Hjemmelaget ekte kefir

Jeg har fått noen forespørsler etter blogginnlegg om kefir. Så herved får du et praktisk innlegg, siden jeg allerede har utbrodert hvor gunstig det er med melkesyrebakterier / probiotika for god helse. Kort oppsumert kan det sies at kefir inneholder rikelig med gunstige bakterier og gjærsopper som er veldig bra for tarmsystemet vår. Det igjen har sammenheng med immunforsvaret, hjernen og mange prosesser i kroppen. Bruker du ferskmelk fra bonde, får du en næringsbombe av de sjeldne, men du kan fint bruke H-melk også. Kefir er den aller beste kilden til melkesyregjæret drikke - fordi melkesyrebakterier trives best i melk. For å lage kefir trenger du: kefirkorn og melk.

Kefirkorn fisket opp fra kefir - klar til ny sats.

Kefirkorn selges ikke kommersielt i Norge. Hvis du vil ha tak i, må du henvende deg til noen du vet har slike, eller du må bruke utenlandske nettbutikker som www.hjemmeriet.dk, www.vitaldrinks.de, og www.kefirlady.com. Siden de formerer seg jevnlig, er det ikke umulig at andre som er i besittelse av kefirkorn, gjerne deler ut hvis de har flere enn de trenger. En ide er å gå inn på facebookgruppen Tradisjonsmat Oslo og spørre om noen der har til overs hvis du bor i Oslo. Det finnes tilsvarende grupper også i Rogaland og Nord-Norge.

Ferskmelk. Ved første øyenkast synes det kanskje helt umulig. Å finne seg en bonde som er villig til å selge deg fersk, upasteurisert melk rett fra kua. Meeen du skal ikke gi opp så fort. Jeg ringte inn til Oikos og spurte hvor de nærmeste økologiske melkebøndene finnes der jeg bor. Vips hadde jeg to navn - så var det bare å ringe. Bonden min er superhyggelig, veldig imøtekommende og ser ingen problemer med å selge meg melk. Eneste kriterier er at det skal være en sporadisk form for handel. Da er det fullt lovlig.

Farlig med upasteuriert melk? Vi har blitt flasket opp med påstander om at upasteurisert melk innebærer risiko for diverse bakterier som kan gjøre oss syke. Vil du lese et innlegg for&mot upasteurisert melk kan du lese her og her. Det ER selvfølgelig et poeng at de hygieniske forholdene hos bonden er på stell. Evt kan du jo vurdere å ha med egen øse og bøtte til å få melken opp fra tanken med(jeg gjør ikke det). Prøv gjerne også å få melk som er maks et døgn gammel. Hvis melkebilen kommer 3 ganger i uken, kan det være lurt å peile hentedagen inn på samme dag eller dagen etter, slik at melken er ferskest mulig. Ferskmelk holder seg vanligvis 3-4 dager. Så innen den tid bør du ha fått laget yoghurten din og satt kefirsatsen(e) igang.

Ferskmelk og H-melk. Kefirkorn trives både i H-melk og ferskmelk. Vil du unngå homogenisering fra butikkmelk, kan du blande 1 dl kremfløte med 9 dl skummetmelk. Det gir ca samme fettforhold som H-melk. Ut fra egen erfaring går det fint å noen ganger bruke ferskmelk og andre ganger H-melk. Selv om veksling muligens ikke er det optimale. Mine lever greit likevel:)

Nye omgivelser. Når du får kefirkorn i hus, tar det litt tid før de venner seg til sine nye omgivelser. Det medfører at kefiren som produseres smaker surt, og at konsistensen antagelig er merkelig de første dagene. Bytt gjerne melk hver dag i starten de første 3-4 dagene. Så kan du prøve deg frem med å øke intervallet til 1 1/2 eller 2 dager og begynne å smake. Konsistensen SKAL være litt kornete. Hvis du vil ha en jevn masse må du bruke visp/mikser (selvfølgelig ETTER at kefirkornene er fjernet). Kefir kan lages både av ferskmelk eller vanlig H-melk. Bruker man ferskmelk vil næringsinnholdet være himmelhøyt i forhold til melk fra butikken - fordi pasteurisering og homogenisering ødelegger mange av de verdifulle næringsstoffene. De gunstige gjærsoppene og melkesyrebakteriene er tilstede i begge typer melk etter kefirkornene har fått gjøre jobben sin.

En bred bolle gjør det lettere å fiske opp kefirkorn fra ferdig kefir

Ny sats. Når du synes kefiren smaker godt, gjerne etter 1-2 dager hvis du ikke vil ha den særlig sur, fisker du kefirkornene opp med fingrene, legger dem i en ny krukke, og heller på ny melk som skal syrnes. Hell den ferdige kefiren gjerne over i en litt bredere bolle før du starter din kefir-korn-fisketur. Så blir det lettere å få tak i dem. Jeg brukte lenge en sil, men fant heldigvis ut at det var kjempeklønete i forhold til å bare løfte kefirkornene over til nytt sted. Hvor mye melk du skal bruke på kefirkornene dine må du nesten prøve deg frem med. Jeg tenker at å begynne med en halv liter når du får dine første korn er i mange tilfeller nok, så øker du mengden etterhvert som kefirkornene blir større og flere. En grei pekepinn er at hvis kefiren skiller seg etter et par dager har du passelig mengde.

Hvor sur og hvor lenge? Hvis du tåler melk godt, velger du selv hvor lenge den skal stå - og sur den skal være. Jo lenger kefiren står, jo surere blir den. Hvis du tåler melk dårlig, er det en god ide å la kefirkornene få syrne kefiren både 3-4-5 og kanskje 6 dager før du lager ny sats. De med laktoseintoleranse skal tåle ferskmelk godt, fordi laktasen i melken ikke har blitt ødelagt av pasteuriseringen - og dermed hjelper til med å nedbryte laktose i tarmen. For de som har problemer med kasein, må man rett og slett prøve seg frem. De aller fleste tåler kefir når den har vært syrnet lenge nok. Synes du den blir vel sur å drikke, kan et par steviadråper gjøre susen.

Kefir som har begynt å skille seg. Myse kommer frem, og kefiren begyner å bli ferdig til bruk.

Ferie og pause. Kefirkorn klarer seg fint i kjøleskapet i melk i 14 dager. Pass på å gi de rikelig med melk å boltre seg i, så de har mat nok underveis. Generelt er det ikke gunstig å ha kefirkorn for mye og lenge i kjøleskapet. Gjærsopper trives best i romtemperatur, så vil du bevare disse best mulig sammen med de nyttige bakteriene, bør du gi dem optimale forhold mesteparten av tiden.

Tåler ikke kefir? Et tips jeg har lest - hvis man tåler melk dårlig, er å starte med 1 skje kefir første dag, så 2 skjeer andre dag, så 3 skjeer osv til man kommer opp i ønsket mengde. Det er lurt å unngå kornprodukter ved siden av - hvis man tåler kefir dårlig, og en god ide med kraft/gelatin - for å hjelpe tarmen i å tolerere kefiren bedre. Er kefir fortsatt problematisk etter å ha syrnet den lenge, så kan det være for lite magesyreproduksjon som er årsaken. Selv får jeg eksem av kefir, og prøver ut alle kunstens regler for å kunne tåle den likevel. Triks og tips til oss med nedsatt magesyreproduksjon er å spise lever (+ her) kraft, gelatin, organiske syrer til hvert måltid (=melkesyregjæret mat og drikke, evt et glass vann med litt eddik oppi) krydder, urter, rikelig med proteiner til alle måltider og magnesiumolje/bad til huden (har jeg glemt noe tro?). Jeg er på denne galeien for tiden, og håper virkelig det kan hjelpe og hele tarmen min så kroppen etterhvert kan tåle kefir. Ellers kan allergikere reagere på melkesyregjæret mat pga innhold av histaminer. Så det er dermed flere steder hunden kan ligge begravet. Sukk, fryktelig upraktisk forresten, det er jo akkurat vi med såkalt allergi og matintoleranser som som trenger en tarm på stell.

Mysen renner gjennom sil og håndkle. En klar, litt blakket væske

Myse. Det er lett å lage myse av kefir. Du tar en stor bolle med sil over. Og et kjøkkenhåndkle som dekker silen. Nå heller du kefir oppi kjøkkenhåndkle+sil og lar det renne av seg noen timer eller et halvt døgn. Væsken som renner ned i bollen er klar evt. lett blakket og heter myse. Ostemassen er den som blir igjen i kjøkkenhåndkleet og kan blandes med pepper, salt, krydder, urter og lage spennende og smaksrik god ferskost. Myse brukes i mange oppskrifter med melkesyregjæring, men den kan godt drikkes som den er også.

Rømme. Prøv gjerne å lage egen rømme ved å bruke kremfløte i steden for H-melk. Trenger kefirkornene litt ekstra pleie, er kremfløte også en bra kur for trivsel og vekst:)

Andres blogginnlegg om kefir, myse og ferskost: Les oppskrift på kefir her. Les smakssetting av kefir her. Les hvordan du lager myse og ferskost her og her og her. Les alskens spørsmål og svar om kefir her. Kommentarfeltene er ofte veldig nyttige. Lykke til.

19 kommentarer

Helhetlig Liv

19.02.2013 kl.10:12

Kjempefint innlegg Kristine!! Jeg får også en del spørsmål om kefir og nå kan jeg bare henvende folk hit. Fin beskrivelse av fremgangsmåten og gode bilder!

gladerebarn

19.02.2013 kl.10:37

Helhetlig Liv: Så bra du likte det! Veldig stas med henvendelser hit selvfølgelig:)

CamillaT

19.02.2013 kl.14:30

Tusen takk for et supert innlegg om kefir! Jeg har så lyst til å prøve meg på dette.

Er det dette som er kefirkorn fra hjemmeriet.dk http://hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=240&kat=38 ?

Burde det gå greit å gjennopplive den igjen? Er den av bra kvalitet..?Tror du det går bra å først bruke h-melk, og etterhvert fersk melk når jeg får tak i det?

Takk for fin info :) :)

gladerebarn

19.02.2013 kl.14:37

CamillaT: Skjønner godt du vil prøve! Det smaker virkelig godt (hvis du ikke må ha den veldig sur da:) og gjør godt for kroppen.

Det ser ut som dette er rktig type kefirkorn ja. Jeg har ikke kjøpt herfra og kan derfor ikke si noe om kvaliteten. Har foreløpig bare erfaring med å vekke egne tørket vannkefirkorn til live igjen, og det funker som en kule!!

Jeg bruker vekselsvis H-melk og ferskmelk alt etter hva jeg har. Det har gått fint til nå!!

Vibeke

22.02.2013 kl.12:03

Flott innlegg, hurra for kefir sier jeg bare! Går nesten aldri en dag uten:-)

AnneB

24.02.2013 kl.13:55

Tusen takk for bra innlegg Kristine:)

Enig med deg i at det er lettest å finne kefirkorn med hendene, det ble bare tull med siling for min del.

Raluca

25.02.2013 kl.12:22

Kan jeg bruke skummelt melk i stedet for H-melk?

gladerebarn

25.02.2013 kl.12:25

Raluca: Kefirkorn trenger hele melken for å trives. Så enten må du bruke hel-melk, eller blande 9 dl skummetmelk med 1 dl fløte. Jeg har ikke hørt at det går bra med skummetmelk, men heller ikke prøvd. Hadde ikke tatt sjansen rett og slett:)

Iselin Jensen

03.10.2013 kl.19:12

Hei!

Fikk kefirkorn av en bekjent, og har nå prøvd meg noen omganger på å lage kefir. Jeg er av den "late" typen som fort blir sliten og gir opp slike prosjekter hvis det blir for mye stress. Grunnen til at jeg ville prøve dette var for å forhåpentligvis styrke immunforsvaret med kefir laget på kefirkorn. Jeg har imidlertid noen problemer. Første gangen jeg lagde kefir ble den perfekt i mine øyne, den stod da i 1-1 1/2 døgn synes jeg huske, og den både så ut som og smakte som kefir fra butikken. Samme konsistens også. Jeg bruker h-melk, da jeg ikke får tak i ferskmelk her. Senere har jeg forsøkt igjen, men får ikke samme resultatet. Siste gangene har kefiren blitt mer seig og slimete på en måte, og sist gang ble den så tykk og slimete at jeg ikke greide å drikke den uten å brekke meg....og jeg LIKER jo vanlig kefir.. Jeg lurer på dette med oppbevaring? For det er kun jeg i huset som drikker kefiren, og det blir maks 1,5 dl daglig jeg drikker. Så jeg kan ikke produsere opp for store mengder synes jeg. Har laget 1 liter om gangen. Men kefirkornene har blitt større og flere, og jeg trenger derfor ikke alle til en lagning. De blir derfor stående i kjøleskapet med et halvtett lokk i melk i en liten plastboks. (vet at de ikke skal ha kontakt med metall). Det jeg lurer på er om kulden ødelegger dem på sikt, og om det finnes andre og bedre måter å oppbevare dem på uten at det blir et voldsomt styr...? Kan de stå i melken i boksen i kjøleskapet til melken har blitt tykk før jeg bytter den? Bør både kefirkornene og melken være romtemperert før jeg blander dem sammen, eller går det greit som jeg har gjort å ta både melk og korn fra kjøleskapet og blande på kjøkkenbenken? Går det ikke da bare litt lengre tid før prosessen settes i gang? De samme, gode bakteriene bevares vel? Det skal sies at jeg på ingen måte har merket noe ubehag i kroppen etter å ha drukket min egen kefir.

På forhånd tusen takk for svar!

Med vennlig hilsen forhåpningsfull

Iselin

gladerebarn

03.10.2013 kl.22:50

Hei Iselin.

Så flott å få tak i kefirkorn og få laget sin egen kefir!!! Selv om man ikke får tak i ferskmelk, vil hjemmlaget kefir inneholde gode bakterier og gjærsopper som er bra for helsen.

Hvis jeg forstår riktig, oppbevarer du kefirkornene hovedsaklig i kjøleskapet, og lager kefir sånn innimellom? Kefirkorn trives aller best i romtemperatur. Så det er lurt at de hovedsaklig oppbevares utenfor kjøleskapet. Og heller unntaksvis i kjøleskap. Det er spesielt gjærsoppene som ikke er så glad for lav temperatur. Så mitt forslag er heller å blande kefirkorn og melk og la det stå noen dager fremme på kjøkkenbenken hvis du ikke orker å stresse med dem. Det vil gi deg en ganske sur kefir etter 2-3 dager, men da kan du jo heller kaste denne og lage deg ny når du trenger ny forsyning som smaker godt. Jeg tror de tåler fint å stå på benken bort imot en uke uten at det gjør noe. Tror bare de stopper å formere seg hvis de ikke får tilgang på ny melk.

Kefirkorn trenger ofte litt tid på å normalisere seg når de får nytt miljø (=ny eier) og hvis de har stått i kjøleskapet. Så det er mulig det er her utfordringen din ligger, at de ikke fungerer optimalt - hvis du stadig oppbevarer de kaldt. Etter kjøleskap opphold vil jeg ikke forvente optimal kefir før etter et par-tre runder i romtemperatur.

Jeg blander kefirkornene mine med kald melk. Det har gått bra til nå. Det bør gå greit med melkemengden/kefirkorn i kjøleskapet til den begynner å bli tykk.

Ang. oppbevaring i kjøleskap, ville jeg brukt glassbeholder (norgesglass eller tomme syltetøyglass med lokk). Kefir får ganske sur ph, så for å være sikker på at ikke plastbestanddeler blander seg med kefiren, er det tryggest med glass. Kefirkorn til overs kan du spise opp eller gi bort til andre. Mange som blir glade for dem:)

Vil du ellers lese mer om kefirkorn, kan denne linken anbefales:)
http://www.yemoos.com/index.html

Håper noe av dette kan være til hjelp. Lykke til videre!

Iselin Jensen

08.10.2013 kl.10:38

Tusen takk for svar! :-) Skal prøve meg frem! :-)

Mary Susan Omland

08.09.2014 kl.08:10

Det går fint å lage kefir på skummet melk. Det vokser kansje litt saktere, men trives. Har stadig noe å gi bort i Porsgrunn hvis noen er interessert:-)

Nybegynner

24.06.2015 kl.14:14

Hei! Nybegynner her. Er i gang med vannkefir og koser meg stort med det. Men kan man bruke vannkefirkorn til melkebasert kefir? eller evt konvertere noen av disse på et vis?

gladerebarn

24.06.2015 kl.14:51

Nybegynner: Det er mulig å konvertere vannkefirkorn til kefirkorn, men antagelig ikke motsatt. Tror ikke det er en lett greie, så enklest å få tak i nye korn til melk hvis det er det som er aktuelt for deg. Les evt om prosessen ned på denne siden :) http://www.yemoos.com/faqwaotherliquids.html

Narat

26.06.2015 kl.22:20

Hei!

Er ny i kefirverda, og får det ikkje til... Eg lar korna stå på kjøkkenbenken i eitt døgn i 1L H-mjølk. Det einaste som skjer er at det øvste laget (der korna ligg) tjuknar, men under der er det bare sur mjølk... Har du gode tips?

gladerebarn

26.06.2015 kl.22:36

Narat: De første dagene etter du har fått nye kefirkorn, er det lurt å skifte melk daglig. Det tar tid før de trives i sitt nye hjem, så god kefir vil ta noen dager å få til. Etter tre-fire dager med ny melk, ville jeg latt de stå i 2 døgn for at hele melken skal tykne og bli god.

Ioana Tudose

16.01.2016 kl.13:01

Hei! Jeg har tenkt å begynne med melkekefir men på flere nettsider som selger kefirkorn var det utsolgt for det. Er det noen som har det til salgs? Takker

Tore Utgaard

25.01.2016 kl.18:07

Skjønner ikke det med at upasteurisert melk er farlig. Hva drakk mann før da? Jeg er vokst opp med melk rett fra tanken. Hørte aldri om folk som ikke tålte melk.

Anny Dalfors

08.09.2017 kl.21:13

Jeg bruker økologisk, halvpasteurisert melk. Lar glasset stå i et mørkt skap. Det blir ypperlig god kefir. Har silt korna før ny sats, og noen ganger latt det være. Da kan det være litt slimete noen ganger, men det er det jo også når man kjøper "Helsofil" også. Tar det som tegn på at det er sunne gode bakterier som har fått utvikle seg. Når jeg har vert på ferie, har jeg puttet korna i frysen. Lagt dem frosne i ny melk når kommet hjem. Fått nydelig kefir etter 2 døgn.

Skriv en ny kommentar

hits