Langtidshevet bolledeig

Hjemmebakte boller og skillingsboller smaker innmarigodt!Og hvorfor ikke langtidsheve dem, s vi fr med oss noen bonus? Langtidsheving + eddik/myse i deigengjr blant annetatglutenmolekylet "klippes opp" -og ikke lenger er irriterende for tarmen. Mange glutenintolerante vil dermed tle slikeboller og brd.
Ida fra bloggen green is the new black, fikk tjuvstarte litt, og kom med strlende tilbakemelding p oppskriften.Takk Ida!Denslagser alltid hyggelig hre!

1600-1700 g siktet speltmel
2 dl sukker, helst brunt
1/2 ts salt, helst uraffinert
1 ss kardemomme
3 egg
250 g smeltet meierismr, avkjlt
5dl kaldt vann
4dl vannkefir eller eplejuice
1/4 pk bl fersk gjr
1/2 dl myse eller eddik, gjerne begge(bidrar med viktige oraniske syrer tilgjrdeigen, kjpe-eddik/eplecider-eddik fungerer fint!)
Smelt smr og avkjl
Bland ut gjren i litt av det kalde vannet
Bland sammen det trre, hold tilbake 300 gr av melet.
Bland sammen deretterresten avingrediensene.
Tilsett resten av melet til deigen slipper bollen, evt litt mer, men ikke s deigen blir trr. Speltmel skal eltesp lav hastighettil alt er godt blandet, kjr deretter i raskt tempo et halvt minutt.
Heves iminimum 7 timer.
Klin romtemperert meierismr utover benken. Lag boller eller skillingsboller,og etterhev til passe strrelse.
Pensle med egg+ litt vann. Stekes p 225 grader 12-15 minutter.







Jeg bruker romtemperert smr som klines utover kjkkenbenk og kjevle. Og strr kanel og (helst brunt) sukker p fr jeg ruller sammen og kutter opp i passelige biter

Nr det gjelder langtidsheving, synes jeg resultatet blir best hvis det hever ca8 timer totalt. Hever det over natten, blir det litt mer surdeigsaktig, og kanskje ikke like godt. S jeg starter gjerne om morgenen. Jeg ser likevel an deigen litt. Har den hevet lite p 8 timer, fr denet par timertil.

Ang. vske, kan man selvflgelig ogs bruke plantemelk, men minimum 2 dl eplejuice eller vannkefir. Kumelk er ikke s lurt ved langtidsheving, siden kalsium motvirker noe av nedbrytingen av anti-nringsstoffene i kornet. Selv om det ikke er s mye avslikt i siktet mel, liker jeg vre p den sikre siden.

Av og til blander jeg inn litt grovt mel.
Det er mulig at gjrmengden m justeres etter klima. P sommeren bruker jeg mindre gjr, n for tiden er 1/4 pakke passe mengde til 8 timers heving. Prv deg frem.
Sukkermengden kan selvflgelig bde kes og reduseres. Denne oppskriften gir ikke veldig ste boller. Lager du skillingsboller blir det nok sukker likevel, pga pfyll i svingene.
Lykke til:)

43 kommentarer

Ida

06.11.2012 kl.22:57

Anbefales virkelig! :-)

Cecilie

07.11.2012 kl.08:29

Ser nydelig ut! Oppskriften skal testes ut i helgen! Du inspirerer med masse nyttig informasjon og fristende bilder p bloggen din, Kristine:-)

Ingelill

07.11.2012 kl.08:49

Oi s flotte de var. Inspirerende innlegg, mon tro om det ikke blir bolledeig her i huset til helgen?

Er vannkefiren din stlig eller syrlig ? Jeg er litt piin p sukkeret og lar dem stort sett st litt lenge, s den bli noget syrlig gitt.

gladerebarn

07.11.2012 kl.09:33

Cecilie: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding Cecilie! Det setter jeg stor pris p:)

Ingelill: Jeg lar vannkefiren min st 48 timer. Da blir den snn passe syrlig/st synes jeg. Men jeg reagerer negativt p sukker, og drikker stort sett 1 glass til mltid pr dag. Jeg har ftt kombucha i hus ogs, og elsker den smaken! Litt Molkosan-aktig hvis den str lenge. Jeg dristet meg til tenke at kombucha kanskje er bedre enn vannkefir, men nr jeg fr tenkt meg om - NEI. Jeg elsker begge to!!!

Melissa Spania

07.11.2012 kl.10:45

Oi, s deilig!

Kanskje jeg skal prve meg jeg ogs p boller en dag. Er i full sving med surdeigsbrd om dagen i allefall!

Ha en fin dag!

Maia!

07.11.2012 kl.11:36

, boller er s godt! :) takk for nyttig tips! :)

gry

07.11.2012 kl.11:46

Mmmmmmm, n fikk jeg lyst p rosinboller gitt :) Takk for inspirasjon!

Anne

08.11.2012 kl.08:53

Lurte p om du har noen flere vannkefirkorn dele? Jeg har noen, men de vil verken vokse eller bryte ned sukkeret (virker det som). Ser det bobler og de suser litt opp og ned, men vannet er fortsatt fryktelig stt etter 3 dager. S de er nok ikke friske. Har prvd bde spa og alt av mineraler osv. men hjelper ikke. S vil gjerne f tak i nye.

gladerebarn

08.11.2012 kl.08:56

Anne: Send mail til gladerebarn@gmail.com med adresse hvis du ikke kan hente selv. Du fr gjerne nye vannkefirkorn!

marte

09.11.2012 kl.10:21

S helt nydelig ut :) m prves!

Benedikte - Frken BitterSt

09.11.2012 kl.14:50

Ser nydelige ut! :) m prves til helgen! :)

Yngvild

09.11.2012 kl.14:52

Bollene s veldig gode ut! Hm,jeg er litt p tynn is her :), men hva er egentlig antibeitestoffer i korn?

gladerebarn

09.11.2012 kl.20:02

Yngvild: Samlebetegnelse for fytinsyre, enzymsperrer, tanniner, lektiner og andre ting som plantene forsvarer seg med for ikke bli spist.... Se her litt nede p siden, egen overskrift:
http://www.matoghelse.no/artikler/2009/12/et-glutenfritt-alternativ/
http://www.sabima.no/Antibeitestoffer-Farlige-og-nyttige
Og alts grunn til bltlegge, melkesyregjre osv for gjre dem vennlige mot fordyelsen vr.

Siv

10.11.2012 kl.01:33

Hei Kristine

Disse bollene s virkelig gode ut, n nr jeg har ftt den nye ovnen skal jeg jammen meg teste ut disse :-)

Mona

10.11.2012 kl.14:24

Oi, oi, oi, denne m jeg prve!

Elsker gjrbakst, og savner det veldig. Setter deigen i kveld!

Mona :)

Maja

13.11.2012 kl.15:49

Lagde disse bollene forgje helg, ble veldig gode men langt fra s fine som dine! Man kunne ikke se at det var kanelbolle fr man pnet den.. Hadde et tykt lag smr i midten og da ble de ektra gode :-) Takk for oppskrift!

Lurte p en ting, fikk noen vannkefirkorn av deg men n har de blitt s pjuskete. Vil ikke vokse og blir snn grtete i bunn. Har du noen tips/erfaringer? Er det et spesielt sukker som egner seg?

gladerebarn

13.11.2012 kl.16:46

Maja: Ja bollene er gode! Og de ser finere ut jo mer man prver. Snn er det alltid med gjrdeig. Jeg har elsket gjrdeig fra jeg var liten, og har igrunn ganske god trening...hehe.

Ang. vannkefir, bruker jeg dette sukkeret
http://www.iherb.com/Wholesome-Sweeteners-Inc-Raw-Cane-Sugar-24-oz-681-g/34614
eller kjper kologisk brunt rrrsukker p Meny. S varierr jeg innimellom med hvitt kologisk sukker og hvitt raffinert butikksukker en sjelden gang. Ca hver 3.gang, tilsetter jeg et av disse alternativer:1) 1 ss melasse - fes kjpt billig p helsekost (molasse p iherb), 2)eller 1/10 ts natron + 1/10 ts uraffinert salt (helst himmalaya eller annet berg/steinsalt siden havsalt begynner bli litt for forurenset for flsomme mikroorganismer) 3) eller 1 kork med denne kjpt p iherb
http://www.iherb.com/Vital-Earth-Minerals-Fulvic-Mineral-Complex-Ionic-Mineral-Dietary-Supplement-32-fl-oz-946-ml/29330

Jeg tror melasse/molasse er det beste, s ingen krise hvis du bare bruker dette kanskje hver 4-5 gang. Molasse smaker ikke s godt, s disse gangene bruker jeg bare hvitt raffinert sukker, og kaster vannkefiren i vasken nr den er ferdig. S - lurt tilsette molasse nr det har hopet seg opp med litt for mye godsaker i kjleskapet, og man har nok likevel.

Ellers hvis du ser p bildet i blogginnlegget mitt om vannkefirkorn,
http://gladerebarn.blogg.no/1335162738_har_du_lyst__prve_van.html
bruker jeg den store silen nr jeg skyller vannkefirkornene under springvann. Dermed fr smuss, overfldig gjr og annet "avfall" forsvinne ned i vasken, mens de store vannkefirkornene ligger igjen. Jeg leste et sted at det var et poeng skylle dem godt, dvs slik at undvendig "avfall/grums" ble vasket bort. Nr jeg heller ferdig vannkefir i flasker, bruker jeg den lille silen med sm hull, s jeg slipper drikke dem snn uforberedt. Ellers tapper jeg vann i glasskrukker kvelden fr jeg skal bytte vann p vannkefirkornene. Hvis jeg glemmer, er det ingen krise. Da bruker jeg kaldt springvann, men jeg tror det er lurt at evt klorrester osv fr dunste bort i lpet av natten til vanlig.

Det tror jeg var mine hemmeligheter nr det gjelder vannkefirkorn.

Jeg lar vannkefirkornene unntaksvis st i kjleskapet. Blir det for mye ferdig vannkefir i kjleskapet, kjrer jeg bare et par runder med hvitt sukker i stedenfor, s blir det litt billigere i drift. Generelt tror jeg vannkefir elsker variasjon i sukker, type trket frukt, mineraler osv. S tar de til seg det de trenger for vokse og ha det bra:)

Hvis vannkefirkornene dine er veldig pjusk, ville jeg prvd 2-3 dager i kjleskap med molasse/hvitt sukker/ natron og uraffinert salt. Det har jeg hatt god erfaring med nr tilstanden er heller trist.

Lykke til!!

Turid

14.11.2012 kl.10:03

h, dette s jo helt magisk ut, Kristine! Begynte tilberede alle de trre ingrediensene i dag tidlig, men s oppdaga jeg at jeg ikke hadde eplejuice. Buhuu, n m jeg utsette det til i mrra :-/

Med brunt sukker, mener du da rrrsukker for eks?

gladerebarn

14.11.2012 kl.10:12

Turid: Du kan prve uten eplejuice! Poenget er at spelt kan trenge litt "ekstra" drahjelp til heving - ettersom jeg har lest. Og da er elpejuice fint. Men jeg vet faktisk ikke om det er s viktig ved langtidsheving. Kanskje du har litt havremelk eller annen juice bruke? Eller ta litt ekstra sukker. Ang. sukker, tenker jeg alt som ikke er hvitt - er bra. Men man kan fint bruke hvitt ogs! Det blir bare litt mindre mineraler... som vi gjerne mangler litt av.

Turid

14.11.2012 kl.21:07

Det gjorde ingenting at jeg valgte utsatte bakingen til i mrra - jeg fikk nemlig tatt en skikkelig ryddesjau i kjelleren i stedet ;-) N er eplejuice`n kjpt inn og alt det trre str klart i eltemaskinen. Nr jeg skal prve en ny oppskrift liker jeg ha alt som str i oppskriften - derfor MTTE jeg ha eplejuicen fr jeg kan begynne :-p

Gleder meg til i mrra!!

Maja

15.11.2012 kl.17:17

Takk for utdypende svar! Mange gode tips, skal prve meg frem. Blir jo nesten ordentlig lei meg nr kornene mine ikke har det bra! Skal pleie de godt n;)

gladerebarn

15.11.2012 kl.18:10

Maja: Jeg kjenner flelsen! Blir litt som ha kjledyr - disse kulturene. I perioder gr humret i takt med om de har det bra eller ikke. Bare vent til du fr kefirkorn til melk og kombucha ogs:)

Siv

19.11.2012 kl.08:38

Hei igjen :-)

Da har jeg bakt bollene og de ble nydelige. Men hvorfor har du smr p benken? I dag har jeg laget rundstykker av samme deig, men dog uten s mye sukker og med litt havregryn i. Skal bli spennende se hvordan de blir :-)

gladerebarn

19.11.2012 kl.09:36

Siv: S bra de ble gode!!

Jeg bruker smr p benken i steden for mel ved utbaking. Synes baksten dermed blir mindre trr. Men - det er en smakssak selvflgelig!

Tina

20.11.2012 kl.23:23

Smaker det surere av den ferdige baksten etter man har bltlagt i eddik? Jeg har tenkt til bake julekaker snart og lurer p hvordan jeg skal f til fjerne antinringsstoffene i melet uten at det gr ut over smak. Noen forslag?

gladerebarn

21.11.2012 kl.07:30

Tina: Jeg kjenner ikke noen sur smak p langtidshevet boller, rundstykker og brd. Barna klager heller ikke, og det pleier de hvis det er noe:) Men hvis du lar hevingen vre mye lenger enn 8 timer, kan jeg ikke love noe. Da blir det litt mer likt surdeig, og dermed ogs surere p smak.

Tina

21.11.2012 kl.10:38

Okei, takk for svar :)

Hva tenker du om lage smkaker med eddik da?

gladerebarn

21.11.2012 kl.11:25

Tina: Det vet jeg faktisk ikke. Men det ser ut som Gry er p sporet av noe i kommentarfeltet her: http://gryhammer.blogspot.no/2012/11/enkel-jentefrokost.html
Ellers er det vel bare prve seg frem. Det er jo ganske liten mengde eddik/myse det er snakk om. I hvitt mel - som man gjerne bruker i smkaker - er det forresten ikke s mange antinringsstoffer. Men det er jo kjekt f nedbrutt noe av glutenet likevel.

Tina

21.11.2012 kl.16:13

Supert, takk :)

sara

11.12.2012 kl.17:03

Hei.

Jeg har fruktoseintoleranse. Kan jeg bruke sukker i bolledeigen da? Tenkte at vannkefiren p en mte spiste det opp?

gladerebarn

11.12.2012 kl.17:16

sara: Bde vannkefir, myse og eddik spiser av sukkeret i deigen, og omdanner dette til organiske syrer. Nr du langtidshever, fr de dermed lang tid p arbeidet. Disse bollene er ikke srlig ste p smak av denne grunnen. Om du vil tle det eller ikke - vet jeg ikke. Det gr jo ogs an bruke stevia som stning. Jeg har prvd det noen ganger, men er ikke s veldig glad i steviasmak i gjrdeig. Jeg vet noen liker det, andre ikke, s da m du prve deg frem.

13.12.2012 kl.12:25

Skal lage lussekatter av deigen din i dag, Kristine. Det ser veldig lovende ut s jeg gleder meg som et barn...PS! Det heter antibeitestoffer nr man snakker om dyrefr og antinringsstoffer nr det er snakk om menneskefde.... tror heller ikke du skal vre redd for bruke syrna melkemat s lenge du kun bruker siktet fin spelt, men n har jeg gjort det akkurat som deg i oppskriften. God frjulstid til deg :))

gladerebarn

13.12.2012 kl.12:38

Anonym: Heldige familie:) Jeg satset p at barnehagen serverte lussekatter til lucia-feiringen, men dengang ei. S n fr vi se om det forbiges i stillhet eller ikke. Evt blir de bakt i morgen. Bolledeig er iiiinnmari godt!

Takk for presisering. Da skal jeg rette opp innlegget. Spennende tema dette med antinringsstoffer og antibeitestoffer.

Britt

17.12.2012 kl.13:01

Denne oppskriften ser kjempegod ut, og det skal absolutt prves :-) Men jeg lurer p om noen har forskt lage en variant av julebrd/julekake av dette - dere vet de brdene med hvitt mel og rosiner man pleier ha til jul? Hvis noen har prvd, blir jeg kjempeglad om dere kan fortelle om det.

gladerebarn

17.12.2012 kl.16:49

Britt: Jeg har ikke prvd meg p julekake av denne deigen. Men jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fungere utmerket. Hvis du sammenligner brddeigen min med bolledeigen, har de samme utgangspunkt, s da br julekake bli bra det ogs. Siden deigen i utgangspunktet ikke er s st, fr du heller bruke rosiner /sukater for ekstra sdme. Og gjerne bltlegge disse litt p forhnd.

Anonym

26.12.2012 kl.23:00

Hvis man ikke har eddik laget av vannkefirkorn, kan man da bruke sitronsaft, evt butikkjpt eddik eller er det fy-fy?

gladerebarn

26.12.2012 kl.23:08

Anonym: Du kan fint bruke eddik fra butikken. Eddik er mer effektivt enn sitronsaft. Linken til eddik fra vannkefirkorn er bare for vise at det ogs gr an:)

Kltanta

30.12.2012 kl.14:45

Hei!

Jeg prvde denne idag - hysterisk godt! Takk for nydelig oppskrift! Jeg kan avslre at jeg lot deigen heve i omlag 18 timer - det ble ikke snev av sur smak p bakverket. Jeg lagde bde en variant med vanlige skillingsboller, og en med aprikossyltety - og latterlige mengder smr. Nam!

God jul!

gladerebarn

31.12.2012 kl.12:40

Kltanta: S bra! Kanskje jeg m prve heve over natten en gang til. Har vel ikke prvd det ut med akkurat denne oppskriften p boller. For det passer jo ganske bra lage deig p kvelden og bake ut om morgenen.

01.01.2013 kl.23:51

Fordi jeg kom litt sent i gang, er kanelsnurrene/bollene tatt ut av ovnen for mindre enn en halvtime siden, og de smakte nyyydelig :)

Tusen takk for oppskriften!

Helene

15.02.2013 kl.11:27

Denne oppskriften skal jeg prve! Nam!!

Lisa

15.03.2013 kl.20:56

Hvor mange boller blir det snn ca?

gladerebarn

15.03.2013 kl.21:20

Lisa: Rundt 40 stk medium strrelse.

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

41, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller f sunn hjemmelaget mat fra gode rvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det ogs vrt et poeng med mat som er mild for fordyelsen. Jeg har lett som en detektiv for finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Mail meg p gladerebarn@gmail.com. Jeg blir veldig glad for kommentarer p bloggen! Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits