Oppskrifter på melkesyregjæret mat og drikke

Da er det tid for fest! Og det å forsyne seg av melkesyregjæret mat og drikke. Slik mat inneholder rikelig med organiske syrer og probiotika/melkesyrebakterier som er bra for helsen. Spis gjerne til alle måltider, men spis litt hver gang. Ikke enorme mengder innimellom, siden kroppen foretrekker jevnt påfyll. Melkesyregjæret mat og drikke stimulerer blant annet magesyreproduksjonen - som hjelper oss i å fordøye maten bedre. 

Kvass og melkesyregjæret grønnsaker

Jeg kommer nå til å linke til oppskrifter med mat og drikke rik på melkesyrebakterier. Så er det bare å utvide sitt eget reportoar i eget tempo. Jeg skal innrømme at for et-to år siden visst jeg bare om melkesyregjæret grønnsaker i denne kategorien, og jeg ante heller ikke hvordan det skulle lages eller inkluderes i mitt eget kosthold. (Jeg tåler ikke kefir/biola/yoghurt.) Men det er mye man kan lære på kort tid hvis man vil. Nå har jeg hvertfall et ganske bredt utvalg å plukke fra hver eneste dag. Så gjelder det å få barna til å komme etter!! Det er ikke bare egne oppskrifter jeg har linket til.

Melkesyregjæret grønnsaker er enkelt og billig å lage. Du trenger økologiske grønnsaker, salt, evt krydder og urter. I tillegg må du ha store glass, muskelkraft og en kniv eller rivjern. Når det er 40% rabatt på grønnsaker, går jeg bananas på det som er økologisk. På høsten er næringsinnholdet størst, og sjansen for mugg som gjemmer seg innimellom blader og stilker er liten. Igrunn drømmer jeg om så mye kjøleskapsplass at jeg kan melkesyregjære såpass at det holder hele året. Melkesyregjæret grønnsaker smaker bedre og bedre jo lenger de står. De holder seg bra gjerne et helt år om gangen. Hvis du ser på bildet over, har jeg både brukt rivjern og kniv for å kutte grønnsaker. Begge deler fungerer utmerket. Når du bare kutter med kniv, tilsetter du kokt avkjølt saltvann som dekker grønnsakene. Les ulike fremgangsmåter her, her og her. Etter gjæringen har du grønnsaker tipp topp ferdig til bruk i kjøleskapet. Som inneholder FLERE c-vitaminer enn de opprinnelige fra grønnsakene. Kimchi er koreanernes måte å melkesyregjære grønnsaker (med mere) på. Les fremgangsmåte her og her.

40% rabatt på økologiske grønnsaker. Her skal det kuttes!

Ketchup er enkelt å lage såsant du har myse eller "kraut-juice". Myse kan lages av kefir fra kefirkorn, eller man kan bruke saltvann fra ferdig melkesyregjæret grønnsaker. I en del oppskrifter kan man også erstatte myse med ekstra mengde uraffinert salt, og at prosessen får enda mere tid. Det har jeg ikke prøvd selv. Jeg var spent på om barna likte melkesyregjæret ketchup! Noen ganger gikk det bra, noen ganger mindre bra hvis jeg brukte for sterke krydder. Inntil vi hadde 10-års-bursdag og kameratene til eldstemann syntes det luktet Amarone av ketchupen vår. DA ble det slutt på å spise mors ketchup(gjemt i en vanlig ketchupflaske)! Jeg har ellers brukt hjemmelaget ketchup på pizzabunner og pizzasnurrer. Ketchup smaker godt, og du påvirker mye avhengig av hvilke krydder du tilsetter. Jeg har hovedsaklig brukt Gry og Marianne sin ketchupoppskrift. Du finner også oppskrift her og her.

Sennep finnes også i melkesyregjæret utgave. Prøv denne. Jeg har ikke testet, men vil nok gjøre det en vakker dag jeg skal glede min mann.

Salsa, taco, mangochutney. Det virker som bare fantasien setter grenser. Oppskrift her, her og her.

Majones. Jeg ble ganske overrasket da bloggen Helhetlig Liv kom med fermentert majones. Også oppskrift her

Fiskeleverolje. Det er på tide å bytte ut tran med fermentert fiskeleverolje! Jeg lurte lenge på hvordan kvaliteten var på vanlige tranflasker. Det er mange rykter ute og går. Og nå er jeg overbevist om at de må byttes ut til fordel for fermentert fiskeleverolje som ikke er raffinert eller tuklet med. Les utdypende her. Og prøv virkelig å omvende barna til smaken. Min erfaring er at det lønner seg å starte tidlig. Ellers finnes den også i kapsler for dem som vil.

Ost og smør. Hvis du enda ikke har prøvd upasteurisert og fermentert ost og smør fra Tidsporten.no, ja så er det vel på tide. Her får du altså melkesyrebakterier i utsøkte kvalitetsprodukter som kommer fra kyr som ikke spiser problematisk kraftfor og antibiotika. Er du skeptisk til upasteurisert melkemat, så finnes det et forklarende innlegg her for/mot upasteurisert melk. Og en liten advarsel: osten og smøret er vanedannende:)!

 
Vannkefir. Jeg bare eeeelsker vannkefir! For oss som ikke drikker melk, er dette flott variasjon til vann, juice og brus! Det smaker nydelig, er lett brusende og herlig tørsteslukker på varme sommerdager. Så kan man smakssette den slik man vil i en andre fermenteringsrunde hvis ønskelig. Siden jeg er følsom på rest-sukker, blir det et glass på meg pr dag ved siden av måltid. Her må man prøve seg frem selv. Vannkefir er full av organiske syrer og melkesyrebakterier som er bra for helsen! Minstemann på 2 år er også veldig begeistret for vannkefir, så han får det 1-2 ganger pr dag. Jeg bruker også vannkefir i gjærdeig, pannekaker, vafler osv. Bruksmulighetene er mange. Hvis du har vannkefirkorn til overs, kan du rett og slett la sukker, vann, vannkefirkorn - blandingen få stå noen uker eller måneder og bli til eddik! Morsomt å lage sine egen eddik med 100% kontroll på ingrediensene! Oppskrift vannkefir her og her. Oppskrift eddik her.

Kefir/myse. Kefir er den overlegne kilde til melkesyrebakterier. Melkesyrebakterier trives nemlig aller best i melk! Hvis du har mulighet til å bruke ferskmelk fra bonde, får du en næringsbombe av de sjeldne! For å lage kefir trenger du kefirkorn. Som kan kjøpes på nettet fra utenlandske nettbutikker, eller deles av andre som har. De formerer seg saktere enn vannkefirkorn, men er enklere å ha med å gjøre siden de bare trenger melk. Enten H-melk eller ferskmelk - avhengig av hva du får tak i. Kefir kan også smaksettes i en andre fermenteringsrunde, så du har flere muligheter for at barna skal like smaken. Noen tilsetter også steviadråper eller annen søtning ved behov. Kefir smaker best etter 1-2 dager med kefirkorn. Meeen hvis du tåler melk dårlig, er det en god ide å forlenge fermenteringstiden. Siler du kefir i en sil med håndkle, får du myse og ferskost. La det hele stå noen timer og renne av. Myse brukes i mange oppskrifter med melkesyregjæret mat. Den kan også brukes som nærings-shot å drikke. Ostemassen kan du tilsette salt, purre, løk  og krydder, og få en nydelig ferskost å spise. Les oppskrift på kefir her og her. Les smakssetting av kefir her. Les hvordan du lager myse og ferskost her og her og her.

Yoghurt er vel den mest barnevennlige probiotiske mat/drikke man kan servere. Du trenger yoghurtkultur og melk/ferskmelk fra bonde. For enkel fremgangsmåte, bør du få tak i viili-kultur. Da bare blander man melk med denne yoghurtkulturen, og lar det stå fremme på kjøkkenbenken til den tykner.  Les oppskrift her. Alternativ er yoghurt som man varmer opp til en viss temperatur i stekeovn/dehydrator. Man trenger yoghurtkultur da også. Se oppskrift her og her.

Kombucha er siste skudd på stammen når det gjelder melkesyregjæret drikke hos oss. Kombucha lages av økologisk svart te. Det tar litt tid å bli kjent med den, siden det går 2-3 uker mellom hver gang vi hilser på hverandre. Men siste runden ble knallgod. Endelig brusende, syrlig og litt - ja hva skal jeg si, eddikaktig eller bitter? Mamma puttet Molkosan i saften da vi var på ferie i barndommen. Denne minner meg litt om det, bare på en god måte. Nå liker jeg den litt sterk da. Gry sin oppskrift sier 7-10 dager, men jeg gjerne vil vente 3-4 uker før jeg lager ny sats. Får bare håpe at kombuchasoppen (også med bakterier) synes det er greit i lengden. Lar du satsen stå 2 måneder får du eddik. Det er ganske spennende å teste ut synes jeg. Så nå konkurrer vannkefirkorn og kombucha om eddikoppgavene her hjemme. Jeg bruker eddik mest i brøddeig, vaffler og pannekaker, eller generelt kornmat som skal bearbeides så fytinsyren blir nøytralisert. Det er vel strengt tatt ikke melkesyrebakterier igjen i sur eddik. Men den er rik på organiske syrer, og dermed super for fordøyelsen lell. Har forresten også prøvd vanlig kombucha i brøddeig. Mye som må testes ut:) Les oppskrift på kombucha her og her.  Les hvordan man smakstilsetter her Jeg skal også legge ut oppskrift på fermentert te ved å bruke myse - ganske så snart.

Kvass. De gangene det er økologiske rødbeter i butikken, lager jeg kvass. Det smaker ikke all verdens, men gjør godt. Anne Marit kaller det den ultimate helsedrikken. Kvass har en fascinerende farge. Skal man spise grønnsaker av alle reinbuens farger, er kvass et knakandes rødt bidrag. Les oppskrift og fremgangsmåte her.

Surdeigsbrød går også for å være mat med melkesyrebakterier. Surdeigsbrød er brødenes Rolls Roys når det kommer til å få mest mulig næring ut av kornmat. Surdeigsprosessen tilfører flere nyttige næringsstoffer underveis i prosessen, og gjør brødet lettfordøyelig for kroppen.  Prøv min oppskrift her. Her og her er to andre varianter som er bra! Et morsomt innlegg om surdeigsgalskap finner du her. Innlegg om surdeigspleie finner du her

Det finnes selvfølgelig mange flere oppsrifter. Jeg får slutte mens leken er god:) Rita fra Solskinnet har nylig pulisert en super samleartikkel om melkesyregjæret mat  på facebook. Bli gjerne med i denne gruppen hvis du vil. Ellers har Gry med bloggen Fra jord til bord utgitt e-bok om melkesyregjæring. Den anbefales. Fermentert og melkesyregjæret betyr det samme - for de som lurer.

33 kommentarer

Ingelill

23.01.2013 kl.10:05

For et langt og godt innlegg. Er det 40% på økologisk grønt på CooP?

Nina

23.01.2013 kl.10:27

Takk for veldig ryddig og informativt innlegg. Bloggen din er veldig inspirerende og jeg skulle gjerne lært meg å lage alle disse tingene. Men synes det er vanskelig å kaste seg ut i alle disse sunne bakteriene alene, så håper igjen at du har mulighet til å stykke dette opp i noen kurs slik at man kan lære dette i praksis. Har veldig lyst til å introdusere myse, vannkefir etc etc til familien, men til nå har jeg ikke klart å gå fra teori til praksis. Noen kurs kan nok hjelpe meg og andre som gjerne vil, men ikke klarerer/tør å kaste seg ute i dette alene.

gladerebarn

23.01.2013 kl.10:27

Ingelill: Ja innimellom er det på COOP - obs hypermarked, Smartclub og ICA. Så da er det bare å løpe:)

gladerebarn

23.01.2013 kl.10:31

Nina: Hm, kanskje jeg må gjøre alvor av å ha noen kurs på mitt lille kjøkken. Veldig hyggelig at du spør!! Skal tenke så det knaker og se om jeg kan få det til fremover:)

Gry

23.01.2013 kl.10:46

For et deilig innlegg, Kristine! Og takk for at du berget vannkefiravleggerne mine og i tillegg fikk dem til å blomstre for nå står de og putrer og gjør som de skal igjen...endelig :)

gladerebarn

23.01.2013 kl.11:04

Bare hyggelig Gry! Jeg syntes vannkefirkornene stod og smilte til meg på fiskegrateng-bildene dine:)

Cecilie

23.01.2013 kl.11:28

Flott innlegg! Gleder meg masse til oppskrift på fermentert te:-)

Yngvild

23.01.2013 kl.11:34

Her var det mye godt Kristine! Herlig at du har sånn interesse for dette! Det er så gøy! Akkurat nå holder jeg på på eget kjøkken med å lage tacosaus, ketchup, vannkefir, kefir og yoghurt. Ordentlig kraft står også og putrer på ovnen i form av oksehalesuppe. Nammis!

Åshild

23.01.2013 kl.12:13

Takk for flott innlegg. Fint med ei slik grundig og informativ oversikt. Her i huset går det i vannkefir som alle elskar. Takk for korna! Inni mellom er vi heldige og har tid til å få henta ferskmjølk, så da blir det kefir. Den er det vel mest eg som drikk, og litt barna. Surdeigsbrødbaking har lenge vore fast kvar helg, men i det siste har det vore ditt brød som har vorte laga. Det et 1-åringen enda betre av enn surdeigsbrødet. 4-åringen et kun riskaker (grøss!). Og sjølvsagt fermentert tran, og luksus-ost og luksus-smør frå Tidsporten. Føler at det gjer oss godt! Nå skal eg snart prøve meg på eddik og fermentert majones. Takk for tips om viili. Yoghurt vhj yoghurtmaskina har berre resultet i total fiasko og er uansett altfor omstendeleg for meg.

Takk også for bolle-oppskrifta. Eg bakte bollar for fyrste gong i mitt liv! Dessverre åt eg brorparten av bollane sjølv, det var 30 styk som vart borte over 2 vekers tid. Så er usikker på om eg skal lage dei på nytt... ;) Sjølv om det er betre enn andre bollar, er det jo kosemat....

Og gjerne kurs!!

gladerebarn

23.01.2013 kl.18:34

Cecilie: Fermentert te minner litt om vannkefir. Men her er det ingen korn som skal dyrkes, bare 1 dl myse. Gled deg!

Yngvild: Ja melkesyregjæring er GØY! Både godt og sunt, en fin kombinasjoen. Oksehaler har jeg enda ikke prøvd, driftig dame idag skjønner jeg:)

Åshild: WOW du har fått til mye på kort tid. Veldig gøy med tilbakemelding!!! Snodig at langtidshevet brød tåles bedre enn surdeigsbrød... men aldri regler uten unntak:) Yngvild kjøpte viili på nett. Vet ikke om den lever enda. Min ble "gravlagt" da vi ikke tålte syrnet melk noe særlig. Så morsomt at bolledeigen falt i smak, selv første gang. Der er fordelen med å være husmor: Mor vet hva som bor i fryseren! Selvfølgelig skal du lage ny porsjon:)

Yngvild

23.01.2013 kl.22:15

Har vært litt dårlig på viili yoghurt i det siste. Den er til behandling for å komme til bedre helse. Det skal nok gå bra. Da kan den fint deles!:)

gladerebarn

23.01.2013 kl.22:34

Yngvild: Jeg vet om et par som er interessert, så du får si fra når den er frisk hvis du vil dele:)

randi

26.01.2013 kl.22:29

Så flott at du har samlet alle melkesyregjærete ting sammen. Veldig bra! Jeg har nettopp silt opp kefirmelk , vannkefiren putrer på benken. Er igrunnen blitt helt avhengig av smakene. Men jeg lurer på en ting: Vet du noe om vitamin og næringsinnhold i vannkefiren. Tenker at det nok er en del B-vitaminer i den i alle fall .

På sommeren plukker jeg en del ugras, f.eks. nesle, groblad, marikåpe og slike ting. Dette blir til te, salver og kremer utover vinteren. Lurer på om det kan være en brukbar måte å melkesyregjære slike ting også. Burde jo kanskje være en god oppevaringsmetode. Hva tenker du om det?

gladerebarn

27.01.2013 kl.18:37

randi: Vannkefir sies å være rik på verdifulle enzymer, mineraler og vitaminer, da spesielt B-vitaminer. Jeg tenker på den først og fremst som en fordøyelseshjelper som bla.a stimulerer magesyreproduksjonen i forbindelse med måltider.

Ang. ugress og melkesyregjæring, ville jeg spurt Rita som har nettsiden www.solskinnet.no Hun er veldig god på hvordan inkludere dette i mat:) Hun er også å finne på facebook-siden melkesyregjæring.

randi

28.01.2013 kl.14:44

Takk skal du ha. Ha en fin dag med !

Ida

29.01.2013 kl.13:33

Syns melkesyregjæring virker veldig spennede. Har ikke orket å sette i gang selv ennå, men kanskje jeg skal prøve igjen snart. Dvs, jeg satte i gang surkål i høst, og den greide seg supert med langt fermenteringstid på kjøkkenbenken, helt til jeg reiste bort én natt og glemte å spørre om noen kunne presse saukerkrauten ned i juicen sin (som jeg hadde gjort hver dag). Da ble det et tykt, hvitt lag oppå med én gang, gitt! Ja, ja.

Vannkefir har jeg sluttet med, jeg er også veldig sensitiv på restsukkeret. Spiste jeg i tillegg litt frukt, honning e.l. i tillegg til et glass eller to med vannkefir på samme dag, ble det alt for mye (også var det litt slitsomt å holde på meg syns jeg, har ikke allverdens med energi). Har lyst til å prøve kombucha, men redd for at det blir samme resultat (tåler ikke koffein så godt, heller). Vannkefirkornene virkelig stortrivdes i grunnvannet vårt, kanskje jeg må starte vannkefirhotell en vakker dag, hehe.

Er forresten mektig imponert over all fermenteringen du driver med! :-)

gladerebarn

29.01.2013 kl.13:49

Ida: Jeg setter melkesyregjæret grønnsaker bare fra meg på et varmt gulv/i skap på badet uten å presse ned daglig. Det finnes altså 2 ulike fremgangsmåter, og jeg går for den enkleste. Så setter jeg det kaldt etter ca en uke. Du får prøve igjen når lysten melder seg:)

Jeg leste kommentaren din om følsomhet på restsukker i vannkefir, og ble litt trøstet, siden jeg selv heller ikke tåler vannkefir i store mengder. Så da blir det 1 glass for dagen til mat. Det fungerer fint. Ellers tåler kombucha å stå lenger så det blir mindre/lite/ingenting sukker igjen. DET er jo strålende. Da blir den litt stram i smaken, og det synes jeg er godt. Kanskje du skulle prøve? Denne står jo 2-3-4 uker før du må ordne med den. Tror koffeinet ikke er så plagsomt etter fermentering, men der må man nok bare prøve seg frem - hva som passer for seg selv.

Ellers går fermenteringen her hjemme litt i rykk og napp. Prøver hvertfall å få til et raid når det er billige økogrønnsaker i butikken. Men gøy er det:)

Helhetlig Liv

31.01.2013 kl.05:42

Herlig innlegg Kristine! Er det ikke fantastisk hvor mye man kan finne på av fermentert mat? Gleder meg til fermentert te oppskrift :-)

gladerebarn

31.01.2013 kl.09:35

Helhetlig Liv: Jo, det er virkelig flott!! Og det morsomme er - at hvis man lærer seg noen enkle prinsipper, så kan man melkesyregjære det aller meste av frukt og grønt ser det ut som:)

Cecilie

01.02.2013 kl.10:06

Hvilket salt bruker du ved melkesyregjæring? Ønsker deg en god helg!

gladerebarn

01.02.2013 kl.10:16

Cecilie: Godt spørsmål! Urafffinert salt er viktig. Berg/steinsalt kanskje litt lurere enn salt fra havet, siden mange av de viktige mikroorganismene får dårligere levekår av havsalt pga siste tids forurensning. God helg til deg også:)

Une

01.02.2013 kl.10:54

Wow, imponert over grundig og omfattende oversikt! Spennende med melkesyregjæring, men enig i at det føles aller best å gjøre det på høsten, når grønnsakene er på sitt fineste.

gladerebarn

01.02.2013 kl.11:12

Une: Ja jeg ønsker meg et kjøleskap til og større hus:) For å få god plass til næringsrik mat, og det å kunne høste og foredle når sesongens råvarer er på topp!

cecilie

04.02.2013 kl.15:08

Ang. kraftkoking: Pleier du å helle ut eddikvannet før du tilsetter resten av vannet i kasserollen?

Når du koker kraft på høne, hvor lenge lar du den trekke før du tar av kjøttet?

gladerebarn

04.02.2013 kl.15:16

cecilie: Nei jeg heller ikke ut eddikvannet. Eddik er med på å trekke mineralene ut av beina, så den er nyttig å ha med. De gangene jeg har kokt kraft mer enn 12 timer har jeg aldri kjent noen tendens til eddiksmak.

Når jeg koker kyllingkraft lar jeg kjøttet trekke med 1-2 timer før jeg plukker det av.

cecilie

04.02.2013 kl.15:30

Jeg har også latt eddikvannet være med, men opplever at min kraft da blir litt "blodig." Får kanskje legge beina i vann først for å fjerne evt. overskudd av blod:)

gladerebarn

04.02.2013 kl.15:33

cecilie: Sikkert ikke dumt. Evt skylle beina før du legger dem i vann. Jeg har vel sett tendens til litt "blodig" farge i starten på kokingen. Men denne har forsvunnet etter hvert som det nærmer seg kokepunktet. PP anbefaler hvertfall ikke å skylle ut eddikvannet.

Karoline

07.02.2013 kl.22:41

Herlig! Melkesyregjæring er så utrolig spennende. Jeg synes det er like fantastisk hver eneste morgen når jeg forsyner meg av megakrukka med surkål som jeg lagde i sommer. Og den blir bare bedre. Jeg har heller aldri brukt metoden bruke-et-lite-glass-til-å-presse-ned-i-det-store-glasset, jeg har gjort det samme som deg, og det har gått fint. Kanskje det bare er flaks?

gladerebarn

07.02.2013 kl.22:49

Karoline: Ja melkesyregjæring er fascinerende til tusen!! Nå har jeg et glass som jeg melkesyregjæret i høst, ca 4 mnd gammelt. Og - den sure smaken er BORTE!! Fantastisk!! Så nå vil jeg ha et kjøleskap til! Og melkesyregjære for hele året, på høsten når varene er på sitt beste. Gid drømmen blir virkelig:) Ellers tror jeg det er mange veier til Rom...... det har gått bra med meg hver gang også.

irene

30.04.2013 kl.23:58

Spennende blogg du har her, håper å få svar på noe jeg lurer på via den. Er det noen som vet om en kan drikke både kefir og kombucha samtidig, eller bare en av delene?

Har kefir og skal snart få kombucha, og er nysgjerrig på erfaringer med begge disse drikkene.

gladerebarn

01.05.2013 kl.15:34

irene: Jeg tror ikke det noe i veien med å drikke begge deler. Hvis du har drukket kefir til nå, har jo kroppen allerede vent seg til melkesyregjæret drikke. Ang kombucha, er det noen som mener denne er spesielt utrensende, slik at det vil være fornuftig å starte forsiktig og heller øke etterhvert. Andre mener effekten er oppskrytt... Selv tåler jeg ikke for mye av melkesyregjæret mat/drikke om gangen pga disse inneholder histaminer - som noen (jeg) har problemer med hvis det blir for stor dose i kroppen. Jeg får f.eks eksem på hendene. Tror dette imidlertid gjelder bare noen veldig få, så du får prøve deg frem og se. For de aller fleste er melkesyregjæret mat og drikke bare av det gode! Antagelig lurt å spre disse drikkene ut over dagen, og ikke innta alt på en gang.

Britt Jorun

02.05.2013 kl.15:07

Jeg har fått smaken på vannkefir :-) og vil gjerne prøve å lage det selv. Er det noen i Oslo-området som har vannkefirkorn til overs...

gladerebarn

02.05.2013 kl.19:59

Britt Jorun: Mine er litt skrale akkurat nå, og formerer seg ikke så flittig. Jeg har også lang venteliste. Men, du kan sjekke facegruppen tradisjonsmat Oslo, adresse her: http://gladerebarn.blogg.no/1360780766_tradisjonsmat_oslo.html
I dette innlegget finnes også adresser til andre tradisjonsmat-grupper rundt omkring i Norge. Vi deler bla.a gjerne kulturer med hverandre i disse gruppene. Og noen sender i posten. Man kan også kjøpe tørket vannkefirkorn her: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=241&kat=38 Jeg har selv god erfaring med å få liv i tørket vannkefirkorn. Disse er mye lettere å få sendt i posten.

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

41, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits