Vannkefir

Dere har kanskje oppfattet at jeg har interesse for melkesyregjæret mat? Vel, her kommer siste skudd på stammen: nemlig vannkefir. Jeg har tidligere prøvd ut surgrøt, melkesyregjæret grønnsaker og surdeigsbrød (inkludert knekkebrød og pannekaker) men vannkefir hadde jeg aldri hørt om inntil nylig. Det er bloggen fleksitarianerliv som har satt meg på ideen. Og nå er den altså kommet ut i live, idag er min første sats med vannkefir i boks.


Og hva er vitsen med vannkefir? I et tidligere innlegg om probiotika har jeg skrevet litt om dennes helsefordeler. Siden jeg har så god erfaring med probiotika som kosttilskudd, vil jeg også orientere meg rundt hva slags mat som har de samme positive egenskapene. Jeg har også et håp om at barna vil like vannkefir. Fleksitarianerliv skriver at vannkefir smaker som "tam sjampis". Man får bruslignende opplevelse, og kan tilsette de smaker man vil, så her ser jeg mange muligheter både som ren drikke og i smoothies.

Les fleksitarianerlivs innlegg om vannkefir inkludert oppskrift her og bli inspirert. Damen bak bloggen har virkelig stor kunnskap om mat, og formidler på en flott måte hvordan man setter nyttig kunnskap ut i praksis. Fleksitarianerliv har lært meg melkesyregjæring av grønnsaker, grunner til at man skal bløtlegge korn, nøtter og frø, hvorfor det er viktig med langtidsheving av brød, og hvordan man steker knekkebrød og brød med minst mulig akrylamid. Blant annet.

Andre oppskrifter er f.eks er her og her.

Ulike former for melkesyregjæring krever tid. Ingrediensene er ikke dyre, men man må altså planlegge for å få ting ferdig i tide. Kjøkkenbenken er sjelden strøken lenger. Alltid noe som gjærer, bløtlegges eller skal blandes samtidig som man skifter bleier, hjelper til med lekser, lager kveldsmat, oppdrar barn og vasker opp. Herlig!

Her er noen bilder fra min vannkefir:

Vannkefirkorn. Levende organismer som formerer seg underveis i prosessen. Jeg regner med jeg etter hvert får såpass mange at jeg kan dele til venner og interesserte. Jeg hentet mine hos flesitarianerliv en helg vi var på vei til Norefjell.

Her er vann, økologisk sukker, rosiner og sitron blandet sammen. Vannkefirkornene spiser opp sukkeret, og rosinene flyter etter hvert opp til overflaten (som øverste bilde)

Vannkefir tappet på flaske. Nyprodusert og lunken er smaken brusende og ok. Etter å ha blitt nedkjølt i kjøleskapet er den rett og slett veldig god. Barna vil gjerne ha det MED PÅ SKOLEN!

På youtube finnes flere gode videoer om hvordan du lager vannkefir. Sjekk f.eks ut denne og denne. Foretrekker du å lese, kan du besøke sidene til nourishedkitchen og zoevblog. Her er en side med alle mulige svar på de spørsmål man har om vannkefir, melkekefir, kombucha og surdeig. Jeg får veldig mye ut av FAQ-sidene.  Her og her er andre informative sider om vannkefirkorn. Vil du kjøpe fra utlandet kan du prøve www.vitaldrinks.de eller www.kefirlady.com. Eller du kan hente gratis hos meg på Kjelsås i Oslo. Jeg sender forresten gjerne vannkefirkorn i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Et blogginnlegg med egne erfaringer og oppsumering av info jeg har lest rundt omkring finner du her. Enjoy!

21 kommentarer

Frøken BitterSøt

21.03.2012 kl.20:34

Så spennende! Jeg er inspirert!

gladerebarn

21.03.2012 kl.20:51

Frøken BitterSøt: Så hyggelig! Jeg ble VELDIG inspirert av at barna likte det så godt. Nå håper jeg produksjonen tar seg opp raskt :-)

Marianne

22.03.2012 kl.20:54

Så spennende dette! Har akkurat fått kloa i fersk upasteurisert melk og planlegger oppstart av kefir og yohurtproduksjon snart. Vannkefir står også høyt på lista. Jeg kunne få noen korn til vannkefir av Gry, men kanskje du bor nærmere?.....

gladerebarn

23.03.2012 kl.20:18

Marianne: Jeg bor på Kjelsås, så du får gjerne av meg etter hvert. Det kan ta litt tid før de dobler seg, så jeg vet ikke helt når en ekstra ladning er klar. Kan maile deg når så er tilfelle, så ser du om du har tid til å vente eller ikke. Jeg også har lyst på kloa i upasteurisert melk. Blir mer og mer overbevist om at det er tingen for oss med melkeintoleranse. Kefir og yoghurtproduksjon høres veldig gøy ut! Håper du legger ut om resultat og prosess på bloggen din!

Helene

12.04.2012 kl.15:46

Hei! Flott å lese bloggen din og se at det er andre som bryr seg så mye om det vi putter i oss og barna! :) Flere burde gjøre som deg og researche mat og kosthold, stå på! :)

Jeg lurte forøvrig på om du ville vært villig til å dele bittelitt av vannkefirkulturen din med meg når den har blitt stor nok? Jeg klør etter å begynne med det, men det er vanskelig å få tak i, som du sikkert vet :P Håper jeg ikke er for frampå nå, siden vi ikke kjenner hverandre.

gladerebarn

12.04.2012 kl.15:57

Helene: Ja jeg bryr meg mye om hva slags mat jeg putter i meg selv og barna. Får stadig mer og mer erfaring på at det er lønnsomt på mange måter! Hyggelig at du liker bloggen!

Jeg deler gjerne ut vannkefirkorn! Du kan få allerede i morgen hvis du vil. Jeg bor på Kjelsås. Send mail til gladerebarn@gmail.com så får du adresse og telefonnummer.

Frøken BitterSøt

24.04.2012 kl.14:58

Jeg er veldig inspirert av deg og Fleksitarianerliv, og nå skal jeg jammen ta å bestille vannkefirkorn og prøve selv! :)

gladerebarn

24.04.2012 kl.16:05

Frøken BitterSøt: Ja vannkefir er litt som et eventyr, så gøy at du blir inspirert! Kefirkornene mine har akkurat krympet litt på størrelse de siste dagene. Tydeligvis noe eksperimentering som gikk feil. Så de trenger litt tid til å bli større, ellers kunne du fått av meg.

Vannkefir anbefales veldig! Fantastisk at også barna er begeistret, du kommer ikke til å bli skuffet!

Audi

09.05.2012 kl.18:29

Hei!

Er det mulig å sende vannkefirkorn i posten?

Tar du bestillinger?

Takk for kjempefin blogg!

gladerebarn

09.05.2012 kl.19:22

Audi: Ja det er mulig å sende vannkefirkorn i posten. Send en mail til gladerebarn, så setter jeg deg opp på listen min. Vannkefirkornene mine er litt pjusk akkurat nå, så jeg vet ikke helt hvor lang tid det tar før de er klar til uttlevering. Det går også an å bestille på vitaldrinks.de Der ser det ut som at hvis du bestiller på tysk, så kommer du greit under tollgrensen på 200 kroner. Ellers deler jeg ut vannkefirkorn gratis hvis du kommer og henter hjemme hos meg på Kjelsås i Oslo. Må jeg sende i posten blir det et porto og ekspedisjonegebyr.

Ida

21.05.2012 kl.10:28

Vannkefir ser så spennenge (og godt!) ut. Jeg har veldig lyst til å prøve, for jeg tenker at det vil være fint som en permanent forlengelse av Udo's Choice Super 8-probiotikakuren jeg har gått på (altså den probiotikakuren som litt mer intensivt går på gjenoppretting av balanse i tarmen, så man tar den bare i 30 dager). Smaker det godt i tillegg er det ikke så dumt :-D

gladerebarn

21.05.2012 kl.11:45

Ida: Vannkefir ER godt. Og sunt i form av å være en fordøyelseshjelper. Og forfriskende. Jeg kjenner til Udos Choice sin super 8 (Billig på iherb, men det vet du vel). Jeg har den godt plassert i frysen, og tar opp ved behov. I USA står det man kan ta inntil 3 ganger daglig. Så jeg øker dosen opp mot dette i pollensesong, ved dårlig mage og influensatider. Ellers har jeg økt konsumet av probiotisk mat som vannkefir, kefir og melkesyregjæret grønnsaker. Målet er å ikke ha behov for kosttilskudd. Denne maten har nemlig mye bredere utvalg bakterier, inkludert gjærsopper som også er viktig for god tarmhelse. Det gjelder hvertfall å få i seg nok, på den ene eller andre måten.Probiotika er gull!

Monica

25.10.2012 kl.11:07

Hei

Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din på min nysgjerrige daglige vandring. Vannkefir har jeg aldri hørt om, men det vekket interessen min spontant. Kjempe interessant :) Har du mulighet til å sende til meg? Bor i Bergen, så det var litt lang vei for å hente ;) Har oppgitt mail adr min, så ta gjerne kontakt der :)

gladerebarn

25.10.2012 kl.17:25

Ja jeg sender gjerne vannkefirkorn til Bergen:) Hvis du da ikke vil spørre to andre jeg tidligere har sendt til, om de har til overs. Jeg sender deg link og mailadresse. Vannkefir er kjempegodt. Minstemann her drikker det hver dag. Mor også!

Elin

14.12.2012 kl.11:55

Hei Kristine :-) En liten ting jeg lurer på her. Det er så mange folk som sier at en ikke må bruke antibakteriell oppvaskmiddel på ting som kommer i kontakt med melke-og vannkefirkorn. Én ting er å sterilisere glass o.l., men en kan ikke akkurat koke boller og siler av plast. (Tror ikke det går så bra med mine billige, ihvertfall.) Og siden jeg lager endel ost så må jeg være veldig nøye med at alt er superrent, derfor vasker jeg opp med Zalo antibakteriell. Litt tungvint å ha eget sett med utstyr bare til korna, liksom. Så hva tror du om dette ? Syns det høres veldig rart ut, for jeg hadde ikke tenkt at det er noe igjen av vaskemiddelet hvis man bare skyller veldig godt etterpå ?

gladerebarn

14.12.2012 kl.12:03

Elin: Jeg har mine glassboller ofte i oppvaskmaskin. Det har gått helt fint til nå. Og jeg har ikke skylt dem ekstra etterpå. Hvis man er i tvil kan man jo heller skylle ekstra i varmt vann etter vask - hvilke metode man enn velger. Om zalo antibakteriell er feil, vet jeg ikke. Skyll heller godt, så regner jeg med det går fint. Oppvaskmaskinsåpe er jo hvertfall særdeles sterk...

Jeg skyller heller ikke beholderene jeg bruker til melke-kefir-korn noe ekstra.

ellen marie

07.01.2013 kl.22:41

Har du sendt korn oppover til Finnmark, eller skal jeg sende deg en mail, kanskje? Jeg kan jo gjøre det :) Og, er vannkefir det som amerikanerne kaller kamboucha? Ligner i alle fall mye på måten mine samboere brygget kamboucha på. Og det har jeg siden hatt kjempelyst til å gjøre i Norge, men har ikke gjort ordentlig research selv...

Ang. antibakteriell såpe, så ville jeg holdt meg unna - så vidt jeg har forstått, så vil bakteriene etterhvert oppnå immunitet og såpen vil gjøre mer skade enn godt i det lange løp. Jeg ville ha brukt vanlig såpe og skylt med veldig varmt vann /kokt utstyret.

gladerebarn

08.01.2013 kl.22:06

ellen marie: Ja jeg har sendt korn til Finnmark:) Sist gang brukte posten bare en dag, og det er jo strålende. Vannkefir og kombucha er ikke det samme. Vannkefir er små korn, ligner litt som små gjennomsiktige krystaller som fermenterer vann, sukker og (tørket) frukt. Kombucha er en silikonlignende plate av sopp/bakterier som fermentere te. Jeg har begge deler. Ulike meninger om hva som er best, men jeg får vannkefiren til å være mest sprudlende, og liker kanskje den best. Jeg vet rett og slett ikke helt. Du finner oppskrift på kombucha her: http://gryhammer.blogspot.no/2012/08/kombucha-abc_10.html Den følger jeg ganske slavisk foreløpig. Vet ikke helt hvordan det går å sende kombucha sånn vinterstid, men hvis den slipper å ligge i en kald postkasse over tid, tror jeg det går bra. Jeg tar et porto og ekspedisjonsgebyr for å sende i posten. 100 kroner for en kultur, 150 for to.

Enig i deg ang antibakteriell såpe. Det er ikke lurt for miljøet, så jeg holder meg unna. Dumt å utrydde de gode bakteriene vi omgir oss med, og med antibakterielle midler stryker de vel med / skades alle som en. Og dermed blir det plass til de som virkelig er slemme.

Verokili

17.01.2013 kl.23:38

Hei! Jeg vil gjerne kjøpe vannkefir korn av deg. Bor i Bergen. Hvordan funker det?

gladerebarn

18.01.2013 kl.09:32

Verokili: Send meg en mail til gladerebarn@gmail.com. Jeg vet om et par stykker som deler ut vannkefirkorn i Bergen. Evt kan jeg sende deg i posten.

Tine

02.03.2014 kl.21:43

Hei

har du fortsatt vannkefirkorn som man kan kjøpe?

gladerebarn

02.03.2014 kl.22:06

Tine: Jeg har ingen å dele ut for tiden, men anbefaler heller å kjøpe her: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=241&kat=38 Hvis du handler for under 200 kroner pr bestilling slipper du å betale toll.

Skriv en ny kommentar

gladerebarn

gladerebarn

42, Oslo

Velkommen til inspirasjon om barn og mat. Da jeg fikk barn nummer 3 bestemte jeg meg for at han skulle slippe babymat fra butikken, og heller få sunn hjemmelaget mat fra gode råvarer. Siden vi har allergi og matintoleranse i familien har det også vært et poeng med mat som er mild for fordøyelsen. Jeg har lett som en detektiv for å finne ut HVORDAN. Kunnskapen jeg har tilegnet meg deler jeg gjerne! Når det gjelder kostholdsretning er det etter hvert tradisjonsmat som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg blir veldig glad for kommentarer på bloggen, og mailadressen er gladerebarn@gmail.com. Hilsen Kristine

Kategorier

Arkiv

hits