Myse. Det er lett lage myse av kefir. Du tar en stor bolle med sil over. Og et kjkkenhndkle som dekker silen. N heller du kefir oppi kjkkenhndkle+sil og lar det renne av seg noen timer eller et halvt dgn. Vsken som renner ned i bollen er klar evt. lett blakket og heter myse. Ostemassen er den som blir igjen i kjkkenhndkleet og kan blandes med pepper, salt, krydder, urter og lage spennende og smaksrik god ferskost. Myse brukes i mange oppskrifter med melkesyregjring, men den kan godt drikkes som den er ogs.

Rmme. Prv gjerne lage egen rmme ved bruke kremflte i steden for H-melk. Trenger kefirkornene litt ekstra pleie, er kremflte ogs en bra kur for trivsel og vekst:)

Andres blogginnlegg om kefir, myse og ferskost: Les oppskrift p kefir her. Les smakssetting av kefir her. Les hvordan du lager myse og ferskost her og her og her. Les alskens sprsml og svar om kefir her. Kommentarfeltene er ofte veldig nyttige. Lykke til.

19 kommentarer

Helhetlig Liv

19.02.2013 kl.10:12

Kjempefint innlegg Kristine!! Jeg fr ogs en del sprsml om kefir og n kan jeg bare henvende folk hit. Fin beskrivelse av fremgangsmten og gode bilder!

gladerebarn

19.02.2013 kl.10:37

Helhetlig Liv: S bra du likte det! Veldig stas med henvendelser hit selvflgelig:)

CamillaT

19.02.2013 kl.14:30

Tusen takk for et supert innlegg om kefir! Jeg har s lyst til prve meg p dette.

Er det dette som er kefirkorn fra hjemmeriet.dk http://hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=240&kat=38 ?

Burde det g greit gjennopplive den igjen? Er den av bra kvalitet..?Tror du det gr bra frst bruke h-melk, og etterhvert fersk melk nr jeg fr tak i det?

Takk for fin info :) :)

gladerebarn

19.02.2013 kl.14:37

CamillaT: Skjnner godt du vil prve! Det smaker virkelig godt (hvis du ikke m ha den veldig sur da:) og gjr godt for kroppen.

Det ser ut som dette er rktig type kefirkorn ja. Jeg har ikke kjpt herfra og kan derfor ikke si noe om kvaliteten. Har forelpig bare erfaring med vekke egne trket vannkefirkorn til live igjen, og det funker som en kule!!

Jeg bruker vekselsvis H-melk og ferskmelk alt etter hva jeg har. Det har gtt fint til n!!

Vibeke

22.02.2013 kl.12:03

Flott innlegg, hurra for kefir sier jeg bare! Gr nesten aldri en dag uten:-)

AnneB

24.02.2013 kl.13:55

Tusen takk for bra innlegg Kristine:)

Enig med deg i at det er lettest finne kefirkorn med hendene, det ble bare tull med siling for min del.

Raluca

25.02.2013 kl.12:22

Kan jeg bruke skummelt melk i stedet for H-melk?

gladerebarn

25.02.2013 kl.12:25

Raluca: Kefirkorn trenger hele melken for trives. S enten m du bruke hel-melk, eller blande 9 dl skummetmelk med 1 dl flte. Jeg har ikke hrt at det gr bra med skummetmelk, men heller ikke prvd. Hadde ikke tatt sjansen rett og slett:)

Iselin Jensen

03.10.2013 kl.19:12

Hei!

Fikk kefirkorn av en bekjent, og har n prvd meg noen omganger p lage kefir. Jeg er av den "late" typen som fort blir sliten og gir opp slike prosjekter hvis det blir for mye stress. Grunnen til at jeg ville prve dette var for forhpentligvis styrke immunforsvaret med kefir laget p kefirkorn. Jeg har imidlertid noen problemer. Frste gangen jeg lagde kefir ble den perfekt i mine yne, den stod da i 1-1 1/2 dgn synes jeg huske, og den bde s ut som og smakte som kefir fra butikken. Samme konsistens ogs. Jeg bruker h-melk, da jeg ikke fr tak i ferskmelk her. Senere har jeg forskt igjen, men fr ikke samme resultatet. Siste gangene har kefiren blitt mer seig og slimete p en mte, og sist gang ble den s tykk og slimete at jeg ikke greide drikke den uten brekke meg....og jeg LIKER jo vanlig kefir.. Jeg lurer p dette med oppbevaring? For det er kun jeg i huset som drikker kefiren, og det blir maks 1,5 dl daglig jeg drikker. S jeg kan ikke produsere opp for store mengder synes jeg. Har laget 1 liter om gangen. Men kefirkornene har blitt strre og flere, og jeg trenger derfor ikke alle til en lagning. De blir derfor stende i kjleskapet med et halvtett lokk i melk i en liten plastboks. (vet at de ikke skal ha kontakt med metall). Det jeg lurer p er om kulden delegger dem p sikt, og om det finnes andre og bedre mter oppbevare dem p uten at det blir et voldsomt styr...? Kan de st i melken i boksen i kjleskapet til melken har blitt tykk fr jeg bytter den? Br bde kefirkornene og melken vre romtemperert fr jeg blander dem sammen, eller gr det greit som jeg har gjort ta bde melk og korn fra kjleskapet og blande p kjkkenbenken? Gr det ikke da bare litt lengre tid fr prosessen settes i gang? De samme, gode bakteriene bevares vel? Det skal sies at jeg p ingen mte har merket noe ubehag i kroppen etter ha drukket min egen kefir.

P forhnd tusen takk for svar!

Med vennlig hilsen forhpningsfull

Iselin

gladerebarn

03.10.2013 kl.22:50

Hei Iselin.

S flott f tak i kefirkorn og f laget sin egen kefir!!! Selv om man ikke fr tak i ferskmelk, vil hjemmlaget kefir inneholde gode bakterier og gjrsopper som er bra for helsen.

Hvis jeg forstr riktig, oppbevarer du kefirkornene hovedsaklig i kjleskapet, og lager kefir snn innimellom? Kefirkorn trives aller best i romtemperatur. S det er lurt at de hovedsaklig oppbevares utenfor kjleskapet. Og heller unntaksvis i kjleskap. Det er spesielt gjrsoppene som ikke er s glad for lav temperatur. S mitt forslag er heller blande kefirkorn og melk og la det st noen dager fremme p kjkkenbenken hvis du ikke orker stresse med dem. Det vil gi deg en ganske sur kefir etter 2-3 dager, men da kan du jo heller kaste denne og lage deg ny nr du trenger ny forsyning som smaker godt. Jeg tror de tler fint st p benken bort imot en uke uten at det gjr noe. Tror bare de stopper formere seg hvis de ikke fr tilgang p ny melk.

Kefirkorn trenger ofte litt tid p normalisere seg nr de fr nytt milj (=ny eier) og hvis de har sttt i kjleskapet. S det er mulig det er her utfordringen din ligger, at de ikke fungerer optimalt - hvis du stadig oppbevarer de kaldt. Etter kjleskap opphold vil jeg ikke forvente optimal kefir fr etter et par-tre runder i romtemperatur.

Jeg blander kefirkornene mine med kald melk. Det har gtt bra til n. Det br g greit med melkemengden/kefirkorn i kjleskapet til den begynner bli tykk.

Ang. oppbevaring i kjleskap, ville jeg brukt glassbeholder (norgesglass eller tomme syltetyglass med lokk). Kefir fr ganske sur ph, s for vre sikker p at ikke plastbestanddeler blander seg med kefiren, er det tryggest med glass. Kefirkorn til overs kan du spise opp eller gi bort til andre. Mange som blir glade for dem:)

Vil du ellers lese mer om kefirkorn, kan denne linken anbefales:)
http://www.yemoos.com/index.html

Hper noe av dette kan vre til hjelp. Lykke til videre!

Iselin Jensen

08.10.2013 kl.10:38

Tusen takk for svar! :-) Skal prve meg frem! :-)

Mary Susan Omland

08.09.2014 kl.08:10

Det gr fint lage kefir p skummet melk. Det vokser kansje litt saktere, men trives. Har stadig noe gi bort i Porsgrunn hvis noen er interessert:-)

Nybegynner

24.06.2015 kl.14:14

Hei! Nybegynner her. Er i gang med vannkefir og koser meg stort med det. Men kan man bruke vannkefirkorn til melkebasert kefir? eller evt konvertere noen av disse p et vis?

gladerebarn

24.06.2015 kl.14:51

Nybegynner: Det er mulig konvertere vannkefirkorn til kefirkorn, men antagelig ikke motsatt. Tror ikke det er en lett greie, s enklest f tak i nye korn til melk hvis det er det som er aktuelt for deg. Les evt om prosessen ned p denne siden :) http://www.yemoos.com/faqwaotherliquids.html

Narat

26.06.2015 kl.22:20

Hei!

Er ny i kefirverda, og fr det ikkje til... Eg lar korna st p kjkkenbenken i eitt dgn i 1L H-mjlk. Det einaste som skjer er at det vste laget (der korna ligg) tjuknar, men under der er det bare sur mjlk... Har du gode tips?

gladerebarn

26.06.2015 kl.22:36

Narat: De frste dagene etter du har ftt nye kefirkorn, er det lurt skifte melk daglig. Det tar tid fr de trives i sitt nye hjem, s god kefir vil ta noen dager f til. Etter tre-fire dager med ny melk, ville jeg latt de st i 2 dgn for at hele melken skal tykne og bli god.

Ioana Tudose

16.01.2016 kl.13:01

Hei! Jeg har tenkt begynne med melkekefir men p flere nettsider som selger kefirkorn var det utsolgt for det. Er det noen som har det til salgs? Takker

Tore Utgaard

25.01.2016 kl.18:07

Skjnner ikke det med at upasteurisert melk er farlig. Hva drakk mann fr da? Jeg er vokst opp med melk rett fra tanken. Hrte aldri om folk som ikke tlte melk.

Anny Dalfors

08.09.2017 kl.21:13

Jeg bruker kologisk, halvpasteurisert melk. Lar glasset st i et mrkt skap. Det blir ypperlig god kefir. Har silt korna fr ny sats, og noen ganger latt det vre. Da kan det vre litt slimete noen ganger, men det er det jo ogs nr man kjper "Helsofil" ogs. Tar det som tegn p at det er sunne gode bakterier som har ftt utvikle seg. Nr jeg har vert p ferie, har jeg puttet korna i frysen. Lagt dem frosne i ny melk nr kommet hjem. Ftt nydelig kefir etter 2 dgn.

Skriv en ny kommentar

hits