Har du lyst å prøve vannkefir?

Vannkefirkornene min vokser og trives igjen. Så hvis noen der ute har lyst å prøve, er det bare å sende en mail til gladerebarn@gmail.com. Jeg bor på Kjelsås i Oslo, så det enkleste er at du kommer og henter hvis du bor i nærheten. Da får du godsakene gratis.  Et annet alternativ er å sende i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Vannkefir er en sunn forfriskende probiotisk drikk som også er lett å få barna til å like. Hos oss er både 9-åringen og 1-åringen veldig glad i vannkefir. Du kan smaksette den slik du vil, bare fantasien setter grenser. Vannkefir minner om brus siden den inneholder brusende bobler av ulik grad, avhengig av tilberedingsmetode.

Helsefordeler. Vannkefirkorn lever av sukker, og omdanner dette til ulike organiske syrer, bla.a melkesyre. Det gir oss en svært sunn drikke med mange helsegevinster.  Vannkefirkorn produserer millioner av gode bakterier og gjærsopper som balanserer tarmfloraen og dermer hjelper fordøyelse og immunforsvar til bedre helse. Vannkefir kan redusere blodtrykk, senke kolesterol, gi bedre hud, redusere eksem, hjelpe til med vektkontroll, forebygge kreft, gi mer energi og bedre søvn  for å nevne noe. Den er også rik på verdifulle enzymer, mineraler og vitaminer, da spesielt B-vitaminer. Er du vant til å ta kosttilskudd som probiotika, vil vannkefir gi deg et mer bredspektret utvalg bakterier. Du vil også få tilskudd av verdifulle gjærsopper, som probiotikatilskudd mangler.

Ut i fra alle helsegevinstene vannkefir gir, skulle man tro det var et dyrt produkt som koster massevis av penger.  Men, vannkefir koster noen få kroner for literen, nesten for godt til å være sant. Du kan lage det igjen og igjen på din egen kjøkkenbenk. Fermentert og melkesyregjæret mat er en av få kategorier som gir oss svært næringsrike produkter til en billig penge. Supermat i ordets rette forstand. Ellers tenker jeg at helsegevinstene øker i takt med hvor mye annen melkesyregjæret mat og drikke man inntar på daglig basis. Vannkefir er en god start!

OPPSKRIFT

Siden jeg deler ut vannkefirkorn, bør jeg vel også presentere en oppskrift. Jeg oppsumerer derfor det jeg har lært om vannkefir til nå. Ut i fra ting jeg har lest, og erfaringer jeg har gjort meg. Jeg har brukt mye innspirasjon samlet på denne siden.

Basis oppskrift på vannkefir:

1 liter vann

4 ss sukker (helst økologisk hvitt eller brunt. Gjerne bare brunt rårørsukker, men også raffinert hvitt innimellom)

2 ss vannkefirkorn

en neve økologiske rosiner eller 2-3 økologiske fiken

en tykk skive sitron (evt en halv økologisk sitron. Får du ikke tak i økologisk, skjærer du bort det ytterste gule av skallet)

Evt tilskudd av mineraler

Bland sammen i en glassbeholder som rommer mer enn 1 liter. Det er viktig med litt luft opp til lokket, evt bruk litt mindre vann. Sett på lokk (løst eller fast - prøv begge deler, men har du helt tett lokk, bør du "lufte" et par tre ganger underveis) evt et finmasket stoff med strikk. La stå på kjøkkenbenken i 36-48 timer. På sommeren holder det gjerne med 36 timer, prøv deg frem.

Fjern sitron og tørket frukt og sil blandingen med en plastsil. Vannkefirkorn liker IKKE metall (kaffefilter eller kjøkkenhåndkle kan fungere midlertidig). Hell ferdig vannkefir på flasker, sørg for at det er litt luft igjen på toppen, og sett i kjøleskapet.

Skyll vannkefirkornene i rent vann - hvertfall innimellom før du blander dem i ny sats. Noen anbefaler hver gang, andre av og til. Jeg tror nok hver gang er en god rutine.

Avslutter du før 48 timer har gått, vil mindre av sukkeret være spist opp. Venter du lenger, risikerer du at vannkefirkornene begynner å mistrives veldig. Sil heller vannkefirkornene ut og start nytt blandevann til disse, mens fermenteringen av "ferdig" vannkefir gis en dag eller to ekstra på kjøkkenbenken hvis du overhodet ikke vil det skal smake søtt. I denne andre fermenteringsrunden, som du også kan starte allerede etter 24 timer, kan du tilsette frosne bær og andre smaker helt som du vil, siden vannkefirkornene er utenfor rekkevidde. Når smaken har blitt slik du vil ha den, hell drikken på flaske med litt luft igjen øverst og sett i kjøleskapet. Jo lenger du lar drikken stå kaldt, jo mer "brus" dannes. Korken skrus igjen. Ellers har jeg lest at det kan være noe sånn som ca 1 ss sukker igjen i drikken etter 36-48 timer. Du vil lett kjenne at sødmen på vannkefiren varierer litt fra gang til gang. Så helt sukkerfri er den altså ikke. Mengde med måte - som vanlig. Evt må du etterfermentere den på kjøkkenbenken når vannkefirkornene er tatt ut.  Og heller kanskje søte med litt stevia. Fermenteringsprosessen fortsetter også i kjøleskapet - men i et mye saktere tempo. Lavkarboentusiaster bruker gjerne kokosvann i steden for sukkerblanding. Men - det skal visst ikke smake noe særlig etter hva jeg har forstått.

Oppskriften over, som jeg synes funker best, har jeg funnet hos fleksitarianerliv her.

Vann. Kvaliteten på springvann varierer mye. Derfor må du prøve deg frem i forhold til innhold av klor, hvor filtrert det er, innhold av mineraler osv. Jeg tapper vann i glasskrukke kvelden før slik at evt klorrester dunster bort i løpet av natten, og at vannet blir romtemperert. Antagelig er det ikke nødvendig, så prøv deg frem.

Sukker. Bruk hovedsaklig økologisk sukker. Vannkefirkorn er levende organismer som påvirkes av giftstoffer i  eventuelle sprøytemidler osv. Jeg tror mine vannkefirkorn trives best med brunt rårørsukker. Men prøv å variere innimellom med litt økologisk hvitt sukker også. Vannkefirkorn er glad i lønnesirup, så bytt ut gjerne en eller flere ss med dette innimellom.  Jeg blander ut sukkeret i vannet enn stund før jeg tilsetter vannkefirkornene, slik at vannet er mettet med "næring" allerede fra starten.

Rosiner. Rosiner (de har økologiske på Meny)eller annen tørket frukt (fiken, aprikos )gir vannkefirkornene litt ekstra boost når sukkeret i vannet er spist opp eller minker. Pluss at det gir vannkefiren bedre smak. For meg virker det som vannkefirkornene trives bedre med økologisk tørket frukt enn uten. Det går an å lage vannkefir uten tørket frukt/sitron også.

Sitron. Her er det  litt ulike oppfatninger ute og går. Noen påstår sitron er nødvendig for å gi vannkefirkornene ønsket ph. Andre mener sitron kan gi mistrivsel. Og noe påstår den bare er viktig for å gi god smak. Jeg ser flest oppskrifter som liker å ha med sitron. Får du ikke tak i økologisk sitron, skjær av det gule av skallet. Ingefær er noe du også kan prøve, f.eks i steden for sitron. Vannkefirkorn ser ofte ut til å trives godt sammen med ingefær. Man må ikke ha med sitron eller ingefær.

Mineraler. Vannkefirkorn trenger tilskudd av mineraler for å vokse og virke bra. Bruker du brunt sukker, får du en del av disse allerede. Jeg gir gjerne ekstra tilskudd av 1/2 ml (eller 1/4 ts) natron, 1/2 ml uraffinert havsalt (eller 1/8 ts) og: et hetteglass av denne minerallblandingen / eller kokt skall av 1 egg for å gi litt kalsium for å vokse bra. Det KAN også bli for mye av mineraler. Så variasjon er en god ting. Altså noen ganger med og noen uten.

Små vannkefirkorn: Jeg eksperimenterer for tiden, og hvis du vil ha større vannkefirkorn eller økt vekst, ser det ut til at 1 ss melasse sammen med sukkeret gir en kanon ekspansjon. Jeg tilsetter da også litt salt og natron i vannet som skrevet over. Smaken av melasse kan diskuteres, så her får du rett og slett finne ut selv om det smaker godt. Du kan selvfølgelig bruke mindre mengde. Kanskje du kan bruke vannkefiren med molasse i brøddeig, vaffelrøre, pannekakerøre, som surdeigsstarter osv? Melasse anbefales hvertfall som energiboost innimellom. En annen tendens jeg ser er at økologiske fiken (fåes kjøpt på Meny), og muligens hvitt raffinert sukker gir større vannkefirkorn, så igjen: variasjon er lurt! Mitt aller beste tips er melasse + kjøleskap. Den kombinasjonen har gitt rekord her i huset. Kanskje en tredobling av mengden og vannkefirkorn store som "hus"!

Skrale vannkefirkorn: Hvis vannkefirkornene er veldig små eller vannkefiren lukter/smaker gjæret, anbefales et spaopphold i kjøleskapet på 3-4  dager. Fyll en beholder med rent vann, hell oppi vannkefirkorn og rør rundt så de får vasket bort smuss. Sil vannet av. Bland sammen 1 liter vann, 4 ss sukker, 2 ss vannkefirkorn, havsalt, natron og en eller annen kalsiumkilde som nevt over og sett i kjøleskapet. Oppholdet kan være lenger enn 3-4 dager også. Når du tar de ut igjen, vær oppmerksom på at de kan bruke noen runder på å komme seg - ja opptil 14 dager før de virker som før. Lukter de fortsatt vondt eller er like små, etter en runde utenfor kjøleskapet, sett de til spaopphold enda en gang eller to. Les om vannkefirkorn på spa her. Les originaloppskrift på rehabilitering her.

Etter litt detektivarbeid har jeg forresten oppdaget at mine vannkefirkorn ikke liker whole cane sugar. Det dannes illeluktende skum på toppen, og vannkefiren blir etter hvert udrikkelig. Jeg har hatt mistanke til enten rosinene eller sukkeret, men nå er jeg ganske så sikker. SÅ - bruk dine detektiv-egenskaper hvis du ser de mistrives. Kanskje det er noen av tilsetningene de ikke kan like.

Alkohol. Vannkefir inneholder vanligvis mindre enn - eller godt under 1 % alkohol. Mengden vi være avhengig av hvor mye sukker du bruker, hvor lenge vannkefirkornene får jobbe med drikken, om du bruker løst eller fast lokk og hvor lenge den lagres i kjøleskapet. Mer sukker, lengre fermenteringstid, fastskrudd lokk og lang tid i kjøleskapet øker alkoholprosenten. I forhold til graviditet, kan du lese mer på linkene her, her, her og her. Og evt google waterkefir - pregnant - alcohol. Er dette med alkoholprosent viktig å vite, kan man kjøpe et alkometer på eks Europris til ca 40  kroner.

Ifølge denne bloggen, er det ikke mer alkohol i vannkefir enn i vanlig kefirmelk. Vannkefir er derfor trygt både for gravide og barn. Mattilsynet i Førde sier at man ikke behøver å være redd for alkoholinnholdet i drikken.

Barnevennlig. For å få til en mest mulig barnevennlig vannkefir, kan man sile ut vannkefirkornene etter 24-36 timer(så den ikke blir så sur). Mens vannnkefirkornene får seg nytt blandevann, kan du la den ferdige vannkefiren fortsette på kjøkkenbenken ytterligere 12-24 timer, og tilsette frosne/ferske bær(jordbær, bringebær, blåbær osv). Bærene kan skvises med en gaffel for å få mest mulig juice. Når du er fornøyd med smaken og fermenteringstiden, siler du blandingen og setter i kjøleskapet. Dette blir "ekte" juice med brusbobler. NAM-NAM!

Et annet alternativ er å fermentere i de vanlige 48 timene, og søte med stevia når vannkefirkornene er tatt ut. Så blir det mindre sukker, men likevel søt smak.

Ny eier. Når vannkefirkorn skifter eier, kan det også ta noen runder før de er 100% i form igjen, så det gjelder å være litt tålmodig. Tegn på at vannkefiren jobber er bla.a: fargen på vannet skifter litt farge under fermenteringen, det kommer små bobler opp til overflaten, drikken er mindre søt enn da du blandet sammen ingrediensene og vannkefirkornene er på heisaturer opp og ned.

Er smaken merkelig på det ferdige produktet, prøv litt annen fremgangsmåte neste gang. F.eks mer eller mindre tett lokk, andre typer tørket frukt, mer eller mindre sukker, mer eller mindre fermenteringstid på kjøkkenbenken osv.  Du finner snart din favoritt:-)

Sett vannkefirkornene i kjøleskapet med en gang du får dem i hus. Så kan de "sove" litt der til du er klar til action med dem på kjøkkenbenken. Skyll dem før du setter igang vannkefirproduksjon.

Tar det flere dager før du får kommet igang, anbefaler jeg å blande sammen 1 liter vann, 4 ss sukker, vannkefirkornene, rosiner og sitron (=vanlig oppskrift) og sette i kjøleskapet. Så setter du bare hele krukken på kjøkkenbenken i 48 timer når du er klar.

Vannkefirkorn til overs. Når du har vannkefirkorn til overs, har du flere valgmuligheter. Du kan dele med dine venner, fryse ned, tørke til senere bruk, lage eddik eller spise dem opp som et probiotikatilskudd.

Les fremgangsmåten på eddik av vannkefirkorn her.

Hvis du vil fryse ned, har jeg lest at man kan blande dem i litt sukkervann, putte i et tomt syltetøyglass, og så fryse ned, eller bare fryse dem slik de er i et  glass med lokk. Hvis du vil tørke, legger du vannkefirkorn på en tallerken med tørkepapir på. Så legger du et kjøkkenhåndkle over så ikke fluene kommer til, og rører med en skje innimellom så de ikke setter seg helt fast i underlaget. Jeg fjerner papiret etter ca et døgn. Etter 3-5 døgn, heller du over i et tomt glass med lokk, og oppbevarer i kjøleskapet. Vannkefirkornene skal da være stein harde, brune, og har krympet til ca halv størrelse. Noen skriver at skap også er greit oppbevaringssted for tørket vannkefirkorn. Tørket og fryste korn vil bruke opp til 2 uker før de er ordentlig igang igjen, så da er tålmodighet en faktor!

Tilslutt kan du bruke vannkefirkornene som ditt daglige probiotikatilskudd. Begynn med noen få, og øk heller gradvis. Tygg og svelg, de smaker stort sett ingenting. Så får du et billigere og mer bredspektret produkt enn det som er å få kjøpt i butikken. Jeg vet ikke hvor mange vannkefirkorn som skal til for å erstatte kosttilskudd med probiotika.

Ikke for lenge i kjøleskap. Etter samtale med biolog som er på fornavn med bakteriestammene i vannkefir, gjorde han meg oppmerksom på at det å oppbevare vannkefirkorn i kjøleskapet over lenger tid muligens kan ødelegge en eller flere av bakteriestammene - og gjærsoppene, siden kjøleskapstemperatur er utenfor deres komfortsone. Vannkefir trives best mellom 18 og 28 grader. Vi ønsker jo flest mulig av de gode helsebringende mikroorganismene bevart. Så - altså - unntaksvis i kjøleskap. Når det er nødvendig.

Avslutning og tips. Selv om vannkefirkorn er levende vesener og ikke tåler hva som helst, vil jeg absolutt oppfordre til eksperimenting av hjertens lyst. Vent til du har opparbeidet deg dobbel dose vannkefirkorn. Så har du fortsatt vannkefir selv om eksperimenteringen går ad dundas. Man savner nemlig vannkefir hvis alle må på spa i kjøleskapet. Det er hvertfall min erfaring! Les andre bloggere som skriver om vannkefir, oppskrift og tips, vannkefir og jordbær, mammabrus, vannekefir - superdrikke(oppskrift med 6ss vannkefirkorn pr liter vann) og eventyrlig vannkefirvekst. Leser du kommentarfeltene i tillegg - er det mye å lære. Fine flasker og glass til vannkefir finner du bla.a på Jernia. Plastsil finner du hos tupperware, ebay eller her. Lykke til!

Bruk gjerne min kode GED890 for å få 5$ rabatt når du handler hos iherb for første gang. Guide om det å handle på iherb finner du her.

104 kommentarer

Ida

21.05.2012 kl.11:00

Ååå, jeg vil veldig gjerne ha, om du fremdeles har noe igjen å love bort? :-) Kan helt sikkert hente hos deg.

Gry

21.05.2012 kl.11:26

Fint innlegg frue :o). Hvor har du fått den plastsilen fra? Den vil nemlig jeg ha!!!

gladerebarn

21.05.2012 kl.11:29

Ida: Du kan hente hos meg på Kjelsås idag eller annen dag hvis du vil, eller jeg kan sende i posten. Skriv mail til gladerebarn@gmail.com så hører jeg hva du liker best.

gladerebarn

21.05.2012 kl.11:35

Gry: Det er en tupperware-sak som jeg plutselig fant ETTER jeg hadde leitet rundt i butikker - og kjøpt - plastikkutgave for å ha til mine vannkefirkorn. Lurt med orden i heimen, men oversikten er visst ikke 100% for tiden desverre.

Frøken BitterSøt

21.05.2012 kl.11:44

Å ja! Jippi! Jeg vil ha! :) Jeg sende deg en mail! :D

gladerebarn

21.05.2012 kl.18:51

Frøken Bittersøt: Ja, jeg sender nok i morgen:-)

Barnematbloggen

21.05.2012 kl.20:48

Ja jeg vil veldig gjerne ha tilsendt vet du! :) Er veldig spent altså!

Sender deg en mail med det samme! :)

gladerebarn

21.05.2012 kl.21:12

Barnematbloggen: Jeg sender deg så fort jeg kan! Vannkefir er ikke oppskryttt:-)

Gry

22.05.2012 kl.12:06

Og hvor fant du i vanlige butikker-? Jeg har en tøysil, jeg bruker men den er i ferd med å bli sliten nå...

gladerebarn

22.05.2012 kl.13:30

Gry: I kjøkkenbutikk på Storo. Jeg bruker den ikke foreløpig, og hullene er ganske små. Kanskje jeg skal sende i posten? Kostet 100 kroner, og var det beste jeg fant i butikker akkurat nå. Jeg bruker også en større plastsil/dørslag. Men når man skal helle over i flasker, er det jo greit å få vekk flesteparten av vannkefirkornene. Ikke alle er like begeistret for dem i drikken sin:-)

Torunn - Grønne Gleder

22.05.2012 kl.22:24

Så spennende. Kunne godt tenke meg å prøve, men usikker på om jeg får det til? :-)

gladerebarn

22.05.2012 kl.22:43

Torunn - Grønne Gleder: Det er absolutt verdt et forsøk - eller nei faktisk flere forsøk:-) Alt å vinne, ingenting å tape. Vannkefir er sååå godt, og i tillegg en glimrende probiotisk fordøyelseshjelper. I sommervarmen er det nydelig tørstedrikk også. Beklager hvis oppskriften virker innviklet og vanskelig. Det er ikke meningen. Så det er bare å sende en mail. Og blande sammen sukker, vann, vannkefirkorn, rosiner og sitron. VOILA :)

Svanemor

23.05.2012 kl.09:52

Kefirkornene kom vel fram i posten i dag tidlig. Jippi! Dette blir spennende! Tusen takk!

Kathrine:)

gladerebarn

23.05.2012 kl.10:52

Svanemor: Glimrende. Da ser det ut til at postgangen tar en dag. Det passer aldeles utmerket. Lykke til med vannkefir!!!

Barnematbloggen

23.05.2012 kl.11:16

Mine har også kommet :D

Har lagt de i kjøleskapet, siden jeg ligger og slikker sol mens vesla sover :) hehe

Gleder meg til å komme igang!

Ha en fin dag!

gladerebarn

23.05.2012 kl.11:25

Barnematbloggen: Så bra de er trygt fremme! Ja det gjelder å bruke tiden riktig, kooos deg ute i solen:-)

Ida

23.05.2012 kl.22:34

Hei!

Tusen takk for vannkefirkornene og praten :-) Jeg har et lite spørsmål allerede, og spør her så andre også kan dra nytte av svaret. Når jeg skal lage den første porsjonen med vannkefir, så skal jeg først helle av væsken kornene ligger i, sile dem og skylle dem før jeg begynner med oppskriften din? Det er kanskje et teit spørsmål, men jeg vil være heeelt sikker før jeg begynner ;-) Er væsken de ligger i drikkbar, forresten? Det ligner jo på den som du lager med sitron og rosiner :-)

gladerebarn

23.05.2012 kl.22:55

Ida: Hyggelig å treffe deg! Lurt å spørre på bloggen:-)

Du har gjettet riktig: du siler væsken vekk fra vannkefirkornene, og skyller dem litt under springen. Så er det bare å sette igang. De ligger i en sukkerlake når du får dem. Ca 1 ss sukker pr 2 dl vann. Den er nok veldig søt, jeg tror ikke den smaker noe særlig. Jeg brukte økologisk brunt sukker, derfor er det farge på vannet. Lykke til videre!

Ida

24.05.2012 kl.18:31

Takk for svar! Da er det bare å kjøpe plastsil og økologiske rosiner :-)

gladerebarn

24.05.2012 kl.19:40

Ida: Du kan jo bruke kaffefilter eller kjøkkenhåndkle i starten til å sile med. Hvor viktig det er med økologiske rosiner vet jeg ikke. Men har du økologiske eplebiter, tørket fiken eller aprikos, kan det også brukes. Hvis du bruker ferske eplebiter, bør akurat disse fiskes ut og skiftes etter et døgn. De varer visst ikke så lenge siden de ikke er tørket ifølge hva jeg har lest.

Gry

24.05.2012 kl.23:52

Ja, sende i posten - jeg vil ha. send mail med kontonummeret ditt så fikser jeg. Jeg antar den ikke mister de minste kefirkornbabyene og at den er finmasket nok?

gladerebarn

25.05.2012 kl.06:32

Gry: Den er veldig finmasket ja. Knall rosa, absolutt fin å se på :-)

Vibeke

25.05.2012 kl.21:55

Flott guide dette! Jeg kjøpte forresten et sett med plastikksiler på ebay for omlag 50 kr med frakt. Kjempekjekke!

gladerebarn

25.05.2012 kl.22:15

Vibeke: Bra du liker guiden min. Jeg har en hang etter systematikk. Det bærer den vel preg av:-) Men jeg er absolutt ikke ferdig med å eksperimentere, så vi får se om det blir noen flere konklusjoner etter hvert. Gøy er det hvertfall. Og fascinerende.

WOW for en pris på ebay da gitt. Takk for tips. Sikkert flere som sliter med å finne disse.

Svanemor

26.05.2012 kl.12:07

Ser ut som om kefirkornene storkoser seg i sommervarmen. Nå har de snart stått i 24 timer og det er fullt liv nedi der. He, he.

Marianne

27.05.2012 kl.23:17

og her av alle steder kjøpte jeg en fin sikt: http://www.heibaby.no/index.php?main_page=product_info&cPath=31&products_id=202 Koster bare 30 kroner, helt perfekt. Og om noen skulle lure på det; nei den er ikke brukt til det opprinnelige tiltenkte formålet!

Ida

28.05.2012 kl.14:46

Nå har jeg én flaske med ferdig vannkefir i kjøleskapet, en annen flaske tilsatt jordbær til etterfermentering på kjøkkenbenken, og to nye satser av basisoppskriften (+ litt lønnesirup i den ene) som skal få stå i 48 nye timer. Jeg fikk ca. 1 ss flere kefirkorn etter den første runden. Kjempegøy! Hvis det fortsetter sånn må jeg dele ut etterhvert, for jeg har ikke nok glass of flasker ;-)

Ha en fin uke!

gladerebarn

28.05.2012 kl.18:06

Svanemor: Ja det høres ut som de er i siget. Kos deg fremover med vannkefir!

Maarianne: Takk for tips til nettsted. Tror jeg skal legge det ut på fremsiden, det er sikkert flere som lurer på hvor man får takk i plastsil.

Ida: Strålende!! Du har virkelig kommet igang med produksjonen og det høres ut som vannkefirkornene trives allerede. Ikke dumt å dele ut til andre!!

Nina

30.05.2012 kl.19:30

Hei, er det mulig å få kjøpt noen kefirkorn av deg?? Jeg bestilte fra iherb, men så i dag når jeg fikk de at det var pulver og bare engangs til melk. Og jeg vil jo lage vannkefir :)

gladerebarn

30.05.2012 kl.19:53

Nina: Tenker du på vannkefir OG kefirkorn til melk? Jeg har begge deler, men kefirkorn til melk tar litt tid å få nok til å dele. Send meg en mail på gladerebarn@gmail.com, så ordner vi det. Jeg tar et porto og ekspedisjonsgebyr hvis jeg må sende i posten.

Pablo

02.06.2012 kl.12:58

Hei,

Mye bra info du har på din blogg. Jeg har lyst til å prøve vannkefir også :)

Jeg blir veldig takknemlig hvis du kunne sende meg litt vannkefirkorn i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. takk!

gladerebarn

02.06.2012 kl.13:01

Pablo: Flott å høree at du liker bloggen:-)

Jeg sender gjerne vannkefirkorn til deg. Send en mail til gladerebarn@gmail.com med adresse, så tar vi resten derfra:-)

Kine

03.06.2012 kl.10:45

Kanskje ett dumt spørsmål.. Men hvordan er det med alkoholinnehold og graviditet? Blei plutselig litt nervøs her.. hehe

gladerebarn

03.06.2012 kl.11:36

Kine: Det er overhodet ikke noe dumt spørsmål!

Jeg har googlet litt på waterkefir - pregnancy og alcohol. Det ser ut som at vannkefir vanligvis inneholder mindre enn 1% alkohol.

Høyere sukkerinnhold gir mer alkohol. Jo mer "brus" - som gjerne dannes når den er til lagring i kjøleskapet - jo høyere alkoholinnhold. Alkoholinnholdet øker også jo lenger fermenteringsintervallet er. Et sted leste jeg at alkoholprosenten er 0,2 - 2 % når vannkefirkornene jobber 48 timer.

Du kan lese mer på disse linkene:

http://kellythekitchenkop.com/2009/10/kefir-sodaan-alcoholic-beverage-real-food-wednesday.html

http://www.painfreepregnancy.org/2011/11/water-kefir.html

http://joannasteven.blogspot.no/2010/11/fermentation-series-3-water-kefir.html

http://www.modernalternativemama.com/blog/2010/4/7/pregnant-and-nursing-moms-diets.html

Kine

03.06.2012 kl.17:32

Så hvis jeg følger oppskriften du har lagt ut, så burde jeg være realtivt trygg? Eller burde jeg la det stå kortere tid og eventuelt bruke mindre sukker for å være på den sikre siden..?

gladerebarn

06.06.2012 kl.19:38

Kine: Jeg har lest en artikkel om vannkefir til små barn i forhold til alkoholprosent. Der anbefales å fermentere 24 timer og bruke løst lokk for å danne minst mulig alkohol. Selv synes jeg sukkkernivået føles vel høyt med så kort fermentering, så da kan man jo redusere sukkermengden og følge med på at vannkefirkornene likevel fortsatt trives.

Du kan lese artikkelen her: http://www.weim.net/homeovet/Docs/water%20kefir.pdf

Her mener man at vannkefir inneholder 0,5-3% alkohol

Ut i fra det jeg har lest på google, virker vannkefir til gravide rimelig trygt i moderate mengder. En av linkene anbefalte jo vannkefir til gravide. Jeg tenker du selv må finne ut om dette føles greit eller ikke. Evt spørre hva andre tenker. Vannkefirkorn kan også fryses ned eller tørkes til senere bruk. Og man kan fint putte vannkefirkornene i kjøleskapet en uke eller to hvis man vil ha pause innimellom.

Anne

07.06.2012 kl.09:42

Hvor lenge lar du vannkefiren stå i kjøleskapet maks? Jeg drakk mengde tilsvarende ca 1 glass som hadde stått i 4-5 dager, og ble rett og slett dårlig av det. Svimmel, kvalm, kaldsvettet og susete i hodet. Det kom ganske direkte etter inntak av vannkefiren, så er veldig sikker på at det ikke skyltes noe annet. Merket også på minsten som jeg ammer at han ble grinete/uvell. Holdt på sånn i ca 1 døgn før jeg ble bra igjen. Synes det var litt ekkelt, og blir litt skeptisk til å gi det til barna igjen. Har du opplevd eller hørt om noe lignende?

gladerebarn

07.06.2012 kl.11:52

Anne: Jeg har til nå drukket opp min vannkefir innen 2-3 dager. Og jeg har lest at den bør drikkes innen en ukes lagring i kjøleskap. (Noen steder står det 1-2 uker). Jeg skjønner det var en guffen opplevelse du hadde. Jeg har googlet litt rundt omkring, og det anbefales å starte forsiktig med vannkefir, fordi noen ikke tåler store mengder i starten. Det samme gjelder vel kosttilskudd med probiotika også. Noen får noen dager med urolig mage, som går over etter hvert. Jeg regner med du allerede var vant til å drikke vannkefir, og da kan det vel hende at alkoholprosenten av en eller annen grunn hadde blitt litt høy?!? Økt sukkermengde, lang fermenteringstid og flere dager i kjøleskap øker alkoholprosenten. Smakte vannkefiren helt vanlig? Eller smakte den litt gjæret? Jeg har to perioder opplevd at vannkefiren smaker/lukter gjær. Da setter jeg den i kjøleskapet 3-4 dager, og den blir fin igjen. Jeg vet ikke helt hva denne gjæroppveksten kommer av, men jeg mistenker at det kan være noen sopp som sitter i den tørkede frukten av og til (eller sukkeret) som gjør at balansen mellom bakterier og gjær blir litt forstyrret hvos vannkefirkornene.

Du kan lese litt om ulike mulige årsaker her (du må leite litt etter det du vil ha svar på )

http://www.yemoos.com/faqwahealth.html

Jeg har også funnet noe om vannkefir til små barn her:

http://www.weim.net/homeovet/Docs/water%20kefir.pdf

Sønnene mine på 9 og 1 år elsker vannkefir. Jeg har til nå ingen grunner til ikke å gi dem det, selv om jeg helst servere det sammen med mat. Vannkefir er en fordøyelseshjelper, så dermed tenker jeg det er greit å kombinere hovedsaklig til måltider.

Du får prøve igjen, med kortere tid i kjøleskapet. Og litt mindre mengde pr gang til du er trygg på at kroppen tåler vannkefiren greit. Man kan redusere fermenteringstiden ned til 24 timer, og også prøve med mindre sukker, og kortere tid i kjøleskapet. Håper det ordner seg!

Ellers går det fint å ta pause fra vannkefir ved å blande sammen ingrediensene fra en vanlig oppskrift og putte hele krukken i kjøleskapet. Der har den det fin i ca 2 uker (noen skriver 4).

Anne

07.06.2012 kl.18:23

Takk for svar! Jeg har drukket vannkefir i noen uker uten noen problemer, så kroppen burde vært vant til det. Satser at du det er som du sier, at alkoholprosenten hadde blitt for høy (vet fra før at jeg tåler vin mm dårlig - med lignende symptomer). Synes ikke den luktet eller smakte noe annerledes enn den pleier. Var mest redd for at det kunne være noen guffne bakterier som hadde slått seg ned. Ang. lukten, så lukter den litt vin-aktig, men vet ikke om det er det du mener med gjæret? Jeg bruker ikke frukt i første fermenteringen, kun sukker, vannkefirkorn, vann og evt. lønnesirup, natron og litt salt.

Barna her liker kun vannkefiren når den er iblandet litt økologisk saft. Har prøvd ut med å fermentere med ulike bær og frukter i andre runde, men det faller ikke i smak. Smaker for "øl-aktig" sa eldstemann (ikke at han har smakt øl noen gang....). Planlegger å kjøpe en juicepresse for å kunne lage egen juice og blande den med.

Jeg skal lese linkene du henviser til så fort småttisene er i seng :)

Tusen takk for fin blogg forresten!! Alltid mye å lære.

gladerebarn

07.06.2012 kl.19:35

Anne: Da synes jeg det høres ut som alkoholprosenten er årsak til problemene. Hvis du er redd for uønsket oppvekst eller ubalanse av bakterier/gjær, gir du bare vannkefirkornene et opphold på 3-4 dager i kjøleskapet. Eventuell gjæret smak kjenner du raskt når vannkefiren har blitt nedkjølt et par timer i kjøleskapet. Det smaker IKKE godt! Jeg glemte forresten å skrive at løst lokk under fermenteringen gir mindre alkoholinnhold enn lokk skrudd godt fast. Og at det er godt med luft opp til lokket.

Økologisk saft og egenpresset juice høres lurt ut til barna. Det er fantastisk at det finnes en probiotisk drikke - som er så bra for både for fordøyelse og immunforsvar - som smaker godt.

Nina

08.06.2012 kl.07:51

Hei igjen. Tusen takk for kefirkorn :) Jeg lurer litt på kefir av melk, har prøvd vanlig h-melk og økologisk lettmelk (her ikke tilgang til freskmelk) men den blir jo ikke god.. den blir kornete og smaker ekstremt surt. Konsistensen er fin etter 24 timer. litt tykk, men ikke så tykk at den skiller seg. Har laget 2 dl, 5 dl og 8 dl omgangen for å se om det ble noe forskjell, men ble helt likt. Og hvis man vil ha et lite opphold eller drar på ferie hvordan oppbevarer du kefirkorna da?

gladerebarn

08.06.2012 kl.08:45

Nina: Jeg brukte vanlig H-melk i starten, og synes ikke konsistensen er annerledes enn på ferskmelk. Kefir ER kornene. Når det gjelder surhet, kan du regulerer det i forhold til hvor lenge kefirkornene får jobbe. Etter 24 timer er den ganske god og mild, og så blir den surere for hver dag! Jeg bruker gjerne litt steviadråper for å søte smaken litt. Spesielt siden det er viktig for meg at den får syrne 2-3 dager siden jeg ikke tåler melk noe særlig. Hvis melken skiller seg, rører jeg den sammen igjen før bruk.

Ellers er det greit å huske på at det kan ta litt tid for kefirkornene å tilpasse seg nye omgivelser. Det er mulig ting blir bedre når det får gå en uke til.

Når man drar på ferie, legger man kefirkornene i kjøleskapet i melk. Les mer om det på denne siden: http://www.yemoos.com/faqmstoringgrains.html

Jeg har ikke lest så mye om kefirkorn til melk enda i forhold til lagring, men jeg tror du finner det du trenger her. Hvis jeg skal være lenge borte, vil jeg bruke større mengde melk, enn hvis en ukes tur.

Anne

08.06.2012 kl.10:33

Er også veldig interessert i kefirkorn til melk, så hvis dine vokser og du vil avse litt, så vil jeg gjerne ha. Betaler selvfølgelig en slant :)

gladerebarn

08.06.2012 kl.10:57

Anne: Du får gjerne kefirkorn av meg:-) Hvis du kan hente selv på Kjelsås i Oslo, koster det ingen ting. Send mail til gladerebarn@gmail.com så tar vi det derfra.

Christine

11.06.2012 kl.22:24

Da er vannkefirkorna jeg fikk på fredag kommet startet jobben sin her i huset :) Det bobler såvidt og ting flyter rundt nedi der. Gleder meg til å smake!!

Takk :)

gladerebarn

12.06.2012 kl.11:24

Christine: Høres ut som at alt er slik det skal være. Lykke til :-)

Nina

13.06.2012 kl.12:25

Hei igjen, har fått til melke kefiren :) den blir ikke så kornete nå og fin fylde i, men smaker veldig surt, men var godt med steviadråper i eller til bakst. Men så var det denne vannkefiren da, som enten smaker hjemmebrygget øl eller vin. har prøvd oppskriften her med rosiner og sitron og med ferskopresset appelsinjuice, en annen med jordbær, en helt annen oppskrift jeg fant på youtube med bare økologisk sukker i 24 timer så sile ut kefirkorna og tilsette økologisk ferskpresset juice..men det smaker helt grusomt. det ser godt ut og det bruser veldig, men brekker meg av smaken. Har sent korna på spa i 3 dager og ingenting hjelper. Gjør jeg noe feil, er kefirkorna "ødelagte" eller skal det smake som dårlig vin?

gladerebarn

13.06.2012 kl.14:38

Nina: Så bra du får kefiren til!

Når det gjelder vannkefir, lukter den litt som tomtebrygg, har kanskje et lite hint av det i ettersmaken, men smaker ikke det. Selv liker jeg ikke tomtebrygg, men elsker vannkefir - så de kan ikke akkurat sammenlignes. Jeg vi vel si at vannkefir smaker mer som frisk sitrondrikk (hvis du har brukt rosiner og sitron). Siden jeg har besøk av søsteren min er vi to som har kvalitetssikret smaksbeskrivelsen:-)

Hvis kornene lager "brus" er de ikke ødelagte, da gjør de jobben sin. Det KAN jo være du har fått litt høyt alkoholinnhold - hvis du har mye brus. La det være godt med luft opp til lokket neste gang, ha lokket løst på, og ikke la vannkefiren lagres for lenge i kjøleskapet før du drikker den. At det minner litt om hjemmebrygget øl eller vin hvis det er litt "høy" alkoholprosent er vel ikke så usannsynlig.

Smaker vannkefiren fortsatt like vondt, setter du den på nytt i kjøleskapet 3-4 dager. Hvis ikke noe av dette hjelper, sender jeg deg gjerne nye korn som du kan prøve. Kjedelig at du fikkk en dum start - men altså vannkefir skal smake godt. Selv om jeg selvfølgelig ikke kan garantere at alle liker smaken.

Yngvild

13.06.2012 kl.18:34

Tror jeg må prøve molasse etter hvert. Syntes ikke mine korn formerer seg så veldig fort. Akkurat nå eksperimenterer jeg med palmesukker. Skjønner det kan være lurt å bytte litt på typen sukker da vannkefir kornene trenger ulike typer mineraler. En type sukker kan umulig inneholde alle mineralene som kornene elsker. Veldig bra artikkel dette Kristine!

Nina

13.06.2012 kl.21:51

Takk for svar. Jeg har godt med luft til toppen og lar den stå 24 timer med korn og 12 timer med smak uten korn, eller 36-48 timer med korn. Har ikke gitt opp enda :) men greit å vite om man er på rett spor siden ingenting smaker godt..enda :) Har jo lest at det skal smake som mild champage brus. Men hvis alkoholprosenten blir for høy, hva gjør jeg for å få den ned? mindre korn? De har formert seg, så har hatt 1/2 parten i kjøleskapet nå i 3 dager, prøver de i morgen og ser om smaken blir bedre av de.

gladerebarn

13.06.2012 kl.21:57

Yngvild: Ja min eksperimentertering i det siste har hvertfall gjort det klart. Molasse er det som gir oftest økning både i volum og størrelse uten tvil. Mineraler, forskjellig tørket frukt, natron, havsalt, eggeskall, sitron, forskjellig type sukker virker å være nyttig, men skulle jeg kjøpt inn EN ting til vannkefirproduksjonen er det molasse! Det gir ikke garantert økning hver gang. Det virker som noen vannkefirkorn liker å være litt gjenstridig når det gjelder vekst. Men alt det jeg nevnte over virker alle å ha effekt til sin tid. Ved siden av molasse, er det å plassere vannkefirkornene i kjøleskapet 3-4 dager også vanligvis effektivt. Jeg kommer alltid til å ha en krukke med backup i kjøleskapet fremover. Hyggelig at du liker innlegget:-) Ditt er veldig bra!

gladerebarn

14.06.2012 kl.11:52

Nina: Jeg synes det høres ut som du gjør ting riktig. Det er nok også viktig å vente med avgjørelsen om vannkefiren er god - til etter den har blitt nedkjølt. Den smaker best da.

Prøv 24-48 timer på kjøkkenbenken etter du har silt ut vannkefirkornene - og de er tatt ut etter 24 timer. Du kan gjerne smake underveis. Hvis drikken er veldig søt, lar du den stå lenger. Ellers er jo 36-48 timer MED vannkefirkorn helt etter boken. Hvertfall hvis du bruker 2 ss vannkefirkorn pr liter.

For å få mindre alkohol, kan man fermentere 24-36 timer, la det være godt med luft fra blandingen opp til lokket, bruke løst lokk under fermenteringen og kort tid i kjøleskapet før det drikkes. Høres ut som du allerede gjør dette.

Kanskje vi rett og slett skal sette vår lit til vannkefirkornene i kjøleskapet. Gi dem tre runder med 48 timer fermentering MED vannkefirkorn - det tar nemlig litt tid å komme igeng etter nedkjøling. Så sender jeg nye korn hvis smaken fortsatt er dårlig etter 3 runder.

Christine

14.06.2012 kl.18:40

Hei igjen :)

Frøste runde med vannkefir er ferdig og står i kjøleskapet. Men, jeg får ett hvitt bunnfall i flaskene når de står i ro. Skal jeg bry meg om det? Er det fordi jeg ikke har finmasket nok sil? (jeg tror jeg har lik som deg, fra Tupperware).

:)

gladerebarn

14.06.2012 kl.19:14

Christine: Hvitt bunnfall er de aller minste vannkefirkornene som slipper igjennom silen. De kan gjerne drikkes - ikke noe problem. Vannkefirkorn kan faktisk spises som et probiotikatilskudd når man etter hvert har for mange av dem. Når flasken har stått en stund i kjøleskapet, tror jeg det samler seg litt mer gjæraktig bunnfall i flaskene. Dette kaster jeg gjerne i vasken.

Heidi

17.06.2012 kl.23:08

Hei Kristine, og nok en gang tusen takk for kefirkornene! Jeg har noen spørsmål, og poster dem her i tilfelle noen andre også kan dra nytte av eventuelle svar.

Generelt spørsmål: Basisoppskriften sier 2 ss korn til en liter vann (+ sukker, rosiner og sitron). Hva gjør du når du etterhvert får MER enn 2 ss korn? Lager du en spaavdeling i kjøleskapet hvor du hele tiden oppbevarer de kornene som er MER enn de 2 ss du bruker? Hvis det er dette du gjør, er du innom denne spaavdelingen hver gang du blander til ny kefir slik at kornene hele tiden rullerer, eller lar du de overflødige kornene bare ligge i spaavdelingen?

Spørsmål til Fase 1: Når du bruker salt og natron, bruker du dette SAMTIDIG med mineralblanding + sukker, rosiner og sitron? Eller tar du en omgang med basisoppskrift og kun salt og natron, og neste gang kanskje basisoppskrift med kun mineralblanding? Bruker du vanlig natron fra butikken (den som heter Mors hjemmebakte fra Idun)? Når det gjelder mineralblanding tenkte jeg å bestille den fra Iherb, men jeg har en stående som heter "Basica" (fra helsekost). Tror du den også vil funke?

Spørsmål til Fase 2: Når du siler ut korn, rosiner og sitron - står du og pirker ut rosinene for hånd eller er det noen annen måte å gjøre dette på? (Jeg har pirket ut for hånd, funker jo egentlig greit). Videre har jeg sett at flere sier man skal helle kefiren over på flaske i Fase 2, og SÅ smakstilsette. Men: Er det ikke litt vanskelig å smakstilsette når kefiren er på flaske? Eplebiter gjennom trange flaskehalser osv. Hva gjør du?

Jeg har latt min Fase 1 vare i 24 timer. Siler av korn, heller over på nytt glass og smakstilsetter. Jeg har også latt min fase 2 vare i 24 timer (i romtemperatur). Da siler jeg ut smakstilsettingen, og setter i kjøleskap. Skal forresten Fase 2 være lufttett, eller kan man bruke bomullshette med strikk her også?

Til sist: Det blir aldri noe "brusing". Jeg har imidlertid ikke fått skaffet meg flasker enda, og glassene jeg bruker tror jeg må være på 2 liter. Det blir derfor endel luft mellom væsken og toppen av glasset. Har dette noe å si? Har heller ikke fått skaffet meg syltestrikker, så når jeg setter glasset i kjøleskapet er det vel ikke helt tett.

Håper jeg klarte å formulere spørsmålene mine greit. Kjempefint om du ville ta deg tid til å svare.

Vennlig hilsen Heidi

gladerebarn

18.06.2012 kl.11:53

Heidi: Når du får vannkefirkorn til overs, kan du enten spise dem opp(gratis probiotikatilskudd) eller samle sammen ekstra i kjøleskapet. Du kan blande et glass med sukkervann du har stående, og skifte vann en gang pr uke. Bruk da 1 ss sukker pr 2 dl vann. Så samler du opp etter hvert. Når du har nok vannkefirkorn kan du dele ut til andre, lage ekstra dunk selv, fryse dem ned eller tørke dem til senere bruk. Jeg liker å alltid ha 1 posjon på spaopphold i kjøleskapet - dvs ferdig blandet i sukker, vann, rosiner og sitron, gjerne med havsalt og natron også. I tilfelle vannkefirkornene på kjøkkenbenken blir utilpass. Så er det alltid reserve å ta av. Pass da på å lage nytt vann hver 14.dag. Evt bytte plass med de andre vannkefirkornene.

Ja du må gjerne bruke sukker, vann, rosiner, sitron, natron, havsaltt og mineraler i samme krukke. Jeg gjør dette innimellom, men ikke hver gang. Du kan sikkert bruke mineralblanding fra helsekosten. Jeg kjøper vanlig natron på butikken (Mors hjemmebakte).

Når jeg skal sile ut vannkefirkornene, fisker jeg først opp rosiner og sitron med plastskje. Så heller jeg over via en trakt til flaske mens jeg samtidig siler vannkefiren i ganske småhullet sil. Jeg plukker ut rosinene som er igjen underveis. Til slutt samler jeg alle vannkefirkornene i en større sil og skylle godt under rennende vann fra springen.

Hvis jeg skal smakssette vannkefiren ekstra, heller jeg den på en krukke med vid åpning, ikke flaske. Så putter jeg oppi eks frosne bær, moser dem med en gaffel når de er tint, og lar denne krukken stå fremme minst et døgn ekstra. Vannkefiren blir selvfølgelig søtere med ekstra bær, så man kan enkelt smake underveis når man synes det er passe å avslutte, sile bærene fra, på flaske og inn i kjøleskapet.

Jeg lar min fase 1 være 36-48 timer. Jeg synes drikken blir vel søt hvis den står kortere. Da vil også mindre andel av sukkeret være spist opp, så her må man finne ut hva som passer best for seg selv. I fase 2 synes jeg det er best den står minst 24 timer for å ikke bli for søt. Hvis du har lokk på, blir det mer brus, og høyere alkoholinnhold. Med eller uten lokk er en smaksak, men jeg ville nok hvertfall bruke lokk i fase 2 - eller det er bare å prøve seg frem!

I forhold til brusing, er det nok tett lokk som er viktigst. Både på kjøkkenbenk og i kjøleskap.

Det med mye luft i glasset gjør ingenting. Men hvis det er lite luft fra vannkefirvæsken opp til lokket, blir det høyere alkoholinnhold, og antagelig mer brus. Jeg bruker ofte 2-liters krukker, og får fint brus av det.

Takk for spørsmål. Håper du ble litt klokere av mine svar. Tror jeg snart skal lage eget avsnitt i innlegget her om hva man gjør med vannkefirkorn til overs. Jeg har både fryst, tørket og spist:-) Så har jeg backup hva som enn skjer. Jeg er nemlig veldig glad i min vannkefir!

Heidi

18.06.2012 kl.22:59

Tusen takk for svar! Føler jeg har litt mer oversikt nå. Har lagd flere omganger allerede, og det er virkelig gøy! Prøvd med ulike smaker også. Den aller første omgangen etter at jeg fikk kornene i hus luktet forresten litt "sats", den neste luktet enda mindre, og nå lukter det ikke i det hele tatt (kanskje bare bittelitt "vin" med en gang jeg åpner lokket. Regner med dette vare kun pga kornene trang litt tid på å komme seg igjen etter reisen sin?

Takk igjen for at du tok deg tid til å svare, og ikke minst for at du sendte meg disse fantastiske kornene!

Vennlig hilsen Heidi :-)

gladerebarn

19.06.2012 kl.12:05

Heidi: Så flott å høre at du er ordentlig igang, og at det er flere enn meg som bare elsker vannkefir! Du har helt rett i at vannkefirkorn trenger 2-3 runder før de er ordentlig i gang hos ny eier. Veldig hyggelig å "verve" flere entusiaster. Lykke til videre!

Linda

27.06.2012 kl.17:43

Hei

Jeg har fått med meg at man kan bruke melkkefir for å behandle soppinfeksjon i underlivet, men ejg har imidlertid ikke tilgang til melkkefir akkurat nå. Vannkefir har jeg, men klarer ikke å finne ut om det kan brukes. Har bestemt meg for å prøve noen vannkefirkorn oppi der, om det ikke er farlig........:S Vet du om det er farlig?

gladerebarn

27.06.2012 kl.20:46

Linda: Her må jeg melde pass. Jeg vet rett og slett ikke. Prøvde å google litt uten å finne noen treff som passet til lokalbehandling. Ellers er det mange som skriver om at vannkefir generelt er bra å drikke ved candidasymptomer - selv om noen også påpeker at man rett og slett må prøve seg frem. At effekten av å drikke vannkefir vil være individuell.

Generelt er - sånn jeg har forstått - probiotika bra i alle former ved candida. Pluss sukkerstopp. Siden melkekefirkorn kan brukes, tenker jeg at det kan vel ikke være SÅ forskjellig fra vannkefirkorn. Selv om jeg vet de har ulike sopp- og bakteriestammer. Man kan visst også bruke kosttilskudd med probiotika til lokalbehandling - hvertfall ut fra googling. Hvis du bestemmer deg for å prøve, er det kanskje en ide å knuse vannkefirkornene til mindre biter først? I en blender eller lignenede.

Kanskje "wicked mums" - damene vet?

Siri N

06.07.2012 kl.14:58

Ved spaopphold i norgesglass i kjøleskapet, skal strikk på lokket og selve lokket på? Eller funker det med et kaffefilter og strikk rundt? Tenker på om de skal ha luft eller ei :-)

gladerebarn

06.07.2012 kl.16:34

Siri N: Jeg ville hatt på lokk uten strikk. Så har gassen som evt dannes mulighet til å slippe ut uten at trykket blir for høyt. Hvertfall hvis oppholdet i kjøleskapet varer mer enn noen få dager. Jeg tror egentlig det ikke spiller noen rolle. Siden vannkefirkornene i kald tilstand er i hvilefase. Ellers skrur jeg lokket godt på de gangene jeg bruker glass med skrukork i kjøleskapet.

Siri N

06.07.2012 kl.18:30

Da prøver jeg meg på det, fikk korn i posten i dag og selve væsken var smålig klissete, brun/oransj og luktet svært gjærete. Har silt av kornene og satt de i kjøleskapet med både salt, natron, sukker og melisse så får vi se hva som skjer underveis :-) Tror de skal få stå en 3-4 dager så får jeg prøve meg på en runde og se hva som skjer. De var ''små'', så vet ikke om jeg skulle ha tatt en til omgang etterpå med melisse og eggeskal, i håp om at de skal vokse og formere seg :D

Siri N

06.07.2012 kl.18:31

Melasse mener jeg selvsagt, her går det litt i surr tydeligvis :-)

gladerebarn

06.07.2012 kl.19:10

Siri N: Ojsann. Det hørtes litt ekkelt ut ja. Den brune fargen kommer nok av at det er brukt brunt sukker i "sukkervannet" de er sendt i. Hvor mye vann som brukes ved postforsendelse varierer nok rundt omkring. Vannkefirkorn KAN sendes uten vann også - så lenge postgangen går raskt. Jeg vil anbefale deg å skylle kornene godt i kaldt vann fra springen hver gang du blander sats fremover. Så tror jeg nok det går bra. Et opphold i kjøleskapet 3-4 dager er lurt hvis du mistenker de er litt skrale, og ut fra din beskrivelse synes jeg det er en god ide. Hvis de koser seg med melasse, tror jeg ikke du trenger eggeskall med det første. Den inneholder rikelig med mineraler, også kalsium. Meeen det skader ikke heller, så du får prøve deg frem. Min erfaring med melasse og kjøleskap er hvertfall veldig god. Om ikke de dobler seg og blir større med en gang, virker det som en slik "vitamininnsprøytning" virker på de etterfølgende satsene du lager også. Lykke til med produksjonen, og spør gjerne igjen.

irene

11.07.2012 kl.15:07

Hei! Jeg er nok litt sent ute ser jeg...:) Men jeg er veldig interessert hvis du har noen igjen!

gladerebarn

11.07.2012 kl.15:31

irene: Det er ikke tomt. De formerer seg til stadighet, så det er nok til deg også:-)

Siri N

12.07.2012 kl.00:02

Der har kornene vært på spa, første sats er unnagjort til steg 1, kom til steg 2 idag. Så kommer det o-store spm, jeg leste meg opp på kefir før jeg satte igang og tenkte at dette skulle gå greit, men så ble jeg super usikker, fordi nå har jeg silt ut kornene vekk fra sats 1 og satt selve drikken i glassflasker i kjøleskapet med litt juice som smakstilsetting(steg 2), disse flaskene tenkte jeg skulle få stå frem til fredag før jeg rørte de igjen. Men jeg har gjort rett å ta kornene ut fra drikken ja???? Jeg har prøvd å googlet meg frem til det o-store svaret men det var ikke enkelt gitt.

Da vi reiser på en liten ferie fredag har jeg satt de på ''spa'' igjen, under steg 1 har de formert seg, blitt større og flere bebiser har kommet til synet. Selve prosess 1 har vært spennende med masse bobler og spennende lukter. Huhu :-)

gladerebarn

12.07.2012 kl.07:51

Siri N: Ja det er riktig å ta vannkefirkornene ut av drikken. Når vannkefirkornene er vekk, kan man etterfermentere enda lenger på kjøkkenbenken og evt tilsette smak hvis man vil. Det er altså ikke nødvendig, så det gjør ingenting om du bare setter den i kjøleskapet. Når vannkefirkornene er silt ut, KAN du tilsette juice, bær, frukt osv helt som du vil. Jeg hopper vanligvis over steg 2, synes den er god nok med rosiner/fiken og sitron.

Hvis du tilsetter juice etter at vannkefirkornene er silt ut, er det lurt å la vannkefiren stå litt lenger på kjøkkenbenken så den ikke blir for søt - med høyt fruktsukkerinnhold. Tilsetter du frukt/bær, lar du vannkefiren stå fremme på kjøkkenbenken 24-48 timer ekstra, og siler så ut bærene, før du setter i kjøleskapet. Du bør smake til underveis i forhold til hvor søt du vil ha den før den settes kjølig.

Jeg ville ikke ventet til fredag før jeg drikker vannkefiren. Jeg synes den smaker aller best etter 1-2 døgn i kjøleskapet. Smak og prøv. Smaken forandrer seg etter hvert som dagene går, finn ut når du liker den best.

Supert at vannkefirkornene formerer seg og har blitt større. Det er et godt tegn:-) Spaopphold mens man er på ferie er supert!

Barnematbloggen

19.07.2012 kl.16:29

Kristiiiiiiine??? Hvor blir du av? :D

gladerebarn

19.07.2012 kl.16:55

Barnematbloggen: Hehe, koselig at du spør:-) Jeg er så råflott at jeg har tatt meg bloggefri frem til høsten. Må bruke tiden til andre ting nå på sommeren. Men jeg kommer tilbake. Har allerede en del som ligger og venter på å bli skrevet;-)

Annette

24.07.2012 kl.22:35

Sent ute her ser jeg,men er det fremdeles mulig å få vannkefirkorn av deg?:))

gladerebarn

25.07.2012 kl.15:30

Annette: Ja jeg har mange vannkefirkorn å dele ut. De formerer seg villig, så send en mail gladerebarn@gmail.com så ordner vi det derfra:-)

Anna

05.08.2012 kl.19:48

Åååå, nå fikk jeg lyst til å prøve vannkefir. Syntes det hørtes så vanskelig og rart ut i begynnelsen, men nå er jeg bare kjempenysgjerrig :)

Har du korn til overs? Ellers setter jeg meg gjerne på en liste :)

gladerebarn

05.08.2012 kl.20:02

Anna: Send mail til gladerebarn@gmail.com og skriv om du henter eller jeg skal sende i posten. Jeg har ingen venteliste, så du kan får vannkefir i hus så raskt som bare det:-)

Anna

09.08.2012 kl.12:47

Vannkefirene kom i posten på tirsdag, og nå står runde to på benken. Første fikk stå 33 timer. De vokser, så har satt to liter denne gang. Smakte ganske bra første runde, men ser ut til at de trives enda bedre denne runden. Nå bobler de mer, og spretter opp og ned. Noen av kornene ser mye større ut. De får sucanat og økologiske rosiner. Sitron glemte jeg å kjøpe. Kan jeg bruke øko appelsiner?

Tusen takk igjen for korna, og at du var så rask med å sende. Dette er jo så gøy! :)

gladerebarn

09.08.2012 kl.13:06

Anna:Å, så gøy å høre at både du og vannkefirkornene trives i hverandres selskap! Vannkefirkorn ER fascinerende, og veldig gøy!! Det blir nesten som en hobby:-) Ifølge denne linken, kan du prøve med appelsin, men de anbefaler at det er på vannkefirkorn man har til overs. For å teste først. Det er altså ikke sikkert at vannkefirkornene vil ha appelsin.... Jeg har ikke prøvd appelsin selv. Så, kanskje best å vente til du hvertfall har 2 ulike satser. Man må forresten ikke ha sitron.
http://www.yemoos.com/faqwaprepandsup.html

Anne Beth

10.08.2012 kl.19:08

Hei Kristine

Takk for vannkefirkornene, turen med posten til Bergen gikk fint og de lever i beste velgående! Nå har jeg kommet godt i gang med produksjonen og har fått en god mengde med ekstra kefirkorn, så om det er noen i Bergen som vil ha kan de gjerne få av meg.

Jeg har prøvd og feilet noen ganger men har kommet fram til at jeg liker den best uten smakstilsetning. (Tartcherry er god smakstilsetning og full av vitaminer, men veldig dyr)

Et par ting jeg lurer på: Hvor lenge kan vannkefiren egentlig stå i kjøleskap?

Jeg syns den smaker best etter at den har stått i noen dager, men nå er kjøleskapet fullt og kommer til å stå lenger enn 1 uke. Kankje 2. Syns å ha lest en plass at fermentert mat/ drikke kan stå opptil et halvt år, men det gjelder kanskje ikke vannkefir? Vil den råtne eller noe lignende hvis den står lenger?

Pleier du å lagre all vannkefir i kjøleskap eller har du de stående på f.eks.et kaldt rom?

Jeg vil lage litt større mengder men det blir for liten plass i kjøleskap.

Ellers så pleier jeg å "lufte" kefiren en gang for dagen for å unngå eksplosjon, men lurer på om det kan forringe den på noen måte?

Jeg laget en med gojibær som smakstilsetning i 2 fase (kornene var silt fra) men da ble saften klumpete og luktet vondt. Prøvde å sile det bort, men det kom igjen. Kastet den til slutt. Har du opplevd noe lignende, eller har du en mulig forklaring?

Nå gleder jeg meg til å prøve ut melkekefir etter jeg kommer hjem fra ferie :)

Anna

10.08.2012 kl.21:08

Ett lite spørsmål:

Kan jeg bruke vannkefir til å bløtlegge mel/gryn? Istedet for sitron og eddik? Blir det surt nok?

gladerebarn

10.08.2012 kl.22:06

Anne Beth: Hei Anna, så hyggelig at du har kommet godt igang med vannkefirproduksjonen. Det er spennende når man får begynt å eksperimentere. Det blir man vel aldri ferdig med... Hvis noen fra Bergen spør om korn, skal jeg tipse dem om deg. Vi burde laget en oversikt over alle som gjerne vil dele vannkefirkorn etter hvert. Gøy å spre slikt hyggelig budskap! Så kunne vi f.eks hatt annonse på Finn!?!

Selv liker jeg nok best med rosiner og sitron. Det enkle er gjerne det beste. Hvertfall for noen av oss. Tart cherry høres forresten veldig fristende ut å prøve:-)

Når det gjelder oppbevaring i kjøleskap, har jeg lest at opp til 2 uker er ok. Jeg har ikke lest noen steder om lengre tid, selv om jeg ser at noen mener kefir, myse osv holder seg fint opp til et halvt år. Selv synes jeg vannkefir er best etter 1-2 dager, og innen et par tre dager etter det igjen. Jo lengre lagring, jo mer alkohol. Fermenteringen fortsetter i kjøleskapet, så blir det lang tid, tipper jeg at eddiksmak eller gjærsmak overtar etter hvert. Jeg smaker meg frem, og kaster det jeg ikke synes smaker så bra. Jeg tenker vel litt at vannkefir er ferskvare. Jeg lagrer vannkefir i kjøleskapet. Er det fullt der, kan du jo sette neste sats i kjøleskapet til du har plass til ny ladning igjen. Tror ikke kaldt rom er feil, det man kan tenke på er at fermenteringsprosessen øker med temperaturen, selv etter at vannkefirkornene er silt vekk. Så jo varmere, jo mer sukker blir spist opp, og smaken blir muligens litt mer eddik-aktig.

Lufting slipper ut karbondioksyd, tror ikke det har særlig å si på produktet, for vi åpner jo og lukker flaskene vi heller av. Men generelt er deg vel grei å smake på innholdet i flaskene, og heller kaste det som er rart/dårlig. Man vet jo etterhvert hva som er normalt.

Ang. gojibær, tenker jeg at man får bare eksperimentere og lære. Jeg har ikke prøvd med det i 2. runde selv. Vet heller ikke hvorfor saften ble klumpete og vond. Kanskje det var noe rart med bærene?

Gi meg et pip når du er hjemme igjen fra ferie. Da tror jeg jammen kefirkornene er klare til å sendes. Kos deg på ferie så lenge:-)

gladerebarn

10.08.2012 kl.22:34

Anna: Det er et godt spørsmål, for det lurer jeg på selv! Vannkefir er jo surt, men ikke like surt som eddik, sitron og myse. Så jeg tenker det er bedre enn ingenting, men muligens ikke like bra. Man kan jo bruke noe i tillegg til vannkefir, en liten dæsj... Men jeg bruker vannkefir altså. Til å bløtlegge, i pannekake og vaffelrøre, i brød osv. Men i det siste har jeg brukt eddik eller myse i tillegg. Vi tåler ikke sitron så godt.

Ellers eksperimenterer jeg akkurat nå med å lage eddik av vannkefirkornene mine. Hvis det blir vellykket, kommer det blogginnlegg etterhvert. Regner med å være igang igjen i september. Gøy med alt man kan lage selv, og det å ha 100% oversikt over ingrediensene:-

Anne Beth

11.08.2012 kl.12:10

Det med å lage liste er en god ide og det er jeg med på :) Får bare håpe kefirkornene overlever 14 dager i kjøleskapet så jeg har noe å dele når jeg kommer tilbake.

Gleder meg til å høre om eddik eksperimentet! I dag har jeg hatt min vannkefir stående en uke og jeg aner at den er litt surere enn den var i begynnelsen. Men den er fremdeles kjempegod :)

gladerebarn

11.08.2012 kl.12:33

Anne Beth: 14 dager i kjøleskap gikk fint hos meg hvertfall. Både de som var blandet etter vanlig oppskrift, og en bøling som lå i sukkervann med 1 ss sukker pr 2 dl vann.

Vi får se om vi kan mobilisere på wicked mums sin facebookside etter hvert i forholdl til å lage liste. Hadde vært morro at flere i Norges land ble interessert i denslags. Kanskje vi kan ta med kefirkorn og kombucha i samme slengen...

Eddikeksperimentet er spennende. Jeg holder på å le meg skakk hver gang jeg leser mailer fra han som har gitt meg ideen. To be continued:-)

annette

15.08.2012 kl.12:01

Ville bare takke for fantastiske vannkefirkorn:) Det har smakt bra fra første stund! Gleder meg til å høre om eddik forsøket. Har du forsøkt å lage kefir av melk enda? Vil gjerne høre om det isåfall:)

gladerebarn

15.08.2012 kl.14:36

Gledelig å høre at vannkefirkornene og dens eier trives! Ikke noe er bedre enn det.:-)

Eddikforsøket pågår, og første ladning ble ganske bra. Nå er det bare å videreutvikle ideen. Veldig gøy og veldig spennende! Probiotisk eddik, kan det bli bedre?

Jeg skal tenke litt på det med å lage innlegg om kefirkorn. Jeg har drevet på med dette også fra i vår. Du finner mye flott info på norsk her, og les kommentarfeltet!

http://senseoflife.blogg.no/1332713296_kefirskolen_1.html

Jeg synes også denne siden har svar på det meste, og da spesielt FAQ-sidene i menyen til venstre. http://www.yemoos.com/mainmilkkefir.html

Ngoc

16.08.2012 kl.21:54

Tusen takk for vannkefir korn og koselig prat på kjelsås :)

Kefirkornene virker som de har det bra, de har ikke formert seg voldsomt, men litt ekstra har det da vokst fram.

1. sats med jordbær i 2. fermenteringsrunde ble drukket til middag idag og 2. sats med ingefær sitter og koser seg på kjøkkenbenken akkurat nå. Det her var kjempegøy, blir jo sittende og tenker ut nye smakstilsetninger, tror det blir mango neste gang.

Takk igjen for kornene og inspirerende og informativ blogg.

gladerebarn

16.08.2012 kl.22:09

Ngoc: Takk for fine ord:-) Hyggelig at du trives med vannkefirkornene! Det gleder å høre at bloggen inspirerer!

Keros

24.08.2012 kl.13:40

Hei Kristine!

Da har jeg endelig fått makket meg til å komme med en liten tilbakemelding på de fine vannkefirkornene jeg fikk av deg tidligere i sommer. Tusen takk forresten! Jeg har blitt så glade i de, det er helt merkelig, men jeg føler at jeg må passe på de som om de er babyene mine, hehe:)

Jeg begynte med standardoppskriften på sukker, vann, sitron og rosiner. Det syns jeg har vært helt greit, men i begynnelsen var gjærsmaken litt vel fremtredende. Om jeg lar de stå i 48+ timer forsvinner denne gjærsmaken. Da det alltid står en sats med vannkefir på benken, og jeg aldri husker nøyaktig når jeg satte satsen, har det blitt en fin huskeregel å ta den (sile og sette i kjøleskapet) når den tørkede frukten begynner å falle ned til bunnen. Da er den frisk og god, og har ingen gjærsmak.

Jeg har forsøkt et par ganger å erstatte rosinene med tørket mango (sukrede), med stor suksess! Kefirkornene elsker mangoen, vokser og formerer seg, og smaken blir mer nøytral enn med rosiner. Anbefales!

Smakstilsetninger har jeg bare såvidt prøvd, med bringebær. Det var ingen høydare... Må eksperimentere litt til, tror jeg:)

Takk for at du sprer denne herligheten, jeg er så glad for at du ville dele meg meg!

gladerebarn

24.08.2012 kl.14:07

Keros: Tusen takk for tilbakemelding!!!! Det med gjærsmak og å la vannkefirkorn stå i 48 timer + var nytt for meg, og et veldig interessant inspill. Skal prøves ut med det aller første! Tørket mango høres veldig godt ut. Det må også prøves!

Jeg kjenner til morsfølelsen for vannkefirkornene ja! De blir en kjær venn og hobby, man vil ikke leve uten:-)

heavensentblessings

03.10.2012 kl.22:12

Hei!

Så flott å lese om alternativ kost, vi har selv matintoleranse i familien og da blir man naturlig nok opptatt av mat som bygger opp helsen. Jeg har to herlige småttiser som gjerne smaker på noe nytt og da stikker vi gjerne innom bloggen din for inspirasjon og oppskrifter :)

gladerebarn

03.10.2012 kl.22:22

heavensentblessings: Takk for fin tilbakemelding! Det gleder å høre:)

Erika

03.11.2012 kl.01:51

Hei..har hørt så mye positive om vannkefir.....vil gjerne prøve og ville gjerne vite hvis du kan sende meg, vær så snill korn av den kefir.....håper på et positiv svar......takk på forhånd!

Erika

gladerebarn

03.11.2012 kl.16:03

Erika: Send mail til gladerebarn@gmail.com, så sender jeg gjerne vannkefirkorn i posten:)

Kristin P

16.11.2012 kl.01:47

Hei :-) Jeg og datteren min på 7 år har veldig lyst til å prøve dette! Har du fortsatt vannkefir frø? Jeg ønsker å få/kjøpe dette :-)

MVH

Kristin

britt åse

15.12.2012 kl.10:44

Er vannkefirkorn det samme som blir brukt med melk??? hva skal jeg sende for at du sender til meg jeg bor i norland

britt åse

15.12.2012 kl.10:47

Er vannkefirkorn det samme som blir brukt med med melk

gladerebarn

15.12.2012 kl.22:04

britt åse: Vannkefirkorn er forskjellig fra melke-kefirkorn. Jeg tror vannkefirkorn kan omgjøres til å brukes i melk, men det er en høyst risikabel greie - etter som jeg har lest. Jeg har begge typer korn, så hvis du sender mail til gladerebarn@gmail.com kan jeg sende i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr.

Anette

03.01.2013 kl.00:24

Har sendt mail til deg om vannkefir- og melkekefirkorn. Håper at du har no å sende. Det ser så spennende ut. Er helt nybegynner.

Guro

17.02.2013 kl.21:23

Hei Kristine!

Her kommer en tilbakemelding på de fantastiske kefirkorna jeg fikk i posten av deg rett etter jul! Har blitt hekta både på vannkefir og melkekefir (noe jeg har skjønt er ganske vanlig, hehe) Kornene formerer seg, og har gitt vannkefirkorn videre til venner. Men melkekefirkorna formerer seg litt saktere, så der har jeg ikke kunnet dele ut enda. Dvs, det blir mer korn men de blir bare større? Vet ikke hva som er vanlig? Sitter nå med ca 10 stk, store som druer og mer til. Kan jeg gi et par store korn videre, vil de kunne produsere ok kefir? Jeg bruker ca 1,5 liter melk på de jeg har nå (en god neve tilsammen).

gladerebarn

17.02.2013 kl.21:34

Guro: Så gøy at du har blitt hektet:D Det er vanlig at kefirkorn formerer seg saktere enn vannkefirkorn. Jeg vet kefirkorn kan øke i størrelse, noen i antall og noen begge deler. Du kan sikkert dele ut hvis du vil. Du kan jo vri litt på kefirkornene så de deles i to hvis du ønsker mindre størrelse. Størrelsen har nok ingenting å si på hvordan kefiren blir. Tror heller overflaten som jobber er viktigst. Tiden det tar til kefiren blir sur vil kanskje være litt lenger hvis du gir bort korn. Jeg pleier å gi bort 5-6 mellomstore korn til andre. Om det tar litt tid før de får syrnet en liter melk på 2 dager, så gjør jo ikke det noen ting.

Carina

12.09.2013 kl.11:06

Hei

Dette så spennende ut. Har du fortsatt vannkefirkorn du kan gi bort?

Har mulighet for å komme og hente hos deg.

Carina

gladerebarn

12.09.2013 kl.14:07

Hei Carina.

Jeg har ingen vannkefirkorn å gi bort akkurat nå. Anbefaler deg heller å kjøpe her: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=241&kat=38 Handler du for under 200 kroner pr bestilling, slipper du å betale toll. Et annet alternativ er å gå inn på en av disse facebook-gruppene hvor mange har vannkefirkorn, kefirkor, kombucha og surdeigsstartere: http://gladerebarn.blogg.no/1360780766_tradisjonsmat_oslo.html

Lykke til!!!

malin Wästlund

07.05.2017 kl.12:23

HEi,

Takk for spennende blogg!

Jeg er veldig interessert i vannkefir. Er det mulig for deg å sende meg korn mot betaling?

Hilsen Malin

gladerebarn

11.05.2017 kl.23:32

Hei Malin :) Jeg har ingen vannkefirkorn å gi bort for tiden - desverre. Anbefaler deg heller å spørre i denne facebookkgruppen: https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

Skriv en ny kommentar

hits