Å lage eddik med vannkefirkorn

Dette blir et innlegg til alle min vannkefirvenner. For disse kornene kan brukes til mer enn å lage vannkefir. Du kan nemlig lage en ypperlig eddik når satsen din får stå veldig lenge.

Og hvor har jeg så fått denne ideen fra? Jo, i min iver etter å dele disse herlighetene ut til interesserte, ringte en herremann og spurte om jeg fortsatt hadde vannkefirkorn å gi bort. Hadde jeg andre kulturer også? Kefir, kombucha etc? Og hadde jeg noen gang hatt mugg på dem? (Svært helseskadelige stoffer kan da finnes i kulturen) Hvor kom disse kulturene fra?..... Aldri har jeg fått så mange flotte spørsmål om mine vannkefirkorn før.

Hvorfor så mange kloke spørsmål? Jo, denne mannen - som er biolog - hadde selv dyrket vannkefirkorn tidligere. Men de avgikk ved døden da han av ulike grunner glemte bort hele satsen. Den ble stående i 2 år! Da han gjenoppdaget den, var det oppstått en ypperlig eddik som var "mild og god med kompleks smak".

Videre fikk jeg vite at det er vel Lactobacillus sp. som "bygger" selve kornet, så det er mulig at en del av den komplekse smaken skyldes melkesyre, trolig i en blanding av flere organiske syrer. Og hvis det fungerer hver gang (han hadde bare prøvd denne ene gangen, tilfeldigheter kan være involvert) så er vannkefirkorn iallefall enklere enn å sette opp en reaktor med renkultur av Acetobacter. (høres for meg ut som et atomkraftverk!?!)


Så har du vannkefirkorn til overs, har lyst å eksperimentere, og vil lage egen eddik er det bare å sette igang. Jeg har prøvd to ganger. En gang lot jeg sitron og tørket fiken være med i satsen fra starten, og fisket disse ut etter 2-3 dager. Så lot jeg satsen stå tilsammen en uke - og jeg syntes jeg hadde fått en bra eddik ut fra smak og lukt. En annen gang brukte jeg bare sukker og vann. Da måtte den stå i ca 2 uker før jeg syntes den var blitt sur nok - og i ettertid tenker jeg den kunne ha stått enda en god del lenger. Fremover kommer jeg til å kutte ut tørket frukt, og heller bare bruke sukker og vann sammen med vannkefirkornene. Det blir gjerne et "belegg" på overflaten av vannkefiren når man har tørket frukt i, og hvis satsen skal stå over lengre tid, vil jeg ha renest mulig utgangspunkt uten grums. Ellers er det ingen god ide å gjenbruke vannkefirkorn etter eddikproduksjon selv om de tilsynelatende overlever. Mange av bakteriestammene tåler nok ikke så surt miljø over lang tid. Siden få av oss eier et mikroskop til å undersøke, er det greit å være på den sikre siden. Og - ikke bruk tette lokk. Da risikerer du å få masse brus og høy alkoholprosent i steden for eddik.

Jeg har spurt min nye mailvenn - biologen - om hvor lenge han tror vannkefir/kornene bør stå før man kan kalle det eddik. Til det svarer han at det beste redskapet  er rett og slett å bruke tungen. Man kan selvfølgelig måle ph for å se om det er surt nok, men denne vil være så lav, at det må spesialutstyr for å få pålitelige resultater - så inntil videre anbefaler han at man smaker seg frem. Jeg skal nok maile han etter hvert og høre hvor lenge han erfarer at vannkefirsatsen bør stå. Han fikk nemlig dobbel dose for å kunne eksperimentere med denslags helt fra start. Inntil videre får vi teste ut selv, så skal jeg gi et pip på bloggen hvis han får noe klart tidsrom å anbefale. Et eller annet sted mellom 1uke og 2 år, er dere med?? Ellers er det neppe bakterieaktivitet i eddiken, i høyden noen sporer. Da jeg foreslo å kalle eddiken for probiotisk, ble det slått ned på med hård hånd.

Eddik kan brukes i dressing, over salat, i hjemmelaget pålegg og ketchup osv. Mest bruker jeg det til å bløtlegge korn med. For å nedbryte fytinsyre og enzymhemmere som hindrer opptak av mineralene fra maten. Så i gjærdeig, pannekakerøre, vaffelrøre osv har jeg en dæsj med eddik, og lar det aller helst bløtlegges i minimum 7 timer. Nå kan jeg lage eddiken selv. Det er stas:-)


På spørsmål om biologen hadde hørt om eddik fra vannkefirkorn tidligere, fikk jeg til svar at boken Wild Fermentation av Sandor Katz nevner det så vidt. Den kommer til å stå på ønskelisten min til jul i år. Man blir hektet på melkesyregjæret mat:-)

Jeg fikk et nyttig tips angående vannkefirkorn i kjøleskap. Siden slike opphold er utenfor vannkefirkorns komfortsone(=18-28 grader), bør man være forsiktig med å oppbevare dem kaldt over lengre tid. Helst unntaksvis, for å bevare flest mulig av de gode bakteriene og gjærsoppene. Reaksjonen da jeg fortalte jeg innimellom boostet med havsalt, var at DET ville han unngått, og heller brukt steinsalt. Det blir mer og mer tydelig at en del mikroorganismer dør av salt fra havet pga forurensningen derfra. Så heretter bruker jeg steinsalt de gangene jeg ønsker å tilsette litt (av flere typer) mineraler til mine kjære vannkefirkorn. Jeg har tidligere skrevet om vannkefirkorn her.

Blir du med og prøver eller? Lage din egen rå, økologiske eddik uten mystiske ingredienser og fremstillingsmetoder. Full av organiske syrer som definitivt er bra for helsen? Vannkefirkornene råtner ikke, men de vil dø en eller gang i løpet av prosessen. Blir det "grums" i eddikvannet, siler du det gjennom et kaffefilter når du skal helle over på flaske. Gi gjerne tilbakemeldinger i kommentarfeltet om hvor lenge din eddik står før den blir god. Håper vi høres:)

23 kommentarer

Cecilie

20.09.2012 kl.20:11

Spennende informasjon! Dette skal prøves:-) Har du fortsatt vannkefirkorn du kan dele?? :-)

gladerebarn

20.09.2012 kl.20:30

Send mail til gladerebarn@gmail.com så setter jeg deg på liste. Jeg har normalisert produksjonen min nå - så formeringsvolumet er mindre enn tidligere. Men - det er stadig noe å gi bort likevel:)

yngvild

20.09.2012 kl.21:24

For en genial ide.! Jeg har tenkt litt på hvordan jeg skulle få til å lage eddik selv, men har igrunnen trodd at jeg måtte kjøpe en eller annen form for eddikkultur på nett. Dette forenkler prosessen veldig! Takk for tipse!

gladerebarn

20.09.2012 kl.21:38

yngvild: Ja, og ikke dumt når man allerede har ingrediensene. Som i tillegg er til overs:)

gry

20.09.2012 kl.23:27

ja, fantastisk med disse organiske syrene! Kombuchaeddik er min favoritt !!

Annette

21.09.2012 kl.11:17

Så gøy!Dette gleder jeg meg til å prøve! Takk for tips:)

Benedikte

21.09.2012 kl.12:46

Spennende! Uendelige muligheter med disse små rakkerene! :) Må prøves!

Anna

21.09.2012 kl.20:25

Spennende! Men nå har det skjedd noe med kefirkornene mine :( Vannkefiren smaker ikke godt, ikke surt, bare flatt og rart. Ikke får jeg noe brus lengre heller. Lager de som før, men det har jo blitt litt kaldere siste ukene så skal la dem stå litt lengre. De fikk seg også noen dager i kjøleskapet pga en ferietur, så håper de kommer seg. De formerer seg bare bittelitt, har hatt en formidabel vekst på dem siden jeg fikk dem av deg i sommer men nå virker det som de har gått i dvale. Jeg saaaavner vannkefir med god smak, og er helt rådvill på hva jeg nå skal drikke. Merker også mer søtsug om jeg ikke drikker vannkefir. Åååå, avhengig! *sørge*

gladerebarn

21.09.2012 kl.21:09

Anna: Mine vannkefirkorn formerer seg også saktere. Tror de brukte 14 dager på å doble seg nå sist gang. Det pleier jo bare ta 2-4 dager. Så noe er i gjære, og det er ikke usannsynlig at årstiden med kaldere temperaturer er årsaken. Har lest at vannkefirkorn formerer seg i rykk og napp. Min vannkefir smaker fortsatt godt, og den bruser som vanlig. Men jeg har begynt å bruke helt tett lokk. Letter heller litt på trykket innimellom. For det er tydelig at fermenteringen går tregere. Jeg har også tenkt å la de stå litt lenger, siden drikken er søtere enn vanlig etter 48 timer. Ellers hadde jeg mine i kjøleskap 14 dager i ferien uten at jeg merket noen forskjell etterpå. Så - vi får vel bare venne oss til at disse følsomme skjønne kornene ikke presterer på topp bestandig:) Kanskje det er på tide å vurdere skap på badet eller varmekabelgulv også?!

Marianne

21.09.2012 kl.22:28

Også jeg som akkurat kasta ut en runde vannkefir som jeg helt hadde forsømt og som hadde stått en ukes tid. Likeledes en kombucha-batch som hadde stått i 3 uker og smakte forferdelig (altså eddik!!). Sånn kan det gå. Men takk for tips da, selv om jeg burde skjønt det selv, for det smakte jo eddik...

gladerebarn

21.09.2012 kl.22:49

Marianne: Ja sånn er det vel med eksotiske innslag i hverdagen:) Det tar litt tid før man opparbeider magefølelse og tør å stole på logikken. Jeg klarte ikke tenke tanken helt ut selv heller. Før noen andre påpekte muligheten. Men - nå har vi hvertfall sjansen til eddik heldigvis. Gleder meg til det blir min tur til kombuchababy på søndag. Må jo prøve ut den slags eddik også:)

Ngoc

22.09.2012 kl.10:14

Takk for tips, da er en sats som ligger og venter i skapet. Blir spennende å sjekke igjen om 3 uker :)

Caroline

25.09.2012 kl.22:09

Jeg syns det er litt underlig det med kjøleskap, for mine korn ser ut til å trives i kjøleskapet, men de gjør kanskje det selv om noen av bakteriene og gjærsoppene forsvinner? For de jeg har hatt i kjøleskapet en stund er store og fine, mens de som har vært på benken siden i sommer har blitt små og renner nesten gjennom silen jeg bruker når jeg skal skylle dem. Så nå byttet jeg ut de jeg hadde på benken med noen som har stått i kjøleskapet en stund, og det ser veldig lovende ut, det er i alle fall full aktivitet igjen med korn som "hopper" opp og ned i beholderen. Men kan det da kanskje lønne seg å beholde noen av kornene man hadde på benken sammen med korn som har vært lenge i kjøleskapet? Vil det hjelpe til med at "kjøleskapkornene" får tilbake noe av bakteriekulturen og gjærsoppen?

gladerebarn

25.09.2012 kl.22:30

Hei Caroline:)) De (hovedsaklig 2 tror jeg) bakteriene som bygger selve kornet trives godt ved kjøleskapstemperatur. Men det vil ikke si at alle bakterier, og spesielt ikke gjærsopper gjør det samme. Så jeg tenker at litt i kjøleskapet innimellom går helt fint, men antagelig ikke like lurt med de som har stått 2-3 mnd i strekk. Antagelig ikke dumt å blande de fra kjøleskap med de på kjøkkenbenken. Selv om jeg ikke "vet" sikkert at de infiltrere hverandre. Jeg tror det.

Rodrigo

07.10.2012 kl.01:45

Hei

Da jeg var litten husker å ha drukket melkkefir som mamma fremstilte med noen små skapninger som lignet mere på blomkål . I en senere tid har fått veldig lyst på vannkefir men vet ikke helt hvor jeg skal få tak i dem . Har du flere å dele ? :-) . For øvrig det vêr en veldig interessant innslag

gladerebarn

07.10.2012 kl.07:53

Rodrigo: Ja, jeg har vannkefirkorn å dele! Send mail til gladerebarn@gmail.com, så ordner vi det derfra:)

Rodrigo

07.10.2012 kl.13:44

Tusen takk :-)

Fru Blom

07.10.2012 kl.22:24

Hei

Så gøy at man kan lage egen eddik. Skal definitivt prøves.

Hvordan sender du kefirkorn i posten? Bare putter dem i en konvolutt? Jeg har nemlig til overs og skal sende til noen men har ikke gjort det før.

Hvor lenge holder de seg uten vann? Kan de fryses? Og hvordan får jeg mer kullsyre? Helt tett lokk på under gjæringsprosessen?Og hvor mye sukker er nødvendig pr liter vann? Føler det går myyye sukker om dagen. Hvilken type bruker du????

Ble litt mange spørsmål her :-)

Er så glad jeg fant vannkefir. Er helt hekta.

Og tusen takk for alle dine innlegg. Kjempebra!!!

:-)

SøndagsKlem

gladerebarn

08.10.2012 kl.10:05

Fru Blom: Ja å lage eddik av vannkefirkorn til overs er veldig morsomt! Fint å være selvforsynt. Jeg kommer alltid til å ha en eller to satser med eddik-laging framover. Så er det bare å forsyne seg når flasken i kjøleskapet er tom!

Når det gjelder vannkefirkorn i posten, tar jeg et tomt tomatpureglass, lager sukkervann ( ca 1ss sukker pr 2 dl vann), har oppi 2 ss med vannkefirkorn og setter i kjøleskapet til jeg skal sende avgårde. Så heller jeg av mesteparten av vannet - til vannkefirkornene begynner å helles ut de også. Resten av vannkefirkorn/sukkervann går så opp i en dobbel 1 liters-pose. Denne blandingen skviser jeg litt oppover for å tømme posen for mest mulig luft, klemmer igjen, og knyter en knute. Det skal resultere i en ganske flat og lufttom pose. Deretter bruker jeg en lynlåspose som forsterkning ytterst, og lager en flatest mulig pakke, som puttes i boblekonvolutt. Kjøper du på Clas Ohlson, får du billig 10-pk.

Jeg har lest at man KAN sende vannkefirkorn uten vann. Det har jeg ikke prøvd, og da er det viktig at det går kortest mulig tid. Ellers pleier jeg å gå på postkontoret i ca 15-tiden, siden dagens postsending sendes avgårde kl 16 her hos oss.

Vannkefirkorn kan fryses ja. Jeg har prøvd både med og uten sukkerlake, men har ikke prøvd å få liv i dem enda. Har lest flere steder at det går helt fint:) De kan også tørkes. Les fremgangsmåte her.
http://gladerebarn.blogg.no/1335162738_har_du_lyst__prve_van.html

Du får mer kullsyre ved å bruke helt tett lokk. Og ved at de står litt lenger. Evt ha i litt juice i en 2.fermenteringsrunde. Kullsyren øker også ved flere dager i kjøleskap.

Jeg bruker 4 ss sukker pr liter vann. Vannkefirkornene til overs får hvitt sukker, mens de jeg lager drikke av får brunt sukker. Kjenner til at det går en del sukker ja:)

Hygglig at du liker blogen:)))

Fru blom

08.10.2012 kl.18:28

Tusen hjertelig takk for gode svar. Da skal jeg nok klare å få spre kornene utover i Norges land :)

Marit

20.10.2012 kl.11:01

Takk for mange gode tips! Jeg har hatt vannkefir en stund, og det har hendt at jeg har glemt satsen en ukes tid med rosiner oppi. Da har det vært grumsete skum på toppen. Da jeg leste det biologen har skrevet om mugg, ble jeg bekymret for om det kan ha kommet mugg i guffa når jeg har glemt den ut. Jeg kan ikke huske å ha sett mugg, men lurer nå på om jeg skal kaste korna for sikkerhets skyld?

gladerebarn

20.10.2012 kl.12:23

Marit: Jeg har også hatt boblende gjærete skum på toppen et par ganger, som antagelig kommer av "feil" sukker - dvs det er et merkde jeg har kjøpt på iherb som lager gjærskum, så det bruker jeg ikke mer. Gjærskum er ikke det samme som mugg. Oppveksten av gjær ble borte etter et par runder i kjøleskap. Jeg tror ikke det er så vanlig med mugg på vannkefirkorn - har ikke lest om det noen steder som jeg kan huske. Det er nok mer aktuelt på kombuchaer, og da ser man tydelige muggflekker på selve moderen.

Marit

22.10.2012 kl.12:23

Takk for kjapt svar. Det var beroligende.

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

41, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Mail meg på gladerebarn@gmail.com. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen! Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits