hits

Vannkefir

Dere har kanskje oppfattet at jeg har interesse for melkesyregjret mat? Vel, her kommer siste skudd p stammen: nemlig vannkefir. Jeg har tidligere prvd ut surgrt, melkesyregjret grnnsaker og surdeigsbrd (inkludert knekkebrd og pannekaker) men vannkefir hadde jeg aldri hrt om inntil nylig. Det er bloggen fleksitarianerliv som har satt meg p ideen. Og n er den alts kommet ut i live, idag er min frste sats med vannkefir i boks.


Og hva er vitsen med vannkefir? I et tidligere innlegg om probiotika har jeg skrevet litt om dennes helsefordeler. Siden jeg har s god erfaring med probiotika som kosttilskudd, vil jeg ogs orientere meg rundt hva slags mat som har de samme positive egenskapene. Jeg har ogs et hp om at barna vil like vannkefir. Fleksitarianerliv skriver at vannkefir smaker som "tam sjampis". Man fr bruslignende opplevelse, og kan tilsette de smaker man vil, s her ser jeg mange muligheter bde som ren drikke og i smoothies.

Les fleksitarianerlivs innlegg om vannkefir inkludert oppskrift her og bli inspirert. Damen bak bloggen har virkelig stor kunnskap om mat, og formidler p en flott mte hvordan man setter nyttig kunnskap ut i praksis. Fleksitarianerliv har lrt meg melkesyregjring av grnnsaker, grunner til at man skal bltlegge korn, ntter og fr, hvorfor det er viktig med langtidsheving av brd, og hvordan man steker knekkebrd og brd med minst mulig akrylamid. Blant annet.

Andre oppskrifter er f.eks er her og her.

Ulike former for melkesyregjring krever tid. Ingrediensene er ikke dyre, men man m alts planlegge for f ting ferdig i tide. Kjkkenbenken er sjelden strken lenger. Alltid noe som gjrer, bltlegges eller skal blandes samtidig som man skifter bleier, hjelper til med lekser, lager kveldsmat, oppdrar barn og vasker opp. Herlig!

Her er noen bilder fra min vannkefir:

Vannkefirkorn. Levende organismer som formerer seg underveis i prosessen. Jeg regner med jeg etter hvert fr spass mange at jeg kan dele til venner og interesserte. Jeg hentet mine hos flesitarianerliv en helg vi var p vei til Norefjell.

Her er vann, kologisk sukker, rosiner og sitron blandet sammen. Vannkefirkornene spiser opp sukkeret, og rosinene flyter etter hvert opp til overflaten (som verste bilde)

Vannkefir tappet p flaske. Nyprodusert og lunken er smaken brusende og ok. Etter ha blitt nedkjlt i kjleskapet er den rett og slett veldig god. Barna vil gjerne ha det MED P SKOLEN!

P youtube finnes flere gode videoer om hvordan du lager vannkefir. Sjekk f.eks ut denne og denne. Foretrekker du lese, kan du beske sidene til nourishedkitchen og zoevblog. Her er en side med alle mulige svar p de sprsml man har om vannkefir, melkekefir, kombucha og surdeig. Jeg fr veldig mye ut av FAQ-sidene. Her og her er andre informative sider om vannkefirkorn. Vil du kjpe fra utlandet kan du prve www.vitaldrinks.de eller www.kefirlady.com. Eller du kan hente gratis hos meg p Kjelss i Oslo. Jeg sender forresten gjerne vannkefirkorn i posten mot et porto og ekspedisjonsgebyr. Et blogginnlegg med egne erfaringer og oppsumering av info jeg har lest rundt omkring finner du her. Enjoy!

47 kommentarer

Frken BitterSt

21.03.2012 kl.20:34

S spennende! Jeg er inspirert!

gladerebarn

21.03.2012 kl.20:51

Frken BitterSt: S hyggelig! Jeg ble VELDIG inspirert av at barna likte det s godt. N hper jeg produksjonen tar seg opp raskt :-)

Marianne

22.03.2012 kl.20:54

S spennende dette! Har akkurat ftt kloa i fersk upasteurisert melk og planlegger oppstart av kefir og yohurtproduksjon snart. Vannkefir str ogs hyt p lista. Jeg kunne f noen korn til vannkefir av Gry, men kanskje du bor nrmere?.....

gladerebarn

23.03.2012 kl.20:18

Marianne: Jeg bor p Kjelss, s du fr gjerne av meg etter hvert. Det kan ta litt tid fr de dobler seg, s jeg vet ikke helt nr en ekstra ladning er klar. Kan maile deg nr s er tilfelle, s ser du om du har tid til vente eller ikke. Jeg ogs har lyst p kloa i upasteurisert melk. Blir mer og mer overbevist om at det er tingen for oss med melkeintoleranse. Kefir og yoghurtproduksjon hres veldig gy ut! Hper du legger ut om resultat og prosess p bloggen din!

Helene

12.04.2012 kl.15:46

Hei! Flott lese bloggen din og se at det er andre som bryr seg s mye om det vi putter i oss og barna! :) Flere burde gjre som deg og researche mat og kosthold, st p! :)

Jeg lurte forvrig p om du ville vrt villig til dele bittelitt av vannkefirkulturen din med meg nr den har blitt stor nok? Jeg klr etter begynne med det, men det er vanskelig f tak i, som du sikkert vet :P Hper jeg ikke er for framp n, siden vi ikke kjenner hverandre.

gladerebarn

12.04.2012 kl.15:57

Helene: Ja jeg bryr meg mye om hva slags mat jeg putter i meg selv og barna. Fr stadig mer og mer erfaring p at det er lnnsomt p mange mter! Hyggelig at du liker bloggen!

Jeg deler gjerne ut vannkefirkorn! Du kan f allerede i morgen hvis du vil. Jeg bor p Kjelss. Send mail til gladerebarn@gmail.com s fr du adresse og telefonnummer.

Frken BitterSt

24.04.2012 kl.14:58

Jeg er veldig inspirert av deg og Fleksitarianerliv, og n skal jeg jammen ta bestille vannkefirkorn og prve selv! :)

gladerebarn

24.04.2012 kl.16:05

Frken BitterSt: Ja vannkefir er litt som et eventyr, s gy at du blir inspirert! Kefirkornene mine har akkurat krympet litt p strrelse de siste dagene. Tydeligvis noe eksperimentering som gikk feil. S de trenger litt tid til bli strre, ellers kunne du ftt av meg.

Vannkefir anbefales veldig! Fantastisk at ogs barna er begeistret, du kommer ikke til bli skuffet!

Audi

09.05.2012 kl.18:29

Hei!

Er det mulig sende vannkefirkorn i posten?

Tar du bestillinger?

Takk for kjempefin blogg!

gladerebarn

09.05.2012 kl.19:22

Audi: Ja det er mulig sende vannkefirkorn i posten. Send en mail til gladerebarn, s setter jeg deg opp p listen min. Vannkefirkornene mine er litt pjusk akkurat n, s jeg vet ikke helt hvor lang tid det tar fr de er klar til uttlevering. Det gr ogs an bestille p vitaldrinks.de Der ser det ut som at hvis du bestiller p tysk, s kommer du greit under tollgrensen p 200 kroner. Ellers deler jeg ut vannkefirkorn gratis hvis du kommer og henter hjemme hos meg p Kjelss i Oslo. M jeg sende i posten blir det et porto og ekspedisjonegebyr.

Ida

21.05.2012 kl.10:28

Vannkefir ser s spennenge (og godt!) ut. Jeg har veldig lyst til prve, for jeg tenker at det vil vre fint som en permanent forlengelse av Udo's Choice Super 8-probiotikakuren jeg har gtt p (alts den probiotikakuren som litt mer intensivt gr p gjenoppretting av balanse i tarmen, s man tar den bare i 30 dager). Smaker det godt i tillegg er det ikke s dumt :-D

gladerebarn

21.05.2012 kl.11:45

Ida: Vannkefir ER godt. Og sunt i form av vre en fordyelseshjelper. Og forfriskende. Jeg kjenner til Udos Choice sin super 8 (Billig p iherb, men det vet du vel). Jeg har den godt plassert i frysen, og tar opp ved behov. I USA str det man kan ta inntil 3 ganger daglig. S jeg ker dosen opp mot dette i pollensesong, ved drlig mage og influensatider. Ellers har jeg kt konsumet av probiotisk mat som vannkefir, kefir og melkesyregjret grnnsaker. Mlet er ikke ha behov for kosttilskudd. Denne maten har nemlig mye bredere utvalg bakterier, inkludert gjrsopper som ogs er viktig for god tarmhelse. Det gjelder hvertfall f i seg nok, p den ene eller andre mten.Probiotika er gull!

Monica

25.10.2012 kl.11:07

Hei

Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din p min nysgjerrige daglige vandring. Vannkefir har jeg aldri hrt om, men det vekket interessen min spontant. Kjempe interessant :) Har du mulighet til sende til meg? Bor i Bergen, s det var litt lang vei for hente ;) Har oppgitt mail adr min, s ta gjerne kontakt der :)

gladerebarn

25.10.2012 kl.17:25

Ja jeg sender gjerne vannkefirkorn til Bergen:) Hvis du da ikke vil sprre to andre jeg tidligere har sendt til, om de har til overs. Jeg sender deg link og mailadresse. Vannkefir er kjempegodt. Minstemann her drikker det hver dag. Mor ogs!

Elin

14.12.2012 kl.11:55

Hei Kristine :-) En liten ting jeg lurer p her. Det er s mange folk som sier at en ikke m bruke antibakteriell oppvaskmiddel p ting som kommer i kontakt med melke-og vannkefirkorn. n ting er sterilisere glass o.l., men en kan ikke akkurat koke boller og siler av plast. (Tror ikke det gr s bra med mine billige, ihvertfall.) Og siden jeg lager endel ost s m jeg vre veldig nye med at alt er superrent, derfor vasker jeg opp med Zalo antibakteriell. Litt tungvint ha eget sett med utstyr bare til korna, liksom. S hva tror du om dette ? Syns det hres veldig rart ut, for jeg hadde ikke tenkt at det er noe igjen av vaskemiddelet hvis man bare skyller veldig godt etterp ?

gladerebarn

14.12.2012 kl.12:03

Elin: Jeg har mine glassboller ofte i oppvaskmaskin. Det har gtt helt fint til n. Og jeg har ikke skylt dem ekstra etterp. Hvis man er i tvil kan man jo heller skylle ekstra i varmt vann etter vask - hvilke metode man enn velger. Om zalo antibakteriell er feil, vet jeg ikke. Skyll heller godt, s regner jeg med det gr fint. Oppvaskmaskinspe er jo hvertfall srdeles sterk...

Jeg skyller heller ikke beholderene jeg bruker til melke-kefir-korn noe ekstra.

ellen marie

07.01.2013 kl.22:41

Har du sendt korn oppover til Finnmark, eller skal jeg sende deg en mail, kanskje? Jeg kan jo gjre det :) Og, er vannkefir det som amerikanerne kaller kamboucha? Ligner i alle fall mye p mten mine samboere brygget kamboucha p. Og det har jeg siden hatt kjempelyst til gjre i Norge, men har ikke gjort ordentlig research selv...

Ang. antibakteriell spe, s ville jeg holdt meg unna - s vidt jeg har forsttt, s vil bakteriene etterhvert oppn immunitet og spen vil gjre mer skade enn godt i det lange lp. Jeg ville ha brukt vanlig spe og skylt med veldig varmt vann /kokt utstyret.

gladerebarn

08.01.2013 kl.22:06

ellen marie: Ja jeg har sendt korn til Finnmark:) Sist gang brukte posten bare en dag, og det er jo strlende. Vannkefir og kombucha er ikke det samme. Vannkefir er sm korn, ligner litt som sm gjennomsiktige krystaller som fermenterer vann, sukker og (trket) frukt. Kombucha er en silikonlignende plate av sopp/bakterier som fermentere te. Jeg har begge deler. Ulike meninger om hva som er best, men jeg fr vannkefiren til vre mest sprudlende, og liker kanskje den best. Jeg vet rett og slett ikke helt. Du finner oppskrift p kombucha her: http://gryhammer.blogspot.no/2012/08/kombucha-abc_10.html Den flger jeg ganske slavisk forelpig. Vet ikke helt hvordan det gr sende kombucha snn vinterstid, men hvis den slipper ligge i en kald postkasse over tid, tror jeg det gr bra. Jeg tar et porto og ekspedisjonsgebyr for sende i posten. 100 kroner for en kultur, 150 for to.

Enig i deg ang antibakteriell spe. Det er ikke lurt for miljet, s jeg holder meg unna. Dumt utrydde de gode bakteriene vi omgir oss med, og med antibakterielle midler stryker de vel med / skades alle som en. Og dermed blir det plass til de som virkelig er slemme.

Verokili

17.01.2013 kl.23:38

Hei! Jeg vil gjerne kjpe vannkefir korn av deg. Bor i Bergen. Hvordan funker det?

gladerebarn

18.01.2013 kl.09:32

Verokili: Send meg en mail til gladerebarn@gmail.com. Jeg vet om et par stykker som deler ut vannkefirkorn i Bergen. Evt kan jeg sende deg i posten.

Tine

02.03.2014 kl.21:43

Hei

har du fortsatt vannkefirkorn som man kan kjpe?

gladerebarn

02.03.2014 kl.22:06

Tine: Jeg har ingen dele ut for tiden, men anbefaler heller kjpe her: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=241&kat=38 Hvis du handler for under 200 kroner pr bestilling slipper du betale toll.

Vegard

11.05.2014 kl.13:51

Hei,

jeg ser du anbefaler hjemmeriet.dk, og jeg lurer p kjpe vannkefir-korn derfra. Men jeg ser de har bde hydrerte og dehydrerte korn. Hva anbefaler du? Regner med jeg sparer litt tid hvis jeg kjper ferdige hydrerte korn :)

gladerebarn

11.05.2014 kl.14:02

Vegard: Jeg har god erfaring med trket vannkefirkorn. Bde som jeg har trket selv og ftt fra andre. Jeg ser ingen betenkeligheter med kjpe de som er trket, regner ogs med at de er billigere nr de skal sendes i posten. I tillegg slipper du risikere vannlekasje og feil temperatur underveis. Generelt synes jeg heller ikke de tar srlig lenger tid f "igang" etter bytte av eier.

Vidar

03.06.2014 kl.21:25

Hei!

Selger du enda vannkefirkorn?

Vennligst/

Vidar Nygaard.

gladerebarn

04.06.2014 kl.10:52

Vidar: Jeg har ingen vannkefirkorn til overs for tiden - desverre. Men du kan enkelt kjpe her: http://www.hjemmeriet.dk/visprodukt.php?id=241&kat=38
Handler du for under 200 korner pr pakke, slipper du betale toll.

Gunvor

06.12.2014 kl.12:08

Hei! Jeg har en vannkefirgruppe p Facebook. Den har kun 5 medlemmer men hper den vil vokse seg stor!

Jeg lurer imidlertid p hvordan en kan dehydrere kornene, slik at de lettest kan sendes i posten til andre som vil ha?

gladerebarn

06.12.2014 kl.13:21

Gunvor: S flott med egen facebook-gruppe for vannkefir :) Jeg har skrevet om trking nederst i dette innlegget. http://gladerebarn.blogg.no/1335162738_har_du_lyst__prve_van.html N nr det ikke er fluer, er det bare legge de p en tallerken i noen dager og la dem lufttrke. Lykke til!

Kristin Hagemann

12.12.2014 kl.18:18

Hei, jeg var og fikk nye korn av deg en gang for et par r siden:) Tusen takk, kornene har funka supert, og jeg har en gende produksjon p tre-fire liter annenhver dag.

Jeg har en mann som ikke skal ha sukker, og ettersom jeg tror det blir igjen litt i mine ettersom barna liker dem litt ste, driver jeg og eksperimenterer med lage vannkefir p kokossukker. Men det fr jeg ikke helt til... De to gangene jeg har prvd har det dannet seg et gr-grnt-hvitt belegg p toppen etter en dag, og jeg har ikke tatt sjansen, og helt det hele i do.

Har du noen erfaring med dette? Det skal sies at jeg ikke har brukt sitron i, da min mann heller ikke skal ha det.

gladerebarn

13.12.2014 kl.21:06

Kristin Hagemann: S flott hre at vannekfirkornene lever i beste velgende!!!

Jeg bruker bde med og uten sitron, tror ikke det har noe si. Men jeg opplever jevnlig f oppvekst av gjr p vannkefiren min (alts ikke ofte, 1-2 ganger i ret kanskje). Min teori er at bde sukker og rosiner kan ha litt for mye gjr p seg etter trkeprosessen. Da hjelper det ikke med nye vannkefirkorn p samme sukkeret/rosiner, man m rett og slett pne ny pakke. Siste erfaring var en pose rosiner, der jeg prvde ut tre forskjellige vannkefirkornsdoser og alle fikk gjroppvekst. Kjempekjedelig. Men da jeg endelig fikk tak i enda flere vannkefirkorn og pnet ny pakke med rosiner, s gikk det fint. Jeg tror belegget ditt er gjroppvekst, og at kokossukkeret uheldigvis har for mye gjr p seg til fungere greit p vannkefirkorn - bruk det heller til noe annet og prv en ny pose. Kokossukker tror jeg i utgangspunktet skal g fint lage vannkefir av. Vannkefirkorn med gjroppvekst kan settes i kjleskapet i sukkervann en ukes tid, s blir de gjerne "frisk igjen". Hvis ikke prv enda en uke. Gjr trives ikke s godt i kalde temperaturer, og reduseres dermed.

En annen mulighet til f redusert sukkeret, er etterfermentere vannkefirne til mannen din - p kjkkenbenket en eller to dager ekstra - etter at vannkefirkornene er fjernet. Da fr barna noe de liker, og vannkefirkornen slipper ta skade av st for lenge uten ny ladning sukker.

Lykke til :)

pham

05.01.2015 kl.23:38

Hei vannkefir virker veldig spennende. Har lyst prve for bedre fordyelsen da jeg er diagnotisert med IBS. Gir du fremdelesbort korn. Bor selv i oslo :)

mvh

pham

gladerebarn

07.01.2015 kl.20:04

pham: Det tok visst litt tid fr jeg s kommentaren din. Jeg har lovet et par stykker fr deg, men kan sende mail nr jeg har flere til overs. Jeg bor p Hagan/ Gjellersen.

pham

13.01.2015 kl.16:06

Tusen takk Kristine for vannkefir kornene og tipsene du gav meg. Jeg har gtt i gang med produksjon av frste batch og det ser ut til at dine vannkefirkorn ogs trives hos meg. For det smaker veldig godt. Veldig fin og nyttig blogg du har forresten og takk igjen for at du deler din kunnskap og ikke minst goder med andre.

mvh

pham

gladerebarn

13.01.2015 kl.23:05

pham: S hyggelig tilbakemelding :) Lykke til viderer med vannkefir. Hper de formerer seg villig s du kan dele ut i st og vest :)

Rakel-Iren

30.04.2015 kl.09:19

Heisann. Har lyst prve vannkefir. Mulig at du sender meg? Bor i Bod, Nordland.

gladerebarn

30.04.2015 kl.18:16

Rakel: Jeg har ingen dele ut n - desverre. Prv sprre i denne facebookgruppen fra Nord Norge: https://www.facebook.com/groups/423281897697015/?fref=ts Evt denne som har liste med folk som deler villig :) https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

07.07.2015 kl.18:28

vannkefiren tler ikke metall. Viktig sile kefiren i plastikk eller tysil.

Fr jeg fikk tak i plastikksil som var tett nok, brukte jeg faktisk en hov : )

Randi

20.08.2015 kl.21:02

Hei. Jeg sliter med f tak i vannkefirkorn. Vet du om noen som kan ha, evt i Trondheim?

gladerebarn

22.08.2015 kl.23:14

Randi: Anbefaler deg melde deg inn i facebookgruppen Melkesyregjring. Kanskje noen der har mulighet til sende til deg. Jeg har ingen dele ut n desverre. https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

Jeanett Heimdal

29.10.2015 kl.13:37

Trenger vannkefirkorn, kan jeg hente?

gladerebarn

29.10.2015 kl.22:03

Jeanett Heimdal: Jeg har ingen gi bort for tiden - desverre. Spr heller i denne facebookgruppen. De opererer med liste over folk som gjerne deler :) https://www.facebook.com/groups/192177464184255/

Alvar

29.03.2016 kl.21:15

Heihei! Prver forgjeves finne noen f kefirkorn av, uten hell! Lurte derfor p om du fremdeles er aktiv p denne fronten?

Krysser fingrene!

gladerebarn

30.03.2016 kl.22:39

Alvar: Jeg har ingen vannkefirkorn gi bort desverre. Anbefaler deg prve en av disse facebook-gruppene :) https://www.facebook.com/groups/192177464184255/
https://www.facebook.com/groups/503337466374223/
Evt kan du bestille i denne nettbutikken: https://www.facebook.com/groups/503337466374223/

Linn Fl

14.08.2016 kl.15:43

Hei! Jeg kom over bloggen din da jeg googlet om vannkefir. Ser i blogginnlegget at du tilbyr sende vannkefirkorn? Jeg bor i Bergen og nsker meg veldig gjerne vannkefirkorn, selvflgelig mot tillegg for porto etc og dersom du har korn til overs! :) :) mvh Linn Fl

gladerebarn

14.08.2016 kl.19:34

Linn Fl: Heisann :) Jeg har ingen vannkefir gi bort for tiden. Anbefaler deg heller sprre her : https://www.facebook.com/Tradisjonsmat-Hordaland-490954057640283/?fref=ts

02.02.2018 kl.14:02

Hei ! har du Vannkefirkorn n ?

Anne Kristin

gladerebarn

02.02.2018 kl.21:06

Ann Kristin: Jeg har ingen gi bort desverre. Anbefaler deg prve i denne facebookgruppen https://www.facebook.com/groups/192177464184255/?ref=group_header evt denne hvis du bor i nrheten av Oslo: https://www.facebook.com/groups/503337466374223/?ref=group_header

Skriv en ny kommentar